Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Duurzame Moederdag Cadeau Ideeën

Updated: Feb 21

Ga naar

Moederdag komt eraan en je wilt haar ook iets leuks, nuttigs en duurzaams geven. Daarom heb ik een lijst gemaakt met duurzame moederdagcadeau-ideeën om je wat inspiratie te geven voor wat je je moeder dit jaar kunt geven dat geen grote ecologische voetafdruk achterlaat en ook nuttig voor haar zal zijn.


Ik heb deze post in 3 secties verdeeld omdat ik geloof dat niet alle geschenken fysieke geschenken hoeven te zijn. Ervaring cadeaus en handgemaakte cadeaus (die technisch gezien nog steeds fysieke geschenken zijn) zijn ook geweldige milieuvriendelijke cadeaus voor moeders, zonder dat ze bijdragen aan de afvalhoop.



Fysieke geschenken


Bloemen

De meeste mensen vinden het heerlijk om bloemen te ontvangen en moeders zijn daarop geen uitzondering. Bloemen worden echter vaak niet lokaal geproduceerd, dus er komt een enorm transport bij kijken. Zo worden rozen die ik in Nederland kan kopen niet in Nederland of zelfs in Europa geproduceerd maar in Kenia of Tanzania. Terwijl voor de VS snijbloemen vaak in Colombia worden geteeld.

Dit is niet de enige reden waarom bloemen een enorme ecologische voetafdruk hebben. Niet alleen de regelgeving met betrekking tot meststoffen en pesticiden verschilt sterk tussen Europa en Afrika, ook de omstandigheden waarin de mensen werken verschillen enorm. Ze worden vaak blootgesteld aan gifstoffen die in deze meststoffen aanwezig zijn en zelfs aan schadelijke conserveringsmiddelen die nodig zijn om de houdbaarheid te verlengen van de bloemen die zo ver moeten vliegen. Dus over het algemeen is het beter om geen snijbloemen aan mama te geven, maar wat is een goed alternatief?


Duurzame Moederdag Cadeau Ideeën

Gedroogde bloemen

Ja, ze kunnen dezelfde problemen hebben als hierboven vermeld, maar ze gaan veel langer mee dan zeven tot tien dagen die een normaal boeket meegaat. Ik heb thuis twee boeketten met droogbloemen die al minstens een jaar staan en ik weet zeker dat moeders dol zouden zijn op een boeket dat zo lang meegaat.

Duurzaam moederdag cadeau - droogbloemen

Zaden

Heeft je moeder groene vingers? Laat haar zelf bloemen kweken door haar zaden te geven. Hoewel de productie van zaden dezelfde problemen heeft als hierboven vermeld, omdat ze zo ver weg worden geproduceerd. Het transport is slechts een fractie en de houdbaarheid problemen van verse bloemen gelden niet voor zaden.


Wasbare Keukenrol

De meesten van ons kunnen zich het dagelijkse leven niet voorstellen zonder keukenhanddoeken, maar wil je milieuvriendelijk leven, ook voor je moeder, dan is deze wasbare keukenrol de duurzame keukenoplossing waar je naar op zoek bent. Ze zijn functioneel (en herbruikbaar) en zien er ook nog eens prachtig uit. Deze winkel heeft meer dan 50 verschillende prints om er zeker van te zijn dat er een is die perfect bij je moeders keuken past.

Duurzaam moederdag cadeau - wasbare keukenrol

Vegan Wax wraps

Etensresten bewaren zonder plastic kan een uitdaging zijn. Vooral als je het ook veganistisch wilt maken, omdat bijenwaswraps behoorlijk populair en toegankelijker worden. Er zijn echter net als gewone bijenwas-wraps, maar ze zijn gemaakt met sumakwas, biologische jojoba-olie en boomhars. Deze zijn dus helemaal vegan! Net als beeswax wraps zijn deze vormbaar met de warmte van je handen, zodat je de kom kunt bedekken met restjes.

Duurzaam moederdag cadeau - vegan wax wraps

Theepot

Is je moeder een theedrinker? Wat dacht je van een prachtige theepot om haar drankjes veel aangenamer te maken? Deze met dubbele wand houd je thee uren lang warm wat fijn is voor moeders die nogal eens erg druk zijn en de thee vergeten.

Duurzaam moederdag cadeau - theepot

Notenmelk set

(plantaardige) Melk wordt in de meeste gevallen verkocht in plastic of een doos die moeilijk te recyclen is. Dit voorkom je door zelf heerlijke notenmelk te maken met een notenmelk set. Deze set heeft alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. De doek is zo ontworpen dat hij minimaal een jaar mee te gaan. Voeg vervolgens water en je favoriete notenmel krecept toe en je bent klaar! Lees meer over plantaardige melkalternatieven voor koemelk.

Wat deze kit geweldig maakt, is dat hij niet beperkt is tot notenmelk, maar ook kan worden gebruikt om cold brew koffie te maken.

Duurzaam moederdag cadeau - notenmelk set

Biologische Badjas

Deze badjas is gemaakt van 100% biologisch katoen. De badjas ziet er niet alleen prachtig uit, hij is ook ontzettend comfortable om te dragen omdat biologisch katoen van zichzelf veel zachter is. Erg fijn na een ontspannende douch of gedurende een dag in de sauna.

Duurzaam moederdag cadeau - badjas

Biologische badhanddoeken

Geef mama wat luxe met deze biokatoenen badhanddoeken. Deze handdoeken zijn ethisch gemaakt van 100% biologisch katoen. Ze worden gesponnen met behulp van extra lange katoenen lussen voor een pluche oppervlak dat zacht en uitnodigend is na een lang en warm bad. Ze zijn er in verschillende kleuren, maten en sets, dus je zult zeker een set vinden die perfect past in de milieuvriendelijke badkamer van je moeder.

Duurzaam moederdag cadeau - biologische handdoeken

Make-up kwastenset

Deze prachtige set kwasten ziet er onweerstaanbaar uit in elke badkamer. Ze zijn vrij van plastic wat het aanbrengen van makeup in de ochtend een stuk aangenamer maakt.

Duurzaam moederdag cadeau - bamboe kwasten

Gepersonaliseerde waterfles

Als je moeder er nog geen heeft, is het nu tijd voor een. Tegenwoordig zijn er slechts enkele prachtige waterflessen beschikbaar, er is geen excuus om er geen te hebben/gebruiken. Ik ben persoonlijk dol op de print op deze en je kunt een leuke quote/namen van kleinkinderen toevoegen om het persoonlijker te maken.

Duurzaam moederdag cadeau - waterfles

Ervaring Cadeaus

Ga wandelen

Wanneer was de laatste keer dat je een echt goed gesprek met je moeder had? Ja, bij mij is het ook een tijdje geleden. Een wandeling maken en samen wat quality time doorbrengen is een geweldig cadeau voor een moeder die je niet zo vaak ziet. Je kunt naar het plaatselijke park gaan of er een uitstapje van maken door een bos te bezoeken.

Duurzaam moederdag cadeau

Bezoek een restaurant

Als je moeder niet zo van tijd in de natuur houdt, kun je haar meenemen naar een restaurant in de stad voor een geweldige maaltijd. Misschien kunnen jullie twee een nieuwe (voor jullie) keuken proberen of een nieuw (veganistisch) restaurant bezoeken dat zij al een tijdje wil bezoeken in een stadje dat net iets verder is dan waar jullie gewoonlijk naar toe gaan. Hoe dan ook, samen eten is ook een goed manier om tijd met je moeder door te brengen.


High tea

Houdt je moeder van thee? Of misschien heeft ze liever koffie en kun je er een high coffee van maken. Beide zijn heerlijk om te genieten van het gezelschap van je moeder onder het genot van een heerlijk kopje thee of koffie.


Wijn proeverij

Wil je aan het eind van de dag nog iets plannen dan is een wijnproeverij misschien wel leuk voor jullie tweetjes. Probeer nieuwe, lokaal geproduceerde wijnen uit om erachter te komen hoe jullie twee van elkaar verschillen en wat jullie gemeen hebben als het gaat om wijn voorkeuren.

dames drinken wijn

Museum Bezoek

Als je moeder van kunst houdt, kun je een museum bezoeken waar ze van houdt of waar ze nog nooit is geweest. Sommige musea bieden ook kunstlessen aan, dus als je je creatieve sappen wilt laten vloeien, is dit wellicht iets voor jullie.


Fotoshoot

Van wie heeft jouw moeder niet genoeg foto's? Dit is waarschijnlijk zijzelf of jij (of misschien beide). Dus plan een fotoshoot voor jullie twee om deze geweldige dag te onthouden. Misschien kunnen jullie zelfs naar een locatie gaan die iets voor jullie twee betekent om de shoot persoonlijker te maken.


Sauna dag

Als jij en je moeder van de sauna houden, boek dan misschien een dag in je plaatselijke sauna. Voeg een moeder-dochtermassage toe als je er een extra ontspannende dag van wilt maken voor jullie tweeën. Je kunt zelfs gezichtsbehandelingen boeken om het einde ontspannen en prachtig af te sluiten.


Een donatie op naam

Steunt je moeder een goed doel of hecht ze veel waarde aan een bepaald goed doel? Doneer op haar naam of, nog beter, doe iets met je moeder voor dat goede doel. Werk rechtstreeks voor dat goede doel of doe iets om wat geld in te zamelen voor het goede doel.


Bezoek een concert

Bezoek een muziekshow met je moeder als ze van muziek houdt. Dit kunnen alle soorten muziek zijn, zoals een bezoek aan een jazzbar om naar de muziek te luisteren onder het genot van een goed glas wijn of het bezoeken van een rockconcert als jullie twee van de zwaardere muziek houden.

Duurzaam moederdag cadeau

Een therapiesessie

Nu, ik bedoel dit niet verkeerd, maar het opruimen van wat mentale ruimte is een geweldig cadeau om iemand te geven. Niet iedereen praat graag over alles met vrienden of familie. Zeker voor hen kan een therapiesessie een geweldig cadeau zijn. Zo kunnen ze hun hoofd leegmaken en objectief advies krijgen.


Zelfgemaakte cadeaus

Brood

Een van mijn favoriete dingen om te eten is vers gebakken brood. Ik denk dat ik niet de enige ben. Daarom is een vers gebakken brood een geweldig cadeau voor mama. Je kunt het zelfs persoonlijker maken door het te maken zoals zij het leuk vindt. Is ze een zoetekauw? Dan kun je rozijnenbrood maken. Houdt ze meer van hartige smaken? Wat dacht je van het maken van kaas-uienbrood. Er zijn zoveel opties om brood te maken, er moet er een zijn die je moeder lekker vindt.

Duurzaam moederdag cadeau - brood bakken

Zelf gekookte maaltijd

Nodig je moeder uit voor het avondeten en kook een luxe maaltijd voor haar. Je kunt de maaltijd samen maken of de hele maaltijd zelf bereiden als dat je voorkeur heeft. Hoe dan ook, genieten van een maaltijd met alleen jou en je moeder is een geweldige manier om bij te praten en wat quality time samen door te brengen.


Koekjes

Koekjes zijn een schattig cadeau als je zelf kinderen hebt en je moeder een persoonlijk cadeau wilt geven. Ik moet toegeven dat de koekjes die ik met mijn dochter maak niet de mooiste zijn, maar wel het leukst om te maken en je zult je moeder zeker een met liefde gemaakt cadeau geven.

Duurzaam moederdag cadeau - koekjes

Bodybutter

Van alle doe-het-zelf huidverzorgingsproducten die ik heb gemaakt, is body butter het makkelijkst te maken. Dit komt omdat een body butter geen water bevat en dus niet hoeft te emulgeren. Om deze body butter te maken, hoef je alleen maar alle ingrediënten te mixen en in een potje naar keuze te doen. Super Simpel.


Badbom

Deze zijn leuk om te maken en te gebruiken! Het maken van deze is eenvoudig, je hoeft alleen maar de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden te mengen en in een vorm te persen. Het is iets lastiger in vergelijking met het maken van kaarsen, maar dit is ook een heel leuk doe-het-zelf-project om cadeau te doen.


Lichaamsscrub

Een bodyscrub is nog zo'n geweldig milieuvriendelijk doe-het-zelfcadeau. Zeker als je het maakt met overgebleven koffiedik. Ik maak dit meestal door het 1:1 te mengen met gesmolten kokosolie. Het toevoegen van wat kaneel en vanille voor extra geur is optioneel, maar kan ook leuk zijn om cadeau te doen. Doe alles in een schattig potje waar je moeder dol op zal zijn, zodat je je moeder een bodyscrub kunt geven voor een verbazingwekkend zachte huid.


Kaarsen

DIY-kaarsen vereisen wat meer werk omdat je je was moet smelten, maar dit betekent ook dat je je kaarsen in elke gewenste vorm kunt maken. Je kunt zelfs wat geur toevoegen om het een nog persoonlijker cadeau te maken.

kaarsen

Zoutdeeg knutsels

Dit is weer een geweldig cadeau als je zelf kinderen hebt. Knutselen met je kinderen is niet alleen een geweldige tijd om elkaar te binden, maar het resultaat zal ook een geweldig cadeau zijn. Zoutdeeg is gemakkelijk te maken door 2 delen bloem te mengen met 1 deel zout en 1 deel water. Wanneer je je meesterwerken hebt gemaakt, plaats je ze in de oven tot ze hard zijn en je cadeaus klaar zijn.


Een zelfgemaakte tas

Ben je meer van naaien? Een zelfgemaakte tas is een geweldig duurzaam cadeau voor iedereen. We gebruiken allemaal regelmatig tassen en bij veelvuldig gebruik hebben ze de neiging te scheuren, dus het is ook handig om meerdere tassen bij je te hebben. Een boodschappentas is gemakkelijk te maken, zelfs voor de beginnende naaister en ook al is het resultaat misschien niet perfect, vanwege de hoeveelheid liefde die je erin steekt, zal je moeder er dol op zijn.


Boeket van wilde bloemen

Omdat moederdag in het voorjaar valt, kun je je eigen boeket bloemen voor je moeder uitzoeken. Ik raad aan om naar een aangewezen plek te gaan om de bloemen te plukken. Pluk tuinen zijn op veel plaatsen te vinden. Zo verstoor je de natuur niet en vind je relatief dicht bij elkaar de mooiste bloemen.


Ik hoop dat deze lijst met 30 milieuvriendelijke moederdag cadeaus je inspiratie geeft om het geven van cadeaus aan je moeder duurzamer te maken.


Meer Duurzame Cadeau Ideeën

Meer Duurzame Feestdagen

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page