Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Wasbare Luiers Strippen - Diep reinigen van Wasbare luiers

Updated: Feb 16

Heeft je het gevoel dat je wasbare luiers niet meer zo presteren als voorheen? Ruiken ze ook als ze net uit de wasmachine komen? Misschien is het tijd om je wasbare luiers te strippen. In deze blogpost deel ik al mijn tips en trucs met betrekking tot het strippen van wasbare luiers.


Wat betekent het strippen van wasbare luiers?

Wanneer je wasbare luiers gebruikt, kan het zijn dat je twijfelt of je luiers voldoende schoon zijn. Wanneer dit inderdaad het geval is, wil je deze luiers misschien grondig reinigen om er zeker van te zijn dat ze weer fris en schoon zijn. Het grondig reinigen van wasbare luiers wordt strippen genoemd.


Moet je wasbare luiers strippen?

Het strippen van je wasbare luiers is een behoorlijk zware behandeling voor je luiers en zou niet regelmatig moeten worden gedaan. Dit komt omdat het strippen van wasbare luiers een inweekproces is dat behoorlijk hard is voor de stof. Vooral omdat de oplossing waarin de luiers zitten nogal bijtend is, wat betekent dat het de stof zal slijten als het te vaak wordt gedaan. Strippen is niet de manier om luiers regelmatig schoon te maken. Als je een goede wasroutine hebt, zou strippen niet nodig moeten zijn. Het strippen van wasbare luiers kan worden gezien als een laatste redmiddel om je luiers te redden wanneer ze maanden of zelfs jaren achtereen niet goed zijn behandeld. Er zijn echter bepaalde gevallen waarin het nodig kan zijn om je wasbare luiers te strippen.


Wanneer is het nodig om Wasbare Luiers te Strippen?

Strippen is vaak nodig als wasbare luiers lange tijd in hard water zijn gewassen (zonder gebruik van een wateronthardingsbehandeling). Hard water wordt gedefinieerd als water dat grote hoeveelheden calcium- en magnesiumcarbonaten, bicarbonaten en sulfaten bevat. Wassen in onbehandeld hard water kan problemen veroorzaken zoals een ophoping van mineralen (van de eerder genoemde mineralen) in de luierstof. Dit kan een verminderde opname en bacteriegroei in de luiers veroorzaken wanneer deze bacteriën tijdens het wassen niet goed worden verwijderd.


Redenen om je wasbare luiers te strippen zijn dus:

  • Als je je luiers te lang in onbehandeld, hard water wast, kunt je bovengenoemde problemen krijgen.

  • Een verminderd absorptievermogen van de wasbare luiers kan lekken veroorzaken terwijl de luier er niet verzadigd uitziet.

  • Je luiers hebben een sterke urinegeur die zelfs als ze net zijn gewassen, blijft hangen.

  • Onjuiste wasroutine met een zwak wasmiddel zoals zeepnoten of het gebruik van wasverzachter op wasbare luiers. Dit laatste geeft stoffen een laagje waardoor ze zacht aanvoelen, maar verhindert ook het absorptievermogen.

  • Tweedehands luiers kopen van iemand die de wasbare luiers misschien niet goed heeft gewassen.

wasbare luiers strippen

Wanneer hoef je geen luiers te strippen?

  • Als je wasbare luiers schoon uit de was komen, wat betekent dat ze fris ruiken (of helemaal niet ruiken).

  • Wateronthardingsbehandeling een paar keer vergeten.

  • Een nieuw merk wasmiddel gebruiken (zolang het een sterk wasmiddel is).

  • Niet-absorberende stoffen luiers, zoals overbroekjes en pockets, hoeven niet te worden gestript omdat dit geen absorberend materiaal is.


Waarmee strip je wasbare luiers?

Je hebt niet veel speciale chemicaliën nodig als je je luiers wilt strippen. Deze methode gebruikt slechts 3 ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de meeste supermarkten of misschien heb je ze al in huis. Hoe dan ook, dit zijn geweldige toevoegingen aan elk huishouden, omdat het zeer eenvoudige schoonmaakproducten zijn.


Wassoda

Wassoda is natriumcarbonaatdecahydraat. Het is het hoofdingrediënt in veel wasmiddelen en andere droge zeeppoeders en het werkt ook als waterontharder. De wassoda bindt zich aan de mineralen die hard water maken en zorgt ervoor dat het wasmiddel goed in de vezels wordt opgenomen om je luiers schoon te maken. Dit is niet hetzelfde als baking soda.

wasbare luiers strippen - wassoda

Calgon

Dit is een waterontharder met als werkzame stof natriumcitraat. De naam Calgon is een combinatie van twee woorden; Calcium Gone. Dit is precies wat natriumcitraat doet, het bindt zich aan calcium, een van de veroorzakers van hard water, zodat het uit het water verwijderd.

wasbare luiers strippen - Calgon

Wasmiddel (dat enzymen bevat)

Gebruik een wasmiddel met goede reinigende eigenschappen (oftewel geen zeepnoten) en met enzymen. Enzymen zijn nodig voor het afbreken van eiwitten (die aanwezig zijn in bijvoorbeeld je eten en dus jouw (en je baby's) poep) die in je luiers aanwezig kunnen zijn.


Borax

In de VS wordt ook borax ook toegevoegd. Dit is in Nederlands niet te krijgen voor consumenten en het is ook niet noodzakelijk. Borax of natriumboraat is een andere waterontharder die net iets anders werkt dan Calgon, en wordt daarom ook gebruikt omdat het het water verder onthard.


Hoe strip en reset je wasbare luiers?


  • Eerst gaan we onze stripmix maken. Wanneer je de gootsteen gebruikt om te strippen heb je minder van dit mengsel nodig dan wanneer je een (halfvolle) badkuip gebruikt. Bij het gebruik van de gootsteen gebruik ik 1 eetlepel van elk van de bovengenoemde ingrediënten (wassoda, Calgon en wasmiddel). Voor een halfvolle badkuip gebruik ik 3 keer zoveel, dus 3 eetlepels van elk van de ingrediënten.

  • Begin je stripcyclus met schone luiers (ze hoeven niet droog te zijn zolang ze maar gewassen zijn). We strippen alleen het absorberende deel van de luiers, omdat alleen die een minerale opbouw kunnen hebben, zoals voorgevormde luiers, prefolds, inserts of alles-in-één luiers.

  • Vul je gootsteen met warm water. Als je veel luiers hebt die je wilt strippen, kun je een badkuip halfvol vullen met heet water.

  • Voeg je stripmix toe aan het hete water en roer het totdat alles is opgelost.

  • Voeg je luiers toe en laat ze minstens 2 uur weken, maar bij voorkeur langer met een maximum van 8 uur.

  • Roer de luiers af en toe om (een of twee keer per uur) om meer ophoping van vuil uit de stof te verwijderen.

  • Houd er rekening mee dat het water van kleur kan veranderen en vies kan gaan ruiken. Dit is normaal omdat door de ophoping van vuil de luiers erg veel viezigheid los kunnen laten. Het kan ook zijn dat je geen verandering ziet of ruikt, dit is ook normaal aangezien niet alle vuiligheid voor ons zichtbaar is.

  • Giet na het weken het water af en knijp er zoveel mogelijk water uit.

  • Na het weken gaan de luiers de wasmachine in. Ze moeten worden gedesinfecteerd van al het losgekomen vuil en aanslag. Dit kan door de luiers op de warmst mogelijke temperatuur in je wasmachine te wassen. Het is niet nodig om wasmiddel toe te voegen, omdat de luier tijdens het inweken voldoende waterontharder en wasmiddel hebben opgenomen.

  • Was je luiers na de hete wasbeurt opnieuw met een gewone wasroutine voor wasbare luiers, zodat je luiers weer lekker fris zijn.

Deze procedure zou je wasbare luiers volledig moeten resetten en zou de absorptie ten goede moeten komen.


Subtiel Strippen

Soms is er een aanslag in je luiers die niet wordt veroorzaakt door hard water of een verkeerde wasroutine, maar door te veel gebruik van billenzalf (of andere crèmes op oliebasis) op de billen van je baby. In dit geval kan een mildere behandeling dan de bovengenoemde harde behandeling een betere eerste poging zijn om te zien of dit het probleem oplost. In dit geval gebruiken we slechts één ingrediënt; Afwasmiddel. Zorg ervoor dat je een fatsoenlijk merk gebruikt waarvan bekend is dat het alle vlekken op oliebasis verwijdert (gebruik trouwens nooit afwasmiddel in je wasmachine). Woont je in een gebied met hard water of doe je altijd de was met een waterontharder, gebruik die dan ook voor deze stripmethode. Als je geen hard water hebt waar je woont, is een waterontharder niet nodig (maar kan ook geen kwaad).


Hoe te strippen met afwasmiddel.

  • Begin met vers gewassen luiers (ze hoeven niet droog te zijn maar wel schoon).

  • Vul je gootsteen met heet water en voeg een eetlepel fatsoenlijke afwasmiddel toe. Als je veel luiers nodig hebt, kun je een halve badkuip vullen. In dit geval heb je een paar eetlepels nodig. Voeg ook een waterontharder (zoals Calgon) toe als je ergens met hard water woont.

  • Voeg de luiers toe aan het hete zeepsop

  • Laat de luiers minimaal een uur inweken

  • Als je grote vlekken hebt en je deze flik wilt boenen, is na het weken de tijd om dat te doen. Gebruik een oude tandenborstel om de vlekken te schrobben, zodat alle overgebleven crème van de luiers afgeboend kunnen worden.

  • Spoel je luiers in de gootsteen of bad om het meeste afwasmiddel te verwijderen.

  • Was je luiers alleen met water, omdat er nog wat zeep in zit, wat voldoende zou moeten zijn om je luiers mee te wassen. Droog na deze wasbeurt je luiers zoals je normaal zou doen en je luiers zijn klaar.

wasbare luiers strippen

PS: Vlekken in wasbare luiers betekenen niet dat de luiers vuil zijn. Hardnekkige vlekken veroorzaakt door de pigmenten in babypoep zullen zich hechten aan de vezels van de wasbare luier. Dit veroorzaakt verkleuring, maar dit betekent niet dat de luiers nog steeds vuil zijn. Na meerdere keren wassen zal dit slijten (mits er geen nieuwe vlekken ontstaan). Een dagje 'bleken' in de zon kan ook wonderen doen aan je luiers.


Meer Wasbare luiers

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page