top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

  • Writer's pictureValinda

8 tips voor het organiseren van een milieuvriendelijk feest

Updated: Dec 1

Wie houdt er niet van een leuk feest vol gelach, cadeaus en spelletjes? Feesten zijn geweldige herinneringen, dus het organiseren van een feest of het bijwonen ervan is natuurlijk altijd een goed idee. Maar wat ook een goed idee is, is te bedenken hoeveel afval je creëert en welke impact enkele uren plezier hebben op onze planeet. Hier zijn enkele tips voor het houden van een leuk feest zonder het milieu te schaden.


Heb een duurzaam feestmaal

Het beperken van je consumptie van vlees en zuivelproducten is een van de beste manieren om duurzamer te zijn in het dagelijkse leven en tegelijkertijd goed voor je gezondheid te zorgen. Op feestjes hebben velen van ons de neiging om te veel te genieten van snoep, alcohol of andere lekkernijen. Bereid een milieuvriendelijk feest voor om je gasten te helpen genieten zonder enige schuldgevoelens na het feest. Er zijn veel publiekstrekkers die geen vlees of zuivelproducten bevatten en die niet veel tijd in beslag nemen. Serveer als voorgerecht wat hummus met brood en worteltjes of wat guacamole met tortillachips (als het kan zelf gemaakt). Er zijn tal van recepten voor veganistische ovenschotels, pizza en pasta die zelfs vleesliefhebbers zullen plezieren. En als toetje, overweeg dan eens sorbet ijs, fruit of veganistische cake.


Stuur geen papieren uitnodigingen

Ik moet toegeven dat papieren uitnodigingen en ansichtkaarten heel leuk zijn om te krijgen omdat ik er altijd blij van. Maar, vooral als je veel mensen uitnodigt, zullen de uitnodigingen alleen maar onnodige verspilling en rommel veroorzaken. Met digitale uitnodigingen weet je zeker dat alle ontvangers ze op tijd krijgen en dat de brieven onderweg niet verloren gaan. En het is ook goedkoper, wat altijd een goede bonus is.


Weg met borden en bestek voor eenmalig gebruik


Helaas zijn papieren borden en plastic keukengerei nog steeds een ding in 2020, maar laten we allemaal toegeven dat ze puur slecht zijn. Niemand vindt het fijn om ze te gebruiken, omdat ze niet erg stevig zijn en onze planeet stelt al dat onnodige afval zeker niet op prijs. En laat ik niet eens beginnen met kartonnen messen die nooit werken. Als je genoeg gewone borden hebt voor al je gasten, is het altijd een mooiere en duurzamere optie. Een bord spoelen (of delen) is niet zo moeilijk. Overweeg voor echt grote feesten om jezelf te beperken tot hapjes met tandenstokers of het huren van al je materialen.


Kies voor decoraties zonder afval

Feestversieringen zijn een van die dingen die we maar één keer gebruiken, ze opbergen, vergeten en helaas steeds weer nieuwe kopen. Het is niet alleen niet duurzaam, maar het kan ook behoorlijk duur worden. Er zijn een paar manieren om die vicieuze cirkel te doorbreken. Als het weer in je voordeel werkt, houd je feest dan buiten. Degenen onder ons die geen achtertuin hebben, kunnen overwegen om te picknicken in een plaatselijk park of bos - zorg er wel voor dat je je afval weer meeneemt en respectvol bent voor de natuur. Een mooie zonsondergang, een meer of een paar prachtige bomen zijn uitstekende versieringen. Geef je thuis een feestje, versier de kamers dan met bloemen en de kunstwerken van je kinderen. Haal je mooie dekens en kussens tevoorschijn zodat je gasten erop kunnen gaan zitten. Als je toch besluit om wat decoraties te kopen, overweeg dan om te investeren in hoogwaardige gerecyclede of recyclebare items. Nog beter, maak de decoraties zelf. Ik heb hele kleurrijke slingervlaggen gemaakt met restjes stof. Je zou iets soortgelijks kunnen doen. Koop niets waarvan je zeker weet dat je het nooit meer zult gebruiken. En tot slot, probeer ballonnen en vuurwerk te vermijden - ze zijn gewoon verschrikkelijk voor het milieu.

milieuvriendelijk feest
Zorg voor een duidelijk sorteersysteem voor afval

Opruimen is altijd het ergste van het feest. Het kan veel tijd kosten en je achterlaten met enorme zakken vuilnis. Om al dat afval te voorkomen en je kostbare tijd te besparen, plaatst je je prullenbakken op een plek waar ze zichtbaar zijn en voegt je kleine briefjes toe met instructies over wat waar naartoe gaat. Voor kinderen kan het een leuk spelletje zijn. De meeste volwassenen zullen waarschijnlijk weten wat ze moeten doen, maar als ze dat niet doen, is het nooit te laat om te leren.

Milieu bewust feest

Vraag naar duurzame cadeaus


Veel mensen houden ervan om cadeaus te geven. Dus zelfs als je je gasten vertelt om niets voor je te halen, zullen ze waarschijnlijk toch iets voor je krijgen. Daarom moet je je gasten laten weten wat ze kunnen krijgen om je gelukkig te maken, in plaats van helemaal weg te zijn van cadeaus (hier vind je inspiratie). Er zijn veel milieuvriendelijke alternatieven voor niet-duurzame huishoudelijke artikelen die elke dag op de markt verschijnen. Lokale merken zijn altijd een betere keuze, en cadeaubonnen zijn de beste manier om ervoor te zorgen dat je cadeau wordt gebruikt en gewaardeerd. Maar uiteindelijk is het kopen van onnodige milieuvriendelijke dingen ook niet zo duurzaam. Overweeg om ervaringsgeschenken of zelfs donaties te vragen aan een goed doel naar keuze.


Speel simpele spelletjes

Als je kinderen op je feestje hebt, moet je zeker wat spelletjes en activiteiten voor ze plannen. Koop geen nieuwe spellen en speelgoed dat je misschien nooit meer zult gebruiken. De meeste kinderen hebben al veel spelletjes en speelgoed. Help ze bij het uitkiezen van degene die ze graag met hun kleine gasten zouden willen spelen. Als je je creatief voelt, bedenk dan een paar nieuwe spellen waarmee je ze kunt introduceren. Spellen met ballen zijn bijvoorbeeld meestal leuk, eenvoudig en nog steeds erg populair bij kinderen. Als je wat groter wilt uitpakken kun je altijd overwegen iets te huren ipv te kopen.

Koop niet, leen

Er zijn al zoveel geweldige dingen in de wereld dat het in de meeste gevallen echt niet nodig is om iets nieuws te kopen. Als het op feesten aankomt, zijn er veel diensten waarmee je prachtige decoraties, meubels of iets anders kunt huren dat je nodig heeft. En als je niet genoeg stoelen, kopjes of borden hebt, vraag je gasten dan om hun eigen stoelen, kopjes of borden mee te nemen.

Ik hoop dat je deze 8 zo nuttig vindt en je zal helpen om de volgende keer dat je iets wilt vieren een duurzamer feest te creëren.


Meer Duurzaam Feest


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Follow me on Youtube!

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page