· 

20 dingen die je makkelijk kunt weigeren

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Hiermee krijg ik een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou.

 

 

Het weggeven van dingen is een makkelijke manier van marketing voor veel bedrijven. Helaas worden veel van deze artikelen weggegooid vlak nadat ze zijn aangepakt. Dit is niet alleen zonde van het geld voor bedrijven, het is ook ontzettend veel onnodig afval als de spullen niet gebruikt worden. Hier vind je een lijstje met 20 artikelen die je makkelijk kunt weigeren om je afval productie te verminderen.

20 artikelen die je kunt weigeren om je leven een stuk duurzamer te maken.

Zakje met individueel verpakte porties zoals de zakjes pinda’s in een vliegtuig.

 

 

Rietjes. Zeker als je deze niet nodig hebt om te drinken, kun je prima zonder.

 

 

Wegwerp bekers. Of je nou in een cafe of conferentie bent, je kunt prima je eigen beker mee nemen. 

 

 

Individueel verpakte snoepjes. Zoals de pepermuntjes in een restaurant, de chocolaatjes op je kussen in hotels of de snoepjes voor kinderen. 

 

 

Zeepjes in hotels. Neem niet mee wat je niet nodig hebt.

 

 

 

Proef verpakkingen. Deze vaak papierachtig verpakkingen hebben vaak een voering van plastic. Zoals in bijvoorbeeld proefjes voor shampoo of makeup.

Koffie creamer cupjes. Als je al iets van melk in je koffie of thee wilt, vraag of ze ‘echte’ melk hebben of drink je drankje zonder.

 

 

Individueel verpakte saus porties. 

 

 

Individueel verpakte zout en suiker zakjes. Suiker en zout zijn een paar van de producten die erg gemakkelijk in bulk te kopen zijn. 

 

 

Plastic of houten roerstaafjes

 

 

Wegwerp takeout doosjes of to-go doosjes. Neem je eigen bakjes mee als je verwacht restjes te hebben na een restaurant maaltijd. 

 

 

 

Papieren servetjes. Neem niet mee wat je niet gebruikt. Je kunt servetjes ook weigeren in  een restaurant. 

20 artikelen die je kunt weigeren om je leven een stuk duurzamer te maken.

Wegwerp bestek. Ik heb een RVS spork die eigenlijk altijd in mijn tas woont. Voor het geval dat. 

 

 

Wegwerp natte doekjes. Deze doekjes hebben een papierachtig verpakking met een voering van plastic. Heb je een idee wat er allemaal in deze doekjes zit? Hier kun je er meer over lezen.

 

 

Plastic tasjes. Veel plastic tasjes moet tegenwoordig voor betaald worden. Hoewel dit helaas niet overal geld. Voor etenswaren mag niet steeds gratis plastic tasjes worden uitgedeeld. Ook dit kun je weigeren en je eigen tasjes en zakjes meenemen. 

 

 

 

Plastic groente en fruit tasjes. Je wast je groente en fruit toch voor je ze eet? Een plastic tasje is dus niet nodig.

Plastic verpakkingen. Ga voor kartonnen verpakking waar dit kan of ga voor verpakkingsvrij.

 

 

Bonnetjes. Het afdrukken van bonnetjes is optioneel en als je al een bon nodig hebt kan deze vaak ook gemaild worden. Wist je dat het papier van bonnetjes vaak BPA bevat wat je hormoonhuishouding goed in de war kan brengen?

 

 

Water flesjes. Zeker in Nederland waar het drinkwater veilig is om te drinken. Je kunt gewoon je eigen waterfles vullen aan de kraan. 

 

 

Pennen. Makkelijk te weigeren en ik weet zeker dat je er al genoeg van in huis hebt.

 

 

 

 

Ik hoop dat dit lijstje een goed beeld geeft van wat er allemaal aan onnodige producten er in onze handen gedrukt worden omdat ze gratis zijn. Probeer hier bewuster mee om te gaan en te weigeren waar mogelijk. 

 

Wil je graag wat hulp bij het creeeren van groene gewoontes?

Wordt lid van de green tribe en ontvang een zero waste habit tracker om je op weg te helpen om je leven duurzamer te maken.