Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Wasbare Luiers - Hoe werkt het - Hoe begin je?

Updated: Nov 29, 2023

Ga naar:

Voordelen Wasbare Luiers

Soorten Wasbare Luiers


De eerste keer dat ik iemand hoorde zeggen dat ze wasbare luiers voor hun baby wilden gebruiken, was tijdens mijn laatste jaar op de universiteit. Ik herinner me dat ik verrast was dat dit nog steeds een ding was en ik vond het raar om te doen als er zoveel meer handige opties beschikbaar zijn.

Een paar jaar later werd ik zelf zwanger. Ik wilde het beste voor mijn baby en na wat onderzoek wilde ik geen wegwerpluiers voor mijn baby gebruiken. Niet alleen vanwege de enorme afvalproductie maar ook vanwege het grote aantal chemicaliën in reguliere wegwerpluiers. Ik herinner me dat mijn moeder me vertelde dat ik allergisch was voor wegwerpluiers, wat me nog meer aanmoedigde om wasbare luiers te gebruiken in plaats van wegwerpluiers.


Waarom wasbare luiers?

Er zijn verschillende redenen om wasbare luiers te overwegen. De belangrijkste is de afvalproductie. Wist je dat in een huishouden met een kind in luiers meer dan 50% van dat huishoudelijk afval de luiers zijn? Op stortplaatsen nemen wegwerpluiers ongeveer 4% van de totale hoeveelheid afval in beslag. Wegwerpluiers zijn een van de grootste veroorzakers van plastic afval wereldwijd, aangezien plastic de meeste wegwerpluiers waterdicht maakt. Een baby gebruikt ongeveer 4.000 tot 6.000 wegwerpluiers tot zindelijkheidstraining, wat ertoe leidt dat er wereldwijd elke minuut ongeveer 300.000 wegwerpluiers worden weggegooid. Deze luiers komen op stortplaatsen terecht, worden verbrand of vervuilen het milieu, inclusief onze oceanen.

De afvalproductie van wegwerpluiers samen met alle chemicaliën die aanwezig zijn in wegwerpluiers zijn voor mij voldoende redenen om wasbare luiers te gebruiken.

Wasbare Luiers - Hoe werkt het - Hoe begin je

Voordelen van wasbare luiers

Er zijn veel voordelen aan wasbare luiers, zowel voor de ouders, voor de baby als voor het milieu.


Ouders

  • Je bespaart geld wanneer je besluit om wasbare luiers te gebruiken. Wasbare luiers kunnen zo duur of zo goedkoop zijn als je zelf wilt, maar gemiddeld kost een set wasbare luiers je ongeveer $ 800. Deze set kan voor meerdere baby's worden gebruikt en als je ze niet meer nodig hebt, kunnen ze weer worden verkocht (er is een grote markt voor tweedehands wasbare luiers. Wegwerpluiers kosten je ongeveer $ 70 per maand of $ 840 per jaar. Dit betekent dat wasbare luiers zijn aanzienlijk goedkoper in gebruik. Zelfs als we $ 100 per jaar toevoegen voor wassen en andere accessoires voor wasbare luiers, is het nog steeds aanzienlijk goedkoper.

  • Wasbare luiers ruiken niet. Ik weet dat dit moeilijk te geloven is, maar ik heb veel gelegenheden gehad dat ik het feit dat mijn kleintje in haar wasbare luier had gepoept volledig over het hoofd zag. Dit komt omdat PUL (waarvan de buitenste laag van wasbare luiers vaak gemaakt is) de geur zo goed vasthoudt. Pas toen ik de luier opendeed, was er een geur ...

  • Een ander groot voordeel van het gebruik van wasbare luiers is dat je nooit zonder komt te zitten (zolang je maar regelmatig wast).

  • Wasbare luiers zien er ook schattig uit. Dit is misschien geen grote pro, maar ik vond het geweldig om mijn meisje in haar wasbare luier rond te zien lopen.


Baby

  • Een wasbare luier bevat geen chemicaliën om vocht op te nemen. Wegwerpluiers kunnen sporen van dioxine bevatten, een uiterst giftig bijproduct van het papierbleekproces (om de luiers wit te maken). Het is een kankerverwekkende chemische stof, de meest giftige van alle aan kanker gerelateerde chemicaliën.

  • Een baby voelt zich nat nadat hij zijn behoefte heeft gedaan. Dit is zowel een voordeel als een nadeel, aangezien de baby natter kan blijven wanneer ze hun behoefte doen, wat huiduitslag kan veroorzaken, terwijl ze ook het gevoel hebben dat ze zichzelf nat maken, wat kan helpen om eerder zindelijk te worden.

  • Baby's hebben een dik pak om de billen als ze een wasbare luier dragen. Dit is misschien een nadeel voor ouders omdat kleding misschien slecht past, maar als een baby begint te lopen, is er altijd een kussen rond hun billen om de val te breken.

wasbare luiers - hoe werkt het -

Milieu


Moderne Wasbare luiers

De wasbare luiers die je grootouders gebruikten, zijn niet dezelfde als de moderne wasbare luiers. Hoewel deze manier van wasbare luiers nog steeds mogelijk is (en door sommige ouders wordt gedaan), kiezen de meeste ouders voor een andere manier van wasbare luiers die veel gemakkelijker en gebruiksvriendelijker is. Niet alleen de wasbare luier heeft in de loop der jaren veranderingen ondergaan, maar ook onze wasmachine. Waar onze ouders de luiers kookten om ze goed schoon te krijgen, hoeven wij dit niet meer te doen, omdat onze wasmachines het werk veel beter kunnen dan wat wij met de hand kunnen doen. De wasmachines van tegenwoordig kunnen onze kleding heel goed schoonmaken en zelfs zeer vuile items zoals wasbare luiers zijn tegenwoordig niet opgewassen tegen de wasmachines. Dus niet alleen de wasbare luier werd veel moderner, onze wasmachines werden veel beter en efficiënter.


Wasbare Luiers - Hoe werkt het - Hoe begin je

Bij het betreden van de wereld van wasbare luiers kan alles een beetje overweldigend en verwarrend zijn. Er zijn gewoon zoveel verschillende soorten wasbare luiers om uit te kiezen. Hoe weet je wat wat is en wat het beste bij je past? Je ouders of zelfs grootouders hebben je misschien verteld dat er maar één soort wasbare luier is, maar dit is niet langer het geval. De moderne wasbare luier is zoveel gemakkelijker te gebruiken (hoewel je nog steeds hetzelfde zou kunnen doen als je grootouders deden). Maar om het allemaal wat duidelijker voor je te maken, heb ik een overzicht gemaakt van alle verschillende soorten wasbare luiers.


Hoeveel soorten wasbare luiers zijn er?

Er zijn 10 verschillende soorten wasbare luiers.

  1. Hydrofielen

  2. Pre-folds

  3. Strik luier

  4. Voorgevormde luier

  5. AIO

  6. AI2

  7. Pocket

  8. Hybride

  9. Oefenbroekjes

  10. Zwemluiers


Om alles duidelijk te maken zal ik hieronder elk type met je bespreken en zal ik ook wat info geven over overbroekjes, sluitsystemen en de maatvoering van wasbare luiers.


Hydrofielen

Wanneer je besluit hydrofielen luiers te gebruiken voor wasbare luiers, ga je terug naar de basis. Een hydrofiel is een enkel laags vierkant stuk stof. Dit is meestal (biologisch) katoen maar kan ook hennep of bamboe zijn. Een hydrofiel moet worden opgevouwen tot een luier. Er zijn veel verschillende soorten vouwen, omdat niet alle baby's hetzelfde zijn en elk type vouw anders om je baby zal passen. Je vouwt de hydrofiel op tot een luier met meerdere lagen tussen de beentjes van je baby zodat de stof het vocht optimaal kan opnemen. Er is geen klittenbandsysteem of drukknopen, dus je hebt iets anders nodig om de luier op zijn plaats te houden. Dit wordt vaak gedaan met een snappi (of veiligheidsspeld, maar ik raad een snappi aan omdat dit veiliger is). Omdat deze luier van absorberend materiaal is, heeft hij alleen een overbroekje nodig om alles waterdicht te maken.

Verschillende soorten wasbare luiers - hydrofielen

Voordelen van hydrofiele luiers

  • De meest goedkope optie voor wasbare luiers

  • Hydrofielen zijn zeer veelzijdig omdat ze ook kunnen worden gebruikt als spuugdoekjes, handdoeken, enz.

  • Omdat ze een enkele laag stof zijn, drogen hydrofielen snel

  • Voeg eenvoudig inleggers toe om het absorptievermogen te vergroten

  • Met een andere vouw kun je de absorptie aanpassen (naarmate de baby groeit)

  • Het overbroekje kan opnieuw worden gebruikt als de hydrofiel nat is.

Nadelen van hydrofiele luiers

  • Er is een leercurve voor de verschillende soorten vouwen

  • Er komt meer werk bij kijken omdat je eerst de luier moet omdoen en daarna de overbroekje.

  • Heeft een apart sluitsysteem nodig. Meestal een snappi.

  • Vereist een overbroekje

  • Lastig met kinderopvang/grootouders als ze niet willen meewerken.

Pre-folds

Pre-folds zijn een soort wasbare luier die erg lijkt op hydrofiele luiers. Net als een hydrofiel, is het een vierkant stuk stof, meestal gemaakt van katoen, maar het kan ook bamboe, hennep of een andere natuurlijke stof zijn. Het verschil is dat een pre-fold in de panelen is voorgevouwen om het vouwen te vergemakkelijken. Het middelste paneel is veel dikker dan de buitenste panelen en daardoor het meest absorberend. Net als hydrofielen, moeten pre-folds om je baby worden gevouwen en met een snappi worden gesloten. Door het absorberende midden is hij iets makkelijker in gebruik dan een hydrofiel.

Verschillende soorten wasbare luiers - pre-folds

Voordelen van pre-folds

  • Goedkoop (iets duurder in vergelijking met hydrofielen, maar niet veel)

  • Pre-folds zijn net zo veelzijdig als hydrofielen

  • Droogt snel

  • Voeg eenvoudig inleggers toe om het absorptievermogen te vergroten

  • Verstelbare absorptie zodat het met je baby kan meegroeien.

  • De overbroekje kan opnieuw worden gebruikt als de pre-fold nat is.

Nadelen van pre-folds

  • Er komt meer werk bij kijken omdat je eerst de luier moet omdoen en daarna de overbroekje.

  • Heeft een apart sluitsysteem nodig. Meestal een snappi.

  • Vereist een overbroekje

  • Lastig met kinderopvang/grootouders als ze niet willen meewerken.


Strikluier


Dit is weer een soort wasbare luier die je grootouders misschien herkennen. De stijl is vergelijkbaar met een hydrofiel, omdat het een groot stuk soms rekbare stof is. Dit is een natuurlijke stof zoals biologisch katoen, bamboe of hennep. Het grote verschil tussen een hydrofiele en een strikluiers zijn de linten die aan de luier vastzitten. Deze linten vervangen het gebruik van een snappi voor het sluiten van de luier. In dit geval worden de luiers om de billen van je baby gedaan en worden de linten om de taille van je baby gewikkeld om de luier op zijn plaats te houden.

Verschillende soorten wasbare luiers - strikluier

Voordelen van strik luiers

  • Goedkoop (iets duurder in vergelijking met hydrofielen, maar niet veel)

  • Strikluiers zijn net zo veelzijdig als hydrofiele luiers

  • Droogt snel

  • Voeg eenvoudig inleggers toe om het absorptievermogen te vergroten

  • Instelbare absorptie zodat het met je baby kan meegroeien

  • Het overbroekje kan opnieuw worden gebruikt als de strikluiers nat is

Nadelen van strikluiers

  • Er is een leercurve voor de verschillende soorten vouwen en het sluiten van de luier.

  • Er komt meer werk bij kijken omdat je eerst de luier moet omdoen en daarna de overbroekje.

  • De linten kunnen na het wassen gaan knopen

  • Vereist een overbroekje

  • Lastig met kinderopvang/grootouders als ze niet willen meewerken.


Voorgevormde luier

Een voorgevormde luier is vergelijkbaar met de vorige soorten wasbare luiers, omdat het alleen het absorberende materiaal is. Het grote verschil is dat deze luiers al in de juiste vorm zitten. Ze hebben de vorm van een luier die om je baby past. Een voorgevormde luier heeft elastiek rond de benen en taille voor een goede pasvorm en heeft meestal drukknopen of een klittenbandsysteem om de luiers te sluiten. Omdat deze stof (alweer meestal katoen, bamboe of hennep) nogal dik is, heeft het een groot absorptievermogen. Daarom wordt dit type wasbare luier vaak 's nachts gebruikt.

Verschillende soorten wasbare luiers - voorgevormde luier

Voordelen van voorgevormde luiers

  • Hoge absorptie

  • Meest lekvrije wasbare luiersysteem

  • Geschikt voor nachten door hoog absorptievermogen

  • De overbroekje van de aansluitende luier kan opnieuw gebruikt worden als de luier nat is.

Nadelen voorgevormde luiers

  • Prijziger optie voor wasbare luiers

  • Er komt meer werk bij kijken omdat je eerst de luier moet omdoen en daarna de overbroekje.

  • Omdat er veel absorberend materiaal bij betrokken is, is deze luier nogal dik rond je baby

  • Het dikke materiaal droogt erg langzaam


AIO - Alles-in-één wasbare luier


Dit is het wasbare luiersysteem voor jou als je iets wilt gebruiken dat erg lijkt op wegwerpluiers. Een AIO-luier is een waterdichte overbroekje met de inlegger eraan vast, waardoor dit een zeer snel en gemakkelijk systeem is om te gebruiken. Een AIO-luier is een allesomvattend systeem omdat er geen sprake is van vouwen en er geen aparte overbroekjes nodig zijn, omdat deze luiers op zichzelf werken zonder extra accessoires. Dit type luier is geweldig voor beginners die nieuwsgierig zijn naar de wereld van wasbare luiers.

Verschillende soorten wasbare luiers - AIO alles in een luier

Voordelen van AIO-luiers

  • Geen extra inleggers of overbroekjes nodig

  • Systeem uit één stuk

  • Supergemakkelijk in gebruik

  • Kinderopvang/grootoudervriendelijk systeem

  • Heeft veel leuke prints om uit te kiezen

Nadelen van AIO-luiers

  • Dit type luier staat bekend om zijn lekken omdat de pasvorm belangrijk is

  • Omdat alle absorberende lagen in de luier zijn genaaid, duurt het langer om te drogen na het wassen

  • Duurder

  • Door het beperkte absorptievermogen is dit type wasbare luier niet geschikt voor de nacht.


AI2 - Alles in twee/snap in één


Het AI2-systeem lijkt erg op het alles-in-één-systeem, omdat het net zo gemakkelijk om je baby kan worden gedaan (vergelijkbaar met een wegwerpluier). Het grote verschil is dat de inleggers kunnen worden verwijderd. Deze worden meestal met een kliksysteem aan de overbroekje vastgemaakt om te voorkomen dat de inleggers in de wasbare luier gaat schuiven. Als je baby de luier nat heeft gemaakt, hoef je alleen de inleggers te verwisselen zonder dat je de hele luier hoeft te verschonen. Wanneer er vast afval in de luier zit, is het aan te raden de overbroekje niet opnieuw te gebruiken.

Verschillende soorten wasbare luiers - AI2 alles in twee snap in one

Voordelen van AI2

  • Vergelijkbaar in gebruik als wegwerpluier

  • Instelbare absorptie

  • Droogt snel

  • Alleen de inlegger kan worden vervangen als het nat is

Nadelen van AI2

  • Als je natte inleggers wilt verwijderen, moeten deze worden aangeraakt.

  • Pasvorm is belangrijk

  • Na het wassen moet de luier in elkaar worden gezet

  • Niet geschikt voor de nacht


Pockets


Pockets zijn een soort wasbare luiers die heel gemakkelijk te gebruiken zijn. Net als AIO- en AI2-luiers gaan ze vergelijkbaar een wegwerpluier om je baby heen. Dit type luier is een beetje anders omdat er geen inleggers aan vast zijn bevestigd, maar het heeft een opening aan de binnenkant, de pocket. Deze pocket moet worden gevuld met absorberend materiaal (de inlegger) om de luier te laten werken. Deze inleggers kunnen van veel verschillende materialen worden gemaakt, zoals microvezel (synthetisch), katoen, bamboe of hennep (de laatste drie zijn natuurlijk). Dit moet worden gedaan voordat de luier om je baby wordt gedaan, dus er komt wat voorbereidend werk bij kijken en deze inleggers moeten ook voor het wassen worden verwijderd om ervoor te zorgen dat ze goed schoon worden in de was.

Verschillende soorten wasbare luiers - pocket luiers

De achterkant van deze opening is het waterdichte overbroekje, terwijl de voorkant (de kant die tegen de huid van je baby ligt) meestal een materiaal is dat voor een droog gevoel zorgt. Dit materiaal is meestal suède of fleece (beide werken hetzelfde vochtafvoerend), maar fleece voelt meestal iets prettiger aan op je huid.

Pockets kunnen per merk verschillen. Sommige hebben één opening aan de achterkant, sommige kunnen open zijn aan de voorkant en de achterkant (om de luiers gemakkelijk te kunnen vullen). Deze opening kan een 'flap'-stijl zijn en/of er kan elastiek in zitten om ervoor te zorgen dat de inlegger in de pocket blijft.


Voordelen van pockets

  • Gelijkaardig in gebruik als wegwerpluier

  • Instelbare absorptie

  • Droogt snel

Nadelen van pockets

  • Pasvorm is belangrijk

  • Lekt vaak

  • De hele luier gaat in de was.

  • Inleggers moeten voor het wassen worden verwijderd

  • Inleggers moeten voor gebruik in de pockets worden geplaatst

  • Vanwege het beperkte absorptievermogen niet geschikt voor 's nachts.


Hybride wasbare luiers

Een hybride wasbare luier is ontworpen om de overgang van wegwerp naar wasbaar gemakkelijker te maken voor nieuwe ouders. Omdat dit een kruising is tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Hybride luiers bestaan ​​uit een waterdicht overbroekje met wegwerpinleggers aan de binnenkant. De inleggers liggen in de luier (vergelijkbaar met een AI2 wasbare luier) en zodra de inlegger vuil is, wordt deze weggegooid. Wanneer de inlegvellen alleen nat zijn, kan de overbroekje opnieuw worden gebruikt met nieuwe inleggers. Het is aan te raden het overbroekje te wassen als de inleggers bevuild zijn met vaste ontlasting.

Verschillende soorten wasbare luiers - hybride luiers

Voordelen van hybride luiers

  • Past vaak goed

  • De overbroekje kan opnieuw worden gebruikt als alleen de wegwerp inlegger nat is

  • Minder wasgoed in vergelijking met gewone wasbare luier was.

Nadelen van hybride luiers

  • Minder milieuvriendelijk omdat de inleggers wegwerp zijn.

  • Hogere investering omdat je wegwerp inleggers moet blijven kopen

  • De luier moet worden klaar gemaakt met de inleggers


Oefenbroekjes


Je kind is klaar voor de zindelijkheidstraining. Geweldig! Toch kunnen er nog steeds ongelukje gebeuren. Dit is normaal omdat je kind moet wennen aan een nieuwe routine waarbij het zijn spel moet onderbreken om naar het toilet te gaan. Voor sommige kinderen kan dit een hele uitdaging zijn, ze kunnen te lang wachten en dan kan er een ongelukje gebeuren. Voor die kinderen zijn oefenbroekjes fijn. Oefenbroekjes zien eruit als ondergoed (omdat grote jongens en meiden echt ondergoed dragen) maar met een extra absorberende laag om ongelukjes op te vangen. Dit voorkomt dat ouders de hele outfit vervangen als er een ongelukje is gebeurd. Deze oefenbroekjes komen in een groot aantal maten, omdat sommige kinderen langer ongelukje hebben dan andere. Sommige oefenbroekjes hebben een verstelbare maat met drukknopen, maar sommige kinderen vinden misschien dat deze te veel op wasbare luiers lijken. Voor ouders met kinderen die op een gegeven moment weigeren een (wasbare) luier te dragen, zijn er voor 's nachts speciale oefenbroekjes beschikbaar.

De buitenkant van deze oefenbroekjes is een waterdichte laag met een print waardoor het lijkt op echt ondergoed terwijl de binnenkant vaak van superzacht natuurlijk materiaal is. Dit laatste is meestal (biologisch) katoen maar kan ook bamboe zijn. Dit is met opzet geen materiaal voor een droog gevoel, omdat je kind zich nat moet voelen, zodat het weet dat het geplast heeft.

Verschillende soorten wasbare luiers - oefenbroekjes

Zwemluiers


Net als reguliere wegwerp zwemluiers is hier ook een herbruikbare oplossing voor, de wasbare zwemluier. Dit type wasbare luier werkt vergelijkbaar met de wegwerpversie omdat er geen absorptie is (wat zinloos zou zijn in een zwembad). Een zwemluier (dus zowel wegwerp- als herbruikbaar) is ontworpen om te voorkomen dat vaste ontlasting in het zwembad komt. De buitenste laag is gemaakt van waterdicht materiaal dat goed om de beentjes en taille van de baby past om ontlasting binnen te houden. De binnenkant is van zacht materiaal. Over het algemeen lijkt een wasbare zwemluier erg op een overbroekje.

Verschillende soorten wasbare luiers - zwemluiers

Soorten Wasbare Luier Inleggers

Als het gaat om wasbare luiers, zijn er verschillende soorten inleggers die kunnen worden gebruikt om absorptievermogen te bieden. Inleggers zijn doorgaans gemaakt van verschillende materialen en kunnen gelaagd of gevouwen worden om het absorptieniveau aan te passen. Hier zijn enkele veel voorkomende soorten wasbare luierinleggers:

  • Microvezel Inleggers: Microvezel inleggers zijn gemaakt van synthetische materialen zoals polyester. Ze zijn zeer absorberend en kunnen een aanzienlijke hoeveelheid vloeistof vasthouden. Ze kunnen echter ook gevoelig zijn voor compressielekken als ze volledig verzadigd zijn. Microvezel inleggers drogen snel, waardoor ze een populaire keuze zijn voor ouders die op zoek zijn naar snellere droogtijden.

  • Bamboe inleggers: Bamboe inleggers zijn gemaakt van natuurlijke bamboevezels. Ze zijn zacht, ademend en zeer absorberend. Bamboe heeft natuurlijke antimicrobiële eigenschappen en staat bekend om zijn uitstekende absorptievermogen en behoud van trim. Bamboe-inleggers kunnen iets langer drogen in vergelijking met microvezels.

  • Katoenen inleggers: Katoenen inleggers zijn een andere optie van natuurlijke vezels. Ze zijn zacht, ademend en absorberend. Katoen is een veelzijdig materiaal dat goed bestand is tegen herhaaldelijk wassen. Katoenen inleggers kunnen wat omvangrijker zijn dan bamboe of microvezel.

  • Hennep-inleggers: Hennep-inleggers zijn gemaakt van hennepvezels, die bekend staan om hun uitstekende absorptievermogen en duurzaamheid. Ze zijn slank en hebben natuurlijke antimicrobiële eigenschappen. Hennep-inleggers kunnen een goede keuze zijn voor zware bevochtigers of gebruik 's nachts. Ze kunnen echter een langere droogtijd hebben in vergelijking met andere materialen.

  • Zorb-inleggers: Zorb is een innovatief materiaal dat extreem absorberend is en toch dun blijft. Dit maakt het een geweldig materiaal voor degenen onder ons die niet houden van de extra bulk die vaak bij wasbare luiers hoort.

  • Houtskoolbamboe inleggers: Houtskoolbamboe inleggers zijn een combinatie van bamboe en houtskool. Ze staan bekend om hun uitstekende absorptie, geurbeheersing en vlekbestendigheid. Houtskoolbamboe-inleggers zijn een populaire keuze voor zorgverleners die op zoek zijn naar extra geurbescherming.

  • Prefold-inleggers: Prefold-inleggers zijn rechthoekige stukken stof die kunnen worden gevouwen en in een luierhoes kunnen worden geplaatst. Ze zijn meestal gemaakt van katoen of bamboe en kunnen worden gevouwen om het absorptievermogen op verschillende gebieden aan te passen. Prefolds zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om aan de behoeften van uw baby te voldoen.

  • Combinatie-inleggers: Combinatie-inleggers, ook wel hybride of duo-inleggers genoemd, combineren verschillende materialen voor een beter absorptievermogen. Ze kunnen bestaan uit lagen microvezel, bamboe of hennep, die een combinatie bieden van snelle absorptie en langdurige prestaties.

Het is belangrijk op te merken dat het absorptievermogen van inleggers kan variëren, afhankelijk van het gebruikte materiaal, het aantal lagen en het merk. Het is een goed idee om met verschillende soorten inleggers te experimenteren om erachter te komen wat het beste werkt voor de behoeften en voorkeuren van uw baby.

Overbroekjes

Voor sommige soorten wasbare luiers is een overbroekje nodig. De hydrofielen, pre-fold luiers, strikluiers en voorgevormde luiers hebben allemaal een overbroekje nodig omdat ze alleen uit absorberend materiaal bestaan. Bij het kiezen van een overbroekje zijn er 2 opties, PUL of wol.


PUL

PUL- of polyurethaanlaminaat is een waterdicht materiaal dat vaak wordt gebruikt voor overbroekjes, maar ze worden ook gebruikt om menstruatieproducten of zoogkompressen waterdicht te maken.

Voordelen van PUL-overbroekjes

  • Makkelijk schoon te maken

  • Betaalbaar

Nadelen van PUL-covers

  • PUL is geen ademend materiaal

  • PUL is een soort plastic

soorten wasbare luiers

Wol

Wol wordt vaak gebruikt als overbroekje voor wasbare luiers. Wol als het op een schaap zit, is waterafstotend (om het dier droog te houden) en tegelijkertijd ademend. Wanneer we het echter als consument gebruiken, wordt de wol schoongemaakt en gewassen en is het niet langer waterdicht, dus heeft het een speciale behandeling nodig om het weer waterdicht te maken. Lanoline wordt gebruikt om wollen overbroekjes waterdicht te maken.


Voordelen van wollen overbroekjes

  • Ademend

  • Vaak lekdicht in vergelijking met PUL-overbroekjes

  • Minder vaak wassen nodig

Nadelen van wollen overbroekjes

  • Niet geschikt bij allergie voor wol of lanoline

  • Speciaal schoonmaakmiddel nodig

  • Moet worden gelanoliseerd

  • Niet veganistisch


Sluitsysteem voor luiers

Hydrofielen en pre-folds hebben een Snappi nodig om de luier te sluiten, terwijl je voor de andere soorten wasbare luiers een ander sluitsysteem nodig hebt. In dit geval moet je kiezen tussen drukknopen en klittenband om de wasbare luier van je baby te sluiten.


Drukknopen

Drukknopen worden vaak gebruikt om de luier op maat te maken maar kunnen ook gebruikt worden als sluitsysteem rond de luier. Soms is er wat kracht nodig om ze te openen en dicht te doen, waardoor het ook voor je baby moeilijker is om de luier zelf te openen. Dit betekent ook dat het voor grootouders misschien te moeilijk in gebruik is als ze beperkte kracht in de handen hebben.

soorten wasbare luiers

Klittenband

De ene kant is pluizig, terwijl de andere kant grip heeft om ze aan elkaar te laten plakken. Dit is een snelle en gemakkelijke methode zoals alles met klittenband. Er zijn echter een paar minpunten. Ze verzamelen gemakkelijk stof waardoor het zijn werkzaamheid verliest en je baby kan de luier mogelijk ook openen als hij nieuwsgierig wordt. Een ander nadeel is dat klittenband veel geluid kan maken bij het openen, wat betekent dat het je slapende baby wakker kan maken bij het verschonen van een luier.


Luiermaat

Net als wegwerpluiers zijn wasbare luiers er in verschillende maten. Naarmate je baby groeit, heb je misschien een nieuwe maat wasbare luier nodig of moet je je luiers aanpassen als je luiers in één maat hebt. Houd er rekening mee dat het gewicht dat bij elke maat wordt vermeld een richtlijn is. Elke baby is anders en de ene kan langer in een kleinere maat blijven, terwijl een andere eerder een maat groter moeten gebruiken.


Verschillende soorten wasbare luiers

Newborn

De kleinste luiermaat. Deze luiers zijn geschikt voor baby's met een gewicht tussen 2,5 kg - 5,5 kg. Hoewel er ook tot 7,5 kg gaan. Sommige luiers voor pasgeborenen hebben zelfs een extra drukknoop aan de voorkant die de tailleband verlaagt om de navelstomp te vermijden totdat deze volledig is genezen. Pasgeboren luiers zijn meestal pockets omdat ze niet veel absorptie nodig hebben en het minst dik zijn rond de billen.


Maat luiers

Dit zijn meestal 2-3 verschillende maten luiers, elk met een eigen gewichtsbereik. Dit kan maat 1,2 en 3 zijn of maat S, M en L. Maat 1 of small is vaak het bereik voor newborns van 3,5kg - 8kg. Maat 2 7,5kg - 18kg, terwijl maat 3 vaak voor grotere kinderen is die meer dan 15kg wegen. De exacte gewichtsrange kan per merk verschillen.

Verschillende soorten wasbare luiers

One Size luiers

One Size wasbare luiers hebben alle maten in één luier. Deze luiers hebben een set drukknopen aan de voorkant van de luier, zodat je gemakkelijk de maat kunt veranderen als je baby groeit. De drukknopen maken deze luiers van één maat geschikt voor een vrij breed gewichtsbereik, meestal 3,5kg - 15kg. De meeste luiers van één maat hebben 3 rijen van 3 drukknopen aan de voorkant, zodat er 3 verschillende maten kunnen worden gemaakt, maar sommige luiers hebben meer rijen drukknopen zodat er nog meer maten kunnen worden gemaakt. Dit laatste is meestal om de luier nog kleiner te maken voor pasgeborenen.


Wasbare luier voor volwassenen

Dit type wasbare luier wordt niet in detail behandeld, maar ik wilde alleen vermelden dat als je een volwassen naaste hebt die luiers nodig heeft die ook in wasbare variant beschikbaar zijn.

soorten wasbare luiers

Welk type wasbare luier is het beste?

Zoals je kunt zien, heb je veel keuzes wanneer je hebt besloten om voor wasbare luiers te gaan. Welk type wasbare luier voor jou het beste is hangt af van hoeveel tijd je in de luiers wilt investeren en van je budget. Als je veel tijd en een klein budget hebt, kan het vouwen van hydrofielen en het gebruik van overbroekjes een goede optie voor je zijn. Zo kun je wasbare luiers voor minder dan € 100,- als je kiest voor goedkope merken. Als je echter minder tijd hebt, is AIO wellicht geschikt voor je met voorgevormde luiers gedurende de nacht (vanwege het grotere absorptievermogen). Elke combinatie van wasbare luiers is oké als het past bij je budget en levensstijl.


Waar op te letten bij het kiezen van wasbare luiers

Wanneer je besluit om voor wasbare luiers te gaan, stap je een hele nieuwe wereld binnen. Er zijn zoveel verschillende vormen en merken om uit te kiezen dat het een beetje overweldigend kan zijn.

Om je op weg te helpen, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden voordat je met je onderzoek begint, omdat dit het besluitvormingsproces veel gemakkelijker zal maken.

wasbare luiers - hoe werkt het -

  • Waarom wil je wasbare luiers gebruiken? Wat is de voornaamste reden om voor stof te kiezen (kosten, gezondheid, milieu)?

  • Hoeveel tijd heb je? Wasbare luiers vragen iets meer tijd in vergelijking met wegwerpluiers. Voor sommige wasbare luiersystemen is echter minder nodig dan voor andere.

  • Wat is je budget? Je kunt duizenden euros uitgeven aan een enorme voorraad wasbare luiers met alle schattige prints, maar je kunt het ook onder de 100 houden. Het hangt allemaal af van je budget.

  • Gebruik je ze voor 1 kind of meer?

  • Waar brengt de baby de meeste tijd door? (Thuis, kinderopvang, grootouders)


Al deze punten helpen u beslissen welk wasbaar luiersysteem het beste bij jouw en jouw situatie past. Als je bijvoorbeeld een thuisblijf mama/papa gaat worden en je budget is krap, dan zijn hydrofielen of pre-folds met overbroekjes misschien een goede optie voor jou.

Als jullie allebei werkende ouders zijn en je kind een groot deel van de dag op de kinderopvang of bij grootouders doorbrengt, zijn pockets misschien het beste, omdat deze heel gemakkelijk te gebruiken zijn.

Probeer verschillende merken en systemen uit om erachter te komen wat uw voorkeur heeft en wat bij uw situatie past.


Wanneer moet je wasbare luiers gaan gebruiken?

Er is geen specifieke tijd dat je wasbare luiers moet gaan gebruiken. Je hebt de boot niet gemist als je besluit om wasbaar te gaan luieren als je kind wat ouder is. Naar mijn mening is elke wegwerpluier die niet in de prullenbak belandt, een overwinning, dus maak je geen zorgen dat je te laat begint.

Sommige moeders beginnen met wasbaar direct na de geboorte van hun baby. Ik denk dat dit geweldig is, maar voor sommigen is dit misschien te vroeg. Ik denk dat het het beste is om te beginnen met wasbare luiers als je er klaar voor bent. Dit kan een week na de geboorte zijn, terwijl het voor anderen een paar maanden kan duren. Beide zijn oke. Je hebt wat tijd nodig om je aan te passen aan een nieuwe routine met een pasgeboren baby en als dat eenmaal is bereikt, kun je wasbare luiers aan die routine toevoegen.

Ik raad geen wasbare luiers aan voor een premature baby, omdat er geen wasbare luiers zijn ontworpen met hun maat in gedachten en de pasvorm kan slecht zijn. Ook ben je misschien niet eens thuis en gebruiken ziekenhuizen liever geen wasbare luiers.


Wasbare Luiers - Hoe werkt het - Hoe begin je

Wat gebruik ik?

Toen ik zwanger was was de keuze voor wasbare luiers al gemaakt maar ik wist nog niet welk type wasbare luiers ik het fijnst vond en welke het beste bij mijn baby paste. Dus kocht ik verschillende merken wasbare luiers. Ik koos zowel voorgevormde luiers om te proberen als verschillende merken pockets. Mijn vriend was het eens met het gebruik van wasbare luiers, zolang het maar zo gemakkelijk mogelijk was, dus alle luiers die ik koos hadden klittenband omdat hij niet van drukknopen hield.

Mijn meisje was (en is nog steeds) erg klein, dus een van de twee voorgevormde luiers die ik koos paste haar erg slecht. Deze werden na slechts 2 keer gebruiken verkocht omdat het andere merk veel beter voor ons werkte en haar paste.

Wij hadden hetzelfde probleem met de pockets. De meeste waren veel te breed voor haar. Slechts één merk zak paste haar goed, wat helaas een merk was dat ik op Aliexpress kocht (de prints waren te schattig!). Dus na wat vallen en opstaan, vonden we onze merken en systemen. We hebben pockets voor de kinderopvang en voorgevormde luiers voor de nacht en thuis.


Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig om te beginnen?

Als je niet zeker weet of je fulltime voor wasbare luiers wilt gaan, investeer dan nog niet in een volledige set. Het is prima om parttime voor wasbaar te gaan als dat het beste bij je schema past.

Als je fulltime met wasbare luiers wilt beginnen, heb je een behoorlijk aantal wasbare luiers nodig. Een pasgeboren baby gebruikt gemiddeld zo'n 8 - 10 luiers per dag. Je moet je luiers om de 2-3 dagen wassen (wanneer je een volle lading luiers hebt), wat betekent dat je voor een pasgeboren baby 24 tot 30 wasbare luiers nodig heeft. In dit geval gebruik je luiers 2 dagen. Deze 16 tot 20 luiers gaan in de was en worden aan de lijn gedroogd (ik heb geen droger, dus het drogen van de luiers duurt minstens een dag). De overige 8 - 10 luiers worden de dag van wassen gebruikt.

Een kind van 6 maanden gebruikt ongeveer 6-8 luiers per dag. In dit geval heb je 18 tot 24 luiers nodig, terwijl een 1-jarige ongeveer 6 luiers per dag gebruikt, dus 18 luiers.


Houd er rekening mee dat hoe meer luiers je hebt in je rotatie, hoe minder wassen en dragen ze allemaal krijgen, dus hoe langer ze meegaan. Aan de andere kant, als je net genoeg luiers hebt, gebruik je al je luiers ten volle.


Wasbare Luiers - Hoe werkt het - Hoe begin je

Hoeveel heb ik er?

Mijn wasbare luier voorraad heeft zowel zakken als aansluitende wasbare luiers. Ik heb 24 voorgevormde luiers en 10 pockets. Mijn set is dus vrij groot omdat het in de winter soms langer dan 24 uur duurt voordat mijn luiers droog zijn en ik niet zonder wil zitten.


Hoe vaak moet je een wasbare luier verwisselen?

Hoe vaak je je baby moet verschonen, hangt af van het plas- en poepschema. Dit leer je in de loop van de tijd, maar over het algemeen moet een wasbare luier vaker worden vervangen omdat er geen chemicaliën in de luier zitten om vloeistof te absorberen. Je bent volledig afhankelijk van de hoeveelheid absorberend materiaal in de luier.

Na de eerste paar weken van wasbare luiers, kwamen we erachter dat ons meisje 's ochtends het meest poept en plast direct na het wakker worden. Dit betekent dat de eerste luier wordt verschoond zodra ze wakker wordt en de volgende een uur tot 90 minuten later wanneer ze iets te eten en te drinken heeft gehad. De nachtluier en de ochtendluier zijn altijd goed gevuld, dus we weten dat ze het meeste doet 's morgens vroeg. Deze luiers zijn beide voorgevormde luiers vanwege de grote hoeveelheid die ze 's ochtends produceert. Voor de tweede luierwissel deden we haar in een pocket luier voor het gemak van de opvang. Ze gaat daar van 7:00 tot 13:00 uur waar ze haar luier twee keer (elke 2,5 uur) verschonen. Dus 's ochtends wordt haar luier vier keer verschoont. 's Middags wordt ze vaak nog twee keer verschoond en vlak voor het slapengaan krijgt ze ook nog een schone luier. We verschonen dus gemiddeld 7 luiers per dag. Maar mijn baby is geen voorspelbare computer en op sommige dagen kunnen er meer verschoningen zijn, afhankelijk van wat ze at. Als ze bosbessen had, wisten we dat we haar luier de rest van de dag vaker moesten verschonen omdat dit haar luier snel vulde.

Wasbare Luiers - Hoe werkt het - Hoe begin je

Wat te doen met de poep?

Als je een aanstaande ouder bent en je vindt poep heel vier, moet je heel snel harder worden. Zelfs als je geen luiers gaat wassen, zul je veel poep zien en het zal overal komen. Ontploffingen van wegwerpluiers zijn niet ongewoon (maar ze zijn bij wasbare luiers wel) en het hebben van een babypoep in het water waarin je de baby of jullie twee wast, is ook iets dat de meeste ouders is overkomen. Dat is. het leuke van het ouderschap. Gelukkig neemt je tolerantie hiervoor enorm toe naarmate je ouder bent, maar dit kan enige tijd duren.


Borstvoeding

Er zijn verschillende mogelijkheden om met de poep in wasbare luiers om te gaan. Wanneer je baby 100% borstvoeding krijgt, hoef je niets met de poep te doen, aangezien deze poep volledig in water oplosbaar is. Dit betekent dat je wasmachine geen probleem zal hebben om ze schoon te maken.

Als dit je toch niet helemaal aanstaat of als je je baby flesvoeding geeft, zijn er meer oplossingen.


Inlegvellen

wasbare luiers - hoe werkt het - inlegvellen

Wanneer je baby flesvoeding krijgt of al vaste voeding eet, kun je een biologisch afbreekbare (wegwerp) inlegvel in de luier doen. Inlegvellen worden gebruikt in wasbare luiers om de babypoep op te vangen om te voorkomen dat het meeste in de wasmachine komt. Inlegvellen kunnen wegwerpbaar zijn, in dit geval worden de liners in de prullenbak gegooid wanneer deze poep heeft opgevangen (vervang je afvalzak regelmatig!). Hoewel de meeste inlegvellen biologisch afbreekbaar zijn, raad ik niet aan om ze in de compostbak te doen, omdat menselijke uitwerpselen bacteriën bevatten. Een thuiscompostbak wordt niet heet genoeg om deze bacteriën te doden.


Om het nog duurzamer te maken doe ik wegwerp inlegvellen die alleen maar nat geworden zijn niet in de vuilnisbak maar in de wasmachine zodat ik ze opnieuw kan gebruiken. Inlegvellen kunnen meerdere keren gewassen worden voordat ze uit elkaar vallen. Hiermee wordt ook duidelijk dat door het toilet spoelen een slecht idee is omdat ze niet uit elkaar vallen in water.


Er zijn ook wasbare inlegger, in dit geval wordt een bevuilde voering boven een toilet geleegd wanneer deze poep heeft verzameld en daarna gewassen. De laatste is vaak gemaakt van fleece wat helpt bij een droog gevoel rond de billen van een baby. Het wordt ook aanbevolen om over te schakelen op wasbare inleggers zodra de poep die de baby produceert vaster is, zodat het gemakkelijker in het toilet kan worden verwijderd.


Luier sproeier

wasbare luiers - hoe werkt het - luier sproeier

Een andere optie is om een ​​Luier sproeier te gebruiken. Dit is een toilet opzetstuk dat wordt gebruikt om poep van vuile luiers boven een toilet te spoelen. Dit vermijd het gebruik van een voering, maar kan in sommige gevallen veel water gebruiken.


Hoe wasbare luiers wassen?

Als de inleggers en luier sproeier goed hun werk hebben gedaan, zou er nauwelijks vaste ontlasting in je wasmachine mogen komen. Dit betekent echter niet dat je luiers geen goede wasroutine nodig hebben om er zeker van te zijn dat ze goed schoon zijn. Net zoals ons gedragen ondergoed bacteriën bevat die je goed schoon te wassen, bevatten vuile wasbare luiers nog meer bacteriën, deze hebben dus een nog betere wasroutine nodig.

  1. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat er voldoende luiers in de wasmachine zitten. Hoeveel dit zijn, hangt af van de grootte van je machine, maar deze moet tussen 2/3 en 3/4 vol zijn.

  2. Begin met een korte koude spoelcyclus om eventueel achtergebleven vaste ontlasting te verwijderen die de inlegvellen mogelijk hebben gemist. Heet water stolt eiwit dat aanwezig is in onze poep, waardoor is het moeilijk uit te wassen, dus gebruiken we koud water. Gebruik voor deze spoelstap een beetje wasmiddel en waskracht versterker.

  3. De volgende stap is de wasstap. Dit doen we bij een hogere temperatuur om bacteriën te doden. Het spoelen verwijderde het eiwit maar doodde geen bacteriën, dus dat doen we in deze stap. Na het spoelen kun je de luiers in de machine laten en de nieuwe cyclus starten. Kies een programma van normale lengte op 60 graden. Dit is voldoende om bacteriën te doden. Gebruik een sterk wasmiddel met enzymen (omdat enzymen eiwitten afbreken) om je luiers goed schoon te maken. Wasnoten zijn niet sterk genoeg om wasbare luiers schoon te maken.

  4. Droog je luiers aan de lijn. Ik heb geen droger, want deze zijn niet erg milieuvriendelijk en ze verslechteren je luiers en kleding sneller, maar ik begrijp het gemak van het gebruik ervan.

Maak voor de zekerheid je wasmachine om de 3 maanden schoon.


Accessoires voor wasbare luiers

Om wasbare luiers gemakkelijker te maken, kunnen sommige accessoires nuttig zijn. Ze zijn niet verplicht, maar ze zullen uw reis veel gemakkelijker maken.


Luiersproeier of inlegger

Ik raad aan om een ​​van deze opties te kiezen om het verwijderen van poep van wasbare luiers gemakkelijker te maken. We gebruikten biologisch afbreekbare wegwerp inleggers.

Wasbare Luiers - Hoe werkt het - Hoe begin je

Grote waszak

Een waszak is erg handig om vuile luiers in op te bergen. Het is een grote waterdichte zak die wordt gebruikt om vuile wasbare luiers in op te bergen tussen wasbeurten door. We hebben een mooie prullenbak die kan worden afgesloten met een deksel. Zo erger ik me niet aan een lelijke luieremmer midden in de kamer. Het deksel op de prullenbak zorgt ervoor dat onze luier bak met vieze luiers niet gaat stinken. De waszak kan worden gewassen met vuile wasbare luiers, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt voor de volgende partij vuile luiers. Ik heb er 2.


Wasbare billendoekjes

Wasbare billendoekjes zijn een geweldige toevoeging bij het wasbaar luieren. Niet alleen wegwerpluiers bevatten alleen veel chemicaliën, maar ook de meeste wegwerp babydoekjes. Trouwens, als je al aan het wasbaar luieren bent, is het gebruik van wasbare babydoekjes zo'n gemakkelijke toevoeging. Ik heb meer dan 50


Snappi

Bij gebruik van flats/pre-folds maakt een snappi het sluiten van de luier veel gemakkelijker.

Wetbag

wasbare luiers - hoe werkt het - wetbag

Wetbags zijn net als de grote waszakken, maar dan kleiner, zodat je onderweg vuile luiers kunt opbergen. Ik heb er 3.


Hoe werkt het voor mij?

Na de geboorte van onze baby zijn we niet meteen begonnen met wasbare luiers. Met een pasgeboren baby is alles nieuw en spannend, daarom hebben we een paar weken gewacht, ook al was alles voorgewassen en klaar om te beginnen. We hadden zelfs een paar newborn luiers.

Wasbare billendoekjes hebben we vanaf het begin gebruikt. De drempel om te beginnen met herbruikbare babydoekjes is veel lager in vergelijking met luiers en als je een kleintje hebt, heb je sowieso heel veel wasgoed. Beginnen met wasbare doekjes is een gemakkelijke eerste stap naar het fulltime gebruik van wasbare luiers. Je zou het natuurlijk allemaal tegelijk kunnen gaan gebruiken, maar naar mijn mening is het veel beter beheersbaar om dit stap voor stap te doen. Zeker als het je eerste kindje is en er zoveel nieuwe dingen gebeuren.


Toen onze kleine twee weken oud was, hadden we een nieuwe routine gevonden en ik kreeg steeds meer een hekel aan het gebruik van (biologische) wegwerpluiers. Ze produceren gewoon zoveel afval! Zelfs mijn vriend had zoiets van 'wanneer gaan we wasbare luiers beginnen want deze hoeveelheid afval is belachelijk'. Mijn man, die aanvankelijk erg sceptisch was over wasbare luiers, wil ze nu zo snel mogelijk gebruiken.


Als je net begint met wasbare luiers, hoef je niet gelijk full time te gaan. Doe het rustig aan. Je zou kunnen afwisselen tussen wasbaar en wegwerp of slechts 1 of 2 per dag proberen. Wat voor jou het beste werkt. Er zijn hier geen regels.


We zijn begonnen met één luier, gewoon om het te proberen. Dit ging natuurlijk niet goed want er waren overal lekkages. Er zijn verschillen tussen wasbaar en wegwerp die we in ons enthousiasme vergeten zijn (pasvorm is anders, vaker verschonen). Dus de volgende luier was weer een wegwerpluier. Daarna probeerden we een ander soort wasbare luier. We gingen zo een paar weken door. Wat ik de hele tijd in mijn achterhoofd hield was: ‘Elke luier die we niet hoeven weg te gooien, is een overwinning’. Zo kwamen we erachter welk type en merk we het fijnst vonden en welke het beste bij ons meisje past.

wasbare luiers - hoe werkt het - wasbare billendoekjes

Mijn tips voor de overstap naar wasbare luiers:

  • Maak het jezelf niet te moeilijk en neem kleine stapjes.

  • Probeer verschillende soorten en merken. Niet elke baby is hetzelfde en net als wegwerp past elk merk anders.

  • Begin met het gebruik van wasbare babydoekjes, dit is makkelijker en beter beheersbaar.

  • Volgende stap, begin met het gebruik van wasbare luiers alleen overdag.

  • Houd er rekening mee dat elke wegwerpluier die niet op de vuilnisbelt belandt, een overwinning is.


Nog steeds niet overtuigd?

Weet je nog niet zeker of je wasbare luiers een keer wilt proberen? Wat dacht je van milieuvriendelijke wegwerp luiers? Deze bevatten veel minder chemicaliën in vergelijking met gewone wegwerpluiers en zijn gemaakt van een milieuvriendelijke grondstof in plaats van aardolie. Ze hebben ook geen vervelende chemicaliën als absorberende laag, dus er zullen alleen natuurlijke materialen rond de billen van je baby zitten.

We hebben altijd een pak milieuvriendelijke wegwerp luiers voor het geval er iets met onze wasmachine gebeurt of als mijn dochter een paar dagen bij haar grootouders op bezoek gaat.


Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om een ​​reactie achter te laten, zodat ik kan proberen je te helpen.


Meer Wasbare luiers

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page