Nadelen Papier

Updated: Mar 19

Zodra je de overstap maakt naar het verminderen van je afval, komt het gebruik van papieren verpakking in plaats van plastic vaak als eerste naar voren. Producten gemaakt van papier zijn een makkelijk, overal te krijgen alternatief voor producten gemaakt van plastic. Wat men vaak niet weet, is dat er ook vele nadelen zitten aan papier. Deze worden hieronder besproken. Eerst wil ik graag de voordelen van papier benoemen.


Geen zin om te lezen? Kijk dan dit filmpje (engels talig).

Voordelen van papieren producten

Het grootste voordeel van papier is dat het een stuk makkelijker afbreekbaar is in vergelijking met plastic. Papier kan gerecycled worden waardoor de impact op het milieu kleiner is en het laat zien dat je bewust bezig bent met het milieu. Met recycling is er minder vervuiling en dumpen van papier afval. Hierdoor komen er minder schadelijke gassen in onze atmosphere komen dan wanneer deze verbrand zouden worden. De papier industrie (en de papier reclycling industrie) zorgt voor veel werkgelegenheid overal ter wereld wat goed is voor de economie wereldwijd. Als papier gerecycled wordt, scheelt dit veel bomen die anders gekapt zouden worden.
Nadelen van papier

Doordat de technologie met sprongen vooruit gaat wordt het steeds efficiënter om papier en papieren producten te maken. Papieren wegwerp producten zijn goedkoper en makkelijker verkrijgbaar voor consumenten. Dit zorgt voor een verhoogde productie en verbruik van papier en daarmee de vervuiling hierdoor.

In de VS is naar schatting 40% van al het afval papier. De verhoogde vraag naar papier zorgt ervoor dat natuur gebieden bedreigd worden. Dit komt doordat er jaarlijks 14 miljoen bomen gekapt worden voor het maken van papier. Dit komt neer op ongeveer 100.000 vierkant kilometer bos dat jaarlijks verwoest wordt voor de productie van papier. De papier industrie heeft een grote bijdrage in de ontbossing en zorgt voor het uitsterven van verschillende diersoorten die in die bossen leven.

Papier productie heeft veel water nodig. Een vel A4 formaat papier produceren kost ongeveer 10 liter water.

Papier en pulp fabrikanten verontreinigen water met onorganische stoffen zoals chlorine and metalen wat een bijdrage levert aan de vervuiling van het (grond)water en al het leven daarin.

De papier industry is de op 4 na grootste verbruiker van fossiele brandstof ter wereld. Om 1 ton papier te maken is ongeveer 950 liter petroleum nodig. De productie van papier zorgt voor 70% meer luchtvervuiling and 50 keer meer water vervuiling in vergelijking met het maken van plastic tasjes. Er is ongeveer 4 keer meer energie nodig om een papieren tasje te maken dan een plastic tasje.

Ik denk dat ik niet alleen ben als ik zeg dat de nadelen van papier shockerend zijn. De hoeveelheid water en petroleum die nodig is om papier te maken is voor mij een totale verrassing. Ook de hoeveelheid chemicaliën die bij het recyclen van papier komt kijken was voor mij een verrassing. Wat kun je dan doen om de papier vervuiling te verminderen? gebruik alleen papier als dit echt nodig is. Houd documenten digitaal als dat kan. Gebruik gerecycled papier (dat milieu vriendelijk gemaakt is) als je toch papier nodig hebt. Maak de mensen om je heen bewust over recyclen. Het is niet makkelijk maar met kleine stapjes maken we de wereld een beetje beter.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.