6 tips om te beginnen met Duurzaam Leven

Wat goed dat je overweegt je leven duurzamer te maken! Het betekend ontzettend veel voor me dat meer mensen de moeite nemen om onze planeet een beetje beter te maken. Hier kun je 6 tips lezen om je leven duurzamer te maken.

Gebruik wat je hebt

Duurzamer leven betekend niet dat je gelijk allerlei duurzame alternatieven moet gaat aanschaffen voor al het plastic dat je wellicht in huis hebt. Het is veel belangrijker om wat je heb volledig op te gebruiken voordat je overstapt op een duurzamer alternatief.


Herbruikbare waterfles

Het hergebruiken van een plastic waterfles totdat deze ‘op’ is prima maar ga voor een duurzamer alternatief zoals roestvrij staal bij je volgende fles aankoop. Als je ook van warme drankjes als koffie, thee of chocolade melk houd is een geïsoleerde fles wellicht wat voor je. Deze houd niet alleen je drankje warm, het kan ook je drankje koel houden in de zomer.

Tandenborstel

De meeste tandenborstels bestaan volledig uit plastic. Na een paar maanden gebruik belanden ze in de prullenbak bij het afval. Ga in het vervolg voor een bamboe tandenborstel. Bamboe groeit heel erg snel (2,5 keer sneller dan katoen) en is van nature antibacterieel.


Boodschappen tas

Ik ga het huis niet uit zonder een katoenen tas. Ook hier geld, als je nog een plastic tas heb rondslingeren, is het prima om deze te gebruiken. Gooi hem niet weg omdat deze toevallig van plastic is. Gebruik hem totdat deze niet meer te gebruiken is en ga dan voor een katoenen.


Brood trommel/zakje

Ik gebruik er een van plastic omdat ik deze jaren terug gekocht heb en hij nog steeds prima werkt. Je eigen lunch meenemen bespaard een hoop afval en je bespaard ook nog eens een hoop geld. Een herbruikbaar boterhamzakje is handig voor de thuis gemaakte boterhammetjes. Als er alleen maar kruimeltjes in zitten is uitschudden vaak voldoende. Als het zakje echt vies is, gaat deze de wasmachine in. De zakjes zijn gemaakt van PUL en kunnen keer op keer gebruikt worden wat een hoop plastic bespaard.

Als een broodlunch niet je ding is kun je ook voor een roestvrij stalen lunchbox gaan. Deze kunnen in de vaatwasser, zijn lichtgewicht en sommige kunnen zelfs in de magnetron (check van te voren!). Sommige zijn zelfs geïsoleerd om je maaltijd uren warm te houden.

Weet wat je eet

We weten allemaal dat we minder dierlijke producten zouden moeten eten omdat dit beter is voor het milieu. Volledig veganistisch worden is wellicht een te grote verandering in een keer en eindige zeer waarschijnlijk eindigt in falen als je voorheen vlees at. Als je voorheen vlees at, probeer eens eens in de week vegetarisch te eten. Als je al vegetarisch at, eet eens wat vaker veganistisch.


Ik hoop dat deze kleine stapjes je op weg helpen op je duurzame reis.


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.