Natuurlijke Deodorant

Laten ik beginnen met te zeggen dat transpireren / zweten een geheel natuurlijk proces is. Het is de manier waarop je lichaam zichzelf koelt als het warm wordt. De meeste van ons gebruiken dadelijk deodorant. Hoewel ze fijn zijn om onze lichaamsgeur te verminderen, is er een nadeel aan gewone deodorant waardoor je een duurzamere optie wellicht wilt overwegen.

Nadelen van normale deodorant


Chemicaliën

Persoonlijke verzorging producten zoals deodorant bevatten vaak aluminium, parabenen en glycol. Onderzoek heeft aangetoond dat aluminium ons lichaam kan binnendringen en ons hormoonsysteem kan beïnvloeden (zelfs in zeer kleine hoeveelheid). Ik probeer hierom deze zoveel mogelijk te vermijden.

Deodorant is ook vaak op basis van alcohol/ethanol. Dit kan ervoor zorgen dat je huid droog en jeukerig wordt.

Aerosols

In tegenstelling tot de stick deodorant, bevat de spray deodorant aerosols. Gelukkig zijn ozon aantastende chloorfluorkoolwaterstoffen niet meer aanwezig in dit soort deodorants. Butaan en isobuteen zijn echter nog steeds aanwezig en kunnen irritatie van je huid (en ogen en longen als je niet nauwkeurig richt) veroorzaken.


Afval

Afvalproductie is een andere belangrijke reden om over te stappen op een duurzamer alternatief. Elke 2-3 maanden wordt een bus deodorant gebruikt en komt deze terecht op de afval hoop. Dit is een heel leven lang een enorme hoeveelheid dat had kunnen worden vermeden als er voor een duurzamere optie was gekozen.Duurzame alternatieven


Ga zonder

Het kan ontzettend bevrijdend zijn om volledig te stoppen met het gebruik van deo, maar het is niet voor iedereen. Omdat ik bijna dagelijks sport, was dit niet echt een optie voor mij, maar ik bewonder mensen enorm die het wel doen. Bovendien kan het u ook veel geld besparen.

Ik las dat er wellicht een overgangsperiode van een paar weken is waarin je oksels zich moeten aanpassen aan de nieuwe routine. Dit kan ervoor zorgen dat je in deze periode meer transpireert, maar daarna zou dit weer normaal moeten worden.


Natuurlijke deodorants

Het gebruik van een natuurlijke deodorant is mijn go-to-optie. Ik kies een merk dat vrij is van aluminium (om bovenstaande reden) en backing soda. Backing soda is erg basisch (met een pH van 9) terwijl je huid vrij zuur is (met een pH van ongeveer 5). Om je huid gezond te houden, wilt je de pH-balans niet te veel beïnvloeden en je huid niet beschadigen, dus probeer indien mogelijk backing soda op je huid te vermijden.


Ik gebruik een deodorant bar van een Etsy shop die volledig afvalvrij is. Ik gebruik het nu al meer dan 6 maanden en ik heb nog niet eens de helft gebruikt. Het gaat dus veel langer mee dan verwacht. De reep is licht geurend, maar ik ruik dat niet als ik het eenmaal heb gebruikt. Het weerhoudt me niet van zweten, maar het houdt de BO op afstand na een warme dag of een training, wat eigenlijk alles is waar ik om vraag in een deodorant.


Er zijn meer merken die volledig natuurlijk zijn. Er zijn er zelfs die je vanaf de onderkant omhoog kunt duwen, zodat je hem op dezelfde manier kunt gebruiken als de gewone deodorant, als je daar de voorkeur aan geeft.

Zelf maken

Ik vind het erg leuk om mijn eigen cosmetica te maken en er zijn vele recepten te vinden, maar ik raad aan om eerst iets te kopen om te zien of je het fijn vindt om natuurlijke deodorant te gebruiken. Het zou zonde zijn als je alle ingrediënten koopt om er zelf een te maken en dan merkt dat het niet bevalt.

Ik hoop dat je deze informatie nuttig vindt en je helpt om over te stappen op een duurzamer alternatief voor je deodorant


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.