· 

13 Tekenen van een Postnatale Depressie

Hoe een postnatale depressie zich uit verschilt sterk per persoon. De ene zal sommige symptomen heftiger ervaren dan de ander. Hieronder vind je een lijst met symptomen die vaak voorkomen bij een jonge mama met een post natale depressie. 

symptomen van een postnatale depressie

- Angst om alleen te zijn. Ik had dit zelf erg sterk. Als mijn vriend met mij en de kleine thuis was, was alles prima maar zodra hij van huis ging kwamen veel van onderstaande symptomen naar boven.

- Huilen zonder duidelijke rede. Dit had ik ook erg vaak. Soms kan een huilbui als een opluchting voelen. Met een PND is dit helaas niet het geval. Ook mijn vriend vond dit erg moeilijk. Hij ziet mij huilen maar kan er helemaal niets aan doen omdat ik ook niet weet waar het vandaan komt. Het enige wat hij voor me kon doen was er voor me zijn.

- Spanningen. Ontspannen lukte me niet. Zeker niet als ik alleen was met de kleine. Ik was op zulke momenten hyper alert en de tijd ging voor mijn gevoel super traag.

- Angst voor social contact. Deze had ik in mindere mate doordat ik niet alleen wilde zijn. Ik wilde graag dat er iemand bij me was. Ik ben van mezelf best wel een einzelgänger dus dit was wel iets dat voor mij afwijkt van wat normaal is.

 

 

- Gedachtes over schade van de baby of zichzelf. Ook deze had ik niet. Ik wilde alleen maar weg uit de situatie. Ik had al helemaal bedacht hoe ik dat zou gaan doen en waar ik heen zou gaan.

- Schuldgevoelens. Alles voelde ik me schuldig over. Dat ik me nergens toe kon zetten, dat ik geen band voelde met de kleine, dat ik om alles moest huilen… Alles.

- Verstoring van eetlust. Eten deed ik nauwelijks voordat ik de medicatie voor de depressie kreeg. De zwangerschaps kilo’s vlogen eraf.

- Gebrek aan persoonlijke verzorging. Tijdens mijn PND vond ik voor mezelf zorgen heel erg moeilijk. Mn haren kammen of mn tanden poetsen voelde als een dagtaak en werd op sommige dagen gewoon overgeslagen.

- Verlies van libido. Dit lijkt me logisch. Als je je niet goed voelt heb je er ook geen zin in.

- Verlies van zelfvertrouwen en zelfwaarde. Omdat het iemand met een PND vaak niet lukt om voor zichzelf, laat staan anderen, te zorgen, voel je je al snel niets waard. Je verliest je zelfvertrouwen en je komt geestelijk in een neerwaartse spiraal terecht.

- Vermoeidheid of hyperalertheid. Ik was hyper alert waardoor ik me niet kon ontspannen en steeds meer vermoeid raakte.

- Niet kunnen hechten/binden aan de baby. Ik voelde zo’n ontzettend grote afstand tot mijn newborn en ik had zo sterk het gevoel dat ze er maar tijdelijk zou zijn. Het voelde voor mij alsof iemand haar binnenkort zou komen ophalen en dat er dan een einde aan dit gevoel zou komen. Heel vreemd en irrationeel was dit gevoel maar wel de beste manier hoe ik dit kan omschrijven.

- Niets voelen. Op een gegeven moment zat ik zover in mijn negatieve spiraal dat ik niets meer voelde. Ik voelde me erg leeg en kon vaak alleen maar apathisch voor me uit kijken. 

symptomen van een postnatale depressie

Niet iedereen die depressief is ervaart dezelfde symptomen. Zoals je kon lezen wijken mijn symptomen ook wat af van de standaard (en zeg eens eerlijk, wie is er nu standaard?).  Heb je het vermoeden dat je of iemand in je omgeving wellicht depressief is, ga met de persoon naar de huisarts. Vanuit daar kunnen ze verder helpen. Denk alsjeblieft niet ‘het gaat vast wel weer over’. Dit zou inderdaad kunnen maar het kan wel een paar maanden tot een jaar duren voor je zover bent. Wacht hier niet op! Je wilt toch kunnen genieten van het opgroeien van je kleintje?