· 

Lotgenoten vinden bij een stuitbevalling

In Nederland liggen ongeveer 3,2% van de kindjes die a terme geboren worden in stuit. Dit zijn er ongeveer 5000 per jaar. Slechts 15% hiervan wordt vaginaal geboren. Hoewel 750 stuitbevallingen per jaar in Nederland als een redelijk aantal klinkt, zijn er ruim 100 ziekenhuizen waar dit plaats kan vinden. Dit komt dus neer op 7 a 8 per ziekenhuis, per jaar. Dit verkleint de kans aanzienlijk om in je eigen regio een lotgenoot tegen te komen die net als jij een stuitbevalling heeft meegemaakt. 

lotgenoten bij een stuit bevalling

Toen het inmiddels een paar maanden beter met me ging, voelde ik me goed genoeg om weer een beetje sociaal te doen en ging ik eens in de twee weken naar een mama cafe hier in de stad. Dit doe ik nog steeds en het is erg leuk om in contact te komen met andere mamas in de stad. Daarnaast vind ik het voor de kleine belangrijk dat ze ook in contact komt met andere kleintjes. Een keer waren er nieuwe mamas met kleintjes van enkele weken oud. Ik hoorde ze praten over de hun bevalling. De baby van de ene was zo’n 4 weken te vroeg geboren, de ander had een bevallingsverhaal dat mij erg bekend in de oren klonk. Ze vertelde dat haar meisje in stuit lag tot aan het einde van de zwangerschap en dat de draaipoging in eerste instantie succesvol was. Helaas draaide zo op het laatste moment toch weer terug en kreeg ze net als ik vorig jaar de keuze; keizersnee of stuitbevalling proberen. Ook zij koos het laatste. Ondanks dat de begeleiding die zij had totaal anders was, zij wist het immers al van te voren, was het fijn om iemand te spreken die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt. Om ervaringen te delen en te vergelijken hoe het ook kan gaan. Zo heeft zij 1,5 uur (!) moeten persen terwijl dit bij mij ongeveer een kwartier was. Bij haar zijn er naast de knip tijdens de persfase nog andere ingrepen gedaan om alles te bespoedigen terwijl mijn meisje er na de vrijwel gelijk was. Ook moest zij verplicht in bed blijven tijdens de weeën terwijl ik in de beval kamer mocht rondlopen en mocht douchen als ik dit wilde. Kortom haar ervaring met de bevalling was totaal anders dan de mijne ondanks dat we in hetzelfde ziekenhuis bevallen zijn. Ik vond het vooral erg fijn om met iemand te praten die henzelf had meegemaakt en ervaringen uit te wisselen. Ik heb het gevoel dat dit een goede bijdrage levert aan mijn herstel van mijn postnatale depressie.

lotgenoten bij een stuit bevalling

Wat ook fijn was, is dat we naast de ervaring met de stuitbevalling, nog meer gemeen hadden. Wasbare luiers kwamen ter sprake. Iets waar ik het niet snel over heb omdat het in de ogen van vele vaak vies en raar gezien wordt. Blijkbaar wilde ze ook graag wasbare luiers gebruiken maar was dat tot op heden niet gelukt. Ik heb haar wat tips kunnen geven en wat van mijn wasbare luier stash meegeven zodat ze ook deze kon uittesten. Ik vind het altijd erg leuk als ik iemand tegen kom die ook enthousiast is over wasbare luiers. Die zijn, zeker in deze regio, zo zeldzaam. 

 

Bron