top of page
  • Writer's pictureValinda

Hoe leef je duurzaam als je partner dat niet doet?

Updated: May 26

De meesten van ons hebben een partner. Jullie waarden komen redelijke overeen, want dat was de reden dat je je in de eerste plaats tot haar/hem aangetrokken voelde. Maar helaas delen jullie niet al jouw waarden en je zou graag willen dat ze net zo duurzaam zouden leven als jij en bewustere keuzes zouden maken. Hoe leef je duurzaam terwijl je partner er minder om geeft?


Laat ik beginnen met dat iedereen op zijn eigen duurzame reis is en dat ze (hopelijk) het beste doen wat ze kunnen en waar ze zich prettig bij voelen. Veroordeel hun reis niet wanneer deze zich in een ander hoofdstuk bevindt dan de jouwe. Houd in gedachten waar hun reis begon en hoeveel vooruitgang ze al hebben geboekt tijdens hun reis en wees dankbaar voor elke babystap die je partner maakt.

 
 

Verander alleen waar je controle over hebt.

Ik heb al jaren geen keukenrol meer gekocht. Toen ze op waren, weigerde ik gewoon om nieuwe te kopen. Als mijn vriend papieren handdoekjes wil gebruiken, moet hij die zelf aanschaffen. Maar ik heb aangegeven waar onze wasbare handdoeken liggen en waar hij de vieze doekjes moet doen zodat ik ze kan wassen. In het begin was hij geïrriteerd (het creëren van een nieuwe gewoonte (wat deze nieuwe gewoonte ook is) kost moeite en zal uiteraard wat weerstand oproepen, zeker als het niet jouw keuze was) maar inmiddels weet hij niet beter. Hij pakt ze vaak en vindt het prima om ze te gebruiken, vooral omdat hij ze niet hoeft te wassen. Op dezelfde manier ben ik omgegaan met afwasmiddel, afwasspons, komhoezen, eigenlijk veel huishoudelijke artikelen….

Geef het goede voorbeeld

Ik gebruik al geruime tijd een veiligheidsscheermes en onlangs vroeg mijn vriend plotseling; hoe vind je het om het veiligheidsscheermes te gebruiken? Mijn eerste reactie was een beetje sceptisch omdat ik hier meerdere keren met h