Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Duurzame Koffie - Biologische Koffie Merken

Updated: Mar 1

Stel je voor dat je wakker wordt met het verleidelijke aroma van vers gezette koffie, genietend van die eerste slok van zijn rijke, smaakvolle goedheid. Voor miljoenen over de hele wereld is koffie niet alleen een drank; het is een gekoesterd ritueel dat onze ochtenden voedt en mensen samenbrengt. Maar verborgen onder de oppervlakte van onze geliefde cup of joe ligt een industrie die worstelt met milieu-uitdagingen. Gelukkig broeit er een beweging - een beweging richting duurzame koffie. In deze blogpost duiken we in de wereld van duurzame koffie, ontrafelen we de betekenis ervan, onderzoeken we de milieu-impact van traditionele koffieproductie en ontdekken we de krachtige manieren waarop wij, als koffieliefhebbers, een verschil kunnen maken. Ga met ons mee op deze reis terwijl we de geheimen van duurzame koffie ontrafelen en een weg inslaan naar een meer bewuste en heerlijke ochtendroutine.


De milieu-impact van koffieproductie

Achter elke verkwikkende slok koffie gaat een ecologisch verhaal schuil dat onze aandacht opeist. Koffie, 's werelds meest geconsumeerde drank na water en thee, heeft een niet te verwaarlozen impact op het milieu. Van de weelderige boerderijen op de berghellingen tot de drukke verwerkingsfaciliteiten, de traditionele koffieproductie eist zijn tol van onze planeet. Ontbossing verwoest de landschappen en maakt plaats voor uitgestrekte monocultuurplantages die de biodiversiteit wegnemen. Met chemicaliën beladen pesticiden en meststoffen sijpelen de bodem in, vervuilen waterbronnen en brengen delicate ecosystemen in gevaar. En laten we de CO2-voetafdruk niet vergeten: de uitstoot van transport, branden en verpakken die bijdragen aan klimaatverandering. Het is tijd om de waarheid onder ogen te zien: ons geliefde ochtendelixer heeft een milieuvriendelijk prijskaartje.

Wat is duurzame koffie?

Duurzame koffie onderscheidt zich door verantwoorde landbouw, ethische handel en respect voor de planeet en haar mensen. Het creëert een heel ecosysteem van principes en acties. Schaduwrijke plantages behouden biodiversiteit en ondersteunen kwetsbare ecosystemen. Biologische landbouwmethoden beschermen de bodem en de gezondheid van boeren en consumenten. Eerlijke handel en directe handel zorgen voor billijke vergoedingen en waardige arbeidsomstandigheden. Door duurzame koffie te kiezen, worden we katalysatoren voor verandering, beschermen we het milieu, ondersteunen we boerengemeenschappen en genieten we van elk kopje met de wetenschap van een bredere positieve impact.


Waarom biologische koffie beter is

In tegenstelling tot conventionele koffie, beladen met pesticiden en kunstmest, volgt biologische koffie een natuurlijke weg die onze planeet beschermt. Hier gedijen koffiebonen te midden van biodiverse landschappen, met schaduwbomen als toevluchtsoord voor vogels en delicate ecosystemen. Door biologische koffie te kiezen, beschermen we onszelf tegen schadelijke chemicaliën en steunen we duurzame landbouwpraktijken die de bodem, watervoorraden en gemeenschappen van koffieproducenten koesteren. Geniet van de wetenschap dat elke biologische kop bijdraagt aan een smakelijkere, gezondere en rechtvaardigere wereld, boon voor boon.

duurzame koffie

Wat te doen met koffiedik?

Wacht even voordat je afscheid neemt van je gebruikte koffiedik! Deze gewone resten hebben buitengewone mogelijkheden. Gebruik ze als voeding voor je tuin, als natuurlijk insectenwerend middel, of zelfs als bodyscrub voor een zijdezachte huid. En als alles faalt, composteer ze om de duurzaamheidscyclus te voltooien. Ontdek de wonderen van koffiedik en laat het avontuur voortduren, zelfs na je laatste slok.


Duurzaam Koffie Zetten


Filter Koffiezet Apparaat

Een traditioneel filter koffiezetapparaat is een van de meest gebruikte koffiezetapparaten voor thuis. Dit komt vooral omdat het heel gemakkelijk te gebruiken is. Je hoeft alleen maar een kopje water en een schepje of twee van je favoriete koffie toe te voegen en de machine doet alles voor je. Koffiezet apparaten zijn overal overal verkrijgbaar en hebben verschillende prijsklassen voor ieders budget. Soms zijn ze zelfs tweedehands verkrijgbaar om het nog milieuvriendelijker te maken. Dit eenvoudige tweestapssysteem vereist niet veel reiniging, wat een groot voordeel is in vergelijking met veel andere methoden.

Duurzame Koffie - filter koffie

Duurzame koffiefilter

Een filter koffiezetapparaat vereist een filter om koffie te zetten. Er zijn verschillende opties voor filters voor een druppelaar


Roestvrijstalen filter

Dit is een geweldige zero waste-optie, omdat roestvrij staal geen enkele smaak van je koffie absorbeert, dus je kopje koffie is robuuster en donkerder in vergelijking met koffie gemaakt met een papieren filter. Als je een roestvrijstalen filter gebruikt, bevat je koffie meer natuurlijke oliën waardoor je koffie een intensere smaak krijgt.

Duurzame Koffie - rvs filter

Herbruikbaar filter van Biologische Katoen

Net als een roestvrijstalen filter moet een herbruikbaar katoenen filter na elk gebruik worden gespoeld. Je kunt een beetje zeep gebruiken om het filter schoon te maken, maar in dit geval moet je het grondig uitspoelen om er zeker van te zijn dat er geen zeepresten achterblijven. Dit is iets meer werk dan een composteerbaar papieren filter.

Duurzame Koffie - herbruikbare filter


Composteerbare filters

Filters gemaakt van (ongebleekt) composteerbaar papier, ideaal voor degenen onder ons die de voorkeur geven aan een helderdere koffie en een beetje aan de zoetere kant. Een ander voordeel van composteerbare papieren filters is dat het niet nodig is om het filter uit te spoelen nadat je je dosis cafeïne hebt ingenomen, omdat je alles (filter en koffie) gemakkelijk in je compostbak kunt doen.

Duurzame Koffie - composteerbare filters

French Press

Een andere geweldige optie is de french press. Het is een zeer populaire zero-waste-optie en is ook heel gemakkelijk te gebruiken. Doe gemalen koffie in je french press., voeg kokend water toe en druk de zeef naar beneden. Hoe langer je wacht, hoe intenser de smaak van je koffie, zodat je je kopje koffie precies zo kunt zetten als je wilt. Misschien hou je van iets sterkers in de ochtend en iets milder in de middag. Het is helemaal aan jou.

Een french press is niet alleen geweldig voor koffie, maar ook om zero waste thee te zetten. Met losse theeblaadjes zet je een te gekke duurzame kop thee. Zorg er wel voor dat je een aparte french press hebt voor thee en koffie. Omdat thee met koffiesmaak niet iets is waar de meeste mensen van genieten.

Duurzame Koffie - french press

Mokka-pot

Heb je ooit een Mokka Pot geprobeerd? Het is een van de oudste methoden om koffie te zetten. Dit is een iets andere methode om koffie te zetten, maar het is ook een zero-waste methode. Mokka-potten gebruiken hoge druk om waterdamp door fijngemalen koffie te duwen om een ​​kopje koffie te zetten. Dit maakt een zeer sterke en intense kop koffie die bijna espresso-achtig is. Een groot nadeel van een mokkapot is de kleine batchgrootte en de hoeveelheid schoonmaak die nodig is na één kopje. Als je echter thuis espresso wilt, maar niet wilt betalen voor een dure espressomachine, dan is een mokkapot echt iets voor jou.

Duurzame Koffie - mokka pot

Percolator

Een percolator lijkt erg op een mokkapot. Waar een mokkazet hoge druk gebruikt, laat een percolator de waterdamp langzaam door medium gemalen koffie druppelen. Dus niet alleen de methode om koffie te zetten is anders, ook de koffie wordt anders gemalen waardoor je koffie een andere smaak krijgt. Waar een mokkapot een espresso-achtige smaak produceert, zet een percolator een kop koffie die eerder lijkt op de koffie uit een druppelautomaat. Voordat druppelmachines werden uitgevonden, werden percolators vaak gebruikt door restaurants om koffie te zetten.

Duurzame Koffie - percolator

Pour over

Een pour over koffiezetapparaat is een andere optie zonder afval. Officieel is er ook een zwanenhalsketel bij het zetten van pour over koffie en is er een speciale techniek nodig om kokend (of bijna kokend) water over de koffie te gieten. Als je absolute controle wilt over de koffie die je zet, dan is een pour over koffiezetapparaat iets voor jou. Je kiest zelf de watertemperatuur, de maalgraad van de koffie en de snelheid waarmee het hete water de kegel vol koffie binnenkomt. Net als bij filter koffie is een filter verplicht. Net als voor filterkoffiezetapparaten zijn er ook voor pour over koffiezetapparaten herbruikbare filters verkrijgbaar.

Duurzame Koffie - pour over



Koffiecupmachine

Een koffiecupmachine zoals een Dulce Gusto systeem is geweldig voor degenen onder ons, zoals gemak en gebruiksgemak. Plaats gewoon een koffiecupje in je machine en druk op start. Je hoeft geen koffiebonen te kopen of te malen, maar je hebt ook niet veel controle over de koffie die je zet. Een ander nadeel van een cup-systeem voor één portie is dat het regelmatig moet worden schoongemaakt.

Duurzame Koffie - koffiecup machine

Een ander groot nadeel van deze enkelvoudige systemen is de hoeveelheid afval die ze produceren. Met elk kopje maak je ook een kleine hoeveelheid plastic afval. Als je veel koffie drinkt, is dit best veel afval. Gelukkig zijn er tegenwoordig herbruikbare bekers verkrijgbaar. Dit heeft nog een voordeel dat je ook de koffie kunt kopen die je wilt en door te kiezen voor biologische fairtrade koffie maak je je dagelijkse dosis cafeïne nog duurzamer.

Duurzame Koffie

Espresso machine

Als je een echte koffieverslaafde bent en gewoon niet zonder een dagelijkse dosis koffie kunt, dan moet je een espressomachine hebben. Ze kunnen duur zijn en vrij ingewikkeld om te bedienen, maar ze zijn essentieel als je op zoek bent naar een perfect shot espresso. Deze geweldige kop espresso heeft echter een groot nadeel: je zult ze regelmatig moeten ontkalken en schoonmaken om alles goed te laten werken.

Net als een mokkapot werkt een espressomachine door heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te duwen dat stevig in een portafilter is verpakt. Verschillende espressomachines hebben verschillende niveaus van automatisering, maar over het algemeen moet je iets over het proces weten of leren om een ​​geweldige espresso te maken.

Duurzame Koffie - espresso machine

Duurzame Koffie Merken


Moto Coffee

Deze blend biedt een heerlijke en toegankelijke smaakervaring. De koffie uit Brazilië zorgt voor een volle body en subtiele notige tonen. Het toevoegen van koffie uit Ethiopië brengt een vleugje zoetheid en een verfrissend element aan deze koffie. Bovendien is het geweldig om te weten dat deze blend biologisch is.

Duurzame Koffie - moto coffee

Cento % Oro

Cento% Oro is een perfect samengestelde koffiemix bestaande uit 100% Fairtrade en biologische Arabica koffiebonen afkomstig uit Mexico, Peru, Honduras, Guatemala en El Salvador. Deze unieke melange biedt een milde zuurgraad en een zacht, romig mondgevoel. De toevoeging van karamel en een subtiel vleugje fruitige bitterheid zorgen voor een volledig gebalanceerde smaakervaring. Of je nu geniet van een heerlijke espresso of cappuccino, Cento% Oro voldoet aan alle verwachtingen en biedt een uitzonderlijke koffiebeleving.

Duurzame Koffie - cento

BioCafe

Biocafe Filterkoffie Regular Biologisch biedt het gemak van een heerlijke biologische filterkoffie die je thuis snel kunt zetten. Deze koffie is vervaardigd uit hoogwaardige Arabica en Robusta koffiebonen, zorgvuldig geselecteerd uit Peru en Uganda, en op Italiaanse wijze medium gebrand. Het resultaat is een smeuïge koffie met een krachtige nasmaak, perfect om van te genieten.

Duurzame Koffie - biocafe

Allemandsvriend

De biologische Allemansvriend, afkomstig uit de Sidamo regio in Ethiopië, brengt een harmonieuze combinatie van donkere chocoladetonen en subtiele mandarijnaccenten. Deze koffie is veelzijdig en kan naar wens worden bereid. Door hem fijn te malen en met weinig water te zetten, ontstaat een krachtige koffie met een intens karakter. Als je hem echter wat vriendelijker zet, is hij perfect geschikt voor iedereen die een lichte voorkeur heeft voor koffie. De rijke en complexe smaak van de Allemansvriend weerspiegelt de rijke geschiedenis van koffie in dit gebied, waar het zijn oorsprong vindt.

Duurzame Koffie - allemansvriend

Gran Maestro Italiano

Gran Maestro Italiano biedt de Lungo Organica koffiebonen aan, die een heerlijk fruitige en nootachtige smaak hebben met een aangename body. Deze koffie is uitstekend in balans en heeft een smaakintensiteit van 6 op een schaal van 12. Of je nu een espresso of een lungo verkiest, deze koffie komt volledig tot zijn recht. Wat Gran Maestro Italiano echt onderscheidt, is hun vermogen om premium koffie te leveren tegen een betaalbare prijs. Dit komt voort uit het zorgvuldige selectieproces van de Italiaanse koffiebranders die betrokken zijn bij het productieproces.

Duurzame Koffie - gran maestro

Love

Stap binnen in de betoverende wereld van LOVE, waar elke slok van deze koffie een ware romantische ervaring in een mok belichaamt. Deze buitengewone smaak wordt gecreëerd door een zorgvuldig samengestelde melange van uitgekozen koffiesoorten uit Latijns-Amerika en Indonesië, die op een respectvolle manier worden geteeld, met oog voor onze geliefde planeet. LOVE is meer dan alleen koffie; het is een eerlijke handel, met trots geproduceerd door de Maya-boeren in Guatemala, die hun duurzaam verbouwde koffie vol liefde hebben gedoopt: LOVE.

Duurzame Koffie - love

LocalRoast

Geniet van een buitengewone, volledig biologische koffie met een veelzijdige smaak die bijna voor elk moment geschikt is. Of je nu een fijnproever bent die geniet van een krachtige espresso of americano, of iemand die dol is op een verrukkelijke cappuccino, deze koffie blijft je smaakpapillen betoveren. Het is nooit echt overheersend, precies zoals de Noord-Italianen het graag hebben. Ze staan in de rij bij de espresso bar om ervan te genieten! Deze 100% arabica-koffie onthult tonen van pure chocolade, karamel en vanille, met een vleugje hazelnoot en citrus. Het zorgt voor een fluweelzacht mondgevoel dat lang blijft hangen, zodat je nog lang kunt nagenieten!

Duurzame Koffie - local roast

Highland Gold

De biologische bonen van Highlands Gold zijn afkomstig uit Limu, Ethiopië. Het streven van het merk is om evenveel zorg te besteden aan de planeet en de mensen als aan de koffie zelf. Het volledige productieproces is daarom volledig biologisch, waarbij de koffieboeren onder goede arbeidsomstandigheden werken en een eerlijke prijs krijgen voor hun koffiebonen. Bovendien worden er geen chemische middelen gebruikt bij het besproeien van de koffieplanten.

Duurzame Koffie - highland gold

Lavazza

Lavazza Tierra! For Planet is een zorgvuldig samengestelde collectie van biologische Arabica-koffiebonen, met de hand geplukt voor een uitstekende kwaliteit. Deze bijzondere melange onthult een delicate en fruitige smaak die afkomstig is uit de regio's van Afrika, Midden- en Zuid-Amerika. Bovendien is Lavazza Foundation actief betrokken bij het ondersteunen van koffieproducenten in deze gebieden, door hen te helpen bij het implementeren van geavanceerde landbouwtechnieken die hen in staat stellen om de effecten van klimaatverandering effectief te beheersen.

Duurzame Koffie - lavazza

Robia

Biologisch Fairtrade roast koffie biedt een verfijnde body met een notige smaak van amandel en bruine suiker. Deze koffie combineert duurzame landbouwpraktijken en eerlijke handelsnormen, waardoor consumenten kunnen genieten van een heerlijke kop koffie met een positieve impact op het milieu en de producenten. De rijke smaakprofielen van deze koffie maken het een genot voor de zintuigen, met subtiele noten van amandel en een vleugje zoetheid van bruine suiker. Ontdek een heerlijk kopje koffie dat niet alleen goed smaakt, maar ook bijdraagt aan een duurzamere en eerlijkere wereld.

Duurzame Koffie - robia

Terwijl we onze verkenning van duurzame koffie afronden, heffen we milieuvriendelijke mokken om een nieuwe era van onze geliefde drank te vieren. Met bewuste keuzes creëren we een blijvende impact, van ethisch geteelde bonen tot herbruikbare cups en het hergebruiken van koffiedik. We bouwen aan een duurzamere koffiecultuur die onze liefde voor koffie harmoniseert met toewijding aan onze planeet. Laten we genieten van elk moment, wetende dat we deel uitmaken van een groeiende gemeenschap die streeft naar een wereld waar koffie vreugde brengt zonder sporen achter te laten. Proost op duurzame koffie, waar elke slok onze ziel en de planeet voedt.

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page