top of page
  • Writer's pictureValinda

De 5 R van Duurzaamheid

Updated: Mar 4, 2022

We willen allemaal duurzamer leven en we zijn ons allemaal zeer bewust van het belang van duurzaamheid en willen ernaar leven. Een van de uitgangspunten voor duurzaam leven zijn de vijf R's van duurzaamheid. Laten we het over elk van hen hebben om te zien waarom ze zo belangrijk zijn bij het bereiken van onze duurzaamheidsdoelen en de gemakkelijke manieren om ze in onze dagelijkse routines op te nemen.


Hun primaire focus van de vijf R's is het minimaliseren van de hoeveelheid afval die we maken. Niet alle afval is afval, en we moeten onszelf trainen om na te denken over onze acties en de vele manieren waarop ze het milieu beïnvloeden. Het grootste probleem waarmee de bevolking van vandaag wordt geconfronteerd, zijn de artikelen die van plastic zijn gemaakt, vooral als ze maar één keer worden gebruikt. Plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik hebben een "wegwerpcultuur" gecreëerd die het gedrag van mensen normaliseert om dingen en materialen eenmalig te gebruiken en ze vervolgens op te bergen nadat we klaar zijn. De snelheid waarmee we plastic en natuurlijke hulpbronnen consumeren is onvoorstelbaar geworden en de vervuilingscrisis is een van de belangrijkste wereldwijde milieu-uitdagingen geworden.


Laten we dus eens kijken wat we kunnen doen om het te bestrijden.

 
 

Refuse

Afval is het eerste element van deze hiërarchie en het meest gecontroleerde. Als we weigeren dat we niet in elk deel van ons leven nodig hebben, zullen we de hoeveelheid afval die we maken drastisch verminderen. Leren weigeren vergt wat oefening, maar het is de beste manier om verspilling tot een minimum te beperken. Weiger in de winkel niet-recyclebare producten of producten in onnodig verspillende verpakkingen te kopen en zoek naar producten met statiegeld of herbruikbare artikelen. Wanneer iets gratis wordt aangeboden, tenzij je het nodig hebt (in 99,95% van de gevallen doet je dat niet), weiger het dan.

Door slimmere beslissingen te nemen en normen en verwachtingen vast te stellen bij het kopen en in huis halen van nieuwe artikelen, wordt het in de eerste plaats gemakkelijker om afval te 'weigeren'.


Reduce

Verminder het gebruik van niet-recyclebare producten en producten die schadelijk en verspillend zijn. Wanneer we de afhankelijkheid van dit soort dingen verminderen, zal dit ertoe leiden dat er minder afval op de vuilstort belandt en de negatieve milieueffecten hiervan. Als je iets nodig hebt, gebruik dan de minimale hoeveelheid die nodig is om onnodige verspilling te voorkomen. Als je bijvoorbeeld een kledingstuk koopt, koop dan maar één shirt, broek of sjaal. Als je minder kleding hebt, gebruik je ze echt ten volle en verminder je je afvalproductie aanzienlijk (om nog maar te zwijgen van het feit dat je portemonnee je dankbaar zal zijn). Je kunt zich ook richten op het verminderen van het gebruik van wegwerpplastic, plastic verpakkingen, gft-afval en piepschuimbekers.Reuse

Om afval te verminderen, hergebruikt je dingen die je normaal zou weggooien in plaats van nieuwe te kopen. Begin met je te concentreren op één gebied in je huis tegelijk, zoals de keuken. Vervang alle wegwerp eetgerei, kopjes, waterflessen, voedselcontainers en papieren borden door herbruikbare zodra deze op zijn. Gebruik katoenen tassen als je naar de winkel gaat. Als je eenmaal een deel van je huis onder de knie hebt, probeer dan andere producten in je huis te hergebruiken, zoals kartonnen dozen en oplaadbare batterijen. In de badkamer kunt je veiligheidsscheermessen en menstruatiecups introduceren. Als je goed kijkt, vind je in elke hoek van je huis objecten die je op meerder manier kunt gebruiken. Misschien heeft iemand die je kent zelfs een oud meubel dat ze niet nodig hebben, en heb je een bureau nodig. Zoek wat schuurpapier en verf en maak een bureau voor jezelf. Het is een mooi weekendproject dat al snel een hobby kan worden.


Repurpose

Probeer voor elk item dat niet kan worden geweigerd, verminderd of hergebruikt het een nieuwe bestemming te geven; veel mensen noemen deze aanpak upcycling. Je zult er misschien versteld van staan ​​​​hoeveel alledaagse producten meer dan één doel kunnen hebben. Soms moeten we een beetje creatief zijn, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je iets nodig hebt, probeer dan na te denken over wat je kunt gebruiken dat je daarvoor al hebt, in plaats van iets nieuws te kopen. Als er niets in je opkomt, zoek dan online naar ideeën. Veel mensen hadden inderdaad hetzelfde probleem en vonden er een innovatieve oplossing voor.

Probeer kartonnen dozen te gebruiken voor opslag; je kunt ze versieren als je niet van die beige kleur houdt, stenen potten, koffiemokken en blikken voor pennen en potloden of verschillende snuisterijen die door de laden lopen. Moedig uw vrienden en familie aan om ideeën te bedenken over hoe u items kunt upcyclen voordat u nieuwe koopt.

 
 

Rot

Rot, of compost, is echt een fantastische manier om afval te verminderen en het afval milieuvriendelijk te maken. Je kunt zelfs composteren als je in een appartement in een flat woont, en nog meer als je op een boerderij woont. Als je eenmaal begint met composteren, zul je versteld staan ​​hoeveel voedselresten je produceert. Tegelijkertijd zul je meer aandacht gaan besteden aan de hoeveelheid verse groenten en fruit die je koopt en eet, omdat elk niet-opgegeten item dat bedorven is, naar je zal kijken elke keer dat je je compostbak opent.


Recyclen

Last but zeker not least: recyclen. Tegenwoordig weten we heel goed dat veel van de dingen waarvan we het doel niet zien, kunnen worden gerecycled omdat ze van dat soort materiaal zijn gemaakt. Als je het nog niet doet, begin dan met het verzamelen van karton en andere papierproducten, plastic, metaal, glas en organisch materiaal. Veel mensen zijn verrast door de hoeveelheid afval die ze verminderen door te beginnen met recyclen.


Alle hierboven genoemde voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg; je fantasie is de enige limiet.


Als je aandacht besteedt aan je handelen, kom je tot de conclusie dat het helemaal niet zo onmogelijk is om de vijf R's van duurzaamheid te volgen.

Het belangrijkste is dat ze je helemaal geen geld of extra middelen kosten; alles wat ze nodig hebben is een beetje inspanning. Uiteindelijk zal het volgen van de vijf R's de kwaliteit van je leven verbeteren, omdat je een gezonder leven zult leiden door de betere keuzes die je hebt gemaakt en je zult weten dat je het juiste doet voor Moeder Aarde.


Meer Zero Waste voor Beginners

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page