Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

4 Geweldige Duurzame Tandpasta Alternatieven

Updated: Feb 21

Mondhygiëne is belangrijk. Omdat de mond de toegangspoort tot het lichaam is, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Tanden die pijn doen, bloedend tandvlees en slecht ruikende adem zijn allemaal tekenen van een slechte mond verzorging die ertoe kunnen leiden dat je ziek wordt. Het is dus belangrijk om goed voor je gebit te zorgen, maar we willen dit graag zo duurzaam mogelijk maken.


Duurzaam Tanden Poetsen

Een stralende glimlach is niet alleen een teken van goede mondhygiëne, maar ook de sleutel tot een gezonder lichaam. De mond fungeert als een poort naar ons welzijn; daarom is het cruciaal om er goed voor te zorgen.


Tandenborstel

De meeste tandenborstels zijn tegenwoordig volledig gemaakt van plastic. We leven in een wereld met meer dan 7 miljard mensen die allemaal ongeveer twee keer per dag hun tanden poetsen en jaarlijks meerdere tandenborstels gebruiken. Dit is dus een enorme bijdrage aan de afvalberg en soms zelfs oceanen, dus het is tijd om je dagelijkse mond verzorging duurzamer te maken. De gemakkelijkste eerste stap om mee te beginnen is om over te schakelen naar een bamboe-tandenborstel. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als zijn plastic tegenhanger. Het enige verschil is de ecologische voetafdruk. Het enige wat je wellicht wilt overwegen, zijn de borstelharen. Helaas zijn de haren ofwel gemaakt van plastic of gemaakt van varkenshaar. Hoewel de laatste composteerbaar is, is het niet veganistisch. Of je, je hier al dan niet comfortabel bij voelt, is aan jezelf. Als je geen veganist bent, is een dergelijke tandenborstel misschien de juiste beslissing voor jou.


Er moet worden vermeld dat deze kunststoffen waarschijnlijk niet biologisch worden afgebroken zoals zij doen geloven, maar uiteenvallen in kleinere stukjes die uiteindelijk in microplastics zullen worden.

Studies uitgevoerd in een laboratorium en het echte leven zijn helaas niet hetzelfde. Geen van deze fabrikanten heeft enig bewijs van derden partijen geleverd dat de borstelharen van hun tandenborstel daadwerkelijk biologisch afbreekbaar zijn in de bodem. Laat staan ​​in het koude water van de oceaan. Bovendien is het de vraag of ze allemaal echt nylon-4 bevatten. Meestal wordt nylon-6 gebruikt, een niet-biologisch afbreekbaar plastic.

bamboe tandenborstel

Flossen

Flossen tussen je tanden is nodig om bacteriën, tandplak en kleine voedseldeeltjes tussen je tanden te verwijderen. Het vermindert ook de kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen. Dus dagelijks flossen is vereist voor een goede mondgezondheid.

Flossdraad is vaak omhuld met plastic om de floss beter tussen je tanden te laten glijden.


Omdat ik liever iets plasticvrij gebruik, wil ik dit soort floss willen vermijden. Er zijn tal van merken floss beschikbaar die zijn gemaakt zonder plastic.

Floss op basis van zijde is een geweldig alternatief voor plastic, maar het is niet fijn als je de voorkeur geeft aan een veganistische levensstijl (aangezien zijde wordt gemaakt door zijderupsen). Gelukkig zijn er ook alternatieven die volledig plantaardig zijn. Het touwtje is dan gemaakt van plantaardige was, wat betekent dat het biologisch afbreekbaar is en het zit vaak in een glazen container die oneindig herbruikbaar is.

Als flossen niets voor jou is, kun je er ook voor kiezen om voor een waterpik te gaan. Dit apparaat maakt gebruik van een combinatie van waterdruk en pulsaties om tussen je tanden te reinigen, zodat je helemaal geen flosdraad hoeft te gebruiken. Het is even wennen, maar dit zal een volledig afvalvrije manier zijn om tussen je tanden te reinigen.

eco flos

Waarom Duurzame Tandpasta?

De meeste traditionele producten voor persoonlijke verzorging zijn verpakt in plastic verpakkingen, die zeer moeilijk te recyclen zijn (of in de meeste gevallen onmogelijk!). Bovendien zijn hun ingrediënten niet zo milieuvriendelijk en niet zo goed voor onze gezondheid als ze in het begin misschien lijken.


Plastic

Allereerst omdat de tube vaak van plastic is gemaakt. Ik probeer plastic zoveel mogelijk te vermijden omdat het gemaakt is van een fossiele grondstof die vaak niet recyclebaar is. Dit is zeker het geval voor je tube tandpasta. Het kleine formaat van de tandpastatubes, de gemengde materialen waarvan de tube is gemaakt, de resterende tandpasta in de tandpastatubes en andere tube-gebaseerde containers, maken deze tubes moeilijk uit elkaar te halen en recyclen bijna onmogelijk.

Dit op zich zou al voldoende reden moeten zijn om op zoek te gaan naar een alternatief.


brushing teeth

Micro Plastic

Ten tweede bevat gewone tandpasta heel vaak microplastic. Dit zijn in wezen kleine microbolletjes (vaak kleiner dan 5 mm) die meestal zijn gemaakt van polyethyleen (een soort plastic). Ze worden vaak gebruikt in cosmetica om te scrubben of exfoliëren. In het geval van tandpasta zijn ze voor het scrubben van je tanden. Tot op de dag van vandaag gebruiken veel reguliere tandpastamerken nog steeds microplastics in hun tandpasta en slechts een klein deel van deze merken heeft beloofd het gebruik van microplastics in hun producten langzaam uit te faseren.


In het beste geval komen deze microplastics ‘slechts’ terecht in het water waarmee je je tanden poetst. In het ergste geval komen ze tijdens het tandenpoetsen in je lichaam terecht. Microplastics zijn een groot wereldwijd probleem vanwege hun toenemend gebruik en kleine formaat. Het is bekend dat ze het zeeleven ernstig aantasten, dus als het niet goed is voor de oceaan, is het waarschijnlijk ook niet goed voor je lichaam en is het het beste om microplastics ten koste van alles te vermijden.


Chemicaliën

Triclosan bijvoorbeeld. Het is een chemische stof met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen; het werd in 2016 erkend als niet veilig voor gebruik in zepen en soortgelijke producten, omdat kleine hoeveelheden door de huid kunnen dringen en, wanneer ze zich ophopen, hormoonontregeling en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Het gebruik ervan in tandpasta is echter niet verboden, omdat bewezen is dat het gingivitis voorkomt.


Om dus zowel ongewenst afval op de stortplaatsen als schadelijke chemicaliën in ons lichaam te voorkomen, moeten we producten voor persoonlijke verzorging gebruiken die zijn gemaakt van stoffen die ons niet schaden en die een minimale verpakking hebben of waarvan de verpakking gemakkelijk kan worden gerecycled.

bamboe tandenborstel - Duurzame Tandpasta Alternatieven


Duurzame Tandpasta Merken


Om maar gelijk in het diepe te springen is dit een volledig andere tandpasta dan je wellicht gewend bent. Dit is een vaste tandpasta waarbij je je tandenborstel nat maakt, deze over het blok wrijft tot er schuim komt waarna je je tanden poets.


Dit tandpastablok is volledig handgemaakt met natuurlijke en biologisch gecertificeerde ingrediënten. Deze duurzame tandpasta komt in verschillende smaken die dor middel van etherische oliën wordt gecreëerd zoals salie- citroensmaak, kaneel smaak of pepermunt. Voor elk wat wils.


Het tandpastablok lijkt misschien erg compact maar gaat net zo lang mee als 2 tubes reguliere tandpasta! Dit maakt hem op de lange termijn nog goedkoper ook.

Als het blok op is, is het overgebleven houten stokje volledig composteerbaar.


Ingredienten: CALCIUM CARBONATE, COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL*, STEARIC ACID, SODIUM COCOYL ISETHIONATE, SLAVIA OFFICINALISE (SAGE) LEAF POWDER*, COCONUT FATTY ACID, CITRUS LIMON (LEMON) PEEL OIL*, SODIUM ISETHIONATE, AQUA/WATER/EAU, LIMONENE**, CITRAL**

Duurzame Tandpasta alternatieven

duurzame natuurlijke tandpasta alternatieven

Deze tandpasta poeder is iets anders in gebruik dan reguliere tandpasta. In dit geval moet je je tandenborstel in het poeder deppen waarna je je tanden kunt poetsen zoals normaal. Dit is in het begin even wennen maar na een paar keer wel je hier aan.


Wat deze tandpasta zo uniek maakt is dat het whitening effect in deze natuurlijk tandpasta is afkomstig van houtskoolpoeder uit kokosnootbomen. De houtskool heeft een behandeling ondergaan waardoor het witmakende effect zeer effectief, maar tegelijkertijd volkomen veilig is.


Naast dat de houtskool de tanden witter maakt, werkt het ook ontgiftend, stimuleert het een gezonde PH in de mond, voorkomt het aantasting van het tandglazuur en verminderd het tandplak.


Ingrediënten: Pharma grade, filtered activated charcoal + sieved dried mint leaves


Duurzame Tandpasta alternatieven

Tand Tabletten zijn tandpasta in (je raad het al) tablet vorm. Elke ochtend en avond bij het tandenpoetsen kauwt je één tablet in de mond. Je maakt je tandenborstel nat onder de kraan en volgens poets je je tanden zoals je gewend bent. Na het poetsen je mond spoelen en je bent klaar voor de dag.


Deze natuurlijke tand tabletje van Dent Tabs bevatten een hoog deel cellulose waardoor je tanden nog gladder worden dan met reguliere tandpasta.


Ingrediënten: Microcrystalline Cellulose, Sodium Fluoride, Amisoft (Sodium Lauroyl Glutamate), Stevia (Stevioside), Silica, Natural Aroma, Sodium Bicarbonate, Ascorbic Acid, Magnesium Stearate, Menthol, Xanthan-Gum.

Duurzame Tandpasta alternatieven

Niet alleen voor ons zelf willen we een natuurlijke duurzame tandpasta. Voor onze kinderen willen we iets vergelijkbaars. Daarom wilde ik ook een kinder tandpasta toevoegen aan dit lijstje. Niet alle producten van Weleda sta ik achter maar deze kinder tandpasta wel.


Zodra het eerste tandje doorkomt mag (moet!) deze gepoetst worden. Deze natuurlijke Kindertandpasta van Weleda is speciaal ontwikkeld voor kinderen. Het is afgestemd op de natuurlijke verzorging van de melktanden en hun de mondflora. Doordat er alleen natuurlijk ingrediënten aanwezig zijn zal het inslikken van kleine hoeveelheden niet schadelijk zijn voor je kleintje.


ingrediënten: Glycerin, Water (Aqua), Silica, Algin, Calendula Officinalis Flower Extract, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Esculin, Flavor (Aroma)*, Limonene*. *from natural essential oils. Ingrediënten: glycerine; water; kiezelzuur; alginaat; extract uit goudsbloem (Calendula); amandelolie; aesculine; venkelolie; kruizemuntolie.

Duurzame Tandpasta alternatieven

Er zijn veel duurzame alternatieven voor traditionele mondverzorgingsproducten, waarvan vele geweldige hier worden vermeld; het enige wat je hoeft te doen is degene te kiezen die het beste bij jou behoeften past! En maak je geen zorgen - als je het product dat je hebt gekozen niet leuk vindt, kies dan de volgende keer iets anders en je zult binnen de kortste keren de perfecte match vinden.

Duurzame mondverzorging

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page