top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Duurzame Baby Uitzet

Updated: Feb 16

Gefeliciteerd! Er komt een kleintje aan! Dit is zo’n ontzettend spannende tijd. Maar, zodra je je begint in te lezen over alles wat je voor een kleintje nodig hebt, raak je wellicht wat overweldigd. Je vraagt je wellicht af of je dit allemaal echt nodig hebt. Laat me je gerust stellen. Nee, veel van deze spullen heb je niet echt nodig. Grote bedrijven met uitgebreide marketing teams zullen je wellicht overtuigen dat je een billendoekjes verwarmer met superhandig nachtlampje echt nodig hebt maar we hebben het eeuwen gered zonder. Ik denk dat we dit wel weer kunnen. Dus, wat heb je dan wel nodig als er een kleintje komt? Niet zo veel zoals je hier kunt lezen.


Transport

Maxi Cosi

Heb je een auto? Dan heb je een Maxi Cosi nodig voor veilig transport. Een goedkope of milieu bewust alternatief kan ik in dit geval niet aanbevelen omdat ik vind dat je niet ook de veiligheid van je kleintje moet bezuinigen. Dus, koop in dit geval een nieuwe. Koop alleen een tweedehands als je absoluut zeker bent dat er niets mee is gebeurd. Een Maxi Cosi is net als een motor helm. Als je een ongeluk krijgt beschermd deze je maar de binnenkant van de helm is kapot waardoor deze dus niet meer werkt.

duurzame babyuitzet - autostoeltje maxicosi

Draagzak

Toen ik zwanger was heb ik een kinderwagen aangeschaft ondanks dat ik al wist dat ik mijn kindje wilde gaan dragen in een draagdoek of drager. Had ik dit maar niet gedaan. De wagen is denk ik 2 weken gebruikt toen ik nauwelijks kon kopen en een keer door de schoonouders. Ik denk dat de kinderwagen in totaal een keer of 10 gebruikt is. Zo zonde van het geld ondanks dat ik hem tweedehands gekocht had. Ik had dit geld graag gespaard voor een mooie draagdoek. Het omknopen van je kindje vraagt wat oefening maar zodra je het onder de knie hebt is het ontzettend fijn. Lees hier meer voordelen.

duurzame babyuitzet - tula draagzak


Slapen

Cosleeper

Wist je dat je veilig samen kunt slapen met je kleintje maar vind je samen slapen te spannend? Wellicht is een co-sleeper dan iets. Dit is eigenlijk een wiegje die aan een kant open of open te maken is (aan de kant van het grote bed). Vaak aan de kant van de moeder omdat dit handig is met de borstvoeding.

duurzame babyuitzet - cosleeper


Slaapzak

Hoewel een deken wordt aangeraden voor babies, kan het handig zijn om een biologische slaapzak te gebruiken. Zeker als je baby in de slaap erg beweegt en zich onder dekens uit worstelt.

duurzame babyuitzet - biologische slaapzak


Voeding

Voedingskussen

Als je borstvoeding geeft, wil je wellicht een biologisch borstvoedingskussen om het voor jullie beide wat comfortabeler te maken. Als je comfortabel kunt zitten, ben je meer ontspannen en zal het voeden fijner zijn. Ook kun je de uiteinden van een voedingskussen bij elkaar binden om zo een baby nestje te maken.

duurzame babyuitzet - biologisch voedingskussen


Kolf

Als je borstvoeding geeft is het handig om een borstkolf aan te schaffen. Zeker als je van plan bent dit te blijven doen als je weer aan het werk moet. Ook is een kolf fijn als je er klaar voor bent om op pad te gaan zonder je baby.

duurzame babyuitzet - medela borstkolf


Glazen flessen

Zelfs als je voltijd borstvoeding geeft is het verstandig om een paar baby flessen in huis te hebben. Net als andere plastic flessen, geven ook plastic baby flessen microplastics af aan de vloeistof die ze vasthouden. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor glazen baby flessen.

duurzame babyuitzet - glazen baby fles


Kinderstoel

Als je baby 6 maanden is, kun je langzaam vaste voeding introduceren. Ik heb nooit purees gekocht of gemaakt voor mijn kleine meid. Ze at gewoon met de pot mee zolang het niet te zout, pittig of teveel suikers bevatte. Wel is het belangrijk dat je kleintje goed rechtop kunt zitten. Investeer dus in een goed kinderstoeltje. Lees hier tips als je zelf ook deze manier wilt overwegen.

duurzame babyuitzet - tripp trapp kinderstoelDuurzame Baby Uitzet

Verzorging

Luiers

Als je echt geld wilt besparen kun je je inlezen in baby eliminatie communicatie. In dit geval, reageren de ouders op signalen van de baby waarmee hij/zij aangeeft te moeten poepen/plassen. Hoewel ik dit super interessant vond, vond ik het ouderschap al overweldigend genoeg en ging ik voor wasbare luiers. Hier kun je daar meer over lezen. De eerste weken met je kleintje kunnen erg overweldigend zijn dus schaf ook een of twee pakken biologisch wegwerp luiers aan om je de eerste weken wat te ontlasten.


Billendoekjes

Ook de billendoekjes die ik gebruik zijn wasbaar. Deze zijn veel sterker dan wegwerp en besparen veel geld. Ook stel ik met wasbare billendoekjes mijn kind minder bloot aan chemicalien die aanwezig zijn in wegwerp doekjes. Ook heb ik een pak eco-logische wegwerp doekjes. Voor het geval dat.


Heilwolle

Zelfs als je alleen milieuvriendelijke producten kiest voor je baby's, is het nog steeds mogelijk dat er uitslag rond de billen ontstaat.

Als je iets wilt gebruiken dat geen crème is, kun je heil wolle gebruiken. Je plaats een klein laagje van deze onbehandelde biologische lamswol in de luier waar het een beschermend laagje vormt tussen de huid van je baby en de luier.

duurzame babyuitzet - heil wolle


Douche Handschoen

Een baby in bad doen is leuk maar erg tijd rovend. Douchen is veel sneller maar aangezien een natte baby er glibberig is, is een douche handschoen is erg handig. Je hebt dan meer grip op je baby.

duurzame babyuitzet - douche handschoen


Natuurrubber Speen

Een baby heeft een natuurlijke behoefte om te zuigen. Het is hoe ze overleven, door melk uit je borst te zuigen, maar soms overtreft hun behoefte om te zuigen de honger. Om deze baby's te helpen is een fopspeen een geweldig hulpmiddel, maar we willen iets dat veilig is voor onze baby's en onze planeet niet schaadt, dus kiezen we voor een fopspeen van natuurlijk rubber. Deze simuleren de borstvoedingservaring en zijn gemaakt uit één stuk rubber, zodat er geen scheuren of voegen zijn waar vuil zich kan ophopen.

duurzame babyuitzet - natural rubber pacifier


Uiteraard is deze lijst niet compleet maar veel (naar mijn mening) onnodige producten heb ik weg gelaten. Ik hoop dat de komst van je kleintje hiermee beter behapbaar wordt.


Meer over Duurzaam met een Baby


Meer over Duurzaam Zwanger


Comments


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page