Duurzame baby shower ideeën

Hoera! Er is een kleintje op komst! Je wilt graag een baby shower organiseren of je organiseert er een voor iemand anders en je wilt dit graag zo milieu bewust mogelijk doen. Hier lees 7 tips om een zo duurzaam mogelijk baby feestje te geven.


Stuur de mensen die je uitnodigt een digitale uitnodiging. Een papier en uitnodiging beland vrijwel altijd na een tijdje bij het oud papier. Lees hier meer nadelen van papier. Ook een digitale uitnodiging kan je zelf ontwerpen en iets leuks van maken. Er zijn voldoen websites die dit aanbieden.

Vraag om duurzame cadeaus voor de baby en mama. Hier vind je inspiratie voor cadeaus en andere essentiële items voor op de baby cadeau lijst. Wat denk je ervan om tweedehands cadeaus te vragen? Baby’s groeien ontzettend snel en zeker in de eerste maanden kunnen baby’s wel elke maand in een andere maat kleding dragen. Ook andere babies groeien erg snel en nieuwe kleertjes zijn dan vaak maar enkele keren gedragen. Deze kunnen dus prima nog enkele rondes mee. Dit zelfde geld uiteraard ook voor schoenen en soms zelfs voor speelgoed. Allemaal zo goed als nieuw maar voor een stuk betere prijs.


Vraag om cadeaus zonder inpakpapier. Inpakpapier is eigenlijk niets anders dan mooi gekleurd afval. Ook bespaart het een hoop tijd van cadeautjes uitpakken als je een flinke gastenlijst hebt. Zo kan de zwangere meer tijd doorbrengen met de gasten. Dit is wellicht wat ongemakkelijk om te vragen maar als je erbij uitlegt waarom begrijpt men het wel.Ga voor biologisch eten tijdens je baby shower. Ga zelf aan de slag met lekker hapjes en taart of geef al het werk uit handen en laat een cateraar alles biologisch voor je klaarmaken. Ga zo veel mogelijk voor vegetarisch of zelfs veganistisch omdat vlees erg slecht voor het milieu is. Is de baby shower op locatie? Vraag dan aan de kok wat de mogelijkheden zijn qua biologisch en vegetarisch eten.


Sla de wegwerp decoratie over. Ik heb een stoffen vlaggenlijn gemaakt van restjes stof die bij elk feestje of gelegenheid word opgehangen. Deze kunnen veel meer hebben dan de papieren of plastic versie, ze zien er een stuk gezelliger uit en als je vies geworden zijn kunnen ze in de was. Een vlaggenlijn gemaakt van rompertjes en/of sokjes voor de baby (touw + knijpers) is wellicht ook een leuk idee. Nog beter, ga lekker naar buiten, dan heb je helemaal geen decoratie nodig.

Maak geen gebruik van wegwerp borden en bestek. Je eigen borden en bestek zijn prima. Ik vind persoonlijk een plastic bordje altijd erg goedkoop aanvoelen. Heb je heel veel mensen uitgenodigd? Bedenk dan of een (duurzame) locatie wellicht een goed idee is of huur/leen extra borden en bestek bij. Tijdens mijn baby feestje heeft mijn moeder tussendoor de vieze bordjes even met de hand afgewassen. Sommige mensen moesten even wachten op een bord voor de taart. Dit vonden ze gelukkig helemaal niet erg.


Doe een duurzaam baby shower spelletje dat niet voor veel afval zorgt. Een voorbeeld hiervan is het vouwen van een ouderwets wasbare luier en deze om een pop of knuffel doen. Een trivia spelletjes met feitjes over de ouders. Of wat dacht van het kleuren van wasbare billendoekjes? Als de kleine dan geboren is kunnen deze mooi gebruikt worden voor de baby.


Ik hoop dat deze 7 tips je wat inspiratie gegeven heeft om de baby shower zo duurzaam mogelijk te maken.


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.