· 

Milieu Bewust Kamperen

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Hiermee krijg ik een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou.

 

 

De zomer komt er weer aan en je kijkt uit naar je vakantie. Je weet nog niet hoe maar je wilt dat je kampeer trip zo milieu bewust mogelijk is. Klinkt dit als jou? Dan ben je op de juiste plek. Leer hier 10+ tips om je volgende kampeer trip zo zero waste mogelijk te maken. 

10+ tips om milieu bewust te kamperen.

Milieu bewust kamperen vraagt iets meer werk en discipline maar onze planeet zal je er dankbaar voor zijn en jij voelt je supergoed achteraf.

 

Uitrusting

 

Kies een tent die duurzaam, licht in gewicht en gemakkelijk op te zetten is (laat geen tenten achter!). Dit scheelt niet allen geld op de lange termijn, het voorkomt ook onnodig afval. Neem een repareer setje mee voor je tent, zodat je deze kan repareren mocht dat nodig zijn. Zo hoef je geen nieuwe aan te schaffen.

 

Eten 

 

Gemaksvoedsel is zo fijn op de camping maar helaas niet erg milieu bewust. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven te vinden. Pak je eigen producten in bulk in, in je eigen bakjes en herbruikbare zakjes voordat je vertrekt. Op deze manier heb je een goede start en je kunt de bakjes en zakjes tijdens je trip hergebruiken wat een hoop single use plastic voorkomt. 

Het meebrengen van eigen bestek, borden en bekers spreekt hopelijk voor zich. 

Neem RVS of bamboe rietjes mee als je dat wilt. 

Een herbruikbare waterfles is fijn als je een lange wandeling gaat maken.

 

Gebruik al het eten dat je koopt maar als je toch biologisch afbreekbaar afval hebt kun je dit allemaal in een bakje doen en thuis op bij de composthoop doen.


Hygiene

 

Neem vaste zeep, shampoo, conditioner en deodorant mee. Dit scheelt niet alleen veel ruimte en gewicht in de tassen, het is ook een geweldig zero waste alternatief (geen plastic flessen!). Tampons en maandverband kan vervangen worden door de menstruatie cup of wasbaar maandverband. Dit is niet allen op reis erg milieu bewust, ook in het dagelijks leven zijn deze erg fijn. Zorg er wel voor dat je de cup of wasbaar maandverband thuis al geprobeerd hebt om te voorkomen dat je je ongemakkelijk voelt op reis.

10+ tips om milieu bewust te kamperen.

Entertainment

 

Het meenemen van een e-reader scheelt niet alleen veel gewicht, het scheelt ook veel papier. Een tablet is fijn als je een film wilt kijken in de tent.

 

Kinderen

 

Het meenemen van je eigen wasbare luiers naar de camping kan een uitdaging zijn maar er zijn campings waar het toegestaan is om je wasbare luiers te wassen. Dus, als je een kleintje hebt in de luiers en je wilt graag kamperen, neem dan contact op met de camping voor de mogelijkheden.

Kinderen leren over milieu bewust kamperen is een goede manier om volgende generaties te leren over hoe ze een verschil kunnen maken in de wereld. Ze bewust maken van hun eigen afval zal ze helpen verantwoordelijke volwassenen te worden in de toekomst. 

Voel alsjeblieft niet de druk om alle tips in een keer allemaal toe te passen als je de volgende keer gaat kamperen. Vergeet niet dat vele kleine stapjes helpen en neem bij elke trip een paar extra stapjes. 

Wil je graag wat hulp bij het creeeren van groene gewoontes?

Wordt lid van de green tribe en ontvang een zero waste habit tracker om je op weg te helpen om je leven duurzamer te maken.