top of page
  • Writer's pictureValinda

Duurzaam Tanden Poetsen

Updated: Mar 4, 2022

Mondhygiëne is belangrijk. Omdat de mond de toegangspoort tot het lichaam is, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Tanden die pijn doen, bloedend tandvlees en slecht ruikende adem zijn allemaal tekenen van een slechte mond verzorging die ertoe kunnen leiden dat je ziek wordt. Het is dus belangrijk om goed voor je gebit te zorgen, maar we willen dit graag zo duurzaam mogelijk maken.


Tandenborstel

De meeste tandenborstels zijn tegenwoordig volledig gemaakt van plastic. We leven in een wereld met meer dan 7 miljard mensen die allemaal ongeveer twee keer per dag hun tanden poetsen en jaarlijks meerdere tandenborstels gebruiken. Dit is dus een enorme bijdrage aan de afvalberg en soms zelfs oceanen, dus het is tijd om je dagelijkse mond verzorging duurzamer te maken. De gemakkelijkste eerste stap om mee te beginnen is om over te schakelen naar een bamboe-tandenborstel. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als zijn plastic tegenhanger. Het enige verschil is de ecologische voetafdruk. Het enige wat je wellicht wilt overwegen, zijn de borstelharen. Helaas zijn de haren ofwel gemaakt van plastic of gemaakt van varkenshaar. Hoewel de laatste composteerbaar is, is het niet veganistisch. Of je, je hier al dan niet comfortabel bij voelt, is aan jezelf. Als je geen veganist bent, is een dergelijke tandenborstel misschien de juiste beslissing voor jou.


Er moet worden vermeld dat deze kunststoffen waarschijnlijk niet biologisch worden afgebroken zoals zij doen geloven, maar uiteenvallen in kleinere stukjes die uiteindelijk in microplastics zullen worden.

Studies uitgevoerd in een laboratorium en het echte leven zijn helaas niet hetzelfde. Geen van deze fabrikanten heeft enig bewijs van derden partijen geleverd dat de borstelharen van hun tandenborstel daadwerkelijk biologisch afbreekbaar zijn in de bodem. Laat staan ​​in het koude water van de oceaan. Bovendien is het de vraag of ze allemaal echt nylon-4 bevatten. Meestal wordt nylon-6 gebruikt, een niet-biologisch afbreekbaar plastic.

 
 

Tandpasta

Tandpasta is geweldig, het helpt tandplak van je tanden te verwijderen, het helpt bij de opbouw van bacteriën op tanden te voorkomen en bestrijdt (tandvlees)ziekte. Tegenwoordig zijn er geweldige alternatieven voor gewone tandpasta die net zo goed werken als de merken die je gewend bent. Maar waarom zou je überhaupt overstappen op een duurzamer alternatief als wat je hebt prima werkt?

Allereerst omdat de tube vaak van plastic is gemaakt. Ik probeer plastic zoveel mogelijk te vermijden omdat het gemaakt is van een fossiele grondstof die vaak niet recyclebaar is. Dit is zeker het geval voor je tube tandpasta. Het kleine formaat van de tandpastatubes, de gemengde materialen waarvan de tube is gemaakt, de resterende tandpasta in de tandpastatubes en andere tube-gebaseerde containers, maken deze tubes moeilijk uit elkaar te halen en recyclen bijna onmogelijk.

https://pdfs.semanticscholar.org/f1bd/ae8b235d1308cd2c27d47333123805a05db3.pdf Dit op zich zou al voldoende reden moeten zijn om op zoek te gaan naar een alternatief.


Ten tweede bevat gewone tandpasta heel vaak microplastic. Dit zijn in wezen kleine microbolletjes (vaak kleiner dan 5 mm) die meestal zijn gemaakt van polyethyleen (een soort plastic). Ze worden vaak gebruikt in cosmetica om te scrubben of exfoliëren. In het geval van tandpasta zijn ze voor het scrubben van je tanden. Tot op de dag van vandaag gebruiken veel reguliere tandpastamerken nog steeds microplastics in hun tandpasta en slechts een klein deel van deze merken heeft beloofd het gebruik van microplastics in hun producten langzaam uit te faseren.


In het beste geval komen deze microplastics ‘slechts’ terecht in het water waarmee je je tanden poetst. In het ergste geval komen ze tijdens het tandenpoetsen in je lichaam terecht. Microplastics zijn een groot wereldwijd probleem vanwege hun toenemend gebruik en kleine formaat. Het is bekend dat ze het zeeleven ernstig aantasten, dus als het niet goed is voor de oceaan, is het waarschijnlijk ook niet goed voor je lichaam en is het het beste om microplastics ten koste van alles te vermijden.


Duurzaam Tanden Poetsen

Hier heb ik een hele blogpost met verschillende geweldige alternatieven voor je gewone tandpasta. Variërend van tandpoeder tot een tandpasta die eruitziet als gewone tandpasta, maar met een tube die recyclebaar is. Er zijn zoveel alternatieven dat het niet echt een uitdaging meer is om er een te vinden die aan jouw behoeften voldoet.


Een ander alternatief is om je eigen tandpasta te maken. Ik ben dol op het maken van mijn huidverzorging en ik heb ook geprobeerd om mijn eigen tandpasta te maken. In dit geval mengde ik gelijke delen xylitol (een natuurlijke zoetstof die ook bacteriegroei voorkomt en ph neutraliseert), backing soda (een mild schuurmiddel dat tandplak verwijdert en ph neutraliseert) en bentonietklei (helpt bij het remineraliseren van tanden).

In mijn eerste poging gebruikte ik 10 gram van elk genoemd ingrediënt. Ik gebruikte deze tandpasta door een natte tandenborstel in het poeder te deppen en mijn tanden te poetsen zoals ik normaal zou doen. Mijn tanden voelden daarna lekker schoon aan.


Omdat mijn tanden echter niet erg sterk zijn, resulteerde dit na een paar maanden in een wortelkanaalbehandeling en mijn tandarts adviseerde me heel erg om een ​​tandpasta met fluoride te gebruiken. Dus nu gebruik ik tandtabletten met fluoride. Het hierboven genoemde recept zou voor jou prima kunnen werken, maar het was niet voor mij omdat mijn tanden helaas nogal zwak zijn. Ik moet zeggen dat ik altijd tanden heb gehad die niet erg sterk waren, dus proberen om tandpasta te maken, was misschien niet mijn slimste beslissing.

 
 

Flossen

Flossen tussen je tanden is nodig om bacteriën, tandplak en kleine voedseldeeltjes tussen je tanden te verwijderen. Het vermindert ook de kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen. Dus dagelijks flossen is vereist voor een goede mondgezondheid.

Flossdraad is vaak omhuld met plastic om de floss beter tussen je tanden te laten glijden.


Omdat ik liever iets plasticvrij gebruik, wil ik dit soort floss willen vermijden. Er zijn tal van merken floss beschikbaar die zijn gemaakt zonder plastic.

Floss op basis van zijde is een geweldig alternatief voor plastic, maar het is niet fijn als je de voorkeur geeft aan een veganistische levensstijl (aangezien zijde wordt gemaakt door zijderupsen). Gelukkig zijn er ook alternatieven die volledig plantaardig zijn. Het touwtje is dan gemaakt van plantaardige was, wat betekent dat het biologisch afbreekbaar is en het zit vaak in een glazen container die oneindig herbruikbaar is.

Als flossen niets voor jou is, kun je er ook voor kiezen om voor een waterpik te gaan. Dit apparaat maakt gebruik van een combinatie van waterdruk en pulsaties om tussen je tanden te reinigen, zodat je helemaal geen flosdraad hoeft te gebruiken. Het is even wennen, maar dit zal een volledig afvalvrije manier zijn om tussen je tanden te reinigen.


Ik hoop dat deze tips je helpen om je gebit verzorgingsroutine zo duurzaam mogelijk te maken.


Duurzame mondverzorging

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page