· 

7 voordelen van kringloop winkels

Er was ooit een tijd dat het kopen bij een kringloop winkel niet iets was om trots op te zijn. Het werd gezien als iets dat alleen was voor mensen die nieuw niet konden betalen. Tegenwoordig winnen kringloop winkels aan populariteit en zijn er meerdere te vinden in elke stad. Hier lees je 7 voordelen om een kijkje te gaan nemen in de kringloop winkel bij jou in de stad. 

Voordelen van kringloop winkels

Goedkoper

Voor de meeste van ons is de prijs de belangrijkste beslissende factor om iets aan te schaffen. In kringloop winkels kun je top merken tegen komen voor een paar euro waardoor je veel geld kunt besparen. Vaak zijn deze kleding stukken maar enkele keren gedragen en was de vorige eigenaar erop uitgekeken waardoor jij het een nieuw leven kunt geven. Als je een beetje een shopaholic bent kun je er een nieuwe garderobe vinden terwijl je nog geld uitspaart ook.

 

Verrassing effect

Deze vind ik zelf erg leuk. Er wordt veel gedoneerd aan kringloop winkels en veel mensen kopen er. De rotatie van producten is dus erg hoog. Elke keer dat je een bezoekje brengt aan een kringloop winkel (ik probeer elke 2 tot 3 weken te gaan) zul je er er ‘nieuwe’ dingen aantreffen. Ik vind het ontzettend leuk om te neuzelen en van te voren niet te weten wat voor pareltjes ik zal gaan vinden.

 

 

 

Lokaal

Mijn favoriete kringloop winkel wordt gerund door vrijwilligers en alle winst wordt gedoneerd aan lokale goede doelen. Dit houd het geld lokaal (in plaats van het uitgeven aan grote kleding merken die gevestigd zijn in het buitenland) en helpt de lokale kleine ondernemer.

 

Speelgoed 

Bijna al het speelgoed van mijn meisje is tweedehands. Kinderen kunnen zo ontzettend snel uitgekeken zijn op speelgoed dat het tweedehands kopen een goede oplossing is. Wat ik hierbij doe is, eens in de 2 a 3 maanden alle speelgoed waar ze op uitgekeken is in een doos stoppen en dit doneren aan de kringloop. Waarna we opzoek gaan naar ‘nieuw’ gebruikt speelgoed. Ik vind dit erg leuk om te doen en het houd het speelgoed voor haar uitdagend omdat ze redelijk vaak ‘nieuw’ speelgoed krijgt. 

 

Upcycling 

Dit is de rede dat ik kringloop winkels bezoek. Ik ga op zoek naar stoffen die ik kan omtoveren tot iets nieuws. Ik heb een zero waste Etsy shop en ik probeer altijd een of twee artikelen te hebben die upcycled zijn. De stoffen kunnen gordijnen of beddengoed zijn, als het maar 100% katoen is, kan ik er iets leuks van maken. 

Duurzaam

Het produceren van kleding vraag veel water en chemicalien. Voor de productie van een spijkerbroek is er meer dan 6.000 liter water nodig. Dit is een ontzettende hoeveelheid en dan heb ik nog niet eens gesproken over verpakkingen en transport. En dan nog zullen er kleding stukken direct op de afval berg belanden omdat ze niet verkocht zijn. Ik vind dit echt heel erg. Goede kwaliteit kleding kan jaren mee gaan en zelfs als je er dan op uitgekeken bent, kun je het aan de kringloop winkel geven. Op deze manier maak je er iemand anders blij mee en beland het niet bij het afval.

 

Stop het uitbuiten van derde wereld landen

Veel kleding wordt geproduceerd in derde wereld landen. De mensen hier werken meer dan 12 uur per dan aan het maken (jouw) kleding. Ze verdienen erg weinig en het is vaak net genoeg om alleen hun familie te voeden. Terwijl we in de westerse wereld kleding kopen en weg gooien alsof het niets is. Door tweedehands kleding te kopen zul je niet direct de werk omstandigheden van deze mensen veranderen. Het helpt wel bij het laten nadenken van de kleding industrie over hun strategie. Wij als consument hebben daarin de macht en bepalen hoe de industrie werkt. Als wij onze gewoontes aanpassen, zal de kleding industrie zich ook moeten gaan aanpassen. Als de vraag naar goedkope kleding uit landen als Bangladesh en India omlaag gaat zullen zij ook genoodzaakt zijn hun strategie aan te passen.  

voordelen kringloop winkels

Kringloop winkels zijn super leuk als je geld wilt besparen, op zoek bent naar iets nieuws of als je goed wilt zijn voor het milieu (of al het bovenstaande) terwijl je ook nog eens de locale economie helpt.  

Wil je graag wat hulp bij het creeeren van groene gewoontes?

Wordt lid van de green tribe en ontvang een zero waste habit tracker om je op weg te helpen om je leven duurzamer te maken.