Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Innovatief Textiel - Wat is Zorb

Updated: Dec 11, 2023

Wanneer je hebt besloten voor wasbare luiers of herbruikbare menstruatieproducten te gaan, merk je vaak dat er veel materialen zijn om uit te kiezen. Je zou kunnen gaan voor natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe of hennep voor je luiers/menstruatieproducten of je kan iets synthetisch kiezen zoals microvezel of bamboe houtskool. Ook is er Zorb dat veel minder vaak voorkomt en veel minder bekend is. Laten we dit materiaal eens nader bekijken om erachter te komen wat Zorb is, wie het heeft gemaakt en hoe Zorb werkt.


Geen zin om te lezen? Kijk dan de video (engels talig).


Wie maakt Zorb?

Zorb wordt geproduceerd door Wazoodle in de VS of Canada. Het bedrijf werd opgericht door een familie van textielingenieurs die in 2005 naar de VS migreerden. Na een paar jaar in de VS te hebben gewoond, besloten ze om weer de textielproductie in te gaan. Na het starten van hun bedrijf kochten ze een Canadees textielbedrijf dat het moeilijk had, Wazoodle. De producten en waarden van Wazoodle lagen hen nauw aan het hart en ze gingen door met de producten die zij ook produceerden. Tegenwoordig staat Wazoodle voor familie, kwaliteit en goede service met zorg voor moeder aarde. Ze staan ​​bekend om hun absorberende en organische stoffen zoals Zorb.


Wat is Zorb?

Omdat Zorb is gemaakt door textielingenieurs, hebben ze wat verder in de stoffen gekeken. Ze willen een zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd materiaal, maar dit moet ook zo functioneel mogelijk zijn. Waar 100% hennep of bamboe ook milieuvriendelijke stoffen zijn met een groot absorptievermogen, wilde Wazoodle iets beters. Iets dat veel sneller absorbeert en veel sneller droogt, terwijl het ook zo dun mogelijk is. Dus ze gaven zichzelf nogal wat uitdagingen, maar de resulterende stof is geweldig.

Zorb kan 20 keer sneller worden opgenomen dan andere materialen. Natuurlijke vezels zoals katoen, bamboe en (vooral) hennep zijn relatief langzame absorbers van vocht, wat voor kleding geen probleem is. We gebruiken de stof echter voor een ander doel, wasbare luiers. Als een baby plast, is dat vaak veel vocht in relatief korte tijd. Je hebt dus een stof nodig in je wasbare luier die dit vocht ruim voldoende opneemt. Zorb doet dit ongelooflijk goed. Het kan tot 10 keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden in minder dan 2 seconden, waardoor dit materiaal ideaal is voor grotere baby's die steeds meer tegelijk plassen.

Zorb is dus een extreem snel absorberend materiaal dat veel vocht kan vasthouden.


Waar is Zorb van gemaakt?

Waar is Zorb precies van gemaakt? Het exacte recept van het materiaal is bedrijfsgeheim (anders zou iedereen het kunnen maken). Zorb is gemaakt van niet-allergische, duurzame en gemakkelijk te reinigen materialen. Het zijn vezels van een mix van bamboe, katoen, viscose en poly-microvezel. Allemaal vezels die ook te vinden zijn in veel wasbare luiers.

Wat het zo super absorberend maakt, is dat ze van deze vezel ongelooflijk dunne vezels hebben gemaakt (op het oog lijkt het een beetje op suikerspin, veel extreem dunne draden). Deze vezels hebben een gemiddelde diameter van 0,012 millimeter. Deze draden zijn dus ongeveer 10 keer dunner dan een mensenhaar. Het voordeel hiervan is dat het veel vocht kan opnemen omdat elk van deze draden vocht kan opnemen. Niet alleen dat, het kan dit ook nog eens extreem snel doen en het kan dit vocht ook nog eens heel snel afgeven. Hierdoor droogt Zorb ook erg snel.

Zorb-vezels kunnen niet op zichzelf worden gebruikt, maar moeten worden ingeklemd tussen 2 lagen stof die samen Zorb-stof vormen.


wat is zorb

Soorten Zorb

Sinds de eerste productie van Zorb heeft het veel veranderingen en ontwikkelingen doorgevoerd. Zorb-stof is er nu in verschillende variaties, waaronder Original, Zorb 2, Zorb 3D, Zorb 4D en Zorb Microfiber Terry.

Zorb origineel

Het originele Zorb-materiaal is een niet geweven materiaal dat tussen andere stoffen moet worden genaaid om het voor je te laten werken.


Zorb 2e generatie

De tweede generatie Zorb komt in twee versies (Dimple en Diamond) die al tussen andere stoffen zit. Dit is meestal bamboe, katoen of een mengsel van beide. Deze stof moet worden voorgewassen, omdat deze de neiging heeft om veel te krimpen.


3D Zorb

3D Zorb heeft een verbeterd ontwerp en absorptie in vergelijking met de tweede generatie. Deze versie zit al ingeklemd tussen andere stoffen. Dit is meestal bamboe, katoen of een mengsel van beide. Het is ook de eerste versie die in meer dan alleen effen wit verkrijgbaar is. Voorwassen is nodig voordat je ermee gaat naaien.


4D Zorb

4D Zorb is het nieuwste (op het moment van schrijven) type Zorb. Het heeft een unieke vierdimensionale stof die super absorberend en ook waterdicht is, wat betekent dat het op zichzelf kan worden gebruikt. Het komt in een grote verscheidenheid aan kleuren. Dit materiaal is voorgewassen door de fabrikant.

Zorb microvezel badstof

Zorb microvezel Terry is 100% poly-microvezel dat is geproduceerd voor superabsorptie. Deze stof is extreem gevoelig voor rafelen en moet goed afgewerkt worden. Ook is een voorwas nodig omdat deze stof de neiging heeft te krimpen.


Wazoodle is een groeiend en ontwikkelend bedrijf dat steeds nieuwe en meer absorberende materialen maakt. Maar zolang er vraag is naar de oudere versie van Zorb, zullen ze die ook blijven produceren.


Heeft Zorb compressielekken?

Materialen die verzadigd zijn met vocht hebben de neiging om te lekken als je er druk op uitoefent. Dit wordt compressielekkage genoemd. In vergelijking met andere materialen heeft Zorb de neiging om minder compressie lekkage te hebben in vergelijking met andere stoffen. Vooral 3D Zorb omdat het is ontworpen om compressielekken te voorkomen. Samen met Bummis, een fabrikant van wasbare luiers/herbruikbaar maandverband (helaas bestaat het merk niet meer), werd dit meer dan twee jaar getest en geoptimaliseerd met daadwerkelijke gebruikers van de producten. Op deze manier konden de ingenieurs hun materialen ontwikkelen en verbeteren tot de 3D Zorb die we vandaag kennen.


Is zorb natuurlijk?

Poly-microfiber (of polyester microfiber) maakt deel uit van de vezels van Zorb. Microfiber kan worden gemaakt tot een extreem dunne synthetische vezel gemaakt van alle mogelijke combinaties van natuurlijk en synthetisch garen. Het natuurlijke garen is in dit geval katoen en bamboe, terwijl het synthetische garen polyester is. Polyester is ook geen natuurlijk materiaal omdat het is gemaakt van aardolie. Een fossiele brandstof. Dus is zorb natuurlijk? Nee, maar het grootste deel van Zorb is natuurlijk, terwijl een klein deel synthetisch is.


Is zorb het waard?

Ik zou Ja zeggen. Het is geweldig voor kindjes die flink plassen als extra absorberend materiaal, maar ik gebruik ze ook in de wasbare luiers voor mijn pasgeboren baby. Dit komt omdat het materiaal extreem dun is en toch zeer absorberend. Dit vermindert het dikke pakket rond de billen, waar wasbare luiers vaak last van hebben, vooral bij een kleine baby.


Waar koop je Zorb?

Zorb wordt op veel plaatsen verkocht, maar het kan een grotere uitdaging zijn om het te bemachtigen als je niet in de VS of Canada woont. Dus als je in Noord-Amerika woont, kunt je rechtstreeks van hun site kopen en profiteren van hun service en redelijke verzendkosten.

Als je net als ik niet in de VS woont, zijn je opties beperkt. Ik heb verschillende kleinere wederverkopers in Europa gevonden die Zorb verkopen vanuit hun Etsy-winkel. De prijs is hoger in vergelijking met de website van Wazoodle, maar de verzendkosten zijn veel lager.

Wat is Zorb

Hoe Zorb te wassen?

Wanneer je je Zorb-stoffen of producten voor het eerst ontvangt, moet je ze wassen, omdat je niet weet wat er tijdens verzending mee is gebeurd. Je weet niet wie ze heeft aangeraakt of waar ze misschien een tijdje zijn gebleven tijdens het transport.

Ook als je met Zorb-stof wilt naaien, is wassen nodig omdat deze de neiging heeft te krimpen. Je wilt niet dat je naaiprojecten krimpen nadat je ze hebt gemaakt. Was daarom al het materiaal voor je aan je naaiproject begint.

Vies Zorb-materiaal kan worden gewassen zoals je normaal zou doen voor wasbare luiers of maandverband. Ze hebben geen speciale behandeling nodig. Gebruik geen wasverzachter op je Zorb-stof (of een andere stof die je wilt gebruiken voor het absorptievermogen), omdat dit een laagje op de stof creëert die het absorptievermogen van het materiaal vermindert.

Ik raad af om Zorb in de droger te doen (ook al zegt Wazoodle dat het oké is) omdat een droger niet erg milieuvriendelijk is en de stof sneller slijt.


Hoe te werken met Zorb?

Als je met Zorb wilt naaien, raad ik aan om 3D Zorb te gebruiken. Dit is het gemakkelijkst om mee te werken en geweldig voor zowel wasbare luierinleggers als herbruikbare maandverbanden. Je moet een naaimachine gebruiken met een goede locksteek of een locker, zodat je de randen van je stof goed kunt afwerken en de absorberende Zorb-kern op zijn plaats blijft.


Meer Wasbare Luier stoffen

Meer Wasbare luiers


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page