· 

Afbouwen antidepressiva

Na de miskraam na 8 weken zwangerschap had ik een flinke terugval van mijn post natale depressie. Ik zag de psychiater wat vaker maar het duurde wel enkel weken voordat ik me weer wat beter ging voelen.

Afbouwen antidepressiva

Door deze terugval heb ik een pauze genomen van mijn shop zodat ik rustig kon herstellen. Toen ik me weer wat beter begon te voelen ging ik weer tijd doorbrengen achter m'n naaimachine. Eerst waren het alleen wat kleertjes voor m’n kleine meid maar al snel pakte ik de activiteiten voor mijn shop weer op. Ook het sporten werd weer met enig regelmaat gedaan. Op den duur voelde ik me zelfs zo goed dat ik wilde over leggen met de psychiater om de antidepressiva af te bouwen. Als ik dan weer zwanger mag raken zit ik tenminste niet meer aan de medicatie was mijn gedachte.

 

 

Mijn psychiater wilde mij hierin wel begeleiden aangezien het toen al een redelijke periode (een week of 8) een stuk beter met mij ging. Er moest erg geleidelijk worden afgebouwd omdat direct stoppen met deze medicatie vrijwel zeker voor een terugval zou zorgen. Ik kreeg  een lichtere variant van mijn antidepressiva zodat ik in kleine stapjes kon afbouwen.

De eerste twee dagen na het afbouwen merkte ik eigenlijk vrij weinig. Hierna kreeg ik last van de eerste afkick verschijnselen. Ik had erg veel last van hoofdpijn en was ontzettend moe. Ik was nauwelijks ergens toe in staat. Het voelde een beetje alsof mijn lichaam ergens heel hard voor moest werken terwijl er van buitenaf niets te zien was. Ik voelde me verder niet down of neerslachtig dus dat was positief. De periode met hoofdpijn en moeheid duurde ongeveer 3 a 4 dagen waarna het weer beter ging en ik weer dingen kon gaan doen.

Bij het volgende stapje werd deze cyclus herhaald. De eerst paar dagen gingen prima, waarna ik weer hoofdpijn kreeg. Ook dit klaarde weer op. Omdat ik het gevoel had dat ik te snel aan het afbouwen was hadden de psychiater en ik besloten om even op deze dosis antidepressiva te blijven om mn lichaam een beetje rust te geven.

Helaas ging ik me in deze periode steeds slechter voelen. Ik werd steeds meer somber en kreeg zelfs weer huilbuien. De psychiater wilde dat ik mijn medicatie weer ging ophogen maar ik wilde het nog even aankijken. Het afbouwen had ik als best zwaar ervaren en weer ophogen zou betekenen dat ik hier nog een keer door heen zou moeten. Dit wilde ik liever niet.

De daarop volgende dagen gingen alleen maar slechter. Meer huilbuien en het ging mijn nu ook beperken in mijn functioneren gedurende de dag. Ook kwamen er weer negatieve gedachtes over mijn kleine meid naar boven. Vooral deze laatste vond ik echt verschrikkelijk en zodra ik dit merkte ben ik gelijk weer de oude dosis medicatie gaan gebruiken. Ik had dit wellicht wat minder drastisch aan moeten aanpakken door weer rustig op te bouwen maar ik wilde zo snel mogelijk van die vervelende gedachtes af. Met als gevolg dat ik in de daarop volgende dagen nog wat wazig was. 

Afbouwen antidepressiva

Kortom, deze poging tot afbouwen van de antidepressiva is helaas niet gelukt. Ik weet nu wel wat ik kan verwachten als ik nog een poging ga doen en ik zal ook meer tijd uittrekken om de medicatie rustig af te bouwen.