Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

15 Voordelen van Kringloop Winkels

Updated: Dec 27, 2023

Er was ooit een tijd dat kopen bij een kringloop winkel niet iets was om trots op te zijn. Het werd gezien als iets dat alleen was voor mensen die nieuw niet konden betalen. Tegenwoordig winnen kringloop winkels aan populariteit en zijn er meerdere te vinden in elke stad. Hier lees je 15 voordelen om een kijkje te gaan nemen in de kringloop winkel bij jou in de stad.


Geen zin om te lezen? Kijk dan de video (Engelstalig)


Goedkoper

Voor de meesten van ons is de prijs van een product de belangrijkste beslissingsfactor om te kopen. Een van de grootste voordelen van tweedehands shoppen is dat je topkledingmerken tegen spotprijzen kunt vinden, waardoor je veel geld bespaart. Vaak zijn deze kledingstukken maar een paar keer gedragen en gedoneerd door de vorige eigenaar die er niet meer van houdt en het aan jou overlaat om het een nieuw leven te geven. Wist je dat de gemiddelde vrouw een kledingstuk slechts 7 keer draagt voordat het wordt weggegooid? Volgens de onderzoekers die zo'n 2000 vrouwen hebben geïnterviewd, komt dit doordat sommige vrouwen een item maar één keer dragen omdat ze een outfit niet willen herhalen op een foto die op sociale media wordt geplaatst... Gelukkig belanden deze stukken vaak in kringloopwinkels als er nieuwe mogelijkheden zijn. eigenaren (ons) kunnen ze voor slechts een fractie van de prijs vinden.


Gezonder

Wist u dat katoen als gewas ongeveer 6% van de pesticiden in de wereld (en 16% van de insecticiden) gebruikt, meer dan enig ander groot gewas. Niet dat katoen na de oogst wordt behandeld met veel chemicaliën om het eerst te bleken en vervolgens te drogen in een kleur naar keuze. Om ervoor te zorgen dat deze chemicaliën je kleding volledig kunnen verlaten, moet deze vaak worden gewassen. Bij het recyclen van ‘nieuwe’ kleding zijn deze meerdere keren gewassen, zodat de meeste chemicaliën die op de katoenen stof zijn gebruikt, zijn uitgewassen en uw huid niet langer wordt blootgesteld aan deze gifstoffen.

Voordelen van Kringloop Winkels

Unieke artikelen

Artikelen die niet meer gemaakt worden, zijn vaak nog te vinden in kringloopwinkels. Mensen doneren vaak dingen waarvan ze de waarde niet kennen. Zeker als het gaat om items die niet meer gemaakt worden. Bij tweedehands shoppen vind je dus vaak unieke items die niet meer gemaakt worden voor een klein prijsje.


Kleding is Ingedragen

Bij het kopen van een nieuwe spijkerbroek duurt het vaak een paar keer dragen voordat hij volledig is ingelopen. Als hij eenmaal is ingelopen, is hij vaak iets breder dan hij aanvankelijk was en misschien zelfs te groot. Andere kledingstukken kunnen krimpen als je ze wast en ze worden te klein.

Als je voor tweedehands kleding gaat, koop je kleding die al is ingelopen. Dit betekent dat de pasvorm bij het passen dezelfde pasvorm zal hebben als na een paar keer dragen, omdat het materiaal van de kleding al is ingelopen.


Vintage merkkleding

Deze is niet echt voor mij, maar ik weet dat veel mensen dol zijn op vintage designerkleding. Als je regelmatig spaart, zul je de eerste zijn die deze unieke, echte vintage designerartikelen vindt die anderen aan kringloopwinkels hebben gedoneerd. Op deze manier heb je toegang tot echte vintage kleding (niet de namaakkleding die momenteel op veel plaatsen wordt verkocht) die toch gemaakt is om een leven lang mee te gaan, en dat voor een relatief lage prijs.

Voordelen van Kringloop Winkels

Budget Inboedel

Wanneer je je eerste huis koopt of je eerste appartement betrekt, heb je vaak geen groot budget om je huis in te richten met nieuw meubilair. In tweedehandswinkels kun je veel meubels vinden voor spotprijzen, zodat je met een beperkt budget je hele nieuwe inrichting kunt inrichten.


Cadeaus

Een andere reden voor kringloopwinkelen is wanneer je op zoek bent naar cadeaus voor vrienden of dierbaren. Zoals eerder vermeld, kun je vaak unieke en vintage items vinden die niet meer gemaakt worden en die een geweldig cadeau zijn.

Vraag echter eerst bij degene die het cadeau ontvangt of hij/zij akkoord gaat met een tweedehands cadeau.


Verrassing effect

Deze vind ik zelf erg leuk. Er wordt veel gedoneerd aan kringloop winkels en veel mensen kopen er. De rotatie van producten is dus erg hoog. Elke keer dat je een bezoekje brengt aan een kringloop winkel (ik probeer elke 2 tot 3 weken te gaan) zul er er ‘nieuwe’ dingen aantreffen. Ik vind het ontzettend leuk om te neuzelen en van te voren niet te weten wat ik zal gaan vinden.

Voordelen van Kringloop Winkels

Houd het lokaal

Mijn favoriete kringloop winkel wordt gerund door vrijwilligers en alle winst wordt gedoneerd aan lokale goede doelen. Dit houd het geld lokaal (in plaats van het uitgeven aan grote kleding merken die gevestigd zijn in het buitenland) en helpt de lokale kleine ondernemer.


Kinderkleding

Hoe kleiner kinderen zijn, hoe sneller ze groeien. Dit is de belangrijkste reden waarom ik bijna nooit nieuwe kleding voor mijn kinderen koop. Baby's groeien vaak binnen een paar maanden uit tot een nieuwe maat, waardoor het ongelooflijk verspillend (en kostbaar) is om telkens nieuwe kleding te kopen als ze die nodig hebben.


Speelgoed

Bijna al het speelgoed van mijn kinderen is tweedehands. Soms kunnen kinderen 5 minuten genieten van speelgoed en zijn ze er klaar mee. Tweedehands kopen kan een goede oplossing zijn. Wat ik doe is al het speelgoed waar ze niet meer in zit in een doos stoppen en ze ongeveer om de maand of zo doneren. Dan gaan we naar de tweedehandswinkel en zoeken we wat nieuw speelgoed waar ze een paar maanden mee kan spelen. Ik hou van deze cyclus omdat ze iets ‘nieuws’ krijgt om haar bezig te houden en het bespaart me veel geld omdat ik geen nieuw speelgoed hoef te kopen.

Voordelen van Kringloop Winkels

Voorbeeld voor kinderen

De zorg voor het milieu is belangrijk voor mij, dus ik wil mijn dochter dit belang ook leren. Daarom gaan we vaak samen naar een kringloopwinkel en snuffelen we ook door haar spullen om te kijken wat er gedoneerd kan worden. In dit geval vraag ik haar; ‘Speel jij hier nog mee of kunnen andere kinderen hiermee spelen?’ Ze kan mij dan gewoon vertellen waar niet meer mee wordt gespeeld en wat je wel mag doneren. Op deze manier laat ik haar zien dat haar speelgoed een tweede leven kan krijgen, wat een goed begin is om mijn meisje te leren hoe ze voor het milieu moet zorgen.


Herinneringen ophalen

Een kringloopwinkel bezoeken doe ik soms gewoon om rond te snuffelen, zonder iets speciaals te zoeken. Ik geniet gewoon van de herinneringen aan wat sommige items die ik zie mij opleveren, omdat je vaak dingen kunt vinden die ouder zijn dan tien en soms twintig jaar oud en die je aan je kindertijd herinneren.


Upcycling

Dit is de reden dat ik naar de tweedehandswinkels ga. Ik zoek naar stoffen waar ik iets nieuws van kan maken. Ik heb een zero waste-winkel en ik probeer altijd een of twee items te hebben die zijn geüpcycled. De stof kan een gordijn of beddengoed zijn, zolang het maar 100% katoen is, kan ik er iets bruikbaars van maken.

Voordelen van Kringloop Winkels

Duurzaam

Het produceren van kleding vraag veel water en chemicalien. Voor de productie van een spijkerbroek is er meer dan 8.000 liter water nodig. Dit is een ontzettende hoeveelheid en dan heb ik nog niet eens gesproken over verpakkingen en transport. En dan nog zullen er kleding stukken direct op de afval berg beland omdat ze niet verkocht zijn. Ik vind dit echt heel erg. Goede kwaliteit kleding kan jaren mee gaan en zelfs als je er dan op uitgekeken bent, kun je het aan de kringloop winkel geven. Op deze manier maak je er iemand anders blij mee en beland het niet bij het afval.


Stop het uitbuiten van derde wereld landen

Veel kleding wordt geproduceerd in derde wereld landen. De mensen hier werken meer dan 12 uur per dan aan het maken kleding. Ze verdienen erg weinig en het is vaak net genoeg om alleen hun familie te voeden. Terwijl we in de westerse wereld kleding kopen en weg gooien alsof het niets is. Door tweedehands kleding te kopen zul je niet direct de werk omstandigheden van deze mensen veranderen. Het helpt wel bij het laten nadenken van de kleding industrie over hun strategie. Wij als consument hebben daarin de macht en bepalen hoe de industrie werk. Als wij onze gewoontes aanpassen, zal de kleding industrie zich ook moeten gaan aanpassen. Als de vraag naar goedkope kleding uit landen als Bangladesh en India omlaag gaat zullen zij ook genoodzaakt zijn hun strategie aan te passen.

Voordelen van Kringloop Winkels

Speelgoed

Bijna al het speelgoed van mijn meisje is tweedehands. Kinderen kunnen zo ontzettend snel uitgekeken zijn op speelgoed dat het tweedehands kopen een goede oplossing is. Wat ik doe is, eens in de 2 a 3 maanden alle speelgoed waar ze op uitgekeken is in een doos stoppen en dit doneren aan de kringloop. Waarna we opzoek gaan naar ‘nieuw’ gebruikt speelgoed. Ik vind dit erg leuk om te doen en het houd het voor haar uitdagend omdat ze redelijk vaak ‘nieuw’ speelgoed krijgt.


Je maakt een Statement

Zoals eerder vermeld, kies je door voor tweedehands kleding te kiezen ervoor om een statement te maken door niet deel te nemen aan de fast fashion-industrie. Dat je weigert bij te dragen aan grote coöperaties die geld verdienen over de rug van werkgevers die onder slechte omstandigheden werken en weinig verdienen.

U geeft ook aan dat u om het milieu geeft, aangezien de kledingindustrie niet alleen veel water verbruikt, maar ook zeer vervuilend is vanwege het hoge gebruik van pesticiden bij de katoenproductie en vanwege alle chemicaliën die worden gebruikt bij het verven van de kleding.


Dit zijn verschillende redenen waarom tweedehandswinkels geweldig zijn, of je nu geld wilt besparen, op zoek bent naar een nieuwe schat, of het milieu wilt helpen (of al het bovenstaande) en tegelijkertijd je lokale gemeenschap wilt helpen.


Meer Duurzame Mode

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page