· 

8 Redenen voor een borstvoeding plan

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Hiermee krijg ik een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou.

 

 

Je bereid je goed voor op de komst van je kleintje. De hebt alle interessante zwangerschapsboeken gelezen, je hebt je ingelezen over alle mogelijke bevallingen en je hebt een zwangerschapscursus gedaan. Kortom, je bent er helemaal klaar voor… Of toch niet. Je wilt graag borstvoeding geven en ook daar heb je je over ingelezen. Je kunt je nog beter voorbereiden door te schrijven over een borstvoeding plan. Lees hier de voordelen van het schrijven van een borstvoedingsplan.

8 redenen voor een borstvoedingsplan

Borstvoeding geven is mooi maar niet voor iedere mama gaat dit even gemakkelijk. Het is dus belangrijk om alvast na te denken over enkele dingen zodat je daar na de bevalling niet meer over hoeft na te denken. In een duidelijk borstvoedingsplan laat je je omgeven weten wat je van ze verwacht rondom de borstvoeding.

Voor wie

 

Als je een plan geschreven hebt bij de borstvoeding is dit ook erg handig voor je partner. Naast jou te ondersteunen tijdens de bevalling, kan hij/zij vragen van de verloskundigen/arts beantwoorden rond de borstvoeding. Jij kunt je zo volledig focussen op de bevalling. 

 

Naast dat je je borstvoedingsplan bespreekt met je partner, is het ook handig om dit met de verloskundige en/of gynaecoloog te bespreken. Dit om te voorkomen dat er iets wordt gedaan dat in hun ogen ‘standaard’ is omdat ‘de meeste vrouwen’ dit willen. Wellicht ben jij het hier niet mee eens, dan is het toch fijn om deze wens bekend te maken.

 

Vermeld ook bij de kraamzorg dat je een borstvoedingsplan geschreven hebt. Dan kunnen zij er ook rekening mee houden. Breng ook de kraamvisite op de hoogte van de belangrijkste punten. Dan weten ook zij wat je van hen verwacht.  

8 redenen voor een borstvoedingsplan

Wat staat erin?

 

Uiteraard staan hier de namen en telefoonnummers van alle belangrijke mensen voor rond de geboorte in. Zoals de lactatie consult, verloskundige en eventueel de gynaecoloog. Ook is het handig om erin te zetten wanneer je bevalt.

 

Er staat in of je wilt dat je kleintje wordt bijgevoed als dit nodig is en hoe je wilt dat dit dan moet gebeuren en waarmee. Wellicht ga je van te voren kolven en wil je dat je kindje hiermee bijgevoed wordt of wil dat een bepaald merk kunstvoeding gebruikt wordt. Vermeld dit in je plan. Ook kan je erin zetten hoe en door wie de eventuele bijvoeding moet worden geven. Hier bestaan verschillende alternatieven voor zoals de fles maar er bestaan ook borstvoeding hulp sets om de borstvoeding na te bootsen.

 

Daarnaast is het ook belangrijk dat er in staat welke medicatie je gebruikt en door wie je graag geholpen wilt worden met de borstvoeding en door wie juist niet. 

Een borstvoedingsplan is helaas nog niet zo standaard als een beval plan. Wil je hier graat verandering in brengen omdat je inmiddels overtuigt bent dat het schrijven van een borstvoedingsplan een grote toegevoegde waarde heeft aan je bevalling net als een beval plan? Hier kun je een borstvoedingplan vinden met alle aspecten om rekening mee te houden wanneer je je kindje borstvoeding wilt gaan geven.