· 

10+ voordelen van houten speelgoed

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Hiermee krijg ik een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou.

 

 

Ik ben dol op houten speelgoed. Hoewel mijn kleine meid er wellicht wat te veel van heeft, zijn er zoveel voordelen van voor houten speelgoed ten opzichte van plastic speelgoed. Lees hier 11 voordelen van houten speelgoed.

Voordelen van houten speelgoed.

1. Ze zijn niet van plastic. De productie van plastic speelgoed heeft een fossiele brandstof nodig wat erg slecht is voor onze planeet. Ook is het omzetten van ruw olie naar speelgoed een process dat veel energie vraagt en veel water nodig heeft. Speelgoed gemaakt van plastic of metaal staat bekend om de mogelijke aanwezigheid van giftig stoffen zoals loodverf, BPA, PVC enzovoort. Voor jonge kinderen die toch al alles in hun mond stoppen kan dit erg gevaarlijk zijn. Houten speelgoed is biologisch, niet-giftig en van nature antibacterieel.

 

2. Houten speelgoed is erg milieu bewust omdat het veel sneller afbreekt in vergelijking met plastic speelgoed. Een recente studie heeft aangetoond dat gemiddeld 3 maanden na kerst 41% van het plastic speelgoed dat men heeft gekregen op de afval hoop is beland. Als houten speelgoed hier beland, zal het hier niet honderden jaren blijven liggen zoals plastic speelgoed. 


3. Houten speelgoed stimuleert de creativiteit en fantasie van kinderen doordat het vaak ‘open eind’ speelgoed is. Hiermee wordt bedoelt dat er op meer dan een manier mee gespeeld kan worden. Houten speelgoed stimuleert die ontwikkeling van kinderen.

 

4. Houten speelgoed gaat erg lang mee. Mijn kleine meid speelt op dit moment met een blokken karretje dat waarschijnlijk meer dan 50 jaar oud is. Het wordt al jaren in de familie doorgegeven en ik zal er hetzelfde mee doen.

 

5. Houten speelgoed is tijdloos. Zoals in het vorig punt werd vermeld, waar kinderen 50 jaar terug mee speelden, is nog steeds leuk voor kinderen van tegenwoordig. 


Meer dan 10 voordelen van houten speelgoed.

6. Houten speelgoed leidt minder af. Ze hebben geen geluid of knipperende lichten om de kinderen die ermee spelen af te leiden. In een ruimte met natuurlijk speelgoed zijn kinderen vaak stiller en vrediger. Houten speelgoed nodigt meer uit en kinderen die er mee spelen zijn vaak rustiger. 

 

7. De natuurlijke texturen van hout stimuleren de zintuigen en nodigen uit om aangeraakt en onderzocht te worden.

 

8. De simple vormen van houten speelgoed stimuleren de hand oog coördinatie van je kindje. 


9. Houten speelgoed verminderd angst en onrust. Onderzoek heeft laten zien dat kinderen rustiger en meer geconcentreerd met houten speelgoed in vergelijking met speelgoed van andere materialen.

 

10. Houten speelgoed stimuleert  kinderen tot meer interactie met andere kinderen. Door bijvoorbeeld met blokken te spelen met een ander kindje, leren ze ideeën te delen, relaties aan te gaan, te luisteren en begrijpen en ontwikkelen ze empathy.

 

11. Houten speelgoed stimuleert de cognitieve ontwikkeling en versterkt het denkproces van redenering en logisch denken. Door het pakken, tillen, balanceren, stapelen en categoriseren van houten blokken en speelgoed, leren kinderen logische conclusies te trekken en leren ze de basis principes van natuurkunde (gewichten, volumes, geometrie etc).

 

Wat is het favoriete speelgoed van jou kindje? Mijn dochter is dol op haar wobbel. Ze kan er lekker in lezen, vanaf glijden, een bal onderdoor rollen, zich erachter verstoppen etc. Het was best een investering maar er wordt ontzettend veel mee gespeeld en ook oudere kindjes vinden het leuk. 


Wil je graag wat hulp bij het creeeren van groene gewoontes?

Wordt lid van de green tribe en ontvang een zero waste habit tracker om je op weg te helpen om je leven duurzamer te maken.