4 Redenen voor een Bamboe Tandenborstel

De meeste tandenborstels van tegenwoordig zijn volledig gemaakt van plastic. Aangezien we in een wereld leven met ongeveer 7 miljard mensen die allemaal ongeveer 2 keer per dag hun tanden poetsen en hun tandenborstel meerdere keren per jaar vervangen. Dit is een ontzettend grote aanslag op de afvalhoop en helaas ook op de oceanen. Het is daarom tijd om voor een duurzamer alternatief te kiezen als het om tandverzorging gaat. Een duurzamer alternatief is nu al een tijdje beschikbaar en als je de omschakeling nog niet gemaakt hebt, kun je hier 4 redenen vinden waarom je daarvoor zou moeten kiezen.


Het handvat

Plastic tandenborstels zijn uiteindelijk allemaal gemaakt van petroleum (een fossiele brandstof). Dit heeft veel energie nodig om verwerkt te worden en is niet biologisch afbreekbaar. De afbraak hiervan duurt meer dan 1000 jaar en hier komen ook nog eens gevaarlijke stoffen bij vrij.

Het handvat van duurzame tandenborstels is gemaakt van bamboe. Er zijn verschillende redenen waarom bamboe zo’n geweldig gewas is. Bamboe groeit ontzettend snel. Dit gewas kan tot wel een meter per dag groeien in de juiste omstandigheden. Bamboe kan meerdere keren per jaar geoogst worden en het uitgebreide wortelsysteem van bamboe kan erosie van de bodem voorkomen. Bamboe heeft haast geen pesticiden en chemicaliën nodig voor productie van het gewas. Bamboe neemt meer koolstofdioxide op en produceert tot wel 35% meer zuurstof in vergelijking met veel andere planten.

Bamboe is van nature antibacterieel. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken voor bacterie groen in het handvat. Hoewel het schoonmaken van je tandenborstel na het tanden poetsen wel nodig blijft.


De borstel

Net als het handvat, is de borstel van plastic tandenborstels ook gemaakt van petroleum. Helaas bestaan er nog niet zoveel alternatieven hiervoor op dit moment. Een volledig composteerbaar alternatief is het gebruik van een borstel gemaakt van varkenshaar. Of je dit een fijn idee vindt verschilt per persoon. Als je geen veganist bent, is dit wellicht een goede optie voor je.Er zijn meerder tandenborstel fabrikanten die beweren dat hun tandenborstel volledig composteerbaar is. Deze maken gebruik van Nylon-4. Dit een plastic gewonnen uit petroleum die in het lab onder een bepaalde omstandigheid biologisch afbreekbaar is. Helaas zijn lab omstandigheden en het echte leven niet hetzelfde en kunnen deze fabrikanten geen bewijs leveren dat Nylon-4 ook in de compostbak afbreekt, laat staan in de oceaan. Het is zelfs twijfelachtig of Nylon-4 inderdaad wordt gebruikt. Nylon-6 is wat vaker gebruikt wordt. Dit is helaas niet biologisch afbreekbaar.

Toch zijn er bedrijven die beweren tandenborstels te maken die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Helaas kunnen zij dit statement niet onderbouwen waardoor deze bewering maar twijfelachtig is. Een biologisch afbreekbare borstel voor de tandenborstel is die waar nog steeds onderzoek naar gedaan wordt. Hopelijk wordt er in de nabije toekomst een optie ontwikkeld die veganistisch en 100% composteerbaar is. Tot die tijd moeten we de nylon haren van de tandenborstel verwijderen voordat we het handvat kunnen composteren.


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.