Duurzaam Wasmiddel - 4 van mijn Favoriete Merken

We wassen allemaal met regelmaat onze kleding. Sommige kledingstukken worden na een keer dragen gewassen terwijl andere kledingstukken zoals je jeans meerdere keren gedragen kunnen worden voordat ze gewassen mogen worden. Omdat het gebruikte water om onze kleding te wassen in ons afval water terecht komt is het belangrijk om een zo duurzaam mogelijk product te kiezen die het water zo min mogelijk aantast terwijl het toch je kleding schoon krijgt. Lees hier 4 van mijn favoriete merken.


Ecover

Ecover heeft als missie een ‘clean world’ revolutie op gang te krijgen. Hiermee gaan ze aan de slag met overgebleven ingrediënten en gerecyclede materialen. Ze geven deze rest spullen een nieuw leven en hebben op deze manier een afwasmiddel ontwikkeld in samenwerking met restingrediënten van het bierbrouwproces (water en ethanol) van een Belgische bier producent.

Ecover is vrij van fosfaten die in veel was en afwas middelen zit omdat deze zeer slecht zijn de aquatische cultuur als ze in ons afval water belanden. Ze gebruiken alleen ingrediënten op natuurlijke plantaardige basis waardoor al hun producten biologisch afbreekbaar zijn. Ook zijn hun producen volledig palmolie vrij.

Ze maken zich sterk voor het verminderen van wegwerp plastic omdat omdat er jaarlijks 12,7 miljoen ton afval in onze oceanen beland. Helaas wordt nog steeds maar de helft van alle plastic flessen ingezameld om te recyclen en slecht 7% daarvan daadwerkelijk verwerkt wordt tot een nieuw product.

Bio-D

Bio-D is een Brits merk dat zich sterk maakt voor schoonmaak middelen die de aarde geen schade toebrengen. Ze zijn gevestigd in Engeland waar het product ook gemaakt wordt zodat ze goed zicht hebben op welke ingrediënten er voor hun producten gebruikt worden. Ze hebben inmiddels verschillende awards gewonnen en worden aanbevolen door Cruelty Free International en The Vegan Society.

Sommige van hun producten zitten in plastic verpakking maar dit type plastic is 100% van gerecyclede afkomst. Dit kan er ook voor zorgen dan hun verpakking soms niet helemaal uniform van kleur is maar zorgt er ook voor dat er minder plastic in oceanen of op de afval hoop beland.

Ze gebruiken alleen natuurlijke stoffen voor hun wasmiddelen die 100% biologisch afbreekbaar zijn waardoor het geen probleem is dat het in ons afval water terecht komt via de wasmachine.

Wat ik zelf ook erg fijn vind aan Bio-D is dat dit wasmiddel ook voor de reguliere consument in zeer grote verpakking te koop is. Als je in 1 keer 25 liter koopt scheelt dit niet alleen veel verpakking, de prijs per was die je draait is ook een stuk lager.Etamine Du Lys

Etamine is eigenlijk een afkorting voor een combinatie van verschillende woorden; E voor Environmentally-friendly, T voor Traceability, A voor Animal welfare, M voor (plant) Materials, I voor Innovation, N voor natural ingredients en E voor Efficiency.

Het is een Frans merk dat gesticht is in 1995 toen de eerste schadelijke effecten van petrochemische schoonmaakmiddelen op onze gezondheid en ons milieu zichtbaar werden. Hiermee waren ze een van de eerste op het gebied van duurzame schoonmaak producten.

Ze maken zich sterk voor dieren rechten en dat hun producten niet op dieren getest is spreekt voor zich. Hier zijn ze zelfs voor gecertificeerd. Ook zijn de meeste van hun producten veganistisch (met uitzondering van enkele producten waar honing of bijenwas in zit). Ook steunen ze PETA met internationale campagnes voor een wereld zonder dierproeven.

De schoonmaak producten van Etamine Du Lys is gebaseerd op de suikers uit bieten, haver en tarwe die geproduceerd zijn in Frankrijk. Uiteraard is alles vrij van GMO’s. Essentiële oliën worden gebruikt voor hun zuivering of geur eigenschappen.

Wat ik persoonlijk zo fijn vind aan Etamine Du Lys is dat de gehele keten van productie van de grondstoffen tot aan de consument redelijk kort is waardoor de ecologische voetafdruk vrij laag is.

Seepje

Seepje is een Nederlands merk dat steeds beter in de reguliere supermarkt te krijgen is. Voor Seepje staan drie dingen hoog in ‘t vaandel: de herkomst, jouw gezondheid en de gevolgen voor het milieu. Daarom gebruiken ze waar dit mogelijk is, ingrediënten van plantaardige of minerale herkomst. Hier komt dus geen aardolie of chemische processen aan te pas. Het keurmerk Ecocert dat ze gekregen hebben bevestigt dat meer dan 99% van de gebruikte ingrediënten van natuurlijke oorsprong is.

Voor hun producten gebruiken ze schillen van de Sapindus mukorossi (in de volksmond ook wel zeepnotenboom genoemd) boom. Deze komt voor in de Himalaya (het product moet dus wel een stukje reizen) en is een natuurlijke vorm van zeep en wordt al eeuwen lang gebruikt als wasmiddel of als lichaamsverzorging.

Seepje is heel open over de ingrediënten die ze gebruiken en leggen bij elk moeilijk chemisch woord (bijvoorbeeld dat Carboxymethyl inulin gewonnen wordt uit witlof wortels) uit waar het voor dient en hoe het wordt gewonnen.

De meeste van hun producten zijn vrij van geurstoffen maar als je wilt dat je was lekker ruikt zijn er ook optie waarbij biologisch etherische olie is toegevoegd.


Ik hoop dat dit lijstje een beetje inzicht heeft gegeven in je opties voor duurzamere wasmiddelen en ik hoop dat het volgende pak wasmiddel dat je aanschaft een duurzamere optie is.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.