· 

Het krijgen van meerdere miskramen

Na mijn eerste miskraam vlak voor kerst 2017 heeft het een tijdje geduurd voordat het hoofdstuk een tweede kindje weer naar boven kwam. Ondanks mijn depressie krabbelde ik na enkele weken weer op en ging het zelfs zo goed dat ik een poging deed tot afbouwen van de antidepressiva. Helaas slaagde de poging niet maar ik voelde me weer goed en ik ging me weer wat meer bezig houden met zwanger worden. 

meerdere miskramen

2 maanden later had ik (weer) een positieve zwangerschapstest in handen. Ik was een beetje blij maar wel heel erg angstig. De gedachte ‘wat als het weer mis gaat’ kon ik maar niet uit m’n hoofd krijgen. Ook durfde ik de verloskundige niet te bellen voor een afspraak. In mijn hoofd werd het pas echter als ik die afspraak had gemaakt en was ik pas echt zwanger als ik dat kleine wezentje in mijn buik heb mogen zien. Kortom alles wat ik zou moeten doen om het ‘echt’ voor mezelf te maken hield ik af. Wel slikte ik al een zwangerschap multivitamine voor de foliumzuur dus iets heel erg onverantwoord deed ik niet. Ik had ook niet heel erg last van zwangerschap symptomen dus dat ging allemaal prima. We gingen met z’n drieën zelfs een weekend kamperen omdat ik me zo goed voelde. Tijdens deze kampeer trip ging het helaas mis.

 

 

Het begon met een beetje bloed verlies. Iets wat op zich niets hoeft te betekenen maar mijn onderbewust zijn wist al dat het weer mis was. Aangezien ik niets bij me had qua maandverband en ik eigenlijk ook niet wilde blijven, zijn we naar huis gegaan. Eenmaal thuis werd het bloedverlies erger en kon ik alleen nog maar huilen. Ik voelde me zo raar en leeg. Ook begon ik ontzetten aan alles twijfelen. Misschien was er tijdens het verwijderen van de placenta na de stuitbevallingwel iets mis gegaan. Misschien is er iets beschadigd waardoor het steeds mis gaat. Misschien zorgen mijn medicijnen ervoor dat ik steeds een miskraam krijg. Van alles ging er door mijn hoofd.

 

Nadat ik uit het diepste dal geklommen was, ben ik met al deze vragen naar de huisarts gegaan. Ze was gelukkig erg begripvol (ik ben echt heel blij met mijn super lieve huisarts) en wilde me graag helpen. Ook verzekerde ze me dat mijn medicatie niet de oorzaak was van de miskramen. Ze begeleide op dat moment meerder vrouwen die mijn merk antidepressiva slikte en zwanger waren. Verder vertelde ze me dat er officieel pas verder onderzoek gedaan wordt als er 3 miskramen hebben plaats gevonden. Wel kon ze een belletje doen naar een gynaecoloog om meer informatie in te winnen. Dit laatste vond ik wel erg fijn. Ze zou me hier later over terug bellen.

Het belletje dat ik de volgende dag kreeg stelde me aan de ene kant gerust want de gynaecoloog vertelde mijn huisarts dat het positief was dat ik wel zwanger kan worden maar helaas kreeg ik ook te horen dat er waarschijnlijk weinig tot niets uit een onderzoek zou komen als ik hier verder naar wil laten kijken. Kortom ik heb waarschijnlijk gewoon pech gehad maar het blijft natuurlijk erg vervelend. 

Meerdere miskramen

Een andere nadeel van het krijgen van meerdere miskramen is dat ik nu geen zwangerschapstest meer durf te doen. Zo had ik een tijdje terug een cyclus van 6 weken maar ik durfde maar niet te testen. Gelukkig/helaas (?) werd ik gewoon ongesteld wat toch weer erg dubbel voelde. Ik hoop dat ook dit gewoon wat tijd nodig heeft om ook een plekje te krijgen.