Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

40 Duurzame Stoffen voor een Milieu Vriendelijke Garderobe

Updated: Nov 10, 2023

Ga naar

In de wereld van vandaag is het belangrijker dan ooit om bewust te zijn van onze impact op het milieu. Een manier om dit te doen is door duurzame keuzes te maken, waaronder de stoffen die we dragen. De mode-industrie is een van de grootste vervuilers ter wereld, maar we kunnen het verschil maken door te kiezen voor milieuvriendelijke materialen. In deze blogpost verkennen we meer dan 40 duurzame stoffen die beter zijn voor de planeet en onszelf. Van natuurlijke vezels zoals hennep en linnen tot innovatieve materialen zoals Piñatex en Econyl, we duiken in de wereld van duurzame mode en inspireren je om meer bewuste keuzes te maken.



Wat maakt een Stof Duurzaam?

Verschillende factoren dragen bij aan het beschouwen van een stof als duurzaam. Ten eerste moet de bron van de vezel hernieuwbaar zijn en verantwoord worden beheerd. Dit betekent dat het materiaal afkomstig moet zijn van planten of dieren die niet worden overexploiteerd of behandeld met schadelijke chemicaliën. Daarnaast moet het productieproces afval, energieverbruik en emissies minimaliseren. Dit omvat het gebruik van niet-giftige kleurstoffen en het verminderen van watergebruik. De stof moet ook een lange levensduur hebben, biologisch afbreekbaar of recyclebaar zijn en niet bijdragen aan microvezelvervuiling. Ten slotte moeten eerlijke arbeidspraktijken en dierenwelzijnsnormen worden nageleefd in de hele toeleveringsketen. Door deze criteria in overweging te nemen, kunnen we meer duurzame keuzes maken als het gaat om de stoffen die we dragen.


Welke stoffen zijn niet Duurzaam?

Er zijn verschillende factoren die een stof niet-duurzaam kunnen maken. Ten eerste kan het materiaal afkomstig zijn van niet-hernieuwbare bronnen of van bronnen die worden overexploiteerd of onduurzaam worden beheerd, wat het milieu kan schaden. Daarnaast kan het productieproces veel natuurlijke hulpbronnen gebruiken, zoals water, energie en chemicaliën, wat kan leiden tot vervuiling, afval en emissies van broeikasgassen. Bepaalde stoffen kunnen ook moeilijk te recyclen of biologisch afbreekbaar zijn, waardoor er milieu- problemen ontstaan aan het einde van hun levensduur. Ten slotte kan de stof worden geproduceerd met oneerlijke arbeidspraktijken of dierenmishandeling, wat vanuit sociaal oogpunt als niet-duurzaam kan worden beschouwd. Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen we meer geïnformeerde keuzes maken als het gaat om de stoffen die we gebruiken en dragen.

Hier zijn enkele stoffen die over het algemeen als minder duurzaam worden beschouwd vanwege hun milieueffect of productiemethoden:

  1. Polyester

  2. Nylon

  3. Acryl

  4. Rayon

  5. Viscose

  6. Conventioneel katoen

  7. Leer (afhankelijk van het looiproces)

  8. Zijde (indien geproduceerd met schadelijke pesticiden)

  9. Conventionele wol (indien verkregen van dieren die onder onmenselijke omstandigheden worden gehouden of behandeld met schadelijke chemicaliën)

  10. Nepbont (indien gemaakt van op plastic gebaseerde materialen).

Het is vermeldenswaard dat niet alle stoffen gelijk zijn gemaakt en dat de duurzaamheid van het materiaal afhankelijk kan zijn van verschillende factoren, zoals de bron, het productieproces en de verwijdering aan het einde van de levensduur. Maar over het algemeen hebben de stoffen op deze lijst een grotere milieu-impact dan andere opties.

Duurzame Stoffen

Plantaardige Vezels

Plantaardige stoffen worden steeds populairder in de mode-industrie als duurzaam alternatief voor synthetische en dierlijke materialen. Deze stoffen zijn gemaakt van natuurlijke vezels verkregen uit planten en bieden voordelen zoals ademend vermogen, zachtheid en duurzaamheid. Plant-based stoffen zijn biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar en vereisen minder energie en water dan synthetische materialen. Door te kiezen voor plantaardige stoffen, kunnen we onze impact op het milieu verminderen en meer ethische en duurzame modepraktijken ondersteunen. Biologisch katoen is hier een voorbeeld van. Het wordt geteeld zonder schadelijke chemicaliën en bevordert de gezondheid van de bodem. Katoen is een comfortabele en tijdloze stof die genoten kan worden terwijl er ook eco-bewuste keuzes worden gemaakt.



Biologisch Katoen

Katoen is een veelzijdige en populaire stof die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het is gemaakt van de vezels van de katoenplant en kan worden geweven tot een breed scala aan textiel, van zachte en ademende T-shirts tot stevige denim jeans. Katoen wordt in veel landen geproduceerd, waaronder de Verenigde Staten, India en China, en kan duurzaam worden geteeld met de juiste landbouwpraktijken. Conventionele katoenteelt kan echter schadelijk zijn voor het milieu en veel water en pesticiden gebruiken. Gelukkig zijn er nu meer duurzame opties beschikbaar, zoals biologisch katoen, dat zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën wordt geteeld en de bodemgezondheid bevordert. Over het algemeen is katoen een comfortabele en tijdloze stof die genoten kan worden terwijl ook eco-bewuste keuzes worden gemaakt.

Duurzame Stoffen - katoen
Katoen

Gerecycled Katoen

Gerecycled katoen is een duurzame stof gemaakt van pre-consumer en post-consumer katoenafval. Het wordt geproduceerd door afgedankte katoenresten van fabrieken te verzamelen en ze in vezels te snijden die vervolgens tot garen worden gesponnen. In tegenstelling tot traditionele katoenproductie, waarvoor aanzienlijke hoeveelheden water en energie nodig zijn, vermindert gerecycled katoen de milieu-impact door gebruik te maken van bestaande materialen. Het proces van het maken van gerecycled katoen vermindert ook de uitstoot van broeikasgassen en helpt afval op de stortplaats te voorkomen. Bovendien heeft gerecycled katoen hetzelfde zachte en comfortabele gevoel als traditioneel katoen, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is dat geen concessies doet aan kwaliteit of stijl.


Bamboe

Bamboe is een ongelooflijk veelzijdige plant en het gebruik ervan in stof is de laatste jaren steeds populairder geworden. Bamboestof wordt gemaakt van de cellulosevezels van de bamboeplant, die worden verwerkt en gesponnen tot een zijdezachte, zachte stof. Bamboestof is niet alleen ongelooflijk comfortabel om te dragen, maar het is ook zeer duurzaam. Bamboe is een snelgroeiende plant die weinig water en geen pesticiden of kunstmest nodig heeft, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor traditioneel katoen. Bovendien is bamboestof biologisch afbreekbaar en van nature antibacterieel, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die milieubewust zijn. Vermijd bamboe viscose, want ook al wordt bamboe gebruikt, het productieproces is zeer vervuilend.



Duurzame Stoffen - bamboe
Bamboe

Hennep

Hennep is een veelzijdige en duurzame stof die al duizenden jaren bestaat. Het is gemaakt van de vezels van de hennepplant en staat bekend om zijn duurzaamheid en ademend vermogen. De plant is gemakkelijk te kweken en heeft weinig water nodig, waardoor het een duurzamer alternatief is voor veel andere gewassen. Hennep groeit zeer snel, er kan tot 2,5 keer zoveel vezels worden geproduceerd als katoen op hetzelfde landoppervlak. De vezels worden verwerkt door middel van een techniek die roten wordt genoemd, waarbij de vezels van de stengel van de plant worden gescheiden. Hennepstof kan worden gebruikt voor een breed scala aan producten, van kleding en accessoires tot huishoudelijke artikelen en papier. Hennep is niet alleen een hernieuwbare hulpbron, maar heeft ook een lagere milieu-impact in vergelijking met andere stoffen, omdat er tijdens het groeiproces minder pesticiden en chemicaliën nodig zijn. Al met al is hennep een duurzame en milieuvriendelijke keuze voor bewuste consumenten.


Duurzame Stoffen - Hennep
Hennep

Linnen is een veelzijdige en elegante stof die al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn duurzaamheid, ademend vermogen en natuurlijke glans. Gemaakt van de vezels van de vlasplant, wordt linnen geproduceerd door de plant te oogsten en vervolgens de vezels te scheiden. Deze vezels worden vervolgens tot garen gesponnen en geweven tot een reeks textielproducten, waaronder kleding, beddengoed en woonaccessoires. Linnen is een duurzame stof, aangezien vlas een hernieuwbare hulpbron is die minder water en pesticiden vereist dan andere gewassen. Bovendien gaan linnen producten vaak lang mee, zijn ze biologisch afbreekbaar en kunnen ze worden gerecycled, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die op zoek zijn naar milieubewuste alternatieven voor andere stoffen.

Duurzame Stoffen - Vlas Plant
Vlas plant

Jute is een veelzijdige, natuurlijke vezel die bekend staat om zijn kracht, duurzaamheid en betaalbaarheid. Deze stof is gemaakt van de stengel van de juteplant, die vooral in Bangladesh en India groeit. De vezels worden geëxtraheerd en gesponnen tot garens, die vervolgens worden geweven tot verschillende producten zoals zakken, tassen, tapijten en textiel. Jute is een zeer duurzaam materiaal, omdat het minder water en kunstmest nodig heeft dan andere gewassen en volledig biologisch afbreekbaar is, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is voor bewuste consumenten. Door zijn veelzijdigheid en duurzaamheid is het een populair materiaal geworden in de mode- en interieurindustrie, waarbij ontwerpers het steeds vaker gebruiken om stijlvolle, maar toch milieuvriendelijke producten te creëren.

Duurzame Stoffen - Jute
Jute

Ramee is een luxe natuurlijke stof die vaak wordt vergeleken met linnen vanwege zijn vergelijkbare uiterlijk en textuur. Gemaakt van de stengel van de Ramee-plant, omvat het proces het extraheren van de lange vezels en het spinnen ervan tot een sterk en duurzaam garen. Ramee is een duurzame stof omdat er tijdens de teelt weinig pesticiden en meststoffen nodig heeft, en aan het einde van zijn levensduur biologisch afbreekbaar is. Bovendien heeft Ramee natuurlijke antibacteriële eigenschappen en is het zeer absorberend en ademend, waardoor het perfect is voor kleding voor warm weer. Het is ook bekend dat het bij elke wasbeurt zachter wordt, waardoor het een praktische maar milieuvriendelijke keuze is voor de modebewuste consument.

Duurzame Stoffen - Ramee
Ramee

Kurk

Kurk is een unieke en veelzijdige stof gemaakt van de schors van kurkeiken. Het proces van het oogsten van kurk omvat het verwijderen van de buitenste schorslaag zonder de boom te beschadigen, die vervolgens de schors in de loop van de jaren regenereert. Dit maakt kurk tot een van de meest duurzame materialen die er zijn. Kurk wordt gebruikt in een verscheidenheid aan producten, waaronder vloeren, isolatie en modeaccessoires. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, waterbestendigheid en thermische isolatie-eigenschappen. Bovendien is kurk hypoallergeen, gemakkelijk schoon te maken en heeft het natuurlijke antimicrobiële eigenschappen. Als gevolg hiervan is kurk een populaire keuze voor milieubewuste consumenten die op zoek zijn naar duurzame en functionele producten.

Duurzame Stoffen - Kurk
Bast van de kurk eik

Brandnetel

Brandnetel is een veelzijdige en duurzame stof die al duizenden jaren wordt gebruikt. Het is gemaakt van de vezelachtige stengels van de brandnetelplant en staat bekend om zijn duurzaamheid en sterkte. Het proces om brandnetel in stof te veranderen is relatief eenvoudig en vereist minimale chemicaliën, waardoor het een geweldig alternatief is voor meer traditionele stoffen zoals katoen. Bovendien is brandnetel een duurzame optie omdat het in veel regio's overvloedig groeit en geen pesticiden of kunstmest nodig heeft om te gedijen. De van nature sterke en veerkrachtige vezels maken het een duurzame stof die perfect is voor verschillende toepassingen, waaronder kleding en huishoudelijke artikelen.

Duurzame Stoffen - brandnetel
Netel

Raffia is een veelzijdige en duurzame stof die wordt gemaakt van de bladeren van de raffiapalmboom. De vezels worden geëxtraheerd en vervolgens verwerkt tot lange, sterke strengen die kunnen worden geweven of gevlochten tot verschillende producten, van hoeden en tassen tot manden en meubels. Raffia is een hernieuwbare hulpbron en is biologisch afbreekbaar, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is voor consumenten die om duurzaamheid geven. Bovendien vereist de productie van raffia minimale energie en water, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. De natuurlijke, aardse uitstraling en textuur maken het ook een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een rustieke, Boheemse esthetiek.

Duurzame Stoffen - raffia
Raffia

Pina Garen

Pina garen is een luxe en duurzame stof gemaakt van ananasbladeren. De bladeren worden geoogst, schoongemaakt en verwerkt om de lange en sterke vezels te extraheren die vervolgens tot een garen worden gesponnen. Pina-garen staat bekend om zijn glanzende uiterlijk en zachte gevoel, waardoor het een populaire keuze is voor hoogwaardige mode en woonaccessoires. Dit milieuvriendelijke materiaal vereist minimaal water en chemicaliën bij de productie, waardoor het een uitstekend alternatief is voor synthetisch textiel. Bovendien ondersteunt de productie van pina-garen lokale boeren en ambachtslieden in de Filippijnen, waar de stof vandaan komt. Met zijn unieke textuur en duurzame eigenschappen is pina-garen een mooie en gewetensvolle keuze voor elk textielproject.

Duurzame Stoffen - Pina garen
Pina Garen


Dierlijke Vezels

Stoffen op dierlijke basis worden al duizenden jaren door mensen gebruikt vanwege hun warmte, duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht. Van wol tot zijde, van leer tot bont, deze materialen zijn een integraal onderdeel van onze kleding- en mode-industrie. Het gebruik van stoffen op dierlijke basis is de afgelopen jaren echter een controversieel onderwerp geworden, met bezorgdheid over de milieu-impact, ethische zorgen en dierenwelzijn in verband met de productie ervan. We onderzoeken op dieren gebaseerde stoffen, hoe ze worden gemaakt en de ethische en duurzaamheidskwesties eromheen.


Schapenwol is een veelzijdige en duurzame stof die al eeuwenlang wordt gebruikt in kleding, dekens en textiel. De wol wordt verkregen door de vacht van gedomesticeerde schapen te scheren en deze vervolgens te verwerken tot garen of stof. Wol is een natuurlijke isolator, waardoor het ideaal is voor kledingstukken voor koud weer, maar ook ademend en vochtafvoerend is. Bovendien is wol een hernieuwbare hulpbron, aangezien schapen hun vacht jaarlijks zonder schade kunnen laten groeien. Duurzame schapenhouderijpraktijken geven prioriteit aan dierenwelzijn, landbeheer en het minimaliseren van de impact op het milieu. Wol is ook biologisch afbreekbaar, dus het draagt niet bij aan de ophoping van synthetische vezels op stortplaatsen. Of je nu op zoek bent naar behaaglijk breiwerk of duurzame bovenkleding, schapenwol is een tijdloze en milieuvriendelijke keuze.

Duurzame Stoffen - Schaap
Schapen

Merinowol is een hoogwaardige stof die wordt gewaardeerd om zijn zachtheid, warmte en duurzaamheid. Het komt van het Merino-schapenras, dat voornamelijk in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gehouden. Merinowol wordt gemaakt door de schapenwol te scheren en vervolgens te wassen, te kammen en tot garen te spinnen. Deze stof is duurzaam omdat het biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar en recyclebaar is. Merinowol heeft ook natuurlijke vochtafvoerende en temperatuurregulerende eigenschappen, waardoor het een uitstekende keuze is voor outdoorliefhebbers en sporters. Het is een veelzijdige en comfortabele stof die zowel stijlvol als milieuvriendelijk is, waardoor het een populaire keuze is voor kleding en accessoires.

Duurzame Stoffen -  Merino Schaap
Merino Schaap

Yakwol is een duurzame en veelzijdige stof die al eeuwenlang wordt gebruikt door gemeenschappen in de Himalaya. Deze warme en duurzame stof is gemaakt van de zachte ondervacht van yaks, die inheems zijn in de hooggelegen gebieden van Tibet, Nepal en Mongolië. De vezels worden geoogst door de dieren tijdens hun jaarlijkse ruiseizoen te kammen, zonder ze te beschadigen. De verzamelde vezels worden vervolgens met de hand tot garen gesponnen en tot stof geweven. Yakwol is niet alleen warm, maar ook vochtafvoerend, hypoallergeen en van nature geurbestendig, waardoor het een ideale keuze is voor outdoor- en winterkleding. Bovendien is yakwol een duurzame keuze omdat het biologisch afbreekbaar is en er geen agressieve chemicaliën nodig zijn voor de productie, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor synthetische stoffen.

Duurzame Stoffen - yak
Yak

Alpacawol is een luxe en duurzame stof die afkomstig is van de zachte fleece van alpaca's, een Zuid-Amerikaanse kameelachtige. Alpacawol is ongelooflijk zacht, hypoallergeen en lichtgewicht, waardoor het een ideale stof is voor knusse dekens, sjaals en truien. In tegenstelling tot andere soorten wol is alpacawol lanolinevrij, wat betekent dat er geen agressieve chemicaliën nodig zijn om het schoon te maken. Alpaca's hebben ook een veel lagere impact op het milieu in vergelijking met ander vee, waardoor hun wol een duurzamere optie is. Bovendien worden alpaca's jaarlijks geschoren, wat de dieren niet schaadt en zorgt voor een constante aanvoer van wol. Over het algemeen is alpacawol een luxe en duurzame keuze voor degenen die gezellig en milieubewust willen blijven.

Duurzame Stoffen - alpaca
Alpaca

Kasjmier is een luxe en gewilde stof die bekend staat om zijn zachtheid, warmte en lichtgewicht gevoel. Het is gemaakt van het fijne ondervachthaar van kasjmiergeiten, die voornamelijk in Azië voorkomen, met name in regio's van Mongolië, China en Iran. Het productieproces van kasjmier omvat het kammen en verzamelen van het ondervachthaar, dat vervolgens wordt gereinigd, gesponnen en geweven tot textiel. Hoewel kasjmier een natuurlijke vezel is en biologisch afbreekbaar, kan de duurzaamheid twijfelachtig zijn vanwege de grote vraag ernaar en de kans op overbegrazing en onethische behandeling van kasjmiergeiten. Sommige bedrijven ondernemen echter stappen om te zorgen voor een duurzame kasjmierproductie, zoals inkoop van verantwoorde leveranciers en ondersteuning van lokale gemeenschappen.

Duurzame Stoffen - kasjmiergeiten
Kasjmiergeit

Kameel is een luxe stof die is gemaakt van de zachte ondervacht van kamelen. Deze natuurlijke vezel staat bekend om zijn uitzonderlijke warmte, ademend vermogen en duurzaamheid. Kamelenwol wordt verzameld tijdens de rui, wanneer de kamelen hun ondervacht verliezen. De wol wordt vervolgens gesorteerd en gereinigd voordat ze tot garen wordt gesponnen en tot stof wordt geweven. Kamelenwol wordt beschouwd als een duurzaam materiaal omdat het biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar is. Bovendien hebben kamelen zich aangepast aan het leven in ruige woestijnomgevingen, waarbij ze minimaal water en voedsel nodig hebben om te overleven, waardoor ze een milieuvriendelijk alternatief zijn voor ander vee. Over het algemeen is kamelenwol een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, hoogwaardige stof met uitstekende isolerende eigenschappen.

Duurzame Stoffen - Kameel
Kameel

Zijde is een luxe en gewaardeerde stof die al duizenden jaren wordt gekoesterd. Het is gemaakt van de cocon van de zijderups, die zorgvuldig wordt gekweekt en verwerkt om lange, glanzende vezels te creëren die vervolgens worden geweven tot een glad en zijdeachtig materiaal. Ondanks de associatie met luxe en verwennerij, is zijde een zeer duurzame stof. Het is biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar en vereist minimaal water en energie om te produceren in vergelijking met ander textiel. Bovendien heeft zijde een lange levensduur en kan het op verschillende manieren worden hergebruikt en hergebruikt, waardoor het een slimme en milieuvriendelijke keuze is voor degenen die prioriteit geven aan duurzaamheid in hun mode-keuzes.

Sustainable Fabrics - zijde
Zijde Worm cocons

Dons

Dons is een type isolatiemateriaal dat veel wordt gebruikt in kleding en beddengoed en bekend staat om zijn lichte gewicht en warmte. Het is gemaakt van de zachte, pluizige veren die aan de onderkant van eenden en ganzen groeien. Om het dons te verkrijgen, worden de veren verzameld van geslachte vogels of verzameld van levende vogels tijdens de ruiperiode. Hoewel dons een natuurlijke en hernieuwbare hulpbron is, kunnen de methoden die worden gebruikt om het te verkrijgen controversieel en onmenselijk zijn. Veel bedrijven werken nu echter aan een ethische inkoop en productie van dons, waardoor het een duurzamere optie wordt.

Duurzame Stoffen - Dons
Dons

Upcycled Leer

Upcycled leer is een duurzame stof die is gemaakt door afgedankte leerresten en restanten van productieprocessen opnieuw te gebruiken. In plaats van op stortplaatsen terecht te komen, worden deze materialen gesorteerd, schoongemaakt en omgezet in nieuwe producten, zoals tassen, schoenen en accessoires. Het proces van upcycling van leer vermindert afval en de behoefte aan nieuwe grondstoffen, waardoor het een duurzamer alternatief wordt voor de traditionele leerproductie. Bovendien kan upcycling van leer ook unieke texturen en patronen creëren, waardoor elk stuk karakter en individualiteit krijgt. Het kiezen van upcycled lederen producten is een geweldige manier om milieuvriendelijke mode te ondersteunen zonder in te leveren op stijl of kwaliteit.

Duurzame Stoffen - upcycled leer
Upcycled leren bag

Semi-Synthetische Stoffen

Semi-synthetische stoffen zijn een soort materiaal dat natuurlijke vezels combineert met kunstmatige vezels om een stof te creëren die de beste eigenschappen van beide combineert. Deze stoffen staan ook bekend als cellulose- of geregenereerde vezels, omdat ze worden gemaakt door natuurlijke materialen zoals houtpulp, bamboe of katoen chemisch te behandelen om ze af te breken tot een vezelvorm. Hoewel ze misschien niet zo milieuvriendelijk zijn als natuurlijke vezels, bieden ze een duurzamer alternatief voor synthetische materialen zoals polyester of nylon, die zijn gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen.

Tencel is een revolutionaire stof gemaakt van duurzaam geproduceerde houtpulp die een unieke mix van zachtheid en kracht biedt. Het is vervaardigd met behulp van een gesloten productieproces dat afval en de impact op het milieu minimaliseert. Tencel is ook ongelooflijk duurzaam en vereist aanzienlijk minder water en energie om te produceren in vergelijking met traditionele stoffen zoals katoen. Bovendien is de stof biologisch afbreekbaar, waardoor het een uitstekende keuze is voor milieubewuste consumenten. Door zijn veelzijdigheid is het ideaal voor een breed scala aan toepassingen, waaronder kleding, beddengoed en zelfs meubelbekleding. Al met al is Tencel een innovatieve en milieuvriendelijke stof die de textielindustrie ten goede verandert.

Duurzame stoffen - tencel
Tencel

Modal is een luxueus zachte en ademende stof gemaakt van beukenhoutpulp. Het wordt gemaakt door middel van een gesloten productieproces dat tot 95% van het gebruikte water en de gebruikte chemicaliën recycled, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor traditionele stoffen. Het resultaat is een stof die zijdezacht aanvoelt en prachtig valt, waardoor het ideaal is voor kleding, beddengoed en ander huishoudtextiel. Modal staat ook bekend om zijn duurzaamheid, weerstand tegen krimpen en pillen en zijn vermogen om zijn vorm goed te behouden in de loop van de tijd. Het is niet alleen een duurzame optie, maar biedt ook een hoog niveau van comfort en stijl.

Duurzame stoffen - Modal
Modal

Ecovero is een duurzame stof gemaakt van duurzaam gewonnen houtpulp, meestal van eucalyptusbomen, beuken en dennen. Deze cellulosevezel wordt geproduceerd met behulp van een milieuvriendelijk productieproces met gesloten kringloop, waardoor het waterverbruik en de uitstoot van chemicaliën worden verminderd. Ecovero heeft een zijdezachte textuur, valt goed en is zeer ademend, waardoor het perfect is voor het creëren van comfortabele en stijlvolle kleding. Bovendien is het biologisch afbreekbaar en composteerbaar en vereist de productie ervan aanzienlijk minder water en energie dan conventionele stoffen van viscose of katoen. Ecovero is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele stoffen en biedt zowel kwaliteits- als milieuvoordelen.

Duurzame stoffen - ecovero
Ecovero

Piñatex is een duurzame stof gemaakt van ananasbladeren, een bijproduct van de fruitindustrie. De bladeren worden gestript, vervolgens worden de vezels geëxtraheerd, gereinigd en verwerkt tot een niet-geweven gaas dat vervolgens wordt omgezet in een leerachtig materiaal. Dit materiaal is niet alleen dierproefvrij, maar ook milieuvriendelijk, omdat er minimaal water, pesticiden en energie nodig zijn om te produceren in vergelijking met traditionele stoffen zoals leer. Bovendien levert het een extra bron van inkomsten op voor de boeren en vermindert het de verspilling in de ananasindustrie. Piñatex is al door modeontwerpers en bedrijven omarmd als een stijlvol en duurzaam alternatief voor leer, waardoor het een opwindende ontwikkeling is in de wereld van eco-fashion.

Duurzame stoffen - pinatex
Pinatex

Bananatex is een bijzondere stof gemaakt van de vezels van bananenplanten, die bekend staan om hun sterkte en duurzaamheid. Dit innovatieve textiel wordt gemaakt door een proces van oogsten, wassen en spinnen van de vezels tot garen, dat vervolgens wordt geweven tot een veelzijdige en veerkrachtige stof. Bananatex is niet alleen ongelooflijk duurzaam en lichtgewicht, maar ook 100% biologisch afbreekbaar en duurzaam. In tegenstelling tot synthetische stoffen die het milieu vervuilen en bijdragen aan het storten van afval, is Bananatex gemaakt van natuurlijke materialen die kunnen worden afgebroken zonder de planeet te schaden. Dit maakt Bananatex een slimme keuze voor milieubewuste consumenten die op zoek zijn naar stijlvolle en duurzame kledingopties.

Duurzame stoffen - Bananatex
Bananatex

S. Cafe is een innovatieve stof die prestaties, duurzaamheid en stijl combineert. S. Cafe-stof is gemaakt van gerecycled koffiedik en heeft een natuurlijke geurcontrole, UV-bescherming en sneldrogende eigenschappen. Het proces omvat het extraheren van de koffieolie uit het gebruikte koffiedik, dat vervolgens in het garen wordt geïntegreerd. Dit proces zorgt er niet alleen voor dat afval niet op stortplaatsen terechtkomt, maar het vermindert ook de behoefte aan nieuwe polyesterproductie, waardoor het een duurzame keuze wordt. S. Cafe-stof kan in verschillende toepassingen worden gebruikt, van activewear tot meubelbekleding. Dus of je nu een koffieliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een duurzaam alternatief, S. Cafe-stof is een geweldige optie die geen concessies doet aan prestaties of stijl.

Duurzame stoffen - S. Cafe
S. Cafe

Appelleer is een nieuw duurzaam alternatief voor traditioneel leer dat is gemaakt van appelschillen en -kernen, bijproducten van de appelsapindustrie. Deze stof wordt gemaakt door deze appelafvalmaterialen te vermalen tot pulp, die vervolgens wordt gemengd met een kleine hoeveelheid niet-giftige, plantaardige ingrediënten om een flexibel materiaal te creëren dat eruitziet en aanvoelt als traditioneel leer. Niet alleen is appelleer dierproefvrij en milieuvriendelijk, het is ook duurzaam en waterbestendig, waardoor het een praktische en stijlvolle optie is voor modeontwerpers en consumenten die op zoek zijn naar duurzame alternatieven voor dierlijk leer. Door gebruik te maken van appelafval dat anders zou worden weggegooid, helpt deze innovatieve stof voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd een duurzame oplossing te bieden voor de milieu-impact van de mode-industrie.

Duurzame stoffen - Apple Leather
Apple Leather

Sinaasappelvezel is een nieuwe stof gemaakt van bijproducten van citrusvruchten, zoals sinaasappelschillen, die anders als afval zouden worden weggegooid. Deze duurzame en milieuvriendelijke stof is gemaakt met behulp van een gepatenteerd proces dat het citrusafval verandert in een zachte en luxe stof die lijkt op zijde of viscose. Sinaasappelvezels hebben niet alleen minder water en energie nodig om te produceren in vergelijking met traditionele stoffen, maar het heeft ook het extra voordeel dat het de hoeveelheid landbouwafval vermindert die anders zou bijdragen aan stortplaatsen. Oranjevezel is daarmee een belangrijke stap naar een meer duurzame en circulaire mode-industrie.

Duurzame stoffen - Sinassappel vezel
Sinassappel Vezel

Paddenstoelenleer, ook wel bekend als myceliumleer of schimmelleer, is een innovatief en duurzaam materiaal dat een wreedheidvrij alternatief biedt voor dierlijk leer. Dit materiaal is gemaakt van het vegetatieve deel van schimmels, mycelium genaamd, dat groeit in een gecontroleerde omgeving met landbouwafval of ander plantaardig materiaal als substraat. Naarmate het mycelium groeit, vormt het een dicht en duurzaam netwerk van vezels dat kan worden verwerkt tot een leerachtig materiaal. Champignonleer is niet alleen biologisch afbreekbaar, maar vereist ook minder grondstoffen en produceert minder uitstoot dan traditioneel leer. Met zijn unieke textuur en duurzame eigenschappen wordt paddestoelleer een steeds populairdere keuze bij bewuste consumenten en ontwerpers.

Duurzame stoffen - Paddestoel leer
Paddestoel leer

Woolcocca-vezel is een duurzame en milieuvriendelijke stof die aan populariteit wint in de mode-industrie. Gemaakt van een mix van wol en kokosvezels, biedt het een unieke textuur die zowel ademend als duurzaam is. Het proces van het maken van woolcocca omvat het versnipperen van kokosnootschillen en deze mengen met wolvezels om een zachte en lichtgewicht stof te creëren. Dit materiaal is niet alleen biologisch afbreekbaar, maar vereist ook minimaal water en energie om te produceren, waardoor het een duurzaam alternatief is voor conventioneel textiel. De mix van wol en kokosvezels maakt van woolcocca ook een natuurlijke isolator, perfect om je warm te houden tijdens de koudere maanden. Met zijn unieke eigenschappen en duurzame productiemethoden is woolcocca snel een favoriet aan het worden onder bewuste consumenten die op zoek zijn naar stijlvolle en milieuvriendelijke kledingopties.

Duurzame stoffen - Woocoa
Woocoa

Bemberg-vezel is een luxe en milieuvriendelijke stof die is gemaakt van geregenereerde cellulose. In tegenstelling tot andere synthetische stoffen is Bemberg ademend, lichtgewicht en heeft het een zijdezachte textuur. De vezel wordt geproduceerd via een gesloten proces waarbij een oplosmiddel wordt gebruikt om de cellulose af te breken, die vervolgens tot fijne filamenten wordt gesponnen. Dit proces is zeer duurzaam, omdat het afval minimaliseert en de milieu-impact van textielproductie vermindert. Bemberg-vezel wordt veel gebruikt in hoogwaardige mode en woninginrichting en wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Of je nu op zoek bent naar een stijlvolle blouse of een luxe bank, Bemberg Fiber is een goede keuze voor iedereen die kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Duurzame stoffen - Bemberg
Bemberg

Qmilk-vezel is een innovatief weefsel gemaakt van melkeiwit dat zowel milieuvriendelijk als ongelooflijk veelzijdig is. Het melkeiwit wordt gewonnen uit overtollige melk, die anders verloren zou gaan, en wordt omgezet in een zachte en duurzame vezel. Dit productieproces is volledig duurzaam, omdat er geen extra middelen nodig zijn of het milieu wordt belast. Qmilk-vezel is ook hypoallergeen, ademend en vochtafvoerend, waardoor het perfect is voor kleding en accessoires. De natuurlijke antibacteriële eigenschappen en biologische afbreekbaarheid maken het een uitstekende keuze voor bewuste consumenten die waarde hechten aan duurzaamheid en originaliteit in mode.

Duurzame stoffen - QMilk
QMilk

Qmonos-vezel is een stof gemaakt van spinnenzijde-eiwitten die worden geproduceerd door middel van biotechnologie. Dit innovatieve materiaal is niet alleen oersterk, maar door het milieuvriendelijke productieproces ook zeer duurzaam. In tegenstelling tot traditionele zijdeproductiemethoden, die enorme hoeveelheden middelen vereisen en zijderupsen kunnen schaden, wordt qmonos-vezel geproduceerd zonder levende wezens te schaden. De resulterende stof is lichtgewicht, ademend en heeft uitstekende vochtafvoerende eigenschappen, waardoor het een ideale keuze is voor hoogwaardige kleding. Qmonos-vezel is een uitstekend voorbeeld van hoe technologie kan worden gebruikt om duurzame en nieuwe materialen te creëren die het potentieel hebben om een revolutie teweeg te brengen in de mode-industrie.

Duurzame stoffen - qmonos
Qmonos

Gebrouwen eiwitvezel is een nieuwe duurzame stof die de mode-industrie ten goede verandert. Deze stof is gemaakt van gefermenteerde gist en wordt gemaakt door de gistcellen te brouwen, die een eiwit produceren dat vervolgens tot een vezel wordt gesponnen. Het resultaat is een zacht en duurzaam materiaal dat aanvoelt als zijde of katoen. In tegenstelling tot traditionele stoffen, heeft gebrouwen eiwitvezel aanzienlijk minder water en energie nodig om te produceren, waardoor het een milieuvriendelijkere optie is. Bovendien kan deze stof op natuurlijke wijze worden gerecycled en biologisch afgebroken, waardoor afval op stortplaatsen wordt verminderd. Met zijn duurzame productieproces en hoogwaardige eigenschappen is gebrouwen eiwitvezel een veelbelovende oplossing voor een duurzamere mode-industrie.

Duurzame stoffen - Brewed protein
Brewed Protein

Bambor is een nieuwe stof gemaakt van duurzame materialen. Het is gemaakt met een combinatie van biologisch katoen en bamboerayon en voelt zowel sterk als zacht aan. Het is een milieuvriendelijke stof die zowel duurzaam als ademend is, waardoor het de perfecte keuze is voor elke milieuvriendelijke fashionista. Bovendien maken de natuurlijke antibacteriële eigenschappen het geweldig voor elk doel. Bambor is een echt innovatieve stof die zeker de stof van de toekomst zal zijn.

Duurzame stoffen - bambor
Bambor clothing

Vitadylan

Vitadylan™ is een gepatenteerde Tencel-stof gemaakt met houtpulp, zink en zeewierpoeder. Het is zacht, natuurlijk en milieuvriendelijk. Het bevat mineralen en vitamines uit zeewier, waaronder natuurlijke zeevitaminen, en huidverzorgend zink. De stof is dermatologisch getest, is een effectieve antioxidant en verbruikt bij de productie tot 97% minder water dan katoen.

Duurzame stoffen - vitadylan
Vitadylan Clothing

Rozenstruikstof van Regina Polanka heeft een nieuwe gemengde stof gecreëerd met katoen en 20-40% rozenstruikvezel. Het is een unieke en duurzame stof gemaakt van de stengel van de rozenplant. Dit innovatieve textiel wordt gemaakt door de vezels uit de houtachtige stengels van rozenstruiken te halen, die vervolgens tot garen worden gesponnen en tot prachtige stoffen worden geweven. Het proces van het maken van rozenstruikvezel is milieuvriendelijk en duurzaam, omdat het gaat om het gebruik van een natuurlijk bijproduct van de rozenindustrie dat anders verloren zou gaan. Bovendien is rozenstruikvezel ongelooflijk zacht en duurzaam, waardoor het een uitstekende keuze is voor kleding en textiel. Deze stof is niet alleen luxueus en van hoge kwaliteit, maar bevordert ook de ecologische duurzaamheid en vermindert afval.

Duurzame stoffen - rose bush fiber
Rose Bush Fiber

Synthetische Stoffen

Synthetische stoffen zoals polyester en nylon worden al lang bekritiseerd vanwege hun impact op het milieu, maar recente innovaties hebben het mogelijk gemaakt om duurzame versies van deze materialen te maken. Duurzame synthetische stoffen worden gemaakt van gerecyclede plastic flessen, visnetten of ander afvalmateriaal, waardoor ze niet op stortplaatsen en oceanen terechtkomen. Deze gerecyclede materialen worden verwerkt en gesponnen tot nieuwe vezels, die kunnen worden gebruikt om een breed scala aan producten te maken, van kleding tot outdooruitrusting. Hoewel ze niet zonder uitdagingen zijn, bieden duurzame synthetische stoffen een veelbelovende oplossing voor het probleem van textielafval en kunnen ze onze afhankelijkheid van niet-hernieuwbare hulpbronnen verminderen.

Econyl is een nieuwe stof gemaakt van gerecyclede materialen zoals afgedankte visnetten en tapijtvezels, die worden omgezet in hoogwaardig nylongaren. Dit proces leidt niet alleen afval af van stortplaatsen en oceanen, maar vermindert ook de hoeveelheid nieuwe fossiele brandstoffen die nodig zijn om traditioneel nylon te maken. Econyl is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook zeer duurzaam en veelzijdig. Het kan worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van badkleding en sportkleding tot vloerbedekking en meubels. Bovendien kan Econyl continu worden geregenereerd zonder aan kwaliteit in te boeten, waardoor het een gesloten kringloopoplossing is voor het afvalprobleem van de mode-industrie.

Duurzame stoffen - econyl
Econyl

Repreve is een innovatieve stof die het spel op een duurzame manier verandert. Repreve is gemaakt van gerecyclede plastic flessen en biedt een hoogwaardig, milieuvriendelijk alternatief voor traditionele stoffen zonder in te leveren op stijl of prestaties. Het proces van het maken van Repreve omvat het omzetten van plastic flessen na consumptie in duurzaam polyestergaren, dat vervolgens wordt gebruikt om een breed scala aan kleding en accessoires te maken. Deze stof vermindert niet alleen afval en koolstofemissies, maar bespaart ook water en energie. Door voor Repreve te kiezen, kunnen consumenten een positieve impact hebben op het milieu zonder in te leveren op comfort of modieus design.

Duurzame stoffen - Repreve
Repreve

Gerecyclede Polyester

Gerecycled polyester is een duurzaam alternatief voor traditioneel polyesterweefsel, gemaakt van gerecyclede plastic flessen en ander afvalmateriaal. Het proces omvat het verzamelen en reinigen van het plastic afval, het afbreken tot pellets en het vervolgens smelten en spinnen tot garen. Dit materiaal leidt niet alleen plastic afval af van stortplaatsen en oceanen, maar vermindert ook de behoefte aan nieuwe op aardolie gebaseerde polyesterproductie, die energie-intensief is en bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Gerecycled polyester is ook duurzaam, lichtgewicht en gemakkelijk te onderhouden, waardoor het een populaire keuze is voor een breed scala aan producten, waaronder kleding, tassen en huishoudtextiel.

Duurzame stoffen - Gerecycled Polyester
Gerecycled Polyester

Deadstock vezels

Deadstock-vezel, ook wel overtollige stof genoemd, verwijst naar overtollig materiaal van textielfabrieken en fabrikanten dat anders zou worden weggegooid of naar stortplaatsen zou worden gestuurd. Dit materiaal wordt vervolgens hergebruikt en omgevormd tot nieuwe kledingstukken of accessoires, waardoor het een duurzame en milieuvriendelijke optie is voor modeproductie. Deadstock-stoffen zijn gemaakt van verschillende vezels, waaronder katoen, linnen, zijde en wol, en kunnen worden geweven of gebreid. Door gebruik te maken van deadstock-stof, kunnen ontwerpers afval verminderen en hun ecologische voetafdruk verkleinen, terwijl ze ook unieke stukken in beperkte oplage creëren. Dit proces bevordert niet alleen duurzame modepraktijken, maar creëert ook een kans voor innovatie en creativiteit in de industrie.

Duurzame stoffen - Deadstock
Deadstock

Kortom, er zijn veel duurzame stofopties beschikbaar die ons kunnen helpen onze impact op het milieu te verminderen en een meer ethische mode-industrie te bevorderen. Door milieuvriendelijke materialen te kiezen, zoals biologisch katoen, linnen of hennep, of innovatief textiel zoals champignonleer of ananasvezel, kunnen we duurzame praktijken ondersteunen en meer verantwoorde productiemethoden stimuleren. Hoewel er geen pasklare oplossing is voor duurzaamheid, is het opnemen van meer milieuvriendelijke stoffen in onze kleerkasten een stap in de goede richting. Laten we prioriteit blijven geven aan duurzaamheid in onze modekeuzes en werken aan een meer rechtvaardige en duurzame toekomst.


Meer Duurzame Stoffen

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page