Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

6 Soorten BabyDragers

Updated: Feb 21

Wat leuk dat je je baby wilt dragen! Het is niet alleen geweldig om je baby de hele tijd in de buurt te hebben, maar het is ook erg handig als je boodschappen doet of je gewone huishoudelijke taken doet. Wanneer je hebt besloten dat je je baby wilt dragen, ontdek je dat er veel opties zijn. Hier lees je over elk type drager en wat de voor- en nadelen zijn, zodat je kunt beslissen welke drager het beste bij jou en je levensstijl past.


Voordelen van het Dragen van je Kindje

Als je moeder wordt, verandert je hele wereld. Je moederinstinct komt in actie en je wilt je baby altijd zo dichtbij mogelijk houden. Dit is normaal omdat mensen draagdieren zijn (net als apen). De eerste weken is dit nog goed te doen, omdat je partner misschien nog thuis is om iets in en om het huis voor je te doen. Maar als ze weer aan het werk gaan, merk je ineens dat je 2 handen tekort komt. Dan kan het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak de oplossing zijn. Behalve dat je je handen vrij hebt terwijl je je baby dichtbij houdt, zijn er nog andere voordelen van het dragen van je baby.


Je leert je baby beter kennen

Als je je baby de hele tijd dicht bij je hebt, leer je kleine gebaren te herkennen die je baby maakt. Onderzoek heeft aangetoond dat moeders die een baby dragen, eerder reageren op de signalen van hun baby, wat betekent dat deze moeders eerder zullen reageren wanneer een baby wat aandacht van hun verzorger nodig heeft.


Hechting met je kind

Dit onderzoek toont aan dat nieuwe moeders die een drager niet fijn vinden hechtingsproblemen ondervonden na de bevalling. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat babies van moeders die gedragen werden, beter hechten en kalmer waren. Dit onderzoek bevestigt dat moeders die hun baby vaak in een ergonomische draagzak droegen, sneller reageerden op geluiden van hun kind. Ze concluderen dat er een causaal verband kan zijn tussen meer lichamelijk contact, bereikt door het vroeg dragen in een draagzak, en de daaropvolgende veilige hechting tussen baby en moeder.

moeder met kindje in een drager

Minder huilen

Pasgeborenen die minimaal 3 uur per dag worden gedragen, zullen minder huilen. Dat is de conclusie van dit onderzoek. Ze zullen niet alleen overdag minder huilen, maar ze zullen ook minder onrustig zijn tijdens de nacht, waardoor beide ouders een goede nachtrust krijgen.


Vermindert reflux symptomen

Het dragen van je baby in een draagzak of draagdoek heeft als voordeel dat de symptomen van reflux verminderen. Dit onderzoek heeft aangetoond dat, hoewel er geen significant verschil was in de totale reflux per uur tussen de rechtopstaande en liggende houding, refluxgerelateerde ademhalingssymptomen per reflux significant minder waren bij babies die rechtop werden gehouden dan in liggende positie, wat het comfort van je kindje bevorderd.


Huid op huid contact

Veel huid-op-huidcontact is belangrijk, niet alleen direct na de geboorte maar gedurende de hele babyperiode. Wanneer een moeder direct na de geboorte huid-op-huidcontact heeft met haar baby, initieert dit sterk instinctief gedrag bij zowel moeder als baby. De moeder zal een golf van hormonen ervaren en op natuurlijke wijze beginnen te ruiken, aaien en met haar baby om te gaan. De instincten van baby's na de geboorte zullen hen ertoe aanzetten een zeer uniek proces te volgen, dat, als het niet wordt onderbroken, ertoe zal leiden dat ze hun eerste borstvoeding krijgen. Als ze in staat worden gesteld om vertrouwd te raken met de borst van hun moeder en zichzelf te hechten, is de kans groter dat ze zich dit bij volgende voedingen zullen herinneren, wat resulteert in minder borstvoedingsproblemen.

Moeders die veel huid-op-huidcontact met hun baby hebben, geven gemiddeld langer borstvoeding dan moeders die dat niet doen.


Een baby die veel huid-op-huidcontact krijgt, hetzij door het dragen of anderszins, hoort constant het rustgevende geluid van de hartslag en ademhaling van de moeder. Dit heeft een kalmerend effect op je baby, aangezien dit de geluiden en bewegingen zijn die de baby ook in de baarmoeder ervaart. Uit dit onderzoek blijkt dat aanraking en beweging tijdens het dragen van je kindje een rustgevend effect hebben op je baby.


Babydragen is niet alleen goed voor je baby, er zijn ook veel voordelen voor de ouders. Als er veel huid-op-huidcontact is, maken we het hormoon oxytocine aan. Dit is een natuurlijke reactie en helpt ons om een ​​band met onze baby te krijgen. Niet alleen dat, het ons helpt om kalmer en meer ontspannen te zijn, als een nieuwe ouder.


Ontwikkeling van het vestibulaire systeem

Het dragen van een baby stimuleert het vestibulaire systeem en daarmee de ontwikkeling die daarmee samenhangt. Het vestibulaire systeem begint zich in de baarmoeder te ontwikkelen en is verantwoordelijk voor het evenwicht in het menselijk lichaam en een goede ontwikkeling is belangrijk voor tal van functies in ons lichaam zoals

  • Coördineren van oog- en hoofdbewegingen (zoals het volgen van een bewegend object door de lucht (bal/vliegtuig)).

  • Helpt bij het ontwikkelen en behouden van een normale spierspanning (om het lichaam in één positie te kunnen houden).

  • Verbeter het evenwicht van een kind (anders zouden we onhandig blijven en vaak vallen).

  • Coördineer beide zijden van hun lichaam tegelijkertijd.

Tijdens de baby- en peutertijd zorgen bewegingen zoals wiegen, zachtjes schommelen, rollen, kruipen, lopen en rennen er allemaal voor dat een gezond vestibulair systeem wordt ontwikkeld.


In het boek: 'The Attachment Parenting Book' stellen Bill en Martha Sears ook dat het dragen van baby's het vestibulaire systeem van de baby stimuleert: "de stimulatie helpt baby's te ademen en beter te groeien, en verbetert de motorische ontwikkeling" Sears & Sears (2001) The Attachment Parenting Book: A Commonsense Guide to Understanding and Nurturing Your Baby.


Ontwikkeling Nekspieren

Door het dragen van een baby kan een baby zijn nekspieren veel meer trainen dan wanneer hij in een wieg of kinderwagen ligt. Bij het optillen van het hoofd traint de baby niet alleen de nek- en rugspieren, maar ook de interactie tussen de ogen, het zenuwstelsel, het vestibulaire systeem en verschillende spiergroepen.

Regeling, M. (2015) Sensorische informatieverwerking; het vestibulaire systeem


Het dragen van baby's in je armen of in draagzakken kan ook gunstig zijn voor de ontwikkeling van de nekspier, terwijl langdurig in autostoeltjes of wieg schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de wervelkolom.


Spraakontwikkeling

Door je baby te dragen heb je meer interactie met je kindje. Je spreekt vaker met ze, wat een praktische manier is om meer ontwikkelingsmogelijkheden te stimuleren in het kritieke eerste jaar van je baby.


Hersenontwikkeling

Er wordt zelfs vermeld dat veel huidcontact kan helpen bij de ontwikkeling van de hersenen van je baby, vooral bij baby's die te vroeg geboren zijn.

moeder met kindje in een drager

Beter voor je lichaam

Als je het dragen van een baby vergelijkt met het dragen van je baby in je armen, dan is dat laatste ongeveer 16% zwaarder dan het dragen van een draagzak. Het verzorgen van een pasgeboren baby is al zwaar genoeg, het gebruik van een draagzak of een draagdoek kan de last een beetje verlichten.


Vrijheid

Het laatste voordeel van babydragen dat ik wil noemen is vrijheid. Overal waar ik ga, kan ik ook gaan met mijn baby in een draagdoek. Toen mijn meisje een jaar oud was, gingen we een paar weken op vakantie naar Slovenië. We hadden geen grote kinderwagen mee, maar kozen ervoor om een ​​paar draagdoeken mee te nemen. Dit resulteerde in een vakantie die niet zo heel anders was dan de vakantie die we hadden voordat we kinderen kregen. We trokken de bergen in en door bossen en bezochten leuke dorpjes en drukke steden. Dit was allemaal gemakkelijk omdat ons kleine meisje op de rug van mijn of mijn partner zat en we niet met een kinderwagen aan het prutsen waren.


Ergonomische drager

Wanneer je op zoek bent naar een manier om je baby te dragen, wilt je iets comfortabels voor zowel jou als je baby. Het moet het gewicht van je baby gelijkmatig verdelen en mag geen onnodige druk uitoefenen op je rug en schouders. Maar nog belangrijker, je wilt een ergonomische drager omdat deze je kleintje goed en veilig ondersteunt.


Wat is een ergonomische drager?

Een ergonomische drager moet de natuurlijke houding van je baby ondersteunen en tegelijkertijd een gezonde heupontwikkeling stimuleren. Het moet de beentjes van je baby tot aan de achterkant van de knieën ondersteunen, zodat de beentjes niet bungelen. Een ergonomische babydrager heeft een brede basis die comfortabel is en het gewicht van je baby ondersteunt, zodat er meer op hun billen ligt dan in het kruis. Het moet de heupen en benen van je baby in een kikkerspreiding of M-positie houden. In deze ergonomische positie is het zitvlak van je baby lager dan de knieën, terwijl de knieën en heupen op gelijke hoogte met elkaar zijn en de heupen gespreid zijn. Deze positie komt hun comfort en een goede heupontwikkeling ten goede. Het komt het comfort van de drager ten goede en helpt het gewicht gelijkmatig over je heupen, rug en schouders te verdelen.

soorten babydragers

Waarom kiezen voor een ergonomische drager?

Met een ergonomische babydrager weet je zeker dat de nog ontwikkelende nek, ruggengraat, bekken, heupen en benen op de juiste manier worden ondersteund, aangezien deze zijn gemaakt om baby's en babydragers de beste ondersteuning te bieden. Het lichaam van een baby is nog volop in ontwikkeling. Te veel druk op hun ruggengraat, gewrichten, gewrichtsbanden en/of heupkassen door onjuiste positionering zal niet alleen pijnlijk voor hen zijn, maar kan toekomstige groei- en gezondheidsproblemen veroorzaken.


Verschillende soorten draagzakken

Elk van de hieronder genoemde draagzakken is een ergonomisch draagsysteem.


Rekbare draagdoek

Gewicht: geboorte tot 8kg

Gemiddelde verkoopprijs: € 25 - € 75.

Deze drager is gemaakt van rekbaar materiaal. Het is een lang stuk stof, vaak gemaakt van katoen met wat elasthaan om het rekbaar te maken. Een rekbare draagdoek wordt eerst strak om het lichaam van de drager geknoopt voordat de baby in de draagdoek wordt gezet. Deze draagdoek moet altijd op dezelfde manier worden geknoopt met 3 lagen stof die over het lichaam van de baby gaan. Een rekbare draagdoek is niet geschikt om op de rug te dragen omdat dit je baby onvoldoende steun geeft. Als je baby eenmaal groeit, zul je merken dat het misschien te zwaar wordt om te dragen met een rekbare draagdoek en wil je misschien overstappen op een geweven draagdoek. Mijn eerste draagdoek was een Bykay rekbare draagdoek die ik een paar keer heb gebruikt en toen overging op geweven draagdoeken, omdat ik die fijner vind.

soorten babydragers - rekbare draagdoek

Voordelen

  • Geschikt voor newborns door het flexibele materiaal

  • Makkelijk in gebruik, je doet hem eerst op je lichaam en daarna zet je je baby in de draagdoek.

  • Verkrijgbaar in verschillende prints en patronen die bij elke smaak passen.


Nadelen

  • Kan te zwaar zijn als je baby groeit.

  • Er is slechts één type knoop mogelijk.


Geweven draagdoek

Gewicht: geboorte tot na peutertijd

Gemiddelde verkoopprijs: € 50 - € 150

Net als rekbare draagdoeken zijn geweven draagdoeken ook een lang stuk stof. Deze doek is niet rekbaar maar is dik geweven. Dit vergroot de veelzijdigheid van de drager omdat deze meer gewicht aan kan en kan worden gebruikt voor rugdragen. Een ander verschil met een rekbare draagdoek is dat de baby om de drager wordt geknoopt. In tegenstelling tot de rekbare draagdoek die eerst wordt geknoopt voordat de baby erin wordt gezet. Het knopen met een geweven draagdoek vergt enige oefening. In het begin is de hoeveelheid stof overweldigend en kan het een paar pogingen kosten voordat een bepaalde carry veilig genoeg is om veilig te dragen.

Er zijn veel verschillende stoffen en merken, dus probeer er een paar om erachter te komen welke je het fijnst vindt. Om tegemoet te komen aan verschillende lichaamsmaten van de dragers en vanwege de verschillende soorten knopen, hebben geweven draagdoeken verschillende maten. Maten variëren van maat 2 (2,7m) tot maat 8 (5,7m). De meeste dragers bepalen hun basismaat en om ervan daaruit erachter te komen welke maat doek ze nodig hebben voor een bepaalde knoop. Ik heb verschillende geweven draagdoeken en de meeste zijn maat 7. Mijn man is erg lang, dus zijn basismaat is maat 7 (terwijl de mijne 6) is en ik geef de voorkeur aan een lange 'staart' aan het einde van mijn knoop, dus we hebben allebei genoeg doeken om uit te kiezen. Momenteel hebben we alleen katoenen en linnen draagdoeken, want hoewel draagdoeken met wol, zijde en kasjmier geweldig zijn, zijn ze lastig te wassen. Natuurlijke materialen zijn veel gemakkelijker.

soorten babydragers - geweven draagdoek

Voordelen

  • Veelzijdig. Je kunt je baby in verschillende houdingen dragen: voor, op je heup of op de rug.

  • Geschikt voor pasgeborenen tot grote peuters

  • Verscheidenheid aan stoffen. Kies een draagdoek die het beste bij jou en je baby past. Als jullie het allebei snel warm hebben, kan een linnen doek geschikter zijn omdat deze dunner is, terwijl een met wol misschien meer geschikt is als je het snel koud hebt.

  • Verstelbaarheid. Omdat geweven draagdoeken in meerdere maten verkrijgbaar zijn, kun je de draagdoek aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van de individuele drager, evenals aan het lichaamstype.

  • Veel stijlen optie. Geweven draagdoeken zijn er in een grote verscheidenheid aan stijlen, patronen en ontwerpen die bij ieders stijl passen. Sommige zijn meisjesachtig, terwijl er ook veel prints zijn die zelfs mannen zouden dragen.

  • Pasgeboren vriendelijk. Een geweven draagdoek is geschikt voor zelfs de kleinste pasgeborenen omdat ze een natuurlijke ronde rug en M-positie van de benen en knieën mogelijk maken.

  • Comfortabel. Als ze correct worden geknoopt, belasten ze de rug en schouders van de drager niet, omdat ze een gelijkmatige verdeling mogelijk maken.


Nadelen

  • Oefening. Voor de meeste nieuwe ouders lijkt een geweven draagdoek moeilijk en vergt enige oefening om eraan te wennen. Voor sommige specifieke (rug) knopen is misschien zelfs een specifieke consulent nodig om je te leren hoe je ze veilig kunt doen.

  • Een extra laag kleding. Deze extra laag stof kan voor sommige ouders te warm zijn. Vooral degenen die in een warmer klimaat leven. Die kunnen ervoor kiezen om te gaan voor dunner materiaal zoals linnen.

  • Wassen. Als je een draagdoek kiest van gevoelig materiaal zoals zijde, kan wassen een probleem zijn, aangezien deze niet in de wasmachine kan en met de hand moet worden gewassen.

soorten babydragers

Ringsling

Gewicht: geboorte tot peutertijd

Gemiddelde verkoopprijs: € 35 - € 120

Een ringsling is een kortere geweven draagdoek. Het is meestal ongeveer 2 meter lang. Een ringsling heeft een uiteinde met 2 grote metalen ringen eraan en wordt over het lichaam over één schouder gedragen terwijl je baby aan de andere kant op je heup zit.

Om een ​​ringsling te bevestigen, moet je het vrije uiteinde (zonder de ringen) door de ene ring halen en vervolgens onder de andere ring steken. Op deze manier kun je hem aanpassen aan je lichaam en de perfecte pasvorm vinden voor zowel jou als je baby. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de draagdoek vanzelf loskomt, omdat het gewicht van je baby voorkomt dat de ringen wegglijden.

De meeste mensen houden er niet van om hun baby asymmetrisch te dragen omdat ze denken dat het gewicht ongelijk verdeeld is. Als het gewicht echter correct wordt gedragen, moet het op je rug en heupen rusten en niet op je schouders.

Meer ervaren babydragers kunnen ook een ringsling gebruiken om hun baby op de rug te dragen, maar op de heup dragen is de meest populaire manier van dragen met een ringsling.

soorten babydragers - ringsling

Voordelen

  • Verstelbaarheid. Een ringsling kan met je baby meegroeien omdat hij gemakkelijk verstelbaar is met de ringen. Hetzelfde geldt voor verschillende lichaamsmaten voor de drager, aangezien zowel vollere als slankere mensen dezelfde ringsling kunnen dragen.

  • Grote verscheidenheid. Ringsling komt in dezelfde variëteit als geweven draagdoeken, wat betekent dat er veel verschillende materialen en prints zijn om uit te kiezen. Variërend van gewoon katoen tot luxe zijde en van effen doeken tot prachtige designs.

  • Geschikt voor pasgeborenen. Net als geweven draagdoeken zijn ringslings geweldig om te gebruiken bij pasgeborenen, omdat ze je baby's in een natuurlijke positie kunnen houden.

  • Makkelijk te gebruiken. Een ringsling is veel gemakkelijker te leren dan een geweven draagdoek.

  • Makkelijk te combineren met borstvoeding. Door je baby een beetje te laten zakken in de ringsling kun je hem gebruiken terwijl je je baby borstvoeding geeft.


Nadelen

  • Even wennen. Een ringsling is veel gemakkelijker in vergelijking met een geweven draagdoek, maar het vereist nog wat oefening om eraan te wennen.

  • Asymmetrische dragen. Ook al zou een ringsling het gewicht naar de heupen moeten verdelen in plaats van naar de heupen, het kan toch oncomfortabel zijn voor degenen met gevoelige schouders en/of rug.

  • Lang. De staart van een ringsling kan erg lang zijn (hoewel de maten verschillen), zodat hij ergens in verstrikt kan raken of onderweg vuil kan vangen.


SSC (Soft-Structured Carrier) of Full Buckle drager

Gewicht: 3,5kg - 22kg

Gemiddelde verkoopprijs: € 100 - € 150

Dit is het meest bekende type draagzak dat er is. Een SSC heeft een gewatteerde heupriem die met een gesp om de drager wordt vastgemaakt. Het paneel aan de achterkant vormt een zitje voor je kindje. Als je hem om je middel doet, ontstaat er een zakje waar je baby in gaat zitten. Als je de draagzak correct omdoet, moet je baby van knie tot knie worden ondersteund. De schouderbanden zijn gewatteerd en verstelbaar voor alle verschillende lichaamstypes en soms is er ook een borstgesp om te voorkomen dat de schouderbanden afglijden.

De meeste SSC's zijn er in verschillende maten, omdat je voor een pasgeboren baby een kleinere maat nodig hebt in vergelijking tot een eenjarige. Hoewel de maat vaak wordt genoemd in het gewicht van je kind, is de manier waarop het in de draagzak wordt ondersteund belangrijker. Je baby moet altijd van knie tot knie worden ondersteund. Alles wat minder is, kan de heup te veel belasten. Dit betekent dat een lange, slankere baby in een grotere drager kan worden gedragen om er zeker van te zijn dat er voldoende ondersteuning is. De meeste SSC's zijn gemaakt van katoenen canvas, wat een fijn ademend materiaal is, maar een geweven draagdoek kunnen ook worden verwerkt tot SSC als je iemand bent of kent die handig is met een naaimachine.


Belangrijk: Vermijd dragers met een smal zitgedeelte. In dit geval ligt het gewicht van de baby voornamelijk in het kruis en bungelen de benen. Dit zijn geen ergonomische dragers, omdat deze positie de ruggengraat van de baby belast en zijn benen niet van knie tot knie ondersteunt. Het legt veel druk op hun heupen en kan hun ontwikkeling schaden. En, belangrijker nog, het is niet comfortabel voor de baby.

soorten babydragers - soft structured carrier ssc

Voordelen

  • Verstelbaarheid. De taille- en schouderbanden zijn eenvoudig aan te passen aan elk lichaamstype.

  • Makkelijk te gebruiken. Omdat je niets hoeft te knopen, is het een zeer gebruiksvriendelijke drager.

  • Makkelijk te delen. Door het gebruiksgemak en de verstelbaarheid is deze gemakkelijk te gebruiken door andere verzorgers.

  • Grote verscheidenheid. Net zoals geweven draagdoeken in een grote verscheidenheid aan patronen en kleuren verkrijgbaar zijn, zo ook SSC's. Je keuze wordt nog groter wanneer je overweegt om een ​​draagdoek te vermaken tot drager.


Nadelen

  • Prijzig. De vanafprijs van een SSC is meestal hoger in vergelijking met een wrap.


Mei Tai

Gewicht: geboorte tot 20kg

Gemiddelde verkoopprijs: € 40 - € 100

Een mei Tai ziet eruit als een kruising tussen een geweven draagdoek en een SSC. Er zijn geen gespen, dus zowel de schouder- als de heupbanden moeten worden geknoopt. Deze banden zijn soms gewatteerd voor extra comfort. Voor iemand die nieuw is in het dragen, is dit minder intimiderend in vergelijking met een geweven draagdoek, omdat er al een gedefinieerd zitje voor je baby is.

soorten babydragers - mei tai

Voordelen

  • Makkelijk te gebruiken. Veel gemakkelijker te gebruiken in vergelijking met een geweven draagdoek omdat er minder geknoopt hoeft te worden.

  • Verstelbaar. Alle banden moeten om je lichaam worden vastgemaakt, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan verschillende lichaamstypes.

  • Veelzijdig. Een Mei Tai kan gebruikt worden voor kleine baby's, terwijl een Mei Tai ook geschikt is voor grotere kindjes.

  • Grote verscheidenheid. Net als geweven draagdoeken zijn ze verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan patronen en kleuren. Je keuze wordt nog groter als je overweegt om een ​​draagdoek om te vermaken tot een Mei Tai.

  • Comfortabel. Net zo comfortabel om te dragen als een geweven draagdoek zonder veel gedoe met knopen.


Nadelen

  • Het vergt oefening. Hoewel het minder ingewikkeld is in vergelijking met een geweven draagdoek, is er nog steeds een leercurve om een ​​Mei Tai correct te knopen.

Rugzakdragers

Gewicht: - Je baby moet zelfstandig kunnen zitten en een goede nekcontrole hebben.

Gemiddelde verkoopprijs: €200+

Dit type drager komt vaker voor bij mannelijke verzorgers, omdat het meer vertrouwd aanvoelt zoals een rugzak. Een rugzakdrager heeft meestal gewatteerde schouder- en heupbanden en een extra borstband. Om het dragen comfortabeler te maken en het gewicht van je baby gelijkmatig te verdelen. Omdat deze vrij groot zijn, heeft het vaak voldoende ruimte voor opslag zoals klein speelgoed, een waterfles en wat snacks. Een andere fijne functie is dat dit type drager op zichzelf kan staan, waardoor het gemakkelijk is voor je kind om in en uit te stappen.

soorten babydragers - rugzak drager

Voordelen

  • Eenvoudig. Je kind kan er zelf in en uit. Je hoeft de drager alleen maar als een rugzak om te doen.

  • Opbergruimte. Ze hebben meestal veel opbergvakken voor waterflessen en snacks

  • Goede gewichtsverdeling. Door alle gespen kan het gewicht van je kindje naar wens worden verdeeld waardoor het ideaal is voor lange wandelingen.

  • Leuk voor nieuwsgierige peuters. Vergeleken met een draagzak zit je kindje wat hoger waardoor hij goed zicht heeft op zijn omgeving.


Nadelen

  • Zwaarder. Vergeleken met de andere soorten dragers is een rugzakdrager zwaarder omdat je kind verder van je lichaam staat waardoor het zwaarder is om te dragen.

  • Groot. Dit is erg omvangrijk in vergelijking met de andere dragers, waardoor het moeilijker op te bergen of bij je te dragen als je kind alleen wil lopen.

  • Zwaar. Doordat deze drager een frame heeft is hij behoorlijk zwaar ook als er geen kind in zit.


Ik hoop dat dit overzicht je een beetje beter laat inzien welke types dragers er zijn en welke bij jou past. Zorg ervoor dat je meerdere types en merken uit probeert om erachter te komen wat jij en je kleintje fijn vinden.


Meer over Natuurlijk Ouderschap

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page