top of page
  • Writer's pictureValinda

Argumenten tegen en voor veganisme

Updated: Mar 4, 2022

Om te beginnen is het essentieel om te zeggen dat we in een tijd leven waarin iedereen vrij is om zijn eigen keuzes te maken. Maar voordat je een keuze maakt die je hele leven aanzienlijk beïnvloeden, moet je de voor- en nadelen overwegen en vervolgens een informatieve beslissing nemen.


Je las hier al over de verschillende types vegetariërs en wat het verschil is tussen veganistisch en een plantaardig dieet.


Veganist worden heeft een positieve invloed op je gezondheid, maar het is aan te raden om er 100% zeker van te zijn dat je je bewust bent van alle gevolgen.


Veganisme heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt; voorheen was het een uitdaging om een ​​veganist te vinden; vandaag zal er minstens één zijn in elk restaurant waar je komt.


Sinds het aantal veganisten drastisch is gestegen, is de vraag ontstaan ​​of we allemaal veganist moeten worden of niet. Hopelijk zullen de volgende paar regels je in die richting sturen, want, zoals ik geloof en hier zal laten zien, is het beter voor de menselijke gezondheid.


Zoals eerder gezegd maken we allemaal onze eigen keuzes, en hier zijn argumenten waarom veganisme misschien wel de juiste keuze voor jou is.


  • Veganisme is niet voor iedereen een gezonde keuze. Dit heeft vooral betrekking op zwangere vrouwen en kleintjes. Veganisme is riskant voor hen, zoals gedocumenteerd in veel klinische casusrapporten in de medische literatuur. Hetzelfde geldt ook voor mensen met een aantal medische aandoeningen zoals kanker, de ziekte van Crohn, diabetes, coeliakie en mensen met chronische alcoholverslaving.

 
 
  • Mensen zijn al duizenden jaren alleseters. Helemaal aan het begin van de menselijke geschiedenis waren we aanvankelijk jagers; we werden pas daarna boer. Onze tanden, ons metabolisme en onze spijsvertering zijn geëvolueerd om vlees te eten, maar uiteindelijk hebben we planten geadopteerd en nu kunnen we ze gemakkelijk eten en verteren.


Dat gezegd hebbende, het lijdt geen twijfel dat we allemaal veel minder bewerkt vlees zouden moeten eten en meer biologische, verse, seizoensgebonden en lokaal geproduceerde groenten en fruit. De culinaire richtlijnen in de westerse wereld promootten lange tijd te veel vlees en schonken niet veel aandacht aan volkoren granen, fruit en groenten. Gelukkig is dit veel veranderd en zijn zelfs kleine kinderen zich tegenwoordig bewust van het belang van een evenwichtige voeding. Meatless Monday is een mooie stimulans omdat het ons mooi laat zien dat we één keer per week een Meatless Day kunnen hebben. En dat is een goed begin. Je hoeft niet meteen te stoppen met het eten van vlees. Begin in plaats daarvan geleidelijk aan meer en meer vleesloze dagen per week in te voeren. Uiteindelijk zul je er trots op zijn dat je geen vleesloze dagen meer hebt om te introduceren omdat je je doel hebt bereikt.

  • Dierlijke producten zijn buitengewoon voedzame voedingsbronnen - als ze uit het dieet worden verwijderd, kan dit de metabole robuustheid in gevaar brengen. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je als veganist die kunt vervangen. Voedingssupplementen, in de eerste plaats omega 3 en vitamine B12 omdat het vooral voorkomt in vis, vlees, zuivelproducten en eieren. Je moet je onderzoek doen naar wat voor soort supplementen je nodig hebt, vooral als het gaat om op eiwitten gebaseerde supplementen, anders zou je kunnen lijden aan een eiwittekort. Veganisten moeten veel meer plantaardige eiwitten eten omdat er veel minder eiwitten in plantaardige voeding zitten dan die uit vlees en zuivelproducten. Het zorgvuldig kiezen van de supplementen kan die risico's sterk verminderen, zo niet volledig wegnemen.

  • Het concept dat veganisme goed is voor het milieu is waar. Als slechts een percentage van de wereldbevolking zou overschakelen op veganisme, zou je een dramatische afname van de uitstoot van broeikasgassen zien. Dit komt omdat vee (vooral koeien) een van de grootste veroorzakers is van broeikasgassen.


voor en nadelen van veganisme


  • Een argument dat vaak door veganisten wordt overzien, is dat de veehouderij de bodem en de biodiversiteit herstelt. En dat kunnen we niet betwisten. Het betekent echter niet dat veganisme niet de juiste keuze voor jou is. Bovendien vinden wij dat het niemand moet worden opgedrongen, laat staan ​​iedereen. Omdat we allemaal vrij zijn om onze eigen keuzes te maken, zullen er nog steeds een behoorlijk groot aantal mensen vlees eten. Als wij ervoor kiezen veganist te zijn, heeft dit geen invloed op de biodiversiteit of het bodemherstel, maar het zal een enorme impact hebben op ons eigen leven.


  • Veel veganistische producten zijn biologisch geproduceerd. Typische landbouw vervuilt meestal de bodem, vernietigt bodembiota en heeft een negatieve invloed op het omringende water. Maar veel boeren zijn daar bovenuit gestegen. GGO- en pesticidevrije producten zijn steeds vaker te vinden, omdat ons collectieve bewustzijn zich ontwikkelt op een manier om meer respect voor onze omgeving te hebben.


  • Niet alle veganistische opties zijn gezonde opties. Zo zijn frites en gebakken uitjes eigenlijk veganistisch eten, maar kiezen voor dagelijks frites én voor laagwaardig plantaardig voedsel (denk aan suikerhoudende sappen en ander junkfood: ja, er bestaat zoiets als vegan junkfood!) zal je gezondheid zeker niet herstellen en je kwaliteit van leven niet verbeteren. Plan daarom je maaltijden van tevoren. En dat is eigenlijk niet alleen een argument voor veganisme. Als je je maaltijden van tevoren plant, kun je bijvoorbeeld in het weekend boodschappen doen voor alle ingrediënten. Dit betekent dat je niet je toevlucht hoeft te nemen tot junkfood, alleen maar omdat je plotseling honger hebt gekregen en er niets in de koelkast staat om voor te bereiden.

 
 
  • Veganisten zijn over het algemeen gezonder. Veel veganisten besteden speciale aandacht aan hun welzijn, dieet en lichamelijke activiteit. Als iedereen zoveel aandacht aan het bovenstaande zou besteden als veganisten, zou de overgrote meerderheid van de mensen niet lijden aan obesitas, hoge bloeddruk of diabetes. Die ziekten worden veroorzaakt door een gebrek aan lichaamsbeweging en te veel vettig en zout voedsel, dat natuurlijk hoort bij een typische vooraf bereide vleesgerechten.


  • Veel beroemdheden promoten een veganistische levensstijl. Het zijn veganisten en ze hebben een heel leger aan chef-koks, voedingsdeskundigen en personal trainers achter zich die zorgen voor hun menu's en de hoeveelheid en het soort fysieke activiteit dat nodig is. Dit lijkt misschien iets wat je nooit zou kunnen doen, omdat je daar niet genoeg tijd voor hebt. Maar je moet het vanuit een positief perspectief bekijken. Ze doen al het onderzoek, koken alleen de gezondste maaltijden (die meestal niet de duurste zijn) en publiceren vervolgens hun weekmenu's op internet. Het enige dat u nog hoeft te doen, is deze op te schrijven en te gaan winkelen!

Denk uiteindelijk goed na voordat je belangrijke en levensveranderende beslissingen neemt. Het is één ding een bepaalde levensstijl hebben en het andere kijken naar foto's op nieuwsfeed op sociale media of internet.


Meer plantaardige leefstijl


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page