Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Is Recyclen Duurzaam?

Updated: Dec 1, 2023

We zijn ons er steeds meer van bewust dat de hoeveelheid afval die we produceren ook veel ruimte vraagt ​​op onze planeet. Naarmate onze bevolking blijft toenemen, beïnvloeden we de ruimte die we nodig hebben om in te leven, dus we zijn meer op zoek naar iets duurzamers. Tegenwoordig wordt er minder afval weggegooid omdat we ons er steeds meer van bewust worden dat recyclen duurzamer is dan afval weggooien…of toch niet?



Laten we dit eens nader bekijken door eerst te kijken naar wat recycling is, waarom recyclen goed is en waarom het niet de oplossing is.


Wat is recyclen?

Recycling is kort gezegd het proces waarbij afvalstoffen worden omgezet in nieuwe materialen. Het is het proces van het verzamelen en verwerken van materialen die anders als afval zouden worden weggegooid. Het is een milieuvriendelijke manier van afvalbeheer voor een duurzame samenleving. Er zijn verschillende stappen betrokken bij het recyclingproces. Eerst worden de recyclebare materialen verzameld en naar een recuperatie faciliteit gebracht. Hier wordt het gesorteerd, gereinigd en verwerkt tot materialen die als nieuwe grondstof worden verkocht.


Voordelen van recyclen:

De hoeveelheid afval die op stortplaatsen en in verbrandingsovens terechtkomt, wordt verminderd.

  • De vraag naar natuurlijke hulpbronnen wordt verminderd omdat recycling bomen en bossen spaart die vaak nodig zijn voor nieuwe grondstoffen.

  • Beschermt ecosystemen en dieren in het wild en stimuleert daarom de biologische diversiteit, aangezien hun leefgebied niet wordt aangetast door de vraag naar natuurlijke hulpbronnen.

  • Dit beschermt niet alleen de natuur, inheemse bewoners van het gebied zullen niet worden uitgebuit voor het land waar ze van leven.

  • Voorkomt vervuiling en CO2-uitstoot die meestal wordt veroorzaakt door de winning van nieuwe grondstoffen. Maar niet alleen de winning van grondstoffen leidt tot de uitstoot van broeikasgassen, ook bij verbranding komt een enorme hoeveelheid vervuiling vrij die zomaar in de lucht wordt gedumpt terwijl de lokale gemeenschap er last van heeft.

  • Bespaart energie. Bij het verbranden van afval komen niet alleen ongelooflijk veel giftige dampen vrij, het kost ook veel energie om het te laten branden terwijl recycling wat energie kost, ja, maar dit is een stuk minder in vergelijking met het winnen van grondstoffen. Zo kost het maken van papier van gerecycled papier 40% minder energie dan het maken van papier van nieuw hout. Ook gebruikt aluminium veel minder energie bij recycling (tot 95% minder) in vergelijking met het maken van grondstof.

  • Recycling is goedkoper dan afvalinzameling en verwijdering. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de economie.

  • De recyclingindustrie creëert veel banen en is goed voor de economie. Wereldwijd werken miljoenen mensen in de recyclingindustrie.


recyclen duurzaam

Nadelen van Recyclen

Dus recyclen klinkt mooi, maar er zijn ook nadelen aan recyclen.

  • De eerste is dat het veel energie kost. Maar je zei net dat het veel energie bespaart. Ja, maar het zou nog meer energie besparen als het niet nodig was om het te recyclen, maar je zou het opnieuw kunnen gebruiken. Het verminderen en hergebruiken van de hoeveelheid wegwerpproducten die je gebruikt, is een veel beter alternatief dan recycling.

  • Recycling van plastic is het grootste probleem en de kwaliteit van plastic verslechtert aanzienlijk wanneer het wordt verwerkt. Dit komt omdat plastic bestaat uit zeer lange flexibele moleculen die gevoelig zijn voor warmte en licht en die worden gebruikt om plastic te recyclen en te vervaardigen. Dit betekent dat hoe meer ze hieraan worden blootgesteld, hoe meer deze moleculen afbreken. Deze moleculen breken steeds meer af bij elke verwerking van plastic. Deze lange moleculen worden steeds korter, wat een onomkeerbaar proces is, waardoor het kunststof eindproduct steeds zwakker wordt en uiteindelijk niet meer bruikbaar is. Dus plastic is niet oneindig recyclebaar zoals glas of metaal (die ook niet oneindig recyclebaar zijn maar veel vaker kunnen worden gerecycled) en na ongeveer 2 tot 3 keer recyclen komt dit plastic op stortplaatsen terecht. Daarom wordt gerecycled plastic meestal gebruikt voor secundaire opwerking. Dit betekent dat gerecycled plastic wordt gebruikt om items te maken die normaal gesproken niet recyclebaar zijn: textiel, asfalt en plastic hout (zoals vlonders).

  • Een ander ding om in gedachten te houden is dat als plastic niet correct wordt gerecycled, er giftige vluchtige organische stoffen in de lucht kunnen komen die al het leven in het gebied (mens, dier en plant) kunnen aantasten.

  • Bij het recyclen van glas moet je er rekening mee houden dat niet al het glas hetzelfde is. Je glas voor thee, gloeilampen en vazen ​​is vaak niet recyclebaar omdat ze een ander smeltpunt hebben dan glas dat wordt gebruikt voor het verpakken van voedsel. Dus als een niet-recyclebaar glasartikel in de recycle bak belandt, moet het ofwel worden verwijderd, wat energie kost, of de hele batch is onbruikbaar.

  • Recycling werkt alleen als iemand gerecycleerde materialen wil kopen en omdat de vraag naar gerecycleerde grondstoffen vrij laag is, komen ze vaak voor lange tijd ergens te liggen.

  • Recycling kan leiden tot meer vervuiling. Elektronica die als recyclebaar is bestempeld, wordt vaak niet uit elkaar gehaald en gerecycled in het land waar het is gekocht. Wanneer je je elektronica inlevert voor recycling, wordt deze vaak vervoerd naar ontwikkelingslanden waar ze je elektronica met de hand uit elkaar halen voor recycling. Als er chemicaliën of zware metalen bij de elektronica betrokken zijn (wat vaak het geval is als er een batterij in het spel is), kunnen deze in de bodem terechtkomen en niet alleen hun land en water verontreinigen, maar vaak ook de gezondheid van de arbeiders. Hierdoor zijn de plekken in de buurt van de recyclingcentra in ontwikkelingslanden vaak zwaar vervuild.

Dus, tot slot, recyclen is goed, en ik ben hier niet om iets anders te zeggen als de opties zijn om een ​​plastic fles in de recycling bak of in de prullenbak te gooien, ik ben blij dat je recycling hebt gekozen, maar recyclen is dat niet de oplossing voor ons wereldwijde afvalprobleem aangezien het veel energie kost en het eindproduct van inferieure kwaliteit is in vergelijking met het origineel. Dus, is recycling duurzaam? Soort van, maar hergebruiken en verminderen is beter.


Meer Zero Waste voor Beginners

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page