top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

20 Tips om water te besparen

Updated: Feb 16

Slechts ongeveer 2,5% van al het water in de wereld is zoet water, waarvan ongeveer 1,5% vastzit in gletsjers, dus slechts 1% is gemakkelijk toegankelijk voor menselijke consumptie.

Ons zoet water is dus kostbaar en moet met voorzichtigheid worden gebruikt. Hier zijn een paar tips om je te helpen water te besparen.Binnenshuis Water Besparen


Draai de kraan dicht

Zo simpel kan het zijn. Draai gewoon de kraan dicht als je je tanden poetst, je handen inzeept, je scheert, groenten schoonmaakt of gewoon geen water gebruikt.


Neem een ​​kortere douche

De meesten van ons hebben 's ochtends een douche nodig om wakker te worden. Wist je dat de gemiddelde douche ongeveer 65 liter water gebruikt en ongeveer 8 minuten duurt? Dit resulteert in ongeveer 8 liter per minuut. Hiermee zie je goed hoeveel water je kunt besparen met elke minuut die je minder lang doucht. Nog beter is om een ​​emmer te gebruiken om het water op te vangen dat normaal gesproken wordt verspild als je wacht op warm water. Dit water kan gebruikt worden om het toilet door te spoelen of om planten water te geven.


Gebruik een emmer

Voordat je onder de douche stapt, neemt je even de tijd om een emmer onder de douchekop te plaatsen. Deze eenvoudige handeling kan een grote impact hebben op het waterbehoud. Door het water vóór het douchen op te vangen dat anders door de afvoer zou lopen, kun je in een mum van tijd liters herbruikbaar water benutten. Dit water kan worden hergebruikt voor talloze huishoudelijke taken, zoals het water geven van planten, het schoonmaken van vloeren of zelfs het doorspoelen van toiletten. Deze emmer techniek bespaart niet alleen water, maar geeft je dagelijkse routine ook een gevoel van doelgerichtheid en milieubewustzijn.


Installeer een waterbesparende douchekop.

Bovenstaande gegevens zijn alleen in het geval van een waterbesparende douchekop. Dus als je dat nog niet hebt gedaan. Ga naar je ijzerhandel en koop een waterbesparende douchekop voor slechts een paar euro.


douchkop

Een bad nemen

Het nemen van een gedeeltelijk gevuld bad kan zelfs minder water verbruiken in vergelijking met een korte douche. Zeker als je met z'n tweeën in bad gaat (ik ga altijd met mijn dochter in bad, vindt ze heerlijk) en je een tijdje in bad wil liggen.

Controleer op lekken

Als je toilet constant lekt, is dit veel waterverspilling. Een paar druppels kleurstof in je toilettank vertellen je meteen of het lekt of niet.

Doe een fles of steen in je toiletpot

Vul een fles met nat zand (zodat het in de toiletpot zakt) en plaats deze veilig weg van het bedieningsmechanisme in je toilettank. Nu gebruik je elke keer dat je doorspoelt minder water dan voorheen. Afhankelijk van de grootte van je gezin, kan die ene fles elke dag tientallen liters water besparen zonder de efficiëntie van je toilet te beïnvloeden.


Doe een volledige lading was

Als het tijd is om de was te doen, zorg dan dat je een volle was draait.

Dit geldt ook voor de vaatwasser.

Controleer leidingen op lekkage

Lekkende leidingen verspillen water 24 uur per dag, zeven dagen per week.


20 Tips om water te besparen

Gebruik een vaatwasser

Water besparen en tegelijkertijd genieten van het gemak van een sprankelend schone vaat? Met een vaatwasser kan het. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan het gebruik van een vaatwasser een milieuvriendelijke keuze zijn als het goed wordt gedaan. In plaats van talloze minuten met de hand te schrobben en af te spoelen, laad je eenvoudig je vaatwasser in. Dit bespaart niet alleen kostbare tijd, maar maximaliseert ook de waterefficiëntie. Moderne vaatwassers zijn ontworpen om aanzienlijk minder water te gebruiken in vergelijking met het met de hand afwassen.


Vul de vaatwasser volledig

Door te wachten tot je vaatwasser volledig gevuld is voordat je hem laat draaien, vermindert je niet alleen het aantal cycli, maar bespaart je ook nog eens liters water. Het is een win-winsituatie! Weersta dus de verleiding om een halflege vaatwasser te laten draaien en wacht tot deze tot de rand gevuld is. Door dit te doen, bespaart je niet alleen water, maar verlaagt je ook je energieverbruik.

Tips on How to save water in your daily life - dishwasher

Vermijd wegwerpartikelen

Dit lijkt wellicht een beetje raar omdat we het hebben over waterverbruik, maar wist je dat het ongeveer 30 liter kost om een ​​papieren wegwerp bekertje te maken? Ter vergelijking: voor een volledige lading vaat is ongeveer 10 liter water nodig.


Ga voor gerecycled

Als je voor papier kiest, ga dan voor gerecycled papier. Niet alleen voor je printer maar ook voor bijvoorbeeld toiletpapier. De hoeveelheid water voor 1 rol toiletpapier is 170 liter.


toilet  - water besparen

Weet wat je eet

Landbouw is verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de consumptie van zoet water in de wereld. Wist je dat je bijna 200 liter zoet water nodig hebt om genoeg koffie te produceren voor 1 kopje van je favoriete drankje? Terwijl thee ongeveer 20 liter per kop nodig heeft. Rundvlees heeft 15000 liter zoet water per kg vlees nodig. Kip heeft 4100 liter per kg vlees nodig, terwijl eieren 3500 liter per kg product nodig hebben. Plantaardige eiwitten zijn zelfs nog beter met slechts 2500 liter zoetwater voor 1 kg tofu.


Weet wat je draagt ​​

Voor de productie van 1 kilo katoen is 8000 liter zoet water nodig, hoewel dit afhankelijk is van het gebied. In China is het waterverbruik van katoen ongeveer 4000 liter per kg, terwijl het in India kan oplopen tot 22000 liter per kg. Ook voor het verven van het katoen is water nodig. Dit is ongeveer 100 liter per kg geverfd katoen. In totaal is de watervoetafdruk van 1 katoenen T-shirt ongeveer 2700 liter. Een spijkerbroek is ongeveer 8000 liter. Daarvan is ongeveer 7500 liter zoet water voor de productie van katoen. De resterende 500 liter is voor verven, bleken, bedrukken en afwerken. Kies voor tweedehands kleding om water te besparen.


Buiten water besparen


Geef het gazon alleen water als dat nodig is

Hoe weet je wanneer je gazon wat liefde nodig heeft? Stap op wat gras, als het meteen weer omhoog springt als je je voet weg haalt, hoef je het geen water te geven.

gazon water geven - water besparen

Geef de planten buiten water tijdens de koelere tijd van de dag.

Door je planten op een koeler moment van de dag water te geven, voorkom je onnodige verdamping van water. Door een sproeier in de felle zon op het warmste deel van de dag aan te zetten zal het grootste gedeelte van het water verdampen. Vroeg in de ochtend water geven is beter dan in de schemering, omdat het de groei van schimmel in je gazon helpt voorkomen.


Kies voor planten die beter tegen droogte kunnen

Een weelderige, levendige tuin vergroot je buitenruimte aanzienlijk. Om dat zo waterefficiënt mogelijk te maken, ga voor droogteresistente planten in je tuin. Deze veerkrachtige en winterharde schoonheden hebben zich aangepast om te overleven met minimaal water, waardoor ze de perfecte aanvulling zijn op elk waterbesparend landschap. Met hun unieke vermogen om te gedijen in droge omstandigheden, hebben ze veel minder water nodig in vergelijking met traditionele planten, waardoor je jewaterverbruik aanzienlijk kunt verminderen.


Haksel hout

Deze eenvoudige maar krachtige techniek houdt in dat de grond wordt bedekt met een laag organisch materiaal zoals houtsnippers, stro of bladeren. Mulch verbetert niet alleen de esthetische aantrekkingskracht van je tuin, maar helpt ook bij het besparen van water. Door een beschermende barrière te creëren, helpt mulch vocht in de grond vast te houden, verdamping te voorkomen en de frequentie van water geven te verminderen. Het helpt niet alleen om je planten gehydrateerd te houden, maar mulch remt ook de groei van onkruid, waardoor de waterconcurrentie voor je geliefde planten verder wordt geminimaliseerd.

haksel hout  - water besparen

Regenwater opvangen

Terwijl regendruppels sierlijk op je dak dansen, heb je de mogelijkheid om deze kostbare hulpbron te verzamelen en op te slaan voor later gebruik. Door regentonnen of ondergrondse opslagsystemen op te zetten, kunt je regenwater opvangen, vrij van chemicaliën en additieven, om je planten te voeden, je auto te wassen of zelfs in je huishoudelijke behoeften te voorzien. Het is alsof je je eigen persoonlijke reservoir heeft, een directe verbinding met de hemel erboven. Het omarmen van regenwateropvang is niet alleen milieubewust, maar geeft je ook de mogelijkheid om je waterverbruik onder controle te krijgen en de druk op de lokale watervoorziening te verminderen.


Gebruik een bezem

Wanneer het tijd is om je terras op te fleuren, is er een eenvoudig maar vaak over het hoofd gezien geheim wapen dat liters water kan besparen: de eenvoudige bezem. In plaats van naar de slang te grijpen en het water door de afvoer te zien verdwijnen, kun je beter een betrouwbare bezem pakken en zijn reinigende kracht ontketenen. Met elke vegende beweging verban je niet alleen vuil en puin uit je buitenruimte, maar draag je ook bij aan het waterbehoud. Stel je de impact eens voor als we allemaal de slang zouden laten vallen en voor deze ouderwetse aanpak zouden kiezen. Door te vegen in plaats van te sproeien kunnen we een schoon terras behouden, terwijl we waterverspilling minimaliseren en ons steentje bijdragen om deze kostbare hulpbron te behouden.

bezem  - water besparen

Was je auto efficiënter

Als het gaat om het wassen van je auto, is er een slimmere, efficiëntere manier om de glans van je showroom te bereiken en tegelijkertijd de waterverspilling tot een minimum te beperken. In plaats van de slang te laten lopen, pak je een emmer gevuld met zeepsop en een zachte spons. Met een eenvoudige spons kun je vuil en roet voorzichtig verwijderen zonder dat er liters water door de afvoer hoeven te stromen. Laten we dus de slang achterwege laten en de emmer-en-sponstechniek omarmen om onze auto's efficiënt te wassen en bij te dragen aan de grotere missie van waterbehoud.


Laat kinderen niet met stromend water spelen

Kinderen vinden het heerlijk om op een warme zonnige dag onder een tuinslang of sproeier te spelen. Helaas is dit extreem verspillend voor onze kostbare watervoorziening. Een waterpistool verspilt ook water, maar in een minder extreme kwestie.


Ik dat je deze informatie nuttig vond en het je helpt om je watervoetafdruk te verkleinen.


Meer over duurzaam Douchen

Duurzame mondverzorging

댓글


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png
bottom of page