Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

20+ Tips voor Duurzaam Zwanger zijn

Updated: Mar 1

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Dit is zo’n bijzondere tijd, maar het kan ook erg milieu onvriendelijk zijn als je niet op let. Omdat ik een paar jaar geleden zwanger was, toen ik nog niet volledig afvalvrij leefde (en de hormonen hielpen uiteraard niet), had mijn zwangerschap duurzamer kunnen zijn. Tijdens mijn zwangerschap heb ik echter veel geleerd en ik wil hierbij graag wat tips met je delen.

duurzaam zwanger

Duurzaam Zwanger Producten

Omarm de magie van zwangerschap en strijd tegelijkertijd voor duurzaamheid! Zeg vaarwel tegen verspillende gewoonten met een schat aan duurzame zwangerschapsproducten die een milieuvriendelijke reis naar het moederschap beloven. Van milieuvriendelijke zwangerschapskleding tot duurzame persoonlijke verzorgingsproducten: deze bewuste keuzes gaan niet alleen over het verminderen van afval; ze zijn een viering van het koesteren van nieuw leven en het beschermen van onze planeet. Sluit je aan bij de beweging richting een milieubewuste zwangerschap en geniet van de schoonheid van het creëren van een toekomst die zowel vriendelijk is voor je baby als voor de wereld die hij of zij zal erven.


Prenatale vitamines

Prenatale vitamines zijn nodig voor een optimale ontwikkeling van je baby. Idealiter zou je hiermee moeten beginnen nog voordat je erachter komt dat je zwanger bent, om er zeker van te zijn dat je lichaam optimaal is voorbereid op de groei van je baby. Dus, als je gaat proberen voor een kleintje, begin dan ook met het nemen van prenatale vitamines.

Ik weet dat dit niet altijd een optie is, omdat sommigen van ons het niet echt probeerden toen ze ontdekten dat ze zwanger waren. Zelfs voor degenen onder ons zijn prenatale vitamines nog steeds belangrijk, dus kies een prenatale vitamine die voldoende foliumzuur (vitamine B11) bevat om bepaalde geboorteafwijkingen te voorkomen. Ik gebruik een vitamine B-complex die ook B12 bevat omdat ik geen vlees eet. Ik wil dat mijn prenatale vitamines veganistisch zijn, dus daar let ik ook op en ik wil een plastic pot waar mogelijk vermijden.

Ik weet dat soms meer prenatale vitamines worden geadviseerd en als je de behoefte voelt om meer dan alleen B11 te nemen, luister dan naar dit moederinstinct en neem alles wat je nodig hebt voor jou en je baby

prenatale vitaminen - duurzaam zwanger

Probiotica

Als een baby groeit, moeten al je organen ruimte maken. Dit geldt ook voor je darmen, die veel krampen kunnen veroorzaken en je stoelgang kunnen beïnvloeden. Probiotica kunnen je helpen met het verlichten van krampen die worden veroorzaakt door een schoppende en zich ontwikkelende baby.

probiotica - duurzaam zwanger

Biologisch Zwangerschaps-/voedingskussen

Met de groeiende buik wordt slapen steeds moeilijker omdat het veel druk uitoefent op je rug en bekkenbodem. Wil je comfortabeler slapen, dan kun je ervoor kiezen om met een zwangerschapskussen te slapen. Hierdoor komt er wat druk van je bekkenbodem af, zodat je comfortabeler in bed kunt liggen en hopelijk wat beter kunt slapen. Dit biologische kussen is ook handig als je je baby borstvoeding wilt geven na de bevalling, omdat het je helpt om comfortabeler te voeden.

Ook als je geen borstvoeding wilt geven of als het geven van borstvoeding niet is gelukt en je flesvoeding geeft, kan dit kussen het comfortabeler maken om je baby te voeden.

voedingskussen - duurzaam zwanger

Water

Voldoende water drinken is voor mij heel moeilijk geweest. Ik was vroeger een echte theedrinker maar sinds ik erachter kwam dat ik zwanger ben, smaakt thee niet meer lekker. Dus ik moest iets anders zoeken om te drinken. Gelukkig smaakt water nu geweldig, maar toch vergeet ik nogal vaak te drinken. Hoe los ik dit op? Ik heb een grote fles (0,5L) die ik van mezelf 3 keer per dag moet vullen (ochtend, middag en avond) en op moet drinken. Dit werkt verrassend goed, omdat ik op de een of andere manier altijd de fles leegmaak als ik hem dicht bij me neerzet. Ik moet er alleen aan denken om het dichtbij te plaatsen.


ZwangerschapsKleding

Terwijl de ongelooflijke reis van de zwangerschap zich ontvouwt, ondergaat je lichaam een prachtige transformatie. In het begin omhelst je gewone kleding je misschien nog comfortabel, maar na verloop van tijd introduceert deze betoverende fase een reeks veranderingen die een verandering vereisen in de manier waarop je je kleedt en voor jezelf zorgt. Het omarmen van deze veranderingen gaat niet alleen over het accommoderen van een veranderend lichaam; het gaat over het vieren van elke ronding en deining, het eren van het wonderbaarlijke proces van het creëren van leven, terwijl je ervoor zorgt dat je je gesteund en stralend voelt tijdens deze transformatieve reis.


Broek

Het duurt een paar maanden voordat je baby zich in je buik heeft ontwikkeld voordat je merkt dat je buik groter wordt. Overstappen op zwangerschapsbroeken is dus misschien nog niet nodig. Ik ben nu 11 weken en mijn spijkerbroek begint een beetje strak te zitten. Ik wilde nog even wachten met overstappen op zwangerschapsjeans dus heb ik dit probleem opgelost met een haarelastiekje. Ik stak het door het knoopsgat, lus het door zichzelf en over de knoop. Dit gaf me een paar cm extra ruimte om het kopen van zwangerschapskleding wat langer uit te stellen.

Een broek verbreder is misschien ook een optie als je iets verfijnders wilt dan een haar elastiekje.


BH verlenger

Als je zwanger bent, groeit niet alleen je buik, maar ook je borst om je voor te bereiden op borstvoeding. Dit betekent dat je tijdens je zwangerschap mogelijk meerdere verschillende bh-maten nodig hebt. Om te voorkomen dat je om de paar maanden een nieuwe maat koopt, is een bh-verlenger een goed idee. Deze verlengen de achterkant van een beha een paar centimeter.

bh verlenger - duurzaam zwanger

Huid Verzorging

De zorg voor je huid wordt een nog grotere prioriteit tijdens de zwangerschap, een tijd waarin je lichaam opmerkelijke veranderingen ondergaat en je huid gevoeliger wordt dan ooit. Elke dag vertelt je huid een verhaal van veerkracht en transformatie, waardoor het essentieel is om een verzorgende routine te omarmen die niet alleen deze veranderingen respecteert, maar ook tegemoetkomt aan de unieke behoeften van je huid. Of het nu gaat om de glans van het nieuwe moederschap of om de aanpassingen waar je huid naar verlangt, door het de aandacht te geven die het verdient, wordt het een prachtige daad van zelfzorg en eerbied voor de ongelooflijke reis van de zwangerschap.


Body lotion

Ondanks dat mijn buik nauwelijks groeit, merk ik dat er in dat gebied van alles gaande is. De huid van mijn buik is extreem droog en jeukt. Tijd dus om daar wat extra aandacht aan te besteden. Sommige aanstaande mama's beginnen al striaeolie te gebruiken en als je dit wilt doen, is dat helemaal prima, maar ik wil de huid van mijn buik vocht geven in plaats van alleen oliën (wat meestal in een striaeolie zit). Dus ik doe een vrij vergelijkbare huidverzorgingsroutine voor mijn buik als voor mijn gezicht. Ik begin met hydratatie met een hydraterende essence, daarna breng ik een hydraterend gezichtsserum aan op mijn buik en eindig ik met een dikke bodylotion om al het vocht dat ik zojuist heb aangebracht te verzegelen. Naar mijn mening is dit veel meer hydraterend dan alleen het gebruik van striaeolie en het heeft aanzienlijk geholpen bij de jeuk van mijn buik.


Zonnebrand

Het is altijd een goed idee om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon op onze huid. Als je zwanger bent, neemt het bloedvolume met 40% toe, waardoor de huid van een zwangere vrouw gaat stralen, maar hierdoor wordt de huid ook gevoeliger. Het is dus belangrijk om lief te zijn voor je huid en deze de bescherming te geven die ze nodig heeft. Dus eindig na je dagelijkse huidverzorgingsroutine met een zwangerschapsveilige zonnebrandcrème met hoge SPF.


Baby Voorbereidingen

Voor het eerst het ouderschap betreden is een opwindende wervelwind van emoties: opwinding vermengd met een vleugje angst. Toch maak je, gewapend met doordachte planning en zorgvuldige voorbereiding, de weg vrij voor een soepelere overgang wanneer je bundel van vreugde eindelijk arriveert. Omarm deze transformatieve reis met open armen, in de wetenschap dat elke stap ter voorbereiding niet alleen de komst van je baby vergemakkelijkt, maar ook vertrouwen schenkt in je vermogen om door dit prachtige nieuwe hoofdstuk te navigeren.

stel met baby - duurzaam zwanger

Baby Uitzet

Je tweede trimester is het perfecte moment om na te denken over je baby uitzet. Hier vindt je een lijst met items die ik aanbeveel voor een baby lijst. Het is een vrij minimale lijst, maar een baby heeft niet veel dingen nodig. Een baby heeft een veilige slaapplaats nodig, moet regelmatig worden schoongemaakt, heeft voedsel nodig en wil dicht bij mama zijn. Dat is alles wat een baby nodig heeft. Alle andere items zijn slechts gemak (wat misschien geweldig is, maar niet noodzakelijk).


Baby Shower

Het tweede trimester is ook het perfecte moment om een ​​babyshower te overwegen. In Nederland wordt het (nog) niet vaak gedaan en had ik er ook geen (en heb ik het ook niet gemist) maar dit verschilt per persoon. Dus het tweede trimester is het perfecte moment om hier even over na te denken als je een babyshower wilt hebben en hoe je een babyshower wilt hebben als je besluit ervoor te gaan.

Ouderschapslessen

Grote steden bieden vaak een verscheidenheid aan lessen voor aanstaande ouders. Variërend van lessen om je te helpen bij geboorte-, borstvoedings- en zelfs ouderschapslessen. Er zijn vele opties beschikbaar. Bekijk alle mogelijkheden en kijk of een van die lessen iets voor jou (en je partner) is.


Zwangerschapsverlof plannen

Bespreek met je baas wat de mogelijkheden zijn voor zwangerschapsverlof. Misschien wil je maar een paar weken vrij nemen of misschien wil je helemaal stoppen met werken. Bespreek met je partner wat je wilt, wat zij willen en wat voor jullie situatie financieel mogelijk is.


Plan een babymoon

Voordat je baby arriveert, is het een goed idee om een ​​trip te plannen met alleen je partner om met z'n tweeën van elkaars gezelschap te genieten (aangezien het even kan duren voordat er een volgende keer komt). Deze babymoon hoeft niet ver weg te zijn aangezien sommige zwangere vrouwen liever dicht bij huis blijven, maar ik raad aan om in ieder geval een weekendje weg te gaan met z'n tweeën nu het nog kan en als je dit wil. Nu denk je misschien dat het vinden van een oppas voor je baby niet zo moeilijk is, maar als de baby er eenmaal is, willen je hormonen misschien niet langer dan een paar uur afstand doen van je baby, wat betekent dat een weekendje weg met z'n tweeën niet langer een optie is.

dochter kus zwangere buik moeder - duurzaam zwanger

Zwangerschap Dagboek

Je denkt misschien dat je je de mooie tijd van het zwanger zijn nog wel zult herinneren. De realiteit is misschien niet het geval, omdat onze hormonen zeer aanwezig zijn als we zwanger zijn, wat onze hersenen zal beïnvloeden en er zijn dingen die we misschien niet willen vergeten. Omdat zwanger zijn een nogal bijzondere tijd is, raad ik aan om een ​​dagboek bij te houden voor die 9 maanden. Zo kun je er later op teruglezen (wanneer je misschien weer zwanger bent) en merk je hoeveel je van deze tijd vergeten bent.

Een kant-en-klaar dagboek is ook geweldig voor degenen onder ons die geen idee hebben waar ze elke week over moeten schrijven. Een dagboek staat vol met relevante vragen en dingen om over na te denken, zodat je al je ideeën en gedachten in een dagboek kunt delen.

Meestal houd ik ervan om dingen digitaal te houden, maar omdat ik een zwangerschap een nogal speciale tijd vind, wilde ik een fysiek boek om mijn herinneringen en gedachten in te schrijven. Dit zal het ook een geweldig cadeau maken voor het kind dat je draagt ​​als het eenmaal is oud genoeg is om erover te lezen (als je het weg wilt geven).

zwangerschap dagboek - duurzaam zwanger

Zelf Zorg

Zorgen voor een optimale gezondheid tijdens de zwangerschap is niet alleen voorbereiding; het is het ultieme cadeau dat je jezelf en je baby kunt geven vóór de grote aankomst. Het omarmen van je gezondheid en welzijn vormt de basis voor een soepelere reis naar het moederschap, waardoor je de kracht, vitaliteit en veerkracht krijgt die nodig is om je kleintje te verwelkomen in een wereld vol grenzeloze liefde en zorg.


Tandarts

Het verzorgen van je gebit is belangrijk voor je gezondheid in het algemeen, maar het is nog belangrijker wanneer je in verwachting bent. Je tandvlees is gevoeliger en bloed vaker omdat zwangerschap je hormonen beïnvloedt die je tanden/tandvlees aantasten. Het is dus het perfecte moment om een ​​extra afspraak te maken met je tandarts voor een extra gebitsreiniging zodat je gebit gezond blijft.

zwangerschap yoga - duurzaam zwanger

Yoga

Zelfzorg is belangrijk, zowel voor je fysieke gezondheid als je mentale gezondheid. Yoga kan bij beide helpen, omdat het niet al te actief is, waardoor je het risico loopt jezelf te belasten of pijn te doen en je wat tijd kunt besteden aan het opruimen van alle dagelijkse puinhoop in je hoofd.


Voorbereiden op de Bevalling

Bevallen kan eng zijn. Vooral voor je eerste omdat je geen idee hebt wat er gaat gebeuren en hoe het zal zijn. Je leest er echter alles over maar niets kan je voorbereiden op het echte werk. Daarom is het een goed idee om de verloskamers van het ziekenhuis te bezoeken als je zwanger bent. Voor mij heeft dit me enorm geholpen bij het voorbereiden op de bevalling (ook al wilde ik thuis bevallen, ik bezocht de verloskamers in het ziekenhuis voor het geval dat (ik ben blij dat ik deed, want ik moest uiteindelijk bevallen in een ziekenhuis)). Check dus of jouw ziekenhuis de mogelijkheid heeft om de verloskamers te bezoeken als je zwanger bent.

zwangere vrouw op controle bij dokter - duurzaam zwanger

Laat je bloed controleren

Een zwangerschap vraagt ​​veel van je lichaam. Als je zwanger bent, ben je niet langer de belangrijkste prioriteit van je lichaam, maar je ongeboren baby wel. Je moet dus goed voor jezelf zorgen, zodat je lichaam voor je baby kan zorgen. Maar hoe goed je ook voor jezelf zorgt, het kan een goed idee zijn om je bloedwaarden tijdens het derde trimester te laten controleren. Dit is het meest veeleisende deel van de zwangerschap voor je lichaam en een tekort komt vaak voor. Nadat ik mijn bloed had laten controleren, kreeg ik de diagnose bloedarmoede waardoor ik extreem moe was. Ik kreeg medicijnen om voldoende ijzer in mijn bloed te hebben voor de bevalling.


Schrijf een borstvoedings- en geboorteplan

Als de weeën eenmaal zijn begonnen en je weet dat de bevalling begint, is het erg moeilijk voor je om je wensen kenbaar te maken, daarom is het een goed idee om ze van tevoren kenbaar te maken. Het is belangrijk om de betrokken mensen te vertellen hoe je zou willen dat je ideale bevalling is, maar je moet je ook realiseren dat dit misschien niet op deze manier zal gebeuren. Hoe dan ook, het is belangrijk om anderen vooraf te laten weten wat je graag zou willen. Daarom is het belangrijk om een ​​geboorteplan te schrijven. In een geboorteplan kun je je ideale bevalling gedetailleerd beschrijven met onderwerpen als pijnstilling, angsten, het doorknippen van de navelstreng en verwachtingen ten aanzien van je partner, verloskundigen en gynaecoloog. Hetzelfde geldt voor borstvoeding. Borstvoeding is heel persoonlijk, maar er zijn verschillende aspecten waarmee je rekening kunt houden als je je baby borstvoeding wilt geven. Link naar het geboorteplan.

Pak een vluchttas in

Pak je vluchttas in en zorg dat deze klaar is voordat je 37 weken zwanger bent. Zorg ervoor dat je schone kleren inpakt voor jou en je partner, en twee sets babykleertjes in verschillende maten (ik heb uiteindelijk niet de kleinste maat gebruikt omdat onze baby groter was dan verwacht). Neem warme sokken mee voor de bevalling. Neem ook wat entertainment mee voor het geval het iets langer duurt dan verwacht. Neem ook je geboorteplan en borstvoedingsplan mee als je er een hebt geschreven. Dit is misschien nogal minimalistisch, maar meer had ik niet nodig, zelfs niet toen ik wist dat ik voor de tweede in het ziekenhuis moest blijven.


Vul de vriezer met gezonde maaltijden

Als je thuis bent met een pasgeboren baby ben je moe en heb je geen zin om te koken. Eten bestellen is dan heel makkelijk maar vaak niet heel gezond en zeker niet heel duurzaam met al dat plastic. Daarom is het een goed idee om gezonde diepvriesmaaltijden te maken en in te slaan als je nog zwanger bent. Zo bespaar je niet alleen veel plastic, maar zorg je er ook voor dat je gezond eet als je voor je pasgeboren baby moet zorgen.

zwangere vrouw - duurzaam zwanger

Fotoshoot

De grote buik is erg zwaar voor je lichaam maar is ook heel bijzonder dus het is tijd om een ​​paar mooie foto's van jou met de buik te schieten. Dit kan een professionele fotoshoot zijn maar je kunt ook je partner of een vriend vragen om een ​​paar leuke foto's van jou met de grote buik te maken. Op het moment zelf heb je misschien geen zin om op de foto te gaan maar als je niet meer zwanger bent zullen deze foto's heel bijzonder zijn en veel herinneringen oproepen.


Het omarmen van een zwangerschap zonder afval gaat niet alleen over het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk; het is een krachtige liefdesverklaring – voor onze groeiende gezinnen en de planeet die we allemaal ons thuis noemen. Terwijl we door deze transformatieve negen maanden reizen, leidt elke bewuste keuze die we maken tot een betere, duurzamere toekomst voor de komende generaties. Laten we de kleine overwinningen koesteren – de zelfgemaakte maaltijden, de milieuvriendelijke kinderkamer, de bewuste babyverzorging – wetende dat elke stap, hoe klein ook, een onuitwisbare stempel op onze wereld drukt. Laten we, terwijl we reikhalzend uitkijken naar de komst van onze kleintjes, deze periode van bewust leven vieren, waarin elke beslissing boekdelen spreekt over onze toewijding aan het koesteren van een gezondere, meer medelevende wereld – één klein stapje zonder afval tegelijk.


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page