· 

Waarom de 'no poo' methode niet voor iedereen geschikt is

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Hiermee krijg ik een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou.

 

 

Wist je dat het regelmatig gebruik van shampoo eigenlijk is redelijk moderns is? Voor de 19e eeuw was het erg gebruikelijk om je haar maar eens per maand te wassen. Pas in 1927 is de vloeibare shampoo zoals wij deze nu kennen uitgevonden (door Hans Schwarzkopf in Berlijn mocht je nieuwsgierig zijn). Dit verhoogde de frequentie van haren wassen tot ongeveer 2 keer per week rond de jaren 70. 

De shampoo van tegenwoordig is een stuk zachter voor het haar dan de vroegere versie maar nog steeds verwijderen shampoos alle natuurlijke olies van je haar en hoofdhuid. Dit stimuleert weer de productie van meer olie wat uiteraard weer leidt tot vaker haren wassen voor sommige. Om deze cyclus te doorbreken, grijpen sommige mensen naar de ‘no poo’ methode. 

 

de no poo methode is niet voor iedereen.

Het idee achter de no poo methode is het wassen van je haar met baking soda en appel azijn of zelfs met alleen water. Dit zal je haar schoonmaken zonder het te ontdoen van de natuurlijke olies. Dit moet ervoor zorgen dat je haar minder beschadigd en dat je uiteindelijk niet meer afhankelijk bent van je dagelijkse shampoo beurt. Ook dermatologen zijn erg enthousiast over de trend van het minder vaak gebruiken van shampoo.

 

Naast voordelen voor je huid en haar, is er ook het voordeel van minder plastic gebruik, minder chemicaliën die je weg spoelt en dat je uiteindelijk ook geld bespaard. Voor mijn waren minder plastic en chemicaliën een erg belangrijk punt om dit te proberen. Ik kocht een goed merk baking soda (om te wassen) en biologische appel azijn (om de pH van je hoofdhuid weer in balans te brengen) om mijn no poo avontuur te beginnen.

 

Ik las dat er waarschijnlijk een overgangsfase zou zijn waarin je haar moet wennen aan de nieuwe behandelijk. Dit was voor mijn ook het geval. De eerste keren na het wassen werd mijn haar steeds vetter en voelde totaal niet schoon. Ook vond ik het lastig om de baking soda goed over mijn haar en hoofdhuid te verdelen. Ik had het van te voren gemengd in een flesje zodat ik het over mijn hoofd kon verdelen. Op deze manier leek het redelijk te gaan.

 

Voor mijn gevoel bleef de overgangs periode eeuwig duren en na enkele maanden was mijn haar en hoofdhuid nog steeds niet aangepast aan de nieuwe behandeling. Mijn haar werd steeds vetter en omdat ik soms wat last heb van roos, zag je nu ook witte stukjes in mijn haar zitten. Het voelde nu niet alleen vies, het zag er ook vies uit. Ik zag het niet zitten om dit voort te zetten en ben weer overgestapt naar mijn oude shampoo. Zelfs nu duurde het enkele wassingen om mijn haar weer volledig schoon te krijgen.

de no poo methode is niet voor iedereen.

Dus, waarom werkte de no poo methode niet voor mij? Waar ik woon hebben we relatief hard water. Dit betekend dat het kraanwater een relatief hoge mineraal concentratie heeft wat de pH van de hoofdhuid flink verstoord. Het haar spoelen met appel azijn na wassen met baking soda zou dit weer in balans moeten brengen. Helaas was dit voor mij niet voldoende. Deze methode voelde totaal niet goed meer voor mij zodoende besloot is dat dit niet voor mij geschikt was.

 

Ik besloot een shampoo bar uit te proberen. Hier kun je daar meer over lezen.

 

Wil je graag wat hulp bij het creeeren van groene gewoontes?

Wordt lid van de green tribe en ontvang een zero waste habit tracker om je op weg te helpen om je leven duurzamer te maken.