Duurzame Koffie

Laat ik beginnen met toe te geven dat ik geen koffie drinker ben maar mijn vriend is dat wel. Net als andere verslaafden, ziet hij eruit (en voelt hij zich) een zombie totdat hij zijn eerste shot caffeine gehad heeft. Hij is niet alleen. Wist je dat nergens ter wereld zoveel koffie gedronken wordt als in Nederland? Ongeveer 2,5 kopjes per dag per persoon. En wist je dat er in de VS 4 miljard wegwerp Starbucks bekertjes op de afval hoop beland zijn in alleen al 2017? Zelfs als deze bekertjes van papier lijken, hebben ze een plastic binnenkant waardoor deze er eerst van verwijderd moet worden voordat het gerecycled kan worden. Hier is speciale apparatuur voor nodig dus helaas beland het over grote gedeelte bij het afval.

Dus, wat kunnen we doen om minder afval te maken en toch onze dagelijkse dosis caffeine binnen te krijgen?

Koffie on the go

Op zich heel logisch maar als je graag koffie onderweg drinkt kan je een eigen mok meenemen. Als je het niet ziet zitten om een mok en een waterfles mee te nemen, zou je een dubbel handige waterfles kunnen overwegen. Deze geïsoleerde fles houd je water koel zonder condensatie te vormen langs de wand omdat deze een dubbele wand heeft. Het kan ook je drankje warm houden zonder dat je je handen eraan verbrand.
Koffie thuis

Het meest voorkomende apparaat om koffie te zetten is het filter apparaat. Deze is overal te verkrijgen en heeft verschillende budget opties. Soms zijn ze ook tweedehands te vinden om het nog milieu vriendelijker te maken. Dit twee stappen systeem heeft niet veel schoonmaak werk nodig wat een groot voordeel is. Gebruik een herbruikbaar koffie filter (zoals deze) of maak gebruik van filters van gerecycled papier. De productie van ‘nieuw’ papier heeft veel nadelen. Hier lees je daar meer over.

Een andere optie is een french press of een cafetiere. Deze is populair bij zero wasters omdat deze erg makkelijk in gebruik is. Doe er gemalen koffie in, schenk er kokend water over en duw na enkele minuten het filter naar beneden.

Zoals ik al eerder noemde is mijn vriend een echte koffie verslaafde. Toen wij gingen samen wonen vond ik meerdere (!) french pressen. Ik heb er me eentje toegeëigend die ik nu gebruik voor losse thee.

Heb je graag een sterke espresso maar wil je niet zo’n log duur apparaat. Probeer eens een percolator! Als mijn vriend een zware dag heeft of echt moeite heeft met wakker worden, slaat hij de filter koffie over en gaat voor de percolator. Deze Italiaanse methode is wat lastig schoon the maken maar als ik mijn vriend mag geloven, is het het absoluut waard.


Pour over koffie is nog een zero waste optie. Net als het filter koffie apparaat is hier ook een filter nodig maar hiervoor zijn ook herbruikbare beschikbaar. Doe gemalen koffie in het filter en giet hier heet water over om je koffie te maken.

Vergeet niet dat overgebleven gemalen koffie gecomposteerd kan worden of je kan er body scrub van maken als je dat wilt.


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.