· 

Wat niet te zeggen tegen vrouwen met een PND

Vaak is het erg moeilijk om een persoon met een depressie te bereiken en door de verkeerde (maar o zo goed bedoelde) dingen te zeggen kan de afstand alleen maar groter worden. Hieronder vind je een paar voorbeelden die goed bedoeld zijn maar beter anders geformuleerd kunnen worden. 

wat zeggen tegen een vrouw met postnatale depressie

Geniet ervan… ‘  Oww wat vind ik dit een rot opmerking. Het heeft voor mij een jaar geduurd voordat ik deze opmerking überhaupt snapte. Natuurlijk kan iemand die het liefst weg wil uit de situatie waar ze in zit niet ‘genieten’. De baby kan nog zo mooi, lief en schattig zijn, als het tussen de oren niet lekker zit zal genieten geen optie zijn. Een opmerking als ‘probeer goed voor jezelf te zorgen’ had ik meer gewaardeerd. Vooral omdat het woord ‘probeer’ erin zit. Als dit woordje er niet in zou zitten en zeg je ‘zorg goed voor jezelf’ dan zou ik het al een stuk minder waarderen. Deze laatste voelt een gebiedende wijs en als of het moet. Als je dan ‘ja zal ik doen zegt’ voelt het als liegen waardoor je je weer schuldig voelt. Zeg je ja dat je het gaat proberen en lukt het dan niet, dan voelt het minder als falen omdat je het toch geprobeerd hebt. 

Kan ik iets voor je doen?’ Ook deze opmerking is zo goed bedoelt maar mijn hoofd zal zo hard in de knoop dat ik geen beslissingen kon nemen en dus op deze vraag nee zei. Ondanks dat ik best wat hulp had kunnen gebruiken. Wat je dan wel kan vragen zijn gesloten vragen;

  • Zal ik een kopje thee voor je zetten?
  • Het is mooi weer, ga je mee een stukje wandelen? 
  • Zal ik even op de baby letten terwijl jij rustig kan douchen?
  • Zal ik even stofzuigen/afwassen/planten water geven?
  • Zal ik boodschappen doen voor je zodat ik straks (kies een maaltijd) voor je kan koken?

Hoe gaat het met je?’ Dit is zo’n vraag waarbij het antwoord ‘goed’ het enige sociaal geaccepteerde antwoord is en je een ander zal je niet snel krijgen. Ik heb lang na moeten denken over wat voor vraag ik wel gewaardeerd zou hebben. Aan de ene kant wil je deze vraag niet overslaan omdat je oprecht interesse hebt in hoe het met de persoon gaat. Aan de andere kant snap je vaak ook wel dat het antwoord ‘goed’ het sociaal geaccepteerde antwoord is en in het geval van een depressie niet waar is. Wat je zou kunnen zeggen is ‘Wat leuk je weer te zien! Je ziet er al weer een beetje beter uit dan laatst’. In dit geval sla je de vraag ‘hoe gaat het’ over maar je negeert de gemoedstoestand van de ander niet. Ook overdrijf je niet omdat je ‘een beetje beter’ zegt. ‘Wat zie je er goed uit’ zou ik niet zeggen. Dat gelooft de persoon toch niet. 

wat zeggen tegen een vrouw met postnatale depressie

Als je iemand in je direchte omgeven hebt met een zware depressie kan dit heel heftig zijn. Ik hoop dat deze voorbeelden je een beetje kunnen helpen.