Waarom ik gestopt ben met Wasbare Luiers

Ik geef het niet graag toe en ik schaam me er een beetje voor omdat ik me er zo sterk voor maak, maar ik heb het gevoel dat ik eerlijk tegen jullie allemaal moet zijn. Ik ben gestopt met het gebruik van wasbare luiers. Ik vind het echt niet leuk dat ik ze niet meer gebruik. Zoals je hier kunt zien, zijn er zoveel berichten hier over waarom ik van stoffen luiers hou, maar vanaf nu gebruik ik ze niet meer en heb ik verschillende redenen waarom.


Versleten luiers

Mijn dochtertje is op dit moment 3,5 jaar oud (en nog steeds niet zindelijk ...) en we gebruiken wasbare luiers sinds ze ongeveer 12 weken oud was. Dus na meer dan 3 jaar gebruik van deze set luiers, zijn ze versleten. De stof wordt aanzienlijk dunner (en zelfs doorschijnend op sommige plaatsen) en wordt steeds minder absorberend. Dit resulteert uiteraard in meer lekkage, meer luierwisselingen en zelfs meer wasgoed. Ik heb goed hoop dat ze binnenkort zelf naar het toilet gaat, dus ik wil niet investeren in nog een set wasbare luiers.

Zindelijkheidstraining

Kinderen zouden eerder zindelijk zijn bij gebruik van wasbare luiers. Dit was ook een van de redenen waarom ik toen voor wasbare luiers gekozen heb. Veel mensen vertelden me dat hun kinderen zindelijk waren voordat ze 2 jaar oud waren en ze dachten dat de wasbare luiers hier een bijdrage aan geleverd hebben. Helaas zie ik het niet. Zoals de meeste ouders met luiers, begonnen we met zindelijkheidstraining toen ze 18 maanden oud was en het ging eigenlijk heel goed en ze was in staat alles op haar potje te doen. Op een gegeven moment gingen we 2 weken op vakantie en hebben we geen zindelijkheidstraining gedaan, en sindsdien gaat het allemaal bergafwaarts.


Technisch gezien is mijn meisje zindelijk. Ze kan een halve dag rond lopen het te laten lopen, maar als ze eenmaal moet, gaat ze niet naar de wc of een potje, ze vraagt ​​om een ​​luier ...

Ze vindt het toilet eng en wil er niet dichtbij komen. Als we haar zonder luier op het potje zetten, gaat ze gewoon zitten en vraagt ​​na een tijdje om een ​​luier. De enige vooruitgang die we hebben geboekt, is dat ze alles in de luier kan doen als ze op het potje zit.


Aangezien ze (biologische) wegwerpluiers als ‘niet-echte’ luiers beschouwt, hoop ik dat ze een beetje meer geneigd zal zijn om het potje te gebruiken.Terugval

De belangrijkste reden voor mij om te stoppen met het gebruik van wasbare luiers, is dat ik onlangs een grote terugval had vanwege mijn depressie. Zoals je hier misschien hebt gelezen, had ik een ernstige postnatale depressie na de geboorte van mijn dochter. Omdat mijn webshop sinds het begin van dit jaar erg snel is gegroeid, heb ik heel hard moeten werken en heb ik de afgelopen maanden te weinig pauzes genomen met als gevolg een burn-out.

Ik moest weer antidepressiva gaan gebruiken om voor mezelf te kunnen zorgen. Mijn vrienden moest een paar weken vanuit huis werken, zodat hij ook voor mij en onze dochter kon zorgen. Weten dat je niet meer voor jezelf kunt zorgen is erg moeilijk en heeft ertoe geleid dat ik me nog depressiever voel. Omdat ik nogal eens de neiging heb om eigenwijs te zijn, was het mijn man die me naar de dokter duwde om opnieuw om medicatie te vragen. Ik had hier liever op eigen kracht tegen gevochten, maar ik denk dat hij in dit geval de verstandigste was.

Het zijn een paar moeilijke weken geweest, maar het gaat nu beter met mij. Ik ben gewoon erg moe. Te moe om meer was te doen dan nodig, dus de wasbare luiers waren helaas de eersten die gingen. Ik vind het niet leuk, maar op dit moment is mijn mentale gezondheid belangrijker. Op dit moment voel ik me goed genoeg dat ik voor mijn meisje kan zorgen en zelfs af en toe met haar kan spelen, wat voor mij veel waardevoller.

Dit was een beetje een persoonlijk verhaal over de redenering achter het einde van mijn gebruik van wasbare luiers. Terugkijkend was ik dol op de luiers en als ik ooit een tweede kindje krijg, begin ik deze hele reis opnieuw. Ik vind het gewoon een beetje jammer dat het niet is geëindigd zoals het had moeten zijn.


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.