Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

10 Eco Wasmiddelen voor Duurzaam Wassen

Updated: Feb 21

Ga naar

We weten allemaal dat we op elk gebied van ons leven omringd zijn door plastic. Sommige producten zijn we zo gewend dat we er bijna nooit bij stil staan hoeveel schade ze kunnen aanrichten aan onszelf en het milieu. Laten we wat dieper ingaan op wasmiddelen, ook al is het maar een van de te veel producten. De meesten van ons zijn zo gewend om wasmiddelen in plastic flessen te kopen dat we vergeten dat deze net zo slecht zijn als plastic waterflessen. Elke minuut worden bijna 1 miljoen plastic flessen gekocht. Sommige van deze plastic flessen kunnen worden gerecycled, maar helaas zitten vloeibare wasmiddelen vaak in flessen van HDPE en slechts 30% hiervan kan worden gerecycled, omdat je hiervoor een speciale voorziening nodig hebt. De resterende 70% zal onze planeet eeuwenlang blijven vergiftigen.


Ik denk dat het tijd wordt om onze wasroutine duurzamer te maken. Niet alleen door over te stappen op een eco wasmiddel-merk, maar ook door je wasroutine in het algemeen te verbeteren.


Hoe duurzaam de was doen?


Hoe vaak kleding wassen


De grootste impact van onze kleding op het milieu komt na de aankoop van onze kleding, dus tijdens het wassen. Hoe meer we onze kleding wassen, hoe groter de impact van onze kleding. Een wasmachine gebruikt tussen de 26 (zeer efficiënte wasmachines) en 20 (gemiddelde wasmachines) liter water. Als we onze kleding minder vaak wassen, kunnen we veel water besparen. Kleding gemaakt van synthetische vezels laat ook microplastic vrij in ons water, dus minder wassen is ook beter voor het milieu.


Dus, hoe vaak kun je kleding dragen?

  • Jeans: 4-5 keer dragen

  • Broeken en korte broeken: 2-3 keer dragen

  • Overhemden, truien en jurken: 2 keer dragen

  • Sokken: 1 keer gedragen

  • Ondergoed: 1x dragen

  • BH's: 3-4 keer dragen

  • Sportkleding: 1 keer dragen

  • Nachtkleding: 3-4 keer dragen

wasmachine en droger

Temperatuur

Hoe warm je je kleding wast, hangt af van hoe vuil ze worden. Ik was mijn kleding op 30 graden nadat ik ze een paar keer heb gedragen. T-shirts meestal 2-3 keer en jeans 3-4 keer. Hoogstens wordt mijn kleding een beetje zweterig. 30 graden is voldoende. Ik was ook handdoeken na een paar keer gebruiken op 30 graden. Deze zijn alleen nat geworden door het afdrogen van je lichaam dus deze zijn na gebruik nauwelijks vies.


Kleding dat vuiler is dan een beetje zweet, was ik op 40 graden Celsius . Bijvoorbeeld beddengoed en ondergoed. In dit geval moeten bacteriën worden gedood en dat gebeurt boven de 40 graden Celsius.


Ik was mijn wasbare luiers alleen op 60 graden. Deze zijn extreem vies en moeten goed worden schoongemaakt om uitslag op de billen van mijn baby te voorkomen. Ook kleding en doekjes die bevuild zijn met poep worden gewassen met mijn wasbare luiers. Lees hier meer over mijn wasroutine voor wasbare luiers.


Waterontharder

Een ding dat je moet doen, is je water laten testen om te zien hoeveel kalk het bevat. Dit is een indicatie van de hardheid van het water in je omgeving. Hoe harder het water dat voor je wasgoed wordt gebruikt, hoe moeilijker het zal zijn om het te mengen met waspoeder in poedervorm. Als je naar het etiket op je wasmiddelen kijkt, zul je merken dat je in hard water veel meer wasmiddel moet toevoegen. Dit komt omdat wasmiddel in hard water minder efficiënt is. Door een centrale waterontharder te installeren gebruik je minder wasmiddel en gaan je apparaten een stuk langer mee. Het is ook veel beter voor de gevoelige huid en het maakt je haar veel zachter na het douchen.


Drogen

Gebruik geen droger om je kleding te drogen. Dit heeft 2 grote voordelen; Het bespaart veel energie en je kleding gaat minder snel kapot. Een ander voordeel van buiten drogen (als het weer het toelaat) is de lekkere buitenluchtgeur die je kleding krijgt. Lijndrogen is echter niet mogelijk daar de ruimte niet voor hebt. Ga voor een die zo energiezuinig mogelijk is. Sommige drogers hebben zelfs een stoomfunctie waarmee je kleding tussen de wasbeurten door kunt opfrissen.

wasmachine vol doen

Hoe vlekken milieuvriendelijk te verwijderen?


Sommige vlekken kunnen een uitdaging zijn, maar als u weet wat de oorzaak van de vlek is, kunt je deze op een milieuvriendelijke manier behandelen.

  • Rode wijn: Strooi royaal keukenzout op de vlek en laat dit enkele minuten intrekken. Spoel af met koud water.

  • Bloed: Koud voorwassen met wasmiddel en wat versterker. Gebruik geen heet water, omdat hierdoor het eiwit in het bloed stolt en de vlek er niet meer uit gaat. Na het spoelen kun je het samen met andere spullen wassen.

  • Waterproof make-up: Gebruik vloeibare zeep. Waterproof make-up is vaak op oliebasis en kan met zeep worden afgebroken.

  • Koffie: gebruik zuiveringszout. Wrijf met een schone doek voorzichtig wat zuiveringszout over de vlek. Spoel na een half uur in koud water.

  • Gras: Gebruik witte azijn. Maak een oplossing met 1 deel azijn en 2 delen water. Wrijf de oplossing op de grasvlek en laat het ongeveer 15 minuten intrekken voor het wassen.


Stomerij

De chemicaliën die in de stomerij worden gebruikt, zijn agressief en giftig. Het is het beste om dit helemaal te vermijden, omdat deze chemicaliën in je kleding blijven als je ze oppakt en ze naar je auto, huis en uiteindelijk op je huid draagt. Tetrachloorethyleen (perc) is de chemische stof die wordt gebruikt door stomerijen. Dit is een kankerverwekkende stof die via je huid of luchtwegen je lichaam kan binnendringen.


stomerij

Andere duurzame wastips


Kleding scheiden

Hoewel het duidelijk is om licht en donker van elkaar te scheiden, zijn er andere manieren om kleding van elkaar te scheiden om schonere resultaten te garanderen. Scheid vuile of modderige kledingstukken van licht vervuilde kleding, en schurende stoffen (spijkerstof) van delicate stoffen om ervoor te zorgen dat je kleding zo lang mogelijk meegaat.


Overbelast de machine niet

Je kleding heeft ruimte nodig om rond de trommel te draaien om voldoende wrijving te creëren om je kledingstukken schoon te maken. Het zorgt er ook voor dat het wasmiddel gelijkmatig verdeeld wordt over al je kleding.


Maak je wasmachine regelmatig schoon

Warm water, wasmiddel en bleekmiddel verwijderen veel bacteriën, maak het werk af met een schoonmaakmiddel voor de wasmachine om ervoor te zorgen dat je machine in goede staat blijft.

Wat is er mis met gewoon wasmiddel?

In tegenstelling tot cosmetica zijn fabrikanten van wasmiddelen niet verplicht om alle gebruikte ingrediënten op productverpakkingen te vermelden. Wat betekent dat het lezen van de ingrediëntenlijst om te controleren op ingrediënten niet altijd een optie is. Op de website van het wasmiddel staat vaak wel de volledige lijst van ingrediënten per product. Ook al is dit meer werk, het loont de moeite om dit te doen. Uit onderzoek is gebleken dat 119 van de 300 geteste merken microplastics in het wasmiddel bevatten. Wil je weten welke? Kijk hier.


clothes line

Schadelijke ingrediënten om op te letten in je wasmiddel

Normaal wasmiddel heeft veel ingrediënten. Niet al deze ingrediënten zijn veilig voor de gevoelige huid, om nog maar te zwijgen van de impact die ze hebben op het milieu. Daarom deze lijst met ingrediënten waar je op moet letten als je op de markt bent voor een nieuw wasmiddel.


Natriumlaurethsulfaat en natriumlaurylsulfaat

Deze wordt ook vaak gebruikt in shampoo maar dat betekent niet dat het veilig is voor je huid. Onderzoek heeft aangetoond dat het de ogen, huid en longen kan ontsteken.


Fosfaten

Fosfaten komen veel voor in wasmiddelen en worden over het algemeen niet uitgefilterd in waterzuiveringsinstallaties. Wanneer ze in zoete waterlopen terechtkomen, veroorzaken ze eutrofiëring in ons water. Dit wordt veroorzaakt door te veel mineralen in het water waardoor zeedieren langzaam doodgaan.


Chloor bleek

Ik ben extreem allergisch voor bleekmiddel. Als het gehalte in leidingwater te hoog is, krijg je uitslag na het douchen. Het feit dat het veel kleine organismen kan doden, zou voldoende indicatie moeten zijn dat bleekmiddel geen erg gezonde verbinding is. Het is bekend dat chloorbleekmiddel extreem giftig is voor het milieu en de consument, maar toch worden er nog steeds vaak chemicaliën op chloorbasis gebruikt om stoffen te bleken. Vanwege deze hoge toxiciteit is het het beste om bleekmiddel te vermijden.


1,4-dioxaan

Dioxaan wordt steeds minder gebruikt in wasmiddelen, maar andere schoonmaakproducten hebben nog steeds kleine hoeveelheden. Het is een bekende kankerverwekkende stof voor mensen en moet worden vermeden op producten die direct op uw huid terechtkomen.


Dichloorbenzeen

Deze chemische stof werd vaak gebruikt in kamerdeodorants en als mottenwerende middelen. Ook al bleek het niet direct toxisch te zijn, tegenwoordig kennen we de langetermijneffecten. Dichloorbenzeen is kankerverwekkend en bovendien zeer schadelijk voor het zeeleven en mag nooit in ons milieu terechtkomen.

towels in laundry

Formaldehyde

Formaldehyde is een zeer giftig gif dat bij inademing goed in uw lichaam wordt opgenomen. De damp is een ernstige irriterende stof voor de luchtwegen en de huid en kan op korte termijn duizeligheid of verstikking veroorzaken. Op de lange termijn kan er een verhoogd risico op kanker zijn, aangezien het is geclassificeerd als een B1-carcinogeen.


Ammoniumsulfaat

Dit wordt gebruikt in wasmiddelen en soortgelijke verzorgingsproducten. Lage doses zijn mogelijk niet schadelijk, maar de effecten van ammoniumsulfaat op de lange termijn zijn onbekend. Het is dus onduidelijk of deze chemische stof kankerverwekkend is, maar het is bekend dat het ernstige huiduitslag op de huid kan veroorzaken wanneer het eraan wordt blootgesteld.


Benzylacetaat

Dit is een chemische stof die aanwezig is in essentiële oliën, wat betekent dat het een chemische stof is die van nature in de natuur voorkomt, maar dit betekent niet dat het veilig is om direct op je huid te gebruiken. Het is ook bekend dat het bij muizen tumoren in de lever en pancreas veroorzaakt. Het wordt soms ook aan wasmiddelen toegevoegd om ze lekker te laten ruiken, aangezien benzylacetaat een aangename geur heeft.


Optische witmakers

Deze zijn aanwezig in ons wasmiddel om kleding witter en helderder en dus schoner te laten lijken. Het is bekend dat ze een lage toxiciteit hebben voor mens en milieu, zowel als basischemicaliën als als bijproducten van afbraak. Optische witmakers zijn niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar en kunnen na verloop van tijd bioaccumuleren. Wanneer dit gebeurt, vormen ze een potentieel gevaar voor het waterleven.


Kunstmatige geuren

Volgens onderzoek ervaart meer dan 30% van de bevolking irritatie aan producten met kunstmatige geurstoffen.


Kunstmatige kleurstoffen

Ze dienen niet in wasmiddel en staan erom bekend huiduitslag en allergische reacties te veroorzaken.

was ruimte

Waarom geen zelfgemaakt wasmiddel gebruiken

Ik ben dol op zelfgemaakte huidverzorgings- en haarverzorgingsproducten, dus een wasmiddel is hier niet ver vandaan. Ik zou echter nooit wasmiddel maken. Het lijkt misschien een goed idee, omdat je volledige controle hebt over alle betrokken ingrediënten en je alle vervelende chemicaliën kunt vermijden, maar er zijn een paar grote nadelen van zelfgemaakt wasmiddel.

Vaak is zelfgemaakt wasmiddel geen wasmiddel, maar gewone zeep. Zeep wordt gemaakt van oliën en een neutraliserende alkalische verbinding, zoals natriumhydroxide (NaOH). De meeste doe-het-zelf-wasrecepten voor wasmiddel vereisen een combinatie van borax, wassoda en zeep snippers. Wasmiddelen zijn echter gemaakt van een specifieke mix van synthetische en natuurlijke ingrediënten, vaak met meer dan één oppervlakteactieve stof, en hebben een veel hogere oplosbaarheid in water dan gewone zeep.

Wat ook belangrijk is, is dat de mineralen in kraanwater reageren met de chemicaliën in zeep (echt wasmiddel is ontworpen om niet te reageren), wat ongewenste resten op je kleding kan achterlaten. Niet alleen dat, maar het kan zich ook ophopen in je wasmachine en zelfs de afvoer van je machine verstoppen of schimmel en meeldauw veroorzaken.

Als je een zelfgemaakt wasmiddel hebt gebruikt en je kleding last heeft van opgehoopte resten, moet je je kleding ontdoen van deze resten. Gelukkig is dit geen moeilijk proces, maar het kost wel wat tijd omdat je je kleding even moet laten weken. De behandeling die je kleding nodig heeft is vergelijkbaar met het strippen van wasbare luiers, aangezien ook wasbare luiers soms last hebben van opbouw van mineralen. De hele methode om kleding te strippen vind je hier.

Het is ook belangrijk op te merken dat zelfgemaakte recepten niet op veiligheid worden getest, zoals consumentenproducten. In de verkeerde doseringen, zelfs als je alleen natuurlijke ingrediënten in je recept gebruikt, kan dit schadelijk zijn voor jou en je kleding.


Wat kun je in plaats daarvan doen? Ga voor een milieuvriendelijk wasmiddel zonder plastic. Hieronder staan verschillende merken die je kleding goed schooonmaken zonder ze aan te tasten of je gezondheid of het milieu te belasten.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen

10 Duurzamen Wasmiddelen


Sonnet

  • Vorm: Poeder

  • Verpakking: Karton

  • Wasbeurten: 53

  • Ingrediënten: Sodium soap, sodium carbonate, bentonite, zeolite, sodium C12–C14 fatty alcohol sulphate, sodium silicate, sodium metasilicate, sodium disilicate

Dit eco wasmiddel van Sonett is een volledig biologisch afbreekbaar wasmiddel. Het milieuvriendelijke wasmiddel heeft als belangrijkste ingrediënt plantaardige zeep. Deze zeep neutralizeert zich met behulp van het in het rioolwater aanwezige kalk. Daardoor breekt de zeep af en kan het zo het water niet vervuilen. Het bevat geen enzymen of optische bleekmidden zodat je dit plastic vrije wasmiddel ook kunt gebruiken bij een gevoelige huid.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen - sonnet

Attitude

  • Vorm: Vloeibaar

  • Verpakking: Gerecycled HDPE plastic en karton

  • Wasbeurten: 80

  • Ingrediënten: Aqua, sodium coco sulfate, lauryl glucoside, sodium citrate, sodium gluconate, glycerin, camellia sinensis leaf extract, methyldihydrojasmonate, amyl salicylate

Dit vloeibare ecologische wasmiddel van Attitude is geschikt voor zowel de gekleurde als de witte was. Het wasmiddel ruikt heerlijk fris naar bloemen en bevat alleen natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Velen van ons hebben geen geen groot verpakking winkel in de buurt maar met dit wasmiddel kun je toch groot inkopen. Deze 2 liter fles gaat tot wel 80 beurten mee wat het een duurzame keuze maakt. Het vervoer is efficiënter en er is veel minder verpakkingsmateriaal gebruikt.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen - attitude

EcoEgg

  • Vorm: Anders

  • Verpakking: Karton

  • Wasbeurten: 70

  • Ingrediënten: Sodium C12-C16 Olefin Sulfonate Sodium Carbonate Calcium Carbonate Sodium Bicarbonate Sodium Metasilicate Dodecyl Alcohol, Ethoxylated Cellulose Gum Sodium Citrate

Meer dan 2 miljoen huishoudens gebruiken Ecoegg sinds de lancering in 2018. Het is een betaalbare en duurzame manier van de was doen. Het ei bevat natuurlijke minerale pellets (balletjes) die op dezelfde manier werken als een wasmiddel. Het is veilig voor zelfs de gevoeligste huid. Je stopt ze in je wasmachine met de vuile was en de pellets geven een deel van hun eco wasmiddel af tijdens het wassen. Na ongeveer 70 wasbeurten kun je het ei weer bijvullen zodat je er weer jaren plezier van hebt.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen - ecoegg

Tru Earth

  • Vorm: Strips

  • Verpakking: Karton

  • Wasbeurten: 60

  • Ingrediënten: Corn Starch, Polyvinyl alcohol, Glycerin, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Aqua, Glyceryl Cocotte, Codamilopropyl Betaine, Caprylyl/Capryl Glucoside, Sodium Gluconate, Paraffin Liquidum, Potassium Sorbate, Lauryl Glucoseide, C10-16 Olefin, Sodium Chloride.

Dit in Canada gevestigde bedrijf produceert eco wasmiddel dat veilig is voor je gezondheid, dieren in het wild en het milieu. Ze zijn vrij van schadelijke chemicaliën, wat betekent dat zelfs als je een zeer gevoelige huid of een baby hebt, je dit duurzame wasmiddel zonder zorgen kunt gebruiken. Hun laag-schuimende formule maakt ze geschikt voor wassen met zowel koud als warm water. Je kunt ze zelfs gebruiken om je handen te wassen of mee te nemen naar de camping. Omdat deze strips zo licht zijn, zijn ze perfect voor op reis. Een ander groot voordeel van hun gewicht is hun ecologische voetafdruk. Plastic kannen met afwasmiddel zijn zwaar en hebben daarom een grote ecologische voetafdruk, terwijl waslakens dat niet doen.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen - tru earth

Sodasan

  • Vorm: poeder

  • Verpakking: Karton

  • Wasbeurten: 18

  • Ingrediënten: sodium soap, sodium carbonate, sodium carbonate peroxide, potassium carbonate, trisodium citrate, silicate, parfum, glycerine, citral, limonene

Dit dermatologische geteste eco waspoeder van Sodasan is volledig biologisch afbreekbaar. Er is enkel gebruik gemaakt van ingrediënten van natuurlijk oorsprong en het duurzame wasmiddel is volledig vrij van synthetische kleur en conservering middelen. CO2 neutraal geproduceerd in Duitsland. De kartonnen verpakking van dit eco wasmiddel heeft een handige doseer dop voor eenvoudige en snelle dosering van de wasmiddel.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen - sodasan

Klok

  • Vorm: Poeder

  • Verpakking: Karton

  • Wasbeurten: 18

  • Ingrediënten: Zeolite, Sodium sulfate, Sodium bicarbonate, Sodium C12-14 alkyl sulfate, Sodium carbonate, Alcohols C12-18 ethoxylated, Citric acid, Fatty acids, sodium salts, Cellulose gum, Tetrasodium iminodisuccinate, Vinylpyrrolidone/ vinylimidazole, Protease, Amylase, Lipase, Mannanase, Cellulase

Klok waspoeder is goed gekeurd door Asthma Allergy Nordic. Het is krachtig tegen vlekken en lost vuil snel op op een natuurlijke en milieu vriendelijke manier. Zelf op lage temperatuur wast Klok buitengewoon schoon. Door vaker te wassen met Klok eco wasmiddel kunnen vuil en vlekken zich minder goed hechten aan de meeste soorten textiel waardoor je was langer schoon blijft en op lagere temperatuur kunt wassen.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen - klok

Ecover

  • Vorm: Poeder

  • Verpakking: Karton

  • Wasbeurten: 100

  • Ingrediënten: Zeolite, Zuurstofbleekmiddel, Natrium silicaat, Sodium sulfaat, Zeep, Bleekmiddelactivator, Polypeptides, sodium citraat sodium bicarbonaat, cellulose gum, sodium gluconaat, Aqua, Enzymen

Ecover zero is een duurzaam wasmiddel dat is samengesteld om het risico op allergieën zo klein mogelijk te maken. Het bevat geen nare geurstoffen of geen kleurstoffen en is dermatologisch getest. Ecover zero wast zowel witte als bonte was stralend schoon. Dit eco wasmiddel is volledig biologisch afbreekbaar en vegan. Door de speciale formule zelfs geschikt voor mensen met de meest gevoelige huid en kleine kinderen.

ecover

Faith in Nature

  • Vorm: Vloeibaar

  • Verpakking: Plastic

  • Wasbeurten: 150

  • Ingrediënten: Aqua, Laureth-7, Sodium citrate, Sodium palmate,

  • Sodium cocoate, Sodium palm kernelate, Aloe barbadensis leaf juice, Rosmarinus officinalis leaf oil, Glycerin, Sodium chloride Sodium carbonate Limonene

Faith in Nature is een duurzaam vloeibaar wasmiddel dat zacht is voor de kleren, lief voor de huid en respectvol voor het milieu. Dit eco wasmiddel was zelfs op lage temperatuur schoon en kan ook gebruikt worden voor het wassen van delicate stoffen zoals wol en zijde. Faith in Nature is pH neutral waardoor de gevoelige huid niet geïrriteerd wordt en het ook geschikt is voor baby kleding.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen - faith in nature

Ecozone Ecoball

  • Vorm: Vast

  • Verpakking: Karton

  • Wasbeurten: 1000

  • Ingrediënten: Brown Pellets: Polyoxyethylene lauryl ether, α-olefin sulfonate, Saponin, sodium carbonate, Aluminum hydroxide, Calcium carbonate, Epoxy resin. White Pellets Sensitive: Oxirane,2-(chioromethyl)-,homopolymer, Calcium carbonate, Saponin, Sodium alpha-olefin Sulfonate, Sodium carbonate, Aluminum hydroxide, Dodecan-l-ol,ethoxylated

De Ecozone Ecoball is 100% hypoallergeen, residu-vrij en antibacterieel. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor traditioneel wasmiddel en ze is geschikt voor de gevoelige huid. De duurzame Ecoball werkt super simpel. Plaats de Ecoball tussen het vuile wasgoed en schakel je machine aan. Dat is alles. Het verzacht de kleding, zelfs in hard water, zodat er geen wasverzachter nodig is. Een Ecoball bevat geen zeep, waardoor kun je de spoelfase uitzetten, zo bespaart je weer wat water en energie.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen - ecozone ecoball

Bio-D

  • Vorm: Poeder

  • Verpakking: Karton

  • Wasbeurten: 200

  • Ingrediënten: Zeolite, Soda Ash, Sodium Metasilicate, Sodium Percarbonate, Vegetable Soap, Cellulose Colloids

Het eco wasmiddel van Bio-D is parfumvrij en hypoallergeen zonder enzymen te gebruiken. Het waspoeder bevat geen nare chemicaliën en is geschikt voor zowel machinewas als de handwas. Dit eco wasmiddel is volledig biologisch afbreekbaar en veilig voor septic tanks. Deze grote verpakking is duurzaam omdat er minder transport nodig is en minder verpakking gebruikt hoeft te worden.

Duurzame Wasmiddelen voor Milieu Vriendelijk Wassen - bio-d

Meer over Duurzaam Wassen

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page