top of page
  • Writer's pictureValinda

Is Bioplastic Duurzaam?

Updated: 4 days ago

Plastic is op zoveel niveaus problematisch. Zo wordt het plastic afvalprobleem elke dag groter en groter. Bovendien worden bij de productie van plastic veel fossiele grondstoffen gebruikt en wordt het milieu steeds meer vervuild. Om al deze problemen met plastic aan te pakken, is de meest voor de hand liggende oplossing om te stoppen met het gebruik van plastic, maar dat kan niet van de ene op de andere dag en kan erg duur zijn. Het grootste probleem met plastic is dat het erg goedkoop te produceren is en in zoveel toepassingen in de industrie en in het dagelijks leven kan worden gebruikt. Het is erg ingewikkeld en duur om dat te veranderen.


Daarom komen particulieren en bedrijven met verschillende oplossingen om de problemen rond plastic op te lossen. Sommige mensen besloten helemaal te stoppen met het gebruik van plastic en naar zero waste te leven, en dit is een goed voorbeeld, maar het is voor de meeste van ons een hele uitdaging om zero waste te gaan.


Verschillende producenten komen met milieuvriendelijke items voor eenmalig gebruik om plastic producten te vervangen. Het is echter essentieel om te vermelden dat dit slechts een deel van het probleem oplost, niet het geheel.


Zoals eerder vermeld, zijn er andere oplossingen die een positieve impact hebben op het milieu. Zo slaagden sommige bedrijven er tussen verschillende ideeën in om bioplastic te produceren, wat in theorie vooral het probleem van plastic afval zou moeten oplossen. Maar kan het het echt oplossen? Of is het beter dat we er allemaal naar streven om elke vorm van plastic te stoppen? Lees verder om meer te weten te komen.

 
 

Wat is bioplastic?

Traditioneel plastic wordt gemaakt van materialen gemaakt van ruwe aardolie en bioplastic is ook een vorm van plastic, maar gemaakt van hernieuwbare bronnen. Het is gemaakt van natuurlijke polymeren uit agrarische bronnen, cellulose of aardappel, en ma