· 

Wasbare Keukenrol

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Hiermee krijg ik een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou.

 

 

Gedurende de laatste tiental jaren zijn wegwerp producten helaas steeds meer de norm geworden. De meeste mensen gebruiken ze tegenwoordig zoveel dat ze niet eens meer door hebben hoeveel ze bijdragen aan de afvalhoop. Gelukkig realiseren sommige van ons zich wel dat veel wegwerp artikelen ook een duurzame variant heeft. Als je net begint met het duurzamer leven, kom je er al snel achter dat er best veel duurzame alternatieven zijn zoals bijvoorbeeld wasbare wattenschijfjes of herbruikbare groente en fruit zakjes. Wasbare keukenrol is wellicht een minder bekend alternatief.

Wasbare keukenrol

Is het je ooit opgevallen hoeveel wegwerp keukendoekjes de gemiddelde mens verbruikt per jaar? Voor sommige hoeft er maar een klein beetje van iets gemorst te worden om naar meerdere wegwerp doekjes te grijpen, het op te vegen en de doekjes weg te gooien. Wist je er in de VS 2500 ton aan wegwerp keuken doekjes per dag op de afvalhoop terecht komen? Dat zijn meer dan 40.000 bomen per dag! Dit is verbijsterend en totaal onnodig aangezien er super makkelijk en mooie alternatieven zijn.

Ben je een beetje handig met een naaimachine en vind je het leuk om dingen te maken? Ga op zoek naar een paar leuke stofjes (elke hobby naaister heeft wel een stapel leuke stofjes liggen waarvan ze niet meer wist dat ze die nog had, toch?) of upcycle je kapotte kleding. Kleertjes van kindjes waar ze uit gegroeid zijn, zijn vaak ook leuke geschikte stofjes. Een overlock naaimachine is hier ideaal voor maar een gewone naaimachine kan het ook. Gebruik in dit geval een korte, brede zigzag steek. Deze youtube video geeft een goed voorbeeld.

Wil je de doekjes kunnen oprollen tot een rol? Zet er dan drukknoopjes op zodat je individuele doekjes kunt 'afscheuren’. 

 

Ben je niet zo goed met een naaimachine? In mijn webshop, heb ik wasbare keukenrol met verschillende super leuke printjes di passen in elk huishouden. De ene kant van het doekjes heeft een mooi printje, de andere kant is hydrofiele stof. Deze stof is super absorberend en kan met gemak al je gemorste drankjes opruimen of je handen drogen. Heb je liever biologisch? Deze doekjes zijn gemaakt met biologische bamboe katoen mix. Ze zijn zo zacht dat ik er zelfs mijn gezicht mee schoon maak. Door de bamboe absorberen ze nog meer dan dan katoenen variant. Ze zijn ook iets dikker en zijn prima te gebruiken als servet.


Gebruik je toch liever papieren doekjes omdat je die fijner vindt aanvoelen? Dan bestaan er ook alternatieven gemaakt met bamboe die meerdere malen gewassen kunnen worden. Zelfs na het wassen wordt de textuur van deze doekjes behouden. Ze nemen ook meer vocht op in vergelijking met de papieren keukenrol. Als een stoffen wasbare keukenrol nog een stap te ver voor je is, is dit wellicht een fijne eerste stap om te proberen.  

Wasbare keukenrol

Na te hebben gelezen over de vele alternatieven van een wegwerp keukenrol, wat heeft dan jou voorkeur?

Wil je graag wat hulp bij het creeeren van groene gewoontes?

Wordt lid van de green tribe en ontvang een zero waste habit tracker om je op weg te helpen om je leven duurzamer te maken.