top of page
  • Writer's pictureValinda

Voordelen van Babydragen

Updated: May 25

Als je moeder wordt, verandert je hele wereld. Je moederinstinct komt in actie en je wilt je baby altijd zo dichtbij mogelijk houden. Dit is normaal omdat mensen draagdieren zijn (net als apen). De eerste weken is dit nog goed te doen, omdat je partner misschien nog thuis is om iets in en om het huis voor je te doen. Maar als ze weer aan het werk gaan, merk je ineens dat je 2 handen tekort komt. Dan kan het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak de oplossing zijn. Behalve dat je je handen vrij hebt terwijl je je baby dichtbij houdt, zijn er nog andere voordelen van het dragen van je baby.


Je leert je baby beter kennen

Als je je baby de hele tijd dicht bij je hebt, leer je kleine gebaren te herkennen die je baby maakt. Onderzoek heeft aangetoond dat moeders die een baby dragen, eerder reageren op de signalen van hun baby, wat betekent dat deze moeders eerder zullen reageren wanneer een baby wat aandacht van hun verzorger nodig heeft.

 
 

Hechting met je kind

Dit onderzoek toont aan dat nieuwe moeders die een drager niet fijn vinden hechtingsproblemen ondervonden na de bevalling. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat babies van moeders die gedragen werden, beter hechten en kalmer waren. Dit onderzoek bevestigt dat moeders die hun baby vaak in een ergonomische draagzak droegen, sneller reageerden op geluiden van hun kind. Ze concluderen dat er een causaal verband kan zijn tussen meer lichamelijk contact, bereikt door het vroeg dragen in een draagzak, en de daaropvolgende veilige hechting tussen baby en moeder.


Minder huilen