Duurzame Jeans

We hebben bijna allemaal wel ten minste 1 spijkerbroek in onze kast hangen. Ze zijn comfortabel veelzijdig. Helaas zijn er enkele grote nadelen aan ons favoriete kleding stuk.


CO2 productie

Volgens spijkerbroeken maker Levi Strauss & Co. is de gemiddelde CO2 productie van een spijkerbroek 33,4kg voor de gehele levensduur. Dit is inclusief de productie van de vezel (katoen en stof), verwerking, transport en distributie, gebruik bij de consument en recyclen of afval verwerking. De productie fase is verantwoordelijk voor ongeveer 59% (19,7kg) van de impact op het klimaat terwijl het gebruik door de consument de overgebleven 41% (13,7kg) is. Ter vergelijking, een kleine auto produceert 1kg CO2 voor elke 8km.

Water verbruik

Het kost ongeveer 6.800 liter water om genoeg katoen te produceren voor 1 spijkerbroek. Als je het proces van stof verven tot het machine wassen bij de consument mee rekent dan komt dit neer op ongeveer 37.000 liter water. Dit is een ontzettende hoeveelheid water.


Consumenten kunnen dit verminderen door hun spijkerbroek vaker te dragen voordat deze gewassen wordt. Door een spijkerbroek 10 keer te dragen voordat deze gewassen wordt, kunnen Amerikanen hun impact op water en het klimaat met 77% beperken, Engelsen en Fransen met 75% en Chinese consumenten met 61%.


Wist je dat de water vervuiling ter wereld voor 20% wordt veroorzaakt door de kleding industrie? 85% hiervan is water dat nodig is voor het verven van de textiel. Veel verontreinigd water beland hierbij in het grondwater wat grote effecten heeft op mens en natuur. Grondwater wordt aangetast door mismanagement van afvalwater, groot verbruik van pesticiden en chemicaliën die worden gebruikt op land waar voorheen voedsel geproduceerd werd. Op jaar basis is 25 miljard liter water nodig of de productie van textiel en 1.3 biljard liter water is nodig voor het verven van de stof hiervan.
Menselijk werk omstandigheden

Katoen is een gewas dat groeit in tropisch en sub-tropisch klimaat. Dit zijn vaak landen die in ontwikkeling zijn zoals Pakistan, India, China of Turkije. Mensen die in katoen fabrieken werken zijn vaak arm, hebben honger, plegen vaker zelfmoord, zijn ernstig ziek en hebben geen toegang te schoon drinkwater. Dit zijn de gevolgen van slecht afval water management en slechte werkomstandigheden voor deze mensen.

Dus, hoe kunnen we de carbon footprint verlagen van de kleding die we dagelijks dragen? Hier zijn enkele tips. Stop met het kopen van nieuwe spijkerbroeken. Koop vintage of tweedehands. Hier lees je nog meer voordelen van tweedehands shoppen.


Als je nieuwe kleding koopt, kies van voor kleding stukken die gemaakt zijn van milieu vriendelijke, natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, bamboe en hennep. Deze materialen hebben een lagere carbon footprint in vergelijking met gewoon katoen of synthetische stoffen.


Investeer in kwaliteit. Het is op de lange termijn verstandiger om een duurder, kwalitatief beter shirt te kopen dan een goedkope die snel scheurt. In plaats van het kopen van nieuwe kleding omdat je op je oude kleding bent uitgekeken, geeft ze een make-over. Wees creatief en blaas nieuw leven in de kleding stukken.


Ik hoop dat deze tips je helpen om naar een duurzamere garderobe toe te werken en je laat nadenken voordat je een nieuw kleding stuk aanschaft.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.