top of page
  • Valinda

20 Tips om water te besparen

Updated: Mar 4, 2022

Slechts ongeveer 2,5% van al het water in de wereld is zoet water, waarvan ongeveer 1,5% vastzit in gletsjers, dus slechts 1% is gemakkelijk toegankelijk voor menselijke consumptie.

Ons zoet water is dus kostbaar en moet met voorzichtigheid worden gebruikt. Hier zijn een paar tips om je te helpen water te besparen.


Draai de kraan dicht

Zo simpel kan het zijn. Draai gewoon de kraan dicht als je je tanden poetst, je handen inzeept, je scheert, groenten schoonmaakt of gewoon geen water gebruikt.


Neem een ​​kortere douche.

De meesten van ons hebben 's ochtends een douche nodig om wakker te worden. Wist je dat de gemiddelde douche ongeveer 65 liter water gebruikt en ongeveer 8 minuten duurt? Dit resulteert in ongeveer 8 liter per minuut. Hiermee zie je goed hoeveel water je kunt besparen met elke minuut die je minder lang doucht. Nog beter is om een ​​emmer te gebruiken om het water op te vangen dat normaal gesproken wordt verspild als je wacht op warm water. Dit water kan gebruikt worden om het toilet door te spoelen of om planten water te geven.


Installeer een waterbesparende douchekop.

Bovenstaande gegevens zijn alleen in het geval van een waterbesparende douchekop. Dus als je dat nog niet hebt gedaan. Ga naar je ijzerhandel en koop een waterbesparende douchekop voor slechts een paar euro.

 
 

Een bad nemen

Het nemen van een gedeeltelijk gevuld bad kan zelfs minder water verbruiken in vergelijking met een korte douche. Zeker als je met z'n tweeën in bad gaat (ik ga altijd met mijn dochter in bad, vindt ze heerlijk) en je een tijdje in bad wil liggen.

Controleer op lekken

Als je toilet constant lekt, is dit veel waterverspilling. Een paar druppels kleurstof in je toilettank vertellen je meteen of het lekt of niet.

Doe een fles of steen in je toiletpot

Vul een fles met nat zand (zodat het in de toiletpot zakt) en plaats deze veilig weg van het bedieningsmechanisme in je toilettank. Nu gebruik je elke keer dat je doorspoelt minder water dan voorheen. Afhankelijk van de grootte van je gezin, kan die ene fles elke dag tientallen liters water besparen zonder de efficiëntie van je toilet te beïnvloeden.


Doe een volledige lading uit

Als het tijd is om de was te doen, zorg dan dat je een volle was draait.

Dit geldt ook voor de vaatwasser.

Controleer leidingen op lekkage

Lekkende leidingen verspillen water 24 uur per dag, zeven dagen per week.


20 Tips om water te besparen

Vermijd wegwerpartikelen

Dit lijkt wellicht een beetje raar omdat we het hebben over waterverbruik, maar wist je dat het ongeveer 30 liter kost om een ​​papieren wegwerp bekertje te maken? Ter vergelijking: voor een volledige lading vaat is ongeveer 10 liter water nodig.


Ga voor gerecycled

Als je voor papier kiest, ga dan voor gerecycled papier. Niet alleen voor je printer maar ook voor bijvoorbeeld toiletpapier. De hoeveelheid water voor 1 rol toiletpapier is 170 liter.


Weet wat je eet

Landbouw is verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de consumptie van zoet water in de wereld. Wist je dat je bijna 200 liter zoet water nodig hebt om genoeg koffie te produceren voor 1 kopje van je favoriete drankje? Terwijl thee ongeveer 20 liter per kop nodig heeft. Rundvlees heeft 15000 liter zoet water per kg vlees nodig. Kip heeft 4100 liter per kg vlees nodig, terwijl eieren 3500 liter per kg product nodig hebben. Plantaardige eiwitten zijn zelfs nog beter met slechts 2500 liter zoetwater voor 1 kg tofu.


Weet wat je draagt ​​

Voor de productie van 1 kilo katoen is 8000 liter zoet water nodig, hoewel dit afhankelijk is van het gebied. In China is het waterverbruik van katoen ongeveer 4000 liter per kg, terwijl het in India kan oplopen tot 22000 liter per kg. Ook voor het verven van het katoen is water nodig. Dit is ongeveer 100 liter per kg geverfd katoen. In totaal is de watervoetafdruk van 1 katoenen T-shirt ongeveer 2700 liter. Een spijkerbroek is ongeveer 8000 liter. Daarvan is ongeveer 7500 liter zoet water voor de productie van katoen. De resterende 500 liter is voor verven, bleken, bedrukken en afwerken. Kies voor tweedehands kleding om water te besparen.

 
 

Geef het gazon alleen water als dat nodig is

Hoe weet je wanneer je gazon wat liefde nodig heeft? Stap op wat gras, als het meteen weer omhoog springt als je je voet weg haalt, hoef je het geen water te geven.

Geef de planten buiten water tijdens de koelere tijd van de dag.

Door je planten op een koeler moment van de dag water te geven, voorkom je onnodige verdamping van water. Door een sproeier in de felle zon op het warmste deel van de dag aan te zetten zal het grootste gedeelte van het water verdampen. Vroeg in de ochtend water geven is beter dan in de schemering, omdat het de groei van schimmel in je gazon helpt voorkomen.

Laat kinderen niet met stromend water spelen

Kinderen vinden het heerlijk om op een warme zonnige dag onder een tuinslang of sproeier te spelen. Helaas is dit extreem verspillend voor onze kostbare watervoorziening. Een waterpistool verspilt ook water, maar in een minder extreme kwestie.


Ik dat je deze informatie nuttig vond en het je helpt om je watervoetafdruk te verkleinen.


Meer over duurzaam Douchen

Duurzame mondverzorging

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page