· 

De voordelen van het dragen van je kindje

Als je voor het eerst mama wordt, merk je dat je mama instinct je kindje eigenlijk zo dicht mogelijk bij je wilt hebben. De eerst paar weken na de geboorte gaat dit nog redelijk makkelijk omdat je dan vaak nog hulp hebt van je partner. Zodra hij/zij weer aan het werk gaat merk je ineens dat je eigenlijk 2 handen te kort hebt. Het dragen van je kindje in een doek of drager is dan een uitkomst. Naast dat mama haar handen vrij heeft zijn er nog andere voordelen van het dragen van je kindje. 

Voordelen dragen kindje

Kindjes die gedragen worden huilen minder. Ze horen constant de hartslag van mama en kunnen mama ruiken waardoor ze rustig worden/blijven. Ook passen kindjes die gedragen worden zich aan naar de hartslag, ademhaling en bewegingen van de ouder. Dit helpt bij de ontwikkeling en functioneren van het zenuwstelsel van je kleintje.  

 

Baby die gedragen worden leren beter en zijn slimmer. Baby’s die gedragen worden voelen zich veilig en zijn rustig. Hierdoor kunnen ze de omgeving beter in zich opnemen als de ouder rond beweegt. Ook zullen ze beter reageren op externe stimuli.  

 

Doordat je kindje rechtop in een doek of drager zit zal hij/zij minder last hebben van de ongemakken van reflux na een voeding.

 

Voordelen dragen kindje
Voordelen dragen kindje

 

Het dragen van je kindje heeft niet alleen voordelen voor je kleintje. Ook de ouder profiteert ervan. Het helpt bij het vormen van een band tussen ouder en kind (zeker voor de partner). Dit helpt ook weer bij de neurologische ontwikkeling van je kleintje. Veel huid op huid contact (dit kan in een drager/doek maar hoeft niet) heeft vele emotionele en ontwikkeling voordelen. Huid op huid contact zorgt voor de productie van oxytocine (het liefdes hormoon) waardoor de band met je kleintje steeds hechter wordt. 

 

Voordelen dragen kindje

 

Het laatste voordeel van het dragen van je kleintje dat ik wil noemen is de vrijheid. Overal waar ik kan komen, kan ik ook komen met mn kleintje omgeknoopt. Laatst zijn we 2 weken op vakantie geweest naar Slovenië. Dit deden we uiteraard zonder buggy en eigenlijk was de vakantie niet veel anders dan zonder kindje. We hebben in de bergen en door bossen gewandeld, pittoreske  dorpjes  en drukken steden bezocht. Dit alles kon makkelijk omdat ons kleine meisje gewoon op onze rug zat en we niet aan het prutsen waren met een kinderwagen of buggy. 

Voordelen dragen kindje

Het dragen van je kindje kan, zeker in het begin, een enorme opgave lijken. Deze filmpjes hebben mij geleerd hoe ik een geweven doek kan knopen. Dit vergt wel enige oefening maar zit daarna als het goed is erg comfortabel.

 

Wil je graag dragen met een doek maar lukt het ook met behulp van bovenstaande filmpjes niet? Boek dan een draagconsult. Er zitten er vele door het gehele land verspreid en willen je graag helpen met het dragen van je kindje. Ik heb dit zelf ook gedaan toen ik wilde leren rug dragen met een doek wat ik super spannend vond.

 

Veel draag plezier!