top of page
  • Writer's pictureValinda

Veganistisch vs plantaardig: Wat is het Verschil?

Updated: Mar 4, 2022

Het aantal mensen dat bewust hun vleesconsumptie heeft verminderd, is de afgelopen jaren enorm gestegen. Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor hun favoriete producten. Er is echter nog steeds enige verwarring over sommige termen en het gebruik ervan. Kan bijvoorbeeld iedereen die een plantaardig dieet volgt, als veganistisch worden beschouwd? Of eten veganisten alleen plantaardig (biologisch) voedsel? Laten we een kijken!


Veganistisch

De term 'veganistisch' werd in 1944 bedacht door een Britse dierenrechtenactivist Donald Watson. Hij gebruikte het woord om een ​​persoon te beschrijven die om ethische redenen weigerde dieren op enigerlei wijze te gebruiken.

In de afgelopen 75 jaar zijn de veganistische beweging en het veganisme zelf geëvolueerd. Met de toenemende dreiging van de opwarming van de aarde, zijn dierenrechtenactivisten begonnen te wijzen op de milieuschade die door de veehouderij wordt veroorzaakt. Veeteelt is verantwoordelijk voor 44% van de antropogene uitstoot van methaan, een broeikasgas dat 34 keer schadelijker is dan kooldioxide. Bovendien is het een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing. Meer dan 75% van de ontbossing in het Braziliaanse Amazone-regenwoud houdt verband met veeteelt.

Zoals je kunt zien, reikt vegan zijn veel verder dan het voedsel dat mensen consumeren. Veel veganisten omschrijven veganisme als een holistische levensstijl voor mensen die zo min mogelijk ethische, ecologische en economische schade willen aanrichten. Veganisten proberen producten te vermijden die met dieren zijn gemaakt of op dieren zijn getest. Ze dragen bijvoorbeeld geen leer, wol of bont en gaan alleen voor bepaalde soorten cosmetica. Al deze gewoonten worden verenigd door één kernprincipe: mededogen met elke vorm van leven.

 
 

Plantaardig

De term plantaardig is veel jonger. Het werd gevormd door een biochemicus Colin Campbell in 1980. Hij gebruikte het voor het eerst toen hij zijn onderzoek presenteerde over het effect van een plantaardig dieet op de menselijke gezondheid. Het onderzoek toonde aan dat het vermijden van grote hoeveelheden vlees en zuivelproducten het risico op sommige soorten kanker en andere ziekten kan helpen verminderen.


In die tijd was veganisme al een populair maar nogal controversieel onderwerp, dus Campbell voelde de behoefte om V-termen te vermijden, zoals hij ze noemt. Hoewel veganisme al is geëvolueerd tot een krachtige beweging met een bepaalde filosofie, wilde Campbell benadrukken dat zijn onderzoek pure wetenschappelijke feiten zijn en niets meer.

Veel wetenschappers hebben sindsdien de voordelen van een plantaardig dieet bevestigd. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van plantaardig voedsel de bloeddruk kan verlagen, diabetes kan voorkomen en het cholesterolgehalte kan verbeteren.


veganistisch vs plantaardig


Het verschil

Als we naar de termen en hun oorsprong kijken, is het gemakkelijk te begrijpen hoe deze termen verschillen. Het eerste belangrijke verschil is dat veganisme een levensstijl is, terwijl plantaardig een dieet is. Hoewel ieders perspectief anders is, passen de meeste veganisten hun principes niet alleen toe op het voedsel dat ze eten, maar op elk aspect van hun leven. Aan de andere kant is een plantaardig dieet een term die de voorkeur heeft van mensen die niet zulke 'extreme' veranderingen in hun levensstijl willen aanbrengen. Hun dieet is niet noodzakelijk een weergave van hun morele principes, maar een manier om beter voor hun gezondheid te zorgen.

Gezondheid is ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het vergelijken van deze twee termen. Voor plantaardige eters is het verbeteren van hun gezondheid meestal het belangrijkste doel. In feite, Colin Campbell, die de term 40 jaar geleden introduceerde, heeft het onlangs begonnen met het noemen van "volledig voedsel, plantaardig" dieet. De verandering moest de aandacht vestigen op de kwaliteit van het voedsel, niet alleen op de plantaardige oorsprong. Omdat hun gezondheid niet de grootste motivatie is voor veganisten, hoeft een veganistisch dieet niet altijd gezond te zijn. Er zijn tal van veganistische junkfoodproducten zoals veggieburgers, veganistische (donkere) chocolade, chips, enz. Hoewel dergelijke producten geschikt zijn voor veganisten, zouden mensen die een plantaardig dieet volgen, ze niet eten. Een plantaardig dieet heeft tot doel de consumptie van bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen zoals toegevoegde suikers, witte bloem en verwerkte oliën te verminderen.

 
 

Trouwens, plantaardige eters geloven ook in matiging. Hoewel veel mensen die een plantaardig dieet volgen, veganistisch zijn, zijn ze dat niet allemaal. Een plantaardig dieet impliceert een aanzienlijke vermindering van de vleesconsumptie, maar elimineert dit niet noodzakelijkerwijs. Veganisten die hun beslissingen nemen op basis van morele principes, consumeren helemaal geen dierlijke producten, zelfs niet als het om honing of gelatine gaat. Hoewel veel mensen een dergelijke levensstijl hebben aangenomen, is er enige kritiek op de strengheid van een veganistisch dieet. Sommige psychologen geloven dat plantaardig een meer inclusieve en positieve term is. Het stelt geen strikte limieten, dus je kunt naar je eigen lichaam luisteren en ontdekken wat het beste voor je werkt.


Meer plantaardige leefstijl

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page