top of page
  • Writer's pictureValinda

Beste Alternatief Voor Melk

Updated: Oct 29, 2022

Minder afhankelijk zijn van voedsel dat afkomstig is van dieren is een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Wist je dat er een groot verschil is tussen de verschillende soorten plantaardige melk? Laten we dat eens wat beter bekijken. Om dit goed te doen, moeten we weten met hoeveel variabelen rekening wordt gehouden bij het overwegen van de ecologische voetafdruk.

Er zijn niet alleen broeikasgasemissies, watergebruik en landgebruik, maar ook zaken als chemische afvoer en bodemdegradatie moeten worden overwogen voor elke productiefase van de gewassen die nodig zijn voor dit soort plantenmelk. Dit is het hele proces, inclusief het verbouwen van de grondstoffen tot het verwerken ervan tot melk en het transport naar de consument. Er zijn ook zaken als hoeveel afval er wordt geproduceerd door overgebleven pulp en of dit herbruikbaar is, wat erg moeilijk is om informatie over te vinden en verschilt van merk tot merk. Omdat verschillende merken verschillende verwerkingsmethoden gebruiken om de plantaardige melk te produceren, is het erg moeilijk om de soorten melk eerlijk te vergelijken op andere eigenschappen dan CO2-uitstoot, watergebruik en landgebruik, dus voorlopig moeten we ons op deze eigenschappen concentreren om vergelijk de verschillende soorten.


Geen zin om te lezen? Bekijk het filmpje! (engels talig)Koeienmelk

Koemelk is niet alleen maar slecht, tegenwoordig is de landbouw veel efficiënter door betere fokpraktijken. De planetaire voetafdruk van individuele koeien is in de afgelopen 5 decennia tot 50% verminderd. Dit klinkt geweldig, maar de vraag naar zuivel is de afgelopen 5 decennia niet afgenomen. Sterker nog, de vraag naar zuivel in dezelfde periode met meer dan 500% gegroeid.

Dus, hoeveel is de CO2-uitstoot voor zuivel?


Het landgebruik voor melkvee is extreem hoog, omdat niet alleen de koeien zelf land nodig hebben om te leven. Ze hebben ook voedsel nodig en hun voedsel moet ergens worden geproduceerd waar ook ruimte voor nodig is. Hun voedsel moet worden verwerkt en naar de boerderij worden getransporteerd, wat opnieuw de CO2-uitstoot voor zuivel verhoogt.


Dus, hoe verhouden deze gegevens zich tot plantaardige melk?


Beste plant melk alternatief
 
 

Soja melk

Sojamelk is de alternatieve melk die het langst bestaat. Het komt oorspronkelijk uit Azië, maar is nu over de hele wereld te vinden omdat het vooral als dierlijk voedsel wordt gebruikt. Soja is een geweldig gewas omdat het peulvruchten zijn, wat betekent dat ze stikstof in de bodem kunnen binden, waardoor er minder stikstofmest nodig is.

Het grote nadeel van de productie van sojabonen is dat het voornamelijk wordt verbouwd in monocropped-systemen, dit betekent dat jaar in jaar uit hetzelfde gewas op hetzelfde land wordt verbouwd, en hoewel ze misschien niet zoveel stikstofmest nodig hebben vanwege wat ik zojuist noemde , ze gebruiken wel fosformeststoffen. Deze meststof is verbonden met chemische afvoer die dode zones creëert. Een dode zone is een watergebied met weinig tot geen zuurstof, waar vissen en ander zeeleven niet kunnen overleven. Om verdere groei van deze dode zones te voorkomen, moeten de landbouwpraktijken veranderen door ofwel de meststoffen te reguleren, de gewaswisseling te reguleren of de vraag naar soja te verlagen door minder dierlijke producten te consumeren.

Soja is dus over het algemeen een geweldig alternatief voor dierlijke melk, maar er moet rekening worden gehouden met de behoefte aan bemesting, dus kies bij het kiezen van soja voor biologische soja.

Beste plant melk alternatief

Havermelk

Havermelk is mijn alternatief voor melk. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als soja wanneer rekening wordt gehouden met landgebruik en de uitstoot van broeikasgassen met een iets hoger waterbehoefte.

Ook havermelk is niet perfect, omdat uit onderzoek is gebleken dat havermelk soms besmet is met glyfosaat, het actieve ingrediënt van Roundup. Om dit te voorkomen kies ik voor biologische havermelk.


Amandelmelk

Amandelmelk is de enige notenmelk op deze lijst. Het heeft geweldige gezondheidsvoordelen en er wordt steeds meer vraag naar.


Zoals je in de grafiek kunt zien, heeft amandelmelk een lagere ecologische voetafdruk in vergelijking met andere plantaardige melksoorten zoals soja en haver, maar er is één groot nadeel van amandelmelk en dat is de waterbehoefte. Noten hebben over het algemeen een zeer grote watervoetafdruk in vergelijking met andere planten. Dit is een groot probleem waar 80% van alle amandelen wereldwijd wordt geproduceerd, Californië. Californië heeft ernstige droogteproblemen, wat een probleem is als je een gewas hebt verbouwd dat ongeveer 12 liter water nodig heeft om 1 kleine amandel te produceren.

Dus hoewel amandelmelk een zeer voedzame drank is, vermijd ik amandelmelk omdat er meestal maar 2% amandel in een pak zit. Dit betekent dat er ongeveer 3 amandelen in een pak amandelmelk zitten en de waterbehoefte extreem hoog is.

 
 

Rijstmelk

Rijstmelk is de laatste plantaardige melk die we zullen bespreken. Als we naar de grafiek kijken, is rijst zeer efficiënt in landgebruik en heeft het slechts een iets hogere CO2-uitstoot in vergelijking met andere plantaardige melk.


Het grote probleem met rijstmelk is de waterbehoefte. De rijstproductie vereist veel water, want we hebben allemaal de rijstvelden gezien die volledig bedekt zijn met water. Rijstplanten hebben graag natte gedurende de groei en dit komt met een heel groot nadeel. Bacteriën die in het rijstveld broeden, geven methaan af in de atmosfeer. Dat is een veel slechter broeikasgas in vergelijking met CO2. Methaan heeft meer dan 80 keer het opwarmende vermogen van koolstofdioxide. De methaanproductie samen met de grote vraag naar water is de reden waarom ik rijstmelk vermijd.

Beste plant melk alternatief

Ik weet dat er meer soorten plantaardige melk zijn, zoals kokosmelk, hennepmelk, erwtenmelk en andere notenmelk, maar ik kon geen onderzoeksgegevens vinden over deze soorten melk. Maar welke plantaardige melk je ook drinkt, je kunt een heel deel van het proces dat hulpbronnen opslokt en broeikasgassen produceert weglaten door thuis je eigen plantaardige melk te maken, in een blender.


Bron


Meer Duurzame Drinken

Meer Plantaardige Leefstijl

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page