Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

15 Voordelen van Wasbare Luiers - Waarom Wasbare Luiers gebruiken?

Updated: Nov 13, 2023

Ik gebruik al jaren wasbare luiers en ik kan niet wachten om er voor mijn tweede baby helemaal opnieuw mee te beginnen. Hoewel ze misschien wat meer werk zijn in vergelijking met wegwerpluiers, zou ik niets anders willen gebruiken. Waarom? Lees hier 15 voordelen van wasbare luiers.


Geen zin om te lezen? Bekijk de video! (engels talig)


Goedkoper

Het grootste voordeel van wasbare luiers is dat ze over het algemeen goedkoper zijn dan wegwerpluiers. Hoewel er misschien een initiële investering nodig is voor wasbare luiers, zijn er geen terugkerende kosten zoals voor wegwerpluiers elke week/maand.

Net zoals de kosten voor wegwerp sterk uiteenlopen, verschillen ook de kosten voor een set wasbare luiers aanzienlijk tussen verschillende merken en verschillende typen. Je hebt ongeveer 2,5 jaar luiers nodig, want zo lang duurt het gemiddeld voordat een kind zindelijk is. Dit komt overeen met ongeveer 6.300 wegwerpluiers die in deze tijd nodig zijn. De kosten per luierwissel variëren sterk van € 0,21 per wissel voor een voordelig merk tot € 0,55 voor een eco-merk. Dit resulteert in wegwerpluiers die ergens tussen € 1341 en € 3470 kosten.

Wasbare luiers kunnen voor deze 2,5 jaar zo goedkoop zijn als € 1000, terwijl je het ook zo duur maakt als € 1800 (dit is inclusief wassen en drogen). Maar wasbare luiers kunnen nog goedkoper zijn als je de luiers voor meer dan 1 kindje gebruikt, de luierkosten worden met bijna de helft verminderd en als je besluit om voor tweedehands luiers te gaan (de markt voor tweedehands luiers is enorm) kun je de kosten nog verder terug dringen. Ook behouden de luiers wat van hun waarde na gebruik, zodat je ze kunt verkopen wanneer je geen wasbare luiers meer nodig hebt.

Voordelen wasbare luiers

Lagere ecologische voetafdruk

De meeste wegwerpluiers zijn gemaakt van plastic. Dit is gemaakt van aardolie die moet worden gewonnen uit onze aarde. Tijdens het eerste jaar van een baby hebben wegwerpluiers ongeveer 50 pond aardoliegrondstoffen nodig om te produceren. Niet alleen dat, er wordt meer dan 300 pond hout en 20 pond chloor gebruikt om wegwerpluiers te produceren voor het eerste jaar van een baby. Deze zijn allemaal nodig om de onderdelen te maken die niet alleen vocht opnemen maar ook de luiers waterdicht maken.

Wasbare luiers hebben ook grondstoffen nodig, maar deze verschillen per type waarin je luiers wilt gebruiken. Over het algemeen worden wasbare luiers meestal gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals katoen, bamboe of hennep. Dat is een groot voordeel van wasbare luiers. Er zijn kleine hoeveelheden petroleum nodig om de waterdichte delen van stof te maken.

Maar omdat wasbare luiers jarenlang kunnen worden gebruikt, wat betekent dat elk van de gebruikte ingrediënten bij elk gebruik opnieuw wordt gebruikt, is de totale ecologische voetafdruk van wasbare luiers veel lager.

Voordelen wasbare luiers

Lager waterverbruik

Wasbare luiers krijgen vaak negatieve aandacht omdat er zoveel water nodig is voor het wassen, maar men vergeet dat voor de productie van een wegwerpluier ook vrij veel water nodig is. De productie van 1 gewone wegwerpluier vereist ongeveer 34 liter water om te produceren. Dit omvat alles, van aardoliewinning tot de productie van houtpulp. Hoewel milieuvriendelijke wasbare luiers nog steeds veel water nodig hebben vanwege de productie van hulpbronnen, is dit veel lager in vergelijking met gewone wegwerpluiers, omdat de hoeveelheid water die nodig is per luierwissel een stuk lager is, omdat deze ene luier meerdere keren kan worden gebruikt.

Over het algemeen wordt bij de productie en het gebruik van wegwerpluiers 2,3 keer meer water verspild dan bij wasbare luiers.


Minder afvalproductie

Elke gebruikte wegwerpluier eindigt als afval. Ze zijn het op twee na grootste verbruiksartikel op stortplaatsen. Geschat wordt dat in een gemiddeld huishouden met kinderen die luiers dragen, die wegwerpluiers meer dan 50% van hun huishoudelijk afval uitmaken. Luiers produceren niet alleen afval aan het einde van hun levenscyclus maar ook tijdens de productie van de luiers ontstaat er veel afval. Over het algemeen produceren wegwerpluiers tot 60 keer meer afval tijdens de hele luiertijd van een kind in vergelijking met wasbare luiers.

Een ander groot voordeel van wasbare luiers is dat ze nauwelijks afval produceren. Ze produceren wat afval tijdens de productie, maar omdat elke luier vaak wordt gebruikt, is de afvalproductie per luierwissel erg laag. Het enige echte afval dat je hebt met wasbare luiers is het vaste lichaamsafval dat in de luier terechtkomt.

Wat nog belangrijker is, is dat sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de biologische afbraak van babyluiers op stortplaatsen onwaarschijnlijk is vanwege zowel de lage biologische activiteit op stortplaatsen als het feit dat consumenten de neiging hebben om babyluiers weg te gooien door ze in plastic te wikkelen.

Geur

Een groot nadeel van wegwerpluiers is de chemische geur die ontstaat als een baby in de luier heeft geplast. Dit in tegenstelling tot wasbare luiers. Wasbare luiers ruiken niet, wat misschien moeilijk te geloven is, maar ik heb vaak genoeg meegemaakt dat mijn baby in haar wasbare luier had gepoept en ik dit totaal niet geroken had. Dit heeft 2 redenen. De eerste is dat een wasbare luier geen chemicaliën bevat om een ​​sterk geurende chemische reactie te veroorzaken. De andere is dat PUL (waar de buitenste laag van wasbare luiers vaak van gemaakt is) de geur zo goed vasthoudt. Pas toen ik een wasbare luier opendeed, kwam er een geur... In dit geval is de geur niet van chemicaliën, maar van menselijk lichaamsafval.


Chemicaliën

Zoals zojuist vermeld bevatten wegwerpluiers veel chemicaliën. Niet alleen om lichaamsvloeistof om te zetten in een gel voor een droog gevoel op de babyhuid maar ook om de luier te creëren. De chemicaliën die hiervoor worden gebruikt zijn polyacrylaatpolymeren. Deze vaste superabsorberende polymeren ruiken op zichzelf niet, maar sommige produceren een zeer sterke geur als ze nat worden, zoals die vaak worden gebruikt in wegwerpluiers.

Een ander groot nadeel van wegwerpluiers is dat ze sporen van dioxine kunnen bevatten. Dit is een extreem giftig bijproduct van het papierbleekproces (om de luiers wit te maken). Dit staat bekend als een kankerverwekkende chemische stof, de meest giftige van alle aan kanker gerelateerde chemicaliën realdiapers.org/diaper-facts.

Een van de voordelen van wasbare luiers is dat ze niet met veel chemicaliën zijn gemaakt. De enige chemicaliën die aanwezig kunnen zijn, zijn overgebleven pesticiden van de productie van de vezels. Dit is een van de redenen waarom wasbare luiers een paar keer moeten worden gewassen voordat ze worden gebruikt. Dit is om eventuele overgebleven bestrijdingsmiddelenresten te verwijderen, maar ook om het absorptievermogen van de luiers te vergroten.

Voordelen wasbare luiers

Minder uitslag

Al deze chemicaliën in wegwerpluiers kunnen huiduitslag veroorzaken op de gevoelige huid van je baby. Niet alleen dat, deze chemicaliën zijn gedurende meer dan 2 jaar 24 uur per dag in contact met de voortplantingsorganen van je baby. De langetermijneffecten die deze hebben op het lichaam van een baby worden nog steeds onderzocht, wat betekent dat het onduidelijk is of al deze chemicaliën al dan niet een effect zullen hebben als ze zo lang in contact zijn. Zorgen over kanker en vruchtbaarheid zijn genoemd, maar tot nu toe kon geen duidelijke conclusie worden getrokken.

Dit is een ander groot voordeel van wasbaar. Deze luiers bevatten niet alleen geen chemicaliën, ze veroorzaken ook minder huiduitslag. Dit komt omdat een wasbare luier iets vaker verschoond moet worden. Dit betekent dat het huidje van je baby minder lang nat is en hierdoor minder huiduitslag zal hebben.


Opties - moderne wasbare luier

Je (groot)ouders kijken je misschien raar aan als je zegt dat je wasbare luiers wilt gaan gebruiken. De mijne deed het zeker. Hun ervaring met wasbare luiers zal echter heel anders zijn dan die van jou. Wasbare luiers zijn tegenwoordig veel moderner, waardoor het vouwen van luiers niet meer nodig is. Het kan nog steeds als je heel budgetvriendelijk luiers wilt gebruiken maar dat hoeft niet meer.

Ook is het niet langer nodig om je luiers te weken voor het wassen, omdat onze wasmachines veel beter werk kunnen doen dan 30 tot 40 jaar geleden, wat een groot voordeel is van moderne wasbare luiers.

Makkelijk te gebruiken

Zoals ik net al zei, verschillen moderne wasbare luiers aanzienlijk van de luiers die je ouders en grootouders gebruikten. Degene die tegenwoordig beschikbaar zijn, zijn veel gemakkelijker te gebruiken. Sommige wasbare luiersystemen werken zelfs op dezelfde manier als wegwerpluiers, waardoor je geen excuus hebt om wasbare luiers niet eens te proberen.

Het meeste werk bij wasbare luiers wordt sowieso gedaan door onze wasmachine, waardoor wasbare luiers heel gemakkelijk te doen zijn.


Zie er schattig uit

Wasbare luiers zijn er in een grote verscheidenheid aan prints. In tegenstelling tot ouderwetse wasbare luiers, die vaak effen witte zijn, zijn moderne wasbare luiers verkrijgbaar in een verscheidenheid aan kleuren, ontwerpen en patronen die bij elke stijl passen.

Wasbaar luieren is nog leuker op warme dagen wanneer je baby gewoon in een luier kruipt/loopt terwijl jij geniet van de leuke print rond hun billen.


Eerder zindelijk

Er wordt vaak vermeld dat kinderen die wasbare luiers dragen eerder zindelijk zijn. Hoewel elk kind anders is en dit in zijn eigen tempo doet, zijn er enkele redenen waarom wasbare luiers kunnen helpen bij zindelijkheidstraining.

Wegwerpluiers zijn gemaakt om vocht snel op te nemen en om te zetten in gelvorm. Dit is hun selling point en heeft enkele voordelen voor de billen van je baby. Het grote nadeel is echter dat je kind de nattigheid die het heeft gemaakt niet voelt en er geen last van heeft.

Naarmate kinderen groter worden, kunnen ze een hekel krijgen aan het gevoel van nat zijn. Wasbare luiers maskeren het vocht dat je kind heeft gemaakt niet.

Als je kind die directe feedback krijgt dat het nat of vuil is, wil het misschien eerder naar een potje overstappen.

Of dit waar is, hangt af van het kind. Mijn dochter was 3,5 jaar oud toen ze zindelijk werd, wat ver boven het gemiddelde is, hoewel we die 3,5 jaar wasbare luiers gebruikten. Kinderen worden in hun eigen tempo zindelijk. Ik hoefde in ieder geval 3,5 jaar geen wegwerpluiers te kopen…

Veiligheidskussen

Zodra je baby begint te lopen, begint het ook te vallen. Sommigen zeggen dat het dikke pakket van wasbare luiers een groot nadeel is, maar als een baby eenmaal begint te lopen, zal er altijd een kussen aanwezig zijn om hun val op te vangen en te voorkomen dat ze zichzelf bezeren.


Geen spuit luiers meer.

Deze is misschien moeilijk te geloven, maar het is waar. Spuit luiers komen heel vaak voor als je wegwerpluiers gebruikt. Dit komt omdat wasbare luiers zijn ontworpen om veel langer mee te gaan. Terwijl wegwerp is ontworpen voor eenmalig gebruik. Dit betekent dat de elastieken rond de benen en taille niet erg sterk zijn waardoor ze minder goed ontlasting tegenhouden.

Een ander voordeel van wasbare luiers is dat ze sterke elastieken hebben rond de taille en benen om een ​​goede pasvorm te garanderen en om alle ontlasting in de luier te houden.

Ze raken nooit op

Als ik andere moeders hoor praten over die in de reclame zijn en waar ik welk merk het goedkoopst kan krijgen, wordt ik er helemaal nerveus van. Ook het opraken van wasbare luiers omdat je levering te laat was, klinkt mij niet erg aantrekkelijk in de oren. Als je wasbare luiers gebruikt, zitten je luiers nooit zonder, zolang je eraan denkt om regelmatig de was te doen.

Meerdere keren gebruiken

Wasbare luiers kunnen lange tijd worden gebruikt. Dit is geweldig als je een kind hebt dat wat langer nodig heeft om zindelijk te worden, maar ook als je van plan bent om meerdere kinderen te krijgen.

Zelfs als je van plan bent om maar één kind te krijgen, kun je je gebruikte wasbare luiers verkopen, aangezien er een grote markt is voor gebruikte wasbare luiers en een andere moeder goedkoper helpt te wasbaar luieren. Dit geeft je een deel van je investering terug, waardoor wasbare luiers ook goedkoper voor jou zijn. Dit is een groot voordeel van wasbare luiers, omdat ze zelfs na gebruik nog een deel van hun waarde behouden.

Als je hebt gekozen voor een meer budgetvriendelijke optie voor wasbare luiers, zoals hydrofiele of prefolds, kunnen deze gemakkelijk worden gebruikt om schoon te maken zodra je baby ze ontgroeit.

Het doneren van gebruikte wasbare luiers aan ouders is ook een geweldige manier om wasbare luiers opnieuw te gebruiken.

Comfortabeler

Stel je voor dat je 2 jaar lang een plastic zak om je geslachtsdelen draagt... Dat zijn wegwerpluiers. Chemicaliën om vocht op te nemen verpakt in plastic om ze waterdicht te maken. Dit betekent dat je baby niet alleen langdurig in aanraking komt met veel chemicaliën, ook de temperatuur in de luier zal stijgen door al het plastic. Onderzoek heeft aangetoond dat de scrotumtemperatuur van jongens significant hoger is voor jongens die plastic wegwerpluiers dragen in vergelijking met de scrotumtemperatuur van jongens die wasbare luiers dragen. Vanwege het plastic kan het fysiologische koelmechanisme van de testikels van deze jongens niet goed functioneren waardoor de temperatuur hoger wordt. De scrotumtemperatuur is een belangrijke factor voor de normale productie van sperma en dus voor de vruchtbaarheid. Dit klinkt niet erg aantrekkelijk of comfortabel voor mij. Een groot voordeel van wasbare luiers is dat ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe of hennep. Deze zijn van nature beter ademend en comfortabeler om direct tegen de huid te dragen. Niet alleen dat, wasbare luiers moeten vaker worden vervangen, omdat er geen chemicaliën zijn om vocht te absorberen, wat betekent dat je baby minder lang nat is, wat ook gunstig is voor hun huid.


Nog niet overtuigd van wasbare luiers? Hier zijn enkele milieuvriendelijke merken voor wegwerpluiers die veel minder chemicaliën bevatten en veel beter zijn voor onze planeet in vergelijking met gewone wegwerpluiers.


Meer Wasbare luiers


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page