Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

25 Makkelijke Stappen om je Afval te Verminderen

Updated: Dec 12, 2023

In een tijdperk waarin milieukwesties de krantenkoppen domineren en een gewetensvol leven een prioriteit is, is de zoektocht naar het minimaliseren van afval van het allergrootste belang geworden. Terwijl we door een wereld navigeren die rijk is aan hulpbronnen, is het belang van het verminderen van afval nog nooit zo duidelijk geweest. Elk weggegooid item vertelt een verhaal over inefficiëntie, uitputting van hulpbronnen en druk op het milieu. Toch ligt er te midden van deze uitdaging een rijk van mogelijkheden: een wereld waarin bewuste keuzes, innovatief denken en eenvoudige alledaagse handelingen de weg vrijmaken voor het terugdringen van afval. Van het opnieuw bedenken van consumptiegewoonten tot het omarmen van de principes van recycling en compostering: de reis naar afvalvermindering is een ingewikkeld maar lonend traject dat aansluit bij de behoeften van onze planeet. Sluit je aan bij de beweging, omarm de verandering en begin aan een reis naar een duurzamere toekomst – een waarin afval tot een minimum wordt beperkt, hulpbronnen worden gerespecteerd en onze planeet bloeit.


Keuken

Welkom in de levendige wereld van culinaire conservering! De keuken, een oase van heerlijke creaties, heeft ook de kracht om een aanzienlijke impact te hebben op ons milieu. Van boer tot bord: de reis van voedsel omvat ingewikkelde processen die vaak tot verspilling leiden. Wees echter niet bang! Met een vleugje creativiteit en een vleugje bewuste keuzes wordt het verminderen van verspilling in de keuken een spannend avontuur. Ga met me mee terwijl we ingenieuze tips, slimme hacks en bewuste praktijken verkennen die niet alleen de smaakpapillen prikkelen, maar ook duurzaamheid bepleiten. Laten we beginnen aan een smaakvolle reis naar een groenere, milieuvriendelijkere keuken!

keuken - afval verminderen

Eet minder vlees

De beste manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen is door vaker vleesvrij te eten. De vleesindustrie is een van de grootste veroorzakers van broeikasgassen en is verantwoordelijk voor veel ontbossing in het Amazonegebied. Bovendien krijgen dieren vaak hormonen om ze sneller te laten groeien (zodat je sneller en goedkoper je biefstuk kunt eten). Volgens de Food and Drug Administration (FDA) hebben ze sinds de jaren vijftig een aantal steroïdehormoongeneesmiddelen goedgekeurd voor gebruik bij rundvee en schapen. Deze omvatten natuurlijk oestrogeen, progesteron, testosteron en hun synthetische versies. Deze medicijnen verhogen de groeisnelheid van de dieren en de efficiëntie waarmee ze het voer dat ze eten, omzetten in vlees.

Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van rood vlees op jonge leeftijd het risico op borstkanker bij vrouwen in de pre-menopauze kan verhogen.

Dus als het milieu geen goede reden is om je vleesinname te verminderen, is je gezondheid dat misschien wel.

25 best ways to reduce waste

Koop minder

Een van de beste manieren om je afvalproductie te verminderen, is door simpelweg minder te kopen. Tegenwoordig zien we veel verkopen die zeggen ‘koop er één, krijg er één gratis’. Voor de meesten van ons is dit een belangrijke trigger om meer te kopen dan we nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat we meer eten dan we zouden moeten, dus koop geen 2 voor 1, want het is geen goede deal als je het niet nodig hebt. Het kan zijn dat je uiteindelijk de ene kant op gooit of de tweede eet, omdat de houdbaarheidsdatum nadert. Dit kan ertoe leiden dat je meer eet dan je zou willen en kan zelfs leiden tot gewichtstoename als je dit te vaak doet, dus over het algemeen: doe dat niet. koop wat je niet nodig hebt, ook al is het gratis.


Bewaar restjes

Wist je dat het gemiddelde Amerikaanse huishouden meer dan 30% van het voedsel dat zij kopen verspilt? Nog erger is dat meer dan tweederde van de Amerikaanse huishoudens in dit onderzoek een voedselverspillingsschatting heeft van tussen de 20% en 50%.

Het kan moeilijk zijn om de exacte hoeveelheid voedsel te bereiden waar iedereen zin in heeft. Dit betekent dat je altijd wat restjes overhoudt, omdat meer eten dan je lichaam nodig heeft niet gezond is. Dus, wat te doen met de restjes? Wij vriezen onze restjes in. Zelfs als het maar een klein beetje is, bewaar ik deze restjes in onze vriezer. Eens in de twee weken is er een dag waarop we niet koken, maar wel alle restjes in onze vriezer opeten, waardoor we veel voedselverspilling besparen.

boodschappen doen - afval verminderen

Maak een boodschappenlijst

Plan je maaltijden en maak een boodschappenlijstje voordat je boodschappen doet. Als je van tevoren weet wat je gaat eten, koop je geen dingen die je misschien niet nodig hebt en voorkom je ook impulsaankopen omdat die niet op je lijstje staan. Door je maaltijden te plannen, zorg je er ook voor dat je geen spullen koopt die je nog op voorraad hebt, waardoor je geen eten weggooit.


Brood invriezen

Minstens één van mijn maaltijden per dag is een broodmaaltijd. Meestal is dit mijn lunch. Als ik een brood koop, leg ik het direct nadat ik thuiskom in de vriezer. Zo voorkom ik dat ik sneetjes brood moet weggooien omdat ze gaan schimmelen en heb ik elke keer als ik er een of twee uit de vriezer haal een vers sneetje brood.


De Markt

Als je boodschappen gaat doen, ga dan eerst naar je plaatselijke markt. Hiermee steun je niet alleen de lokale economie, maar hoogstwaarschijnlijk vind je je eten ook zonder pakketje. Voedselverpakkingen zijn een van de grootste veroorzakers van stortplaatsen en als je op een markt winkelt, zult je geen voedselpakketverspilling tegenkomen. Bovendien zal je ecologische voetafdruk kleiner zijn omdat ons voedsel vaak van ver komt (bosbessen uit Chili, ananas uit Costa Rica), wat bijdraagt aan een grote ecologische voetafdruk. Op een markt wordt alleen lokaal geproduceerd voedsel aangeboden, wat betekent dat je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen door hier je fruit en groenten te kopen.

markt - afval verminderen

Soms heb je voedselverspilling die gewoon niet eetbaar is. Om te voorkomen dat dit voedselafval op stortplaatsen belandt, kun je het composteren. Composteren is niet alleen gunstig om de hoeveelheid afval die je produceert te verminderen, maar je krijgt ook geweldige mest voor je tuin! Het kweken van fruit en groenten in je tuin met de compost die je hebt gemaakt, is een groot voordeel van composteren.


Wegwerprietjes zijn een groot probleem voor het milieu, omdat ze vrij klein zijn. Wanneer ze in onze omgeving terechtkomen, kunnen dieren ze voor voedsel aanzien en opeten. Het is dus beter om helemaal geen rietje te gebruiken. Als je echter toch een rietje wilt gebruiken, kies dan voor een herbruikbaar rietje van roestvrij staal of bamboe. Zelfs een wegwerppapieren rietje is een betere optie vergeleken met een wegwerpbaar plastic rietje. Het mag geen verrassing zijn dat uit onderzoek is gebleken dat papieren rietjes een veel milieuvriendelijkere optie zijn als je een rietje moet gebruiken dan een plastic rietje.


Badkamer

Welkom in de ruimte waar kleine veranderingen grote gevolgen hebben! De badkamer, die vaak over het hoofd wordt gezien in de zoektocht naar duurzaamheid, is een hotspot voor afvalproductie. Maar wees niet bang, want deze oase van reinheid kan ook een domein van milieuvriendelijke innovatie zijn. Van de ogenschijnlijk onbeduidende keuzes op het gebied van tandpastatubes tot de liters water die door onze douches stromen: elke beslissing in deze kamer heeft de kracht om bij te dragen aan een schonere, groenere planeet. Ga met mij mee op een verhelderende reis door eenvoudige maar effectieve strategieën om afval in je badkamer te minimaliseren en deze te transformeren in een toevluchtsoord voor zowel persoonlijke verzorging als milieubeheer.

badkamer - afval verminderen

Shampoobar

Wist je dat een fles shampoo 80-85% water bevat? Dit betekent dat als we shampoo kopen, we veel water kopen. Omdat water nogal zwaar is en dit allemaal getransporteerd moet worden, zorgt dit voor een enorme ecologische voetafdruk. Niet alleen dat een shampoofles ook is gemaakt van plastic dat moeilijk te recyclen is en hoogstwaarschijnlijk op stortplaatsen zal belanden. Door over te stappen op een vaste shampoo vermijd je zowel watertransport als het gebruik van een plastic fles. Wat nog beter is, is dat een vaste shampoo veel langer meegaat dan een fles shampoo, waardoor je op de lange termijn veel geld bespaart.


Bamboe tandenborstel

De gemiddelde levensduur van de mens is 80 jaar. Omdat we onze tandenborstels elke drie maanden moeten vervangen, betekent dit dat we tijdens ons leven meer dan 300 tandenborstels per persoon gebruiken. We naderen 8 miljard mensen in de wereld die allemaal hun tanden poetsen met een plastic tandenborstel die na een paar maanden wordt weggegooid. Dit resulteert in een enorme hoeveelheid plastic die op stortplaatsen belandt. Door over te stappen op een biologisch afbreekbare bamboe tandenborstel zet je een kleine stap in het verminderen van de hoeveelheid afval die je produceert.

toilet - afval verminderen

Gerecycled toiletpapier

We gebruiken het toilet allemaal meerdere keren per dag. Elke keer dat we naar de badkamer gaan, spoelen we papier door de afvoer. Maar wist je dat het maken van papier een zeer energie-intensief proces is? Niet alleen het kappen van de bomen, maar ook het omzetten van het hout in papier is een niet zo milieuvriendelijk proces. We zouden kunnen stoppen met het gebruik van toiletpapier en voor een bidet kunnen kiezen, maar dit spreekt niet iedereen aan. Maar de meeste mensen zijn meer open voor de overstap naar een duurzamer merk voor hun toiletpapier. Kies bij het kopen van toiletpapier voor gerecycled toiletpapier.


Kleding

Welkom in het rijk van duurzame mode, waar het mantra is: "less is more"! Een rommelige kast verbergt niet alleen je favoriete overhemd; er schuilt een groot aantal milieuproblemen achter. Gelukkig is er een stijlvolle revolutie aan de gang, een revolutie die pleit voor het verminderen van verspilling in je garderobe. Van slimme winkelstrategieën en creatieve herbestemming tot het omarmen van minimalisme en upcycling-trends, er staat een schat aan methoden klaar om je kast om te toveren tot een baken van duurzaamheid. Ga met mij mee op deze reis terwijl we de geheimen ontsluiten van het samenstellen van een chique, milieuvriendelijke kast die zowel stijl als geweten belichaamt!

kleding lijn  - afval verminderen

Droog aan de Lijn

Droog kleding aan de lijn in plaats van een droger te gebruiken. Een droger verbruikt doorgaans ergens tussen de 2.000 en 6.000 watt per gebruik. Om je een inschatting te geven hoeveel energie dit is: de gemiddelde laptop verbruikt zo’n 60 watt per uur.

Naast het verhogen van de energierekening heeft het gebruik van een droger nog meer nadelen. Je kleding zal sneller verslechteren, waardoor je vaker nieuwe kleding nodig hebt. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar je kunt het ook voorkomen door je kleding aan de lijn te laten drogen. Een wasdroger heeft ook onderhoud nodig. Als je je droger niet goed onderhoudt, wordt deze steeds energieonzuiniger, waardoor het langer duurt om je kleding te drogen en je energierekening nog verder stijgt.

Was op een Lagere Temperatuur

Niet alleen verbruikt je wasdroger veel energie, maar je wasmachine vraagt ook veel elektriciteit. Om de energierekening nog verder te verlagen, was je je kleding op een lagere temperatuur en kies je een korter wasprogramma. Wasmachines zijn tegenwoordig zeer efficiënt en kunnen je wasgoed sneller schoon krijgen en wasmiddelen zijn ook beter vergeleken met een paar decennia geleden, wat betekent dat een kortere, koelere wascyclus prima zal werken om je kleding schoon te maken. Meestal wordt je kleding toch niet erg vies. Misschien een beetje stoffig of zweterig, wat nog een reden is om over te stappen op een kortere, minder warme wasroutine.

25 best ways to reduce waste

Vermijd Fast Fashion

Een van de beste manieren om afval te verminderen is door voor kwaliteit te kiezen. De beste manier om dit te doen is door fast fashion te vermijden. De fast fashion-industrie levert een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Niet alleen omdat de productie van katoen zo veeleisend is, maar ook omdat het proces van het bleken en verven van de katoen zeer vervuilend is. Dus door kwaliteitskleding te kopen en fast fashion te vermijden, help je niet alleen de planeet, maar bescherm je ook je huid tegen veel chemicaliën die achter kunnen blijven op de kleding die in de fast fashion-industrie wordt geproduceerd.


Upcycling

Upcycle kleding die niet meer past of niet meer bij jouw stijl past. Dit is nog een geweldige manier om je afval te verminderen en tegelijkertijd je oude kleding een nieuw leven te geven. Een tijdje geleden scheurde ik mijn favoriete jeans, waar ik mijn favoriete rok van maakte. Het is handig als je handig bent met een naaimachine, maar op YouTube vind je ook veel tutorials voor het upcyclen van kleding zonder gebruik van een naaimachine.


Lenen of ruilen

Een andere optie is om kleding te lenen of te ruilen met vrienden. Je bent niet de enige die af en toe iets nieuws wil dragen. Je vrienden willen het ook veranderen. Organiseer dus een ruilfeestje met vrienden en ruil de kleding die je niet meer leuk vindt.

stapel truien - afval verminderen

Kantoor

Welkom bij de reis om je kantoor te transformeren in een duurzame oase! In de snelle wereld van de bedrijfsdrukte lijkt het verminderen van verspilling misschien een lastige taak, maar wees niet bang! Kleine, doelgerichte veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Van het omarmen van digitale documentatie tot het implementeren van recyclingprogramma's en het aanmoedigen van bewuste consumptie: er is een overvloed aan strategieën die wachten om ontdekt te worden. Samen ontrafelen we praktische tips en creatieve oplossingen die niet alleen de verspilling minimaliseren, maar ook de weg vrijmaken voor een groenere, milieubewustere werkruimte. Laten we dit avontuur aangaan richting een duurzaam kantoorecosysteem, waar elke actie bijdraagt aan een mooiere, schonere toekomst!


Vermijd Printen

Wist je dat zelfs stevig papier gerecycled kan worden: minder dan 70% van al het papier wordt daadwerkelijk gerecycled. Dit percentage is zelfs nog lager voor niet-duurzame goederen gemaakt van papier, zoals tijdschriften. In dit geval bedraagt het recyclepercentage slechts ongeveer 45%. Er is dus een grote hoeveelheid papier die op stortplaatsen belandt, zelfs als het gerecycled kan worden. Om te voorkomen dat we hieraan bijdragen, kunnen we stoppen met het gebruik van papier. Een van de beste manieren om dit te doen is door te voorkomen dat je op papier afdrukt wanneer dit niet nodig is. Als het mogelijk is om je bestanden digitaal te bewaren. Doe het alstublieft.

kantoor  - afval verminderen

Digitale notities

Tijdens het werk (of zelfs in onze privétijd) is het soms nodig om aantekeningen te maken. Een papieren notitieboekje is misschien de eerste keuze, maar tegenwoordig is je telefoon ook een geweldig apparaat om aantekeningen op te maken. Maak je liever aantekeningen met pen en papier, kies dan voor een herbruikbaar notitieboekje. Zo kun je alles schrijven wat je wilt en als je de notities niet meer nodig hebt, kun je ze eenvoudig wissen en de pagina's opnieuw gebruiken voor andere notities.


herbruikbaar notitieboek  - afval verminderen

Bibliotheek

Ik hou van lezen, maar het is jaren geleden dat ik een nieuw fysiek boek kocht. Dat komt omdat ik als ik een fysiek boek wil lezen, naar de bibliotheek ga. Dit bespaart een enorme hoeveelheid papier die normaal gesproken wordt gebruikt bij het maken van een nieuw boek. De selectie die onze bibliotheek heeft, is echter eerder beperkt. Daarom heb ik ook een e-book. Een e-boek is geweldig omdat het erg klein en licht is, terwijl er veel boeken in passen, waardoor het geweldig is om mee te nemen.


Onderweg

In een wereld die bruist van beweging en dynamiek is de zoektocht om onderweg afval te verminderen een verkwikkend avontuur geworden. Stel je dit voor: je bent in een drukke straat, het ritme van het leven wervelt om je heen, en te midden van deze wervelwind is er een kans om duurzaamheid te verweven. Het aangaan van de uitdaging van het minimaliseren van afval terwijl je onderweg bent, is niet alleen een daad van milieubewustzijn; het is een levensstijl die vindingrijkheid en vindingrijkheid voorstaat. Van de aantrekkingskracht van herbruikbare containers tot de kunst van bewuste consumptie: ga met mij mee op deze reis waarbij elke stap een kans wordt om verspilling tegen te gaan en onze vergankelijke momenten om te zetten in duurzame triomfen.

fietsen  - afval verminderen

Neem een tas mee

Een andere geweldige manier om afval te verminderen is door op alles voorbereid te zijn. Wanneer ik het huis verlaat, ongeacht hoe lang mijn reis zal duren, heb ik altijd een herbruikbare boodschappentas bij me voor die verrassende winkelbezoekjes. Ik wil koste wat het kost vermijden dat ik in de supermarkt een plastic tasje koop. Daarom neem ik altijd een herbruikbare katoenen tas mee.


Vermijd autogebruik

Vervoer met de auto vergroot je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Ik heb mijn auto een tijdje geleden verkocht en heb er nooit spijt van gehad. Als ik ergens heen moet, gebruik ik het openbaar vervoer, de fiets of ga ik te voet. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook nog eens een geweldige oefening.

wandelen  - afval verminderen

Neem Lunch mee

De meesten van ons hebben behoefte aan een maaltijd op het werk. Als je gewend bent om voor je dagelijkse lunch naar de cafetaria te gaan, probeer dan thuis je lunch klaar te maken en mee te nemen. Zo bespaar je niet alleen geld, aangezien het kopen van dagelijkse lunches op de lange termijn duur kan worden, het is ook gezonder omdat je niet elke dag in de verleiding komt door die gefrituurde snacks.


Andere manieren om afval te verminderen

In een wereld vol innovatie en creativiteit is het streven naar afvalvermindering veel verder gegaan dan conventionele methoden. Naast recycling en compostering ligt er een boeiend rijk aan inventieve benaderingen om afval tegen te gaan. Van het upcyclen van oude materialen tot verbluffende nieuwe creaties tot het omarmen van een minimalistische levensstijl en het verdedigen van de opkomst van pakketvrij winkelen: de mogelijkheden om afval te verminderen zijn even divers als opwindend. Het verkennen van deze onbekende gebieden onthult een mozaïek van ingenieuze oplossingen die niet alleen onze ecologische voetafdruk minimaliseren, maar ons leven ook van een vleugje duurzaamheid en verbeeldingskracht voorzien.


Weigeren

Een van de beste manieren om afval te voorkomen is door te voorkomen dat het ontstaat. Daarom kun je bonnen het beste weigeren nog voordat ze zijn afgedrukt. Het slechte aan bonnen is dat ze op papier lijken, maar het is een speciaal soort papier dat niet recyclebaar is, dus je kunt dit beter vermijden.

Hetzelfde geldt voor andere freebies en tassen. Weiger ze als je ze niet nodig hebt. Nee zeggen tegen gratis spullen die je niet nodig hebt, kan in het begin een beetje een uitdaging zijn. Maar als je denkt: ‘Ik wil niet iets dat ik over een paar minuten weggooi, is dat veel logischer en maak je het jezelf gemakkelijker.


Vermijd producten voor eenmalig gebruik

Of het nu gaat om de wegwerpkoffiebeker van je plaatselijke café of om wegwerpborden voor een feestje. Vermijd ze zoveel mogelijk. Voor je koffie to go kun je je eigen herbruikbare (geïsoleerde) koffiemok meenemen, terwijl je voor een feestje gewoon de borden kunt gebruiken die je al hebt. Als je van plan bent veel mensen uit te nodigen, kun je die extra borden ook lenen of zelfs huren.

herbruikbare koffie beker - afval verminderen

Cadeaus geven is geweldig, maar de meesten van ons hebben al veel spullen en we hebben er niet meer van nodig. In plaats van een fysiek verjaardagscadeau te geven, geef je een ervaring cadeau. Een paar voorbeelden van geweldige beleveniscadeaus zijn een kookles, een wijnproeverij of een dagje in een spa. Het zijn stuk voor stuk geweldige belevingscadeaus en de herinnering aan dit belevingscadeau (misschien zelfs samen met jou) zal veel langer meegaan vergeleken met een fysiek cadeau.


Als je op zoek bent naar iets nieuws, of het nu kleding, elektronica of keukengerei is, controleer dan eerst andere opties in plaats van nieuwe te kopen. Als je het maar een korte tijd nodig hebt (zoals een trouwjurk), kun je ervoor kiezen om het te lenen of te huren. Als je het regelmatig moet gebruiken, controleer dan eerst of je het tweedehands kunt kopen. Of dit nu online of in een fysieke kringloopwinkel is, het maakt niet uit, het belangrijkste is dat er geen nieuwe materialen hoeven te worden verzameld voor de items die je zoekt.

kringloop markt  - afval verminderen

Het verminderen van afval is niet alleen een taak; het is een krachtige stap naar een betere, duurzame toekomst. Elke kleine actie weerklinkt in een collectieve beweging, die een wereld bevordert waarin vindingrijkheid, innovatie en gewetensvolle keuzes floreren. Terwijl we afscheid nemen, onthoud dat je keuzes ertoe doen – van het omarmen van herbruikbare alternatieven tot bewuste consumptiegewoonten. Laten we deze reis voortzetten en onze gedeelde toewijding vieren om afval te verminderen en een planeet te koesteren waar duurzaamheid gedijt, en zo een erfenis van verantwoordelijk rentmeesterschap voor de komende generaties vorm te geven.


Meer Duurzaam Leven Tips

Meer afval verminderen


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page