top of page
  • Valinda

Eerste Trimester Tips & Tricks voor Duurzaam Zwanger zijn

Updated: Nov 15, 2022

Nog maar een paar weken geleden kwam ik erachter dat we nog een kleintje krijgen! Ook al is dit heel spannend, het is ook een heel enge tijd voor mij. In deze YouTube-video deel ik mijn hele verhaal over de verschillende miskramen die ik heb gehad. In deze blogpost lees je alles over de ernstige postpartum depressie die ik had na de geboorte van mijn dochter. Niet alleen waren de allereerste weken eng voor mij, maar ik was ook heel erg misselijk en moe.

Geen zin om te lezen? Kijk dan het filmpje (engels)Na ongeveer 2 weken aan modderen drong mijn vriend erop aan dat ik naar een dokter moest gaan, omdat ik niet at of dronk en alleen maar op de bank kon liggen slapen. Dit is natuurlijk niet erg gezond voor zwangere vrouwen. Gelukkig schreef de OBGYN me meteen medicijnen tegen misselijkheid voor, liet mijn bloed testen en meette mijn bloeddruk. Het bleek dat ik een extreem lage bloeddruk (90 over 50) had, waardoor ik me extreem moe voelde. Dus ik verhoogde mijn zoutinname en eet nu dagelijks drop en ik voel me weer goed. Nog steeds een beetje moe aan het eind van de dag, maar dat is oké, want ik ben tenslotte zwanger.


Dus hoe komen we dit eerste trimester zo duurzaam mogelijk door?

 
 

Prenatale vitaminen

Prenatale vitamines zijn nodig voor een optimale ontwikkeling van je baby. Idealiter zou je hiermee moeten beginnen nog voordat je erachter komt dat je zwanger bent, om er zeker van te zijn dat je lichaam optimaal is voorbereid op de groei van je baby. Dus, als je gaat proberen voor een kleintje, begin dan ook met het nemen van prenatale vitamines.

Ik weet dat dit niet altijd een optie is, omdat sommigen van ons het niet echt probeerden toen ze ontdekten dat ze zwanger waren. Zelfs voor degenen onder ons zijn prenatale vitamines nog steeds belangrijk, dus kies een prenatale vitamine die voldoende foliumzuur (vitamine B11) bevat om bepaalde geboorteafwijkingen te voorkomen. Ik gebruik een vitamine B-complex die ook B12 bevat omdat ik geen vlees eet. Ik wil dat mijn prenatale vitamines veganistisch zijn, dus daar let ik ook op en ik wil een plastic pot waar mogelijk vermijden.

Ik weet dat soms meer prenatale vitamines worden geadviseerd en als je de behoefte voelt om meer dan alleen B11 te nemen, luister dan naar dit moederinstinct en neem alles wat je nodig hebt voor jou en je baby.Water

Voldoende water drinken is voor mij heel moeilijk geweest. Ik was vroeger een echte theedrinker maar sinds ik erachter kwam dat ik zwanger ben, smaakt thee niet meer lekker. Dus ik moest iets anders zoeken om te drinken. Gelukkig smaakt water nu geweldig, maar toch vergeet ik nogal vaak te drinken. Hoe los ik dit op? Ik heb een grote fles (0,5L) die ik van mezelf 3 keer per dag moet vullen (ochtend, middag en avond) en op moet drinken. Dit werkt verrassend goed, omdat ik op de een of andere manier altijd de fles leegmaak als ik hem dicht bij me neerzet. Ik moet er alleen aan denken om het dichtbij te plaatsen.
duurzaam zwanger eerste trimester

Kleding

Broek

Het duurt een paar maanden voordat je baby zich in je buik heeft ontwikkeld voordat je merkt dat je buik groter wordt. Overstappen op zwangerschapsbroeken is dus misschien nog niet nodig. Ik ben nu 11 weken en mijn spijkerbroek begint een beetje strak te zitten. Ik wilde nog even wachten met overstappen op zwangerschapsjeans dus heb ik dit probleem opgelost met een haarelastiekje. Ik stak het door het knoopsgat, lus het door zichzelf en over de knoop. Dit gaf me een paar cm extra ruimte om het kopen van zwangerschapskleding wat langer uit te stellen.

Een broek verbreder is misschien ook een optie als je iets verfijnders wilt dan een haar elastiekje.

BH's

Nu is er een deel van je lichaam dat direct begint te groeien nadat je zwanger bent geworden. Na 6 weken zwangerschap kon ik niet meer in mijn gewone bh's passen omdat deze gewoon veel te ongemakkelijk werden. Vooral die met een beugel. Ik had nog een paar voedingsbeha's van mijn vorige zwangerschap die veel groter zijn dan mijn normale bh’s en die geen beugel hebben die ik momenteel draag. Ik raad je aan iets soortgelijks te doen en een comfortabele bh zonder beugel te zoeken om je borsten goed te ondersteunen.

 
 

Body lotion

Ondanks dat mijn buik nauwelijks groeit, merk ik dat er in dat gebied van alles gaande is. De huid van mijn buik is extreem droog en jeukt. Tijd dus om daar wat extra aandacht aan te besteden. Sommige aanstaande mama's beginnen al striaeolie te gebruiken en als je dit wilt doen, is dat helemaal prima, maar ik wil de huid van mijn buik vocht geven in plaats van alleen oliën (wat meestal in een striaeolie zit). Dus ik doe een vrij vergelijkbare huidverzorgingsroutine voor mijn buik als voor mijn gezicht. Ik begin met hydratatie met een hydraterende essence, daarna breng ik een hydraterend gezichtsserum aan op mijn buik en eindig ik met een dikke bodylotion om al het vocht dat ik zojuist heb aangebracht te verzegelen. Naar mijn mening is dit veel meer hydraterend dan alleen het gebruik van striaeolie en het heeft aanzienlijk geholpen bij de jeuk van mijn buik.


Zonnebrand

Het is altijd een goed idee om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon op onze huid. Als je zwanger bent, neemt het bloedvolume met 40% toe, waardoor de huid van een zwangere vrouw gaat stralen, maar hierdoor wordt de huid ook gevoeliger. Het is dus belangrijk om lief te zijn voor je huid en deze de bescherming te geven die ze nodig heeft. Dus eindig na je dagelijkse huidverzorgingsroutine met een zwangerschapsveilige zonnebrandcrème met hoge SPF.


Ik hoop dat je deze zwangerschapstips nuttig vindt voor je eerste trimester en dat je de komende maanden een duurzame zwangerschap zult voortzetten.


Meer over Duurzaam Zwanger


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page