· 

Hennep, Katoen of Bamboe

Als je voor het eerst in aanraking komt met de wasbare wereld kom je er al snel achter dat er verschillende materialen gebruikt worden. Naast microfiber of microvezel wat een volledig synthetische vezel is, zijn er ook verscheidene natuurlijke alternatieven zoals hennep, katoen en bamboe. Hier lees je meer informatie over elk van de drie.

 

Wat zijn de verschillen tussen katoen, bamboe en hennep stof?

 

Katoen 

 

Voordelen

 • Zeer zachte vezel
 • Zeer sterke vezel die vaak gebruikt in combinatie met bamboe of hennep
 • Budgetvriendelijk

Nadelen 

 • Hoog water verbruik bij productie van gewas in vergelijking met bamboe of hennep
 • Hoog pesticiden gebruik voor de productie van het gewas

Bamboe

 

Voordelen 

 • Zeer zachte vezel
 • Sterk absorberend vermogen van tot 4 keer meer dan katoen
 • Groeit zeer snel en kan meerdere keren per jaar geoogst worden
 • Laag gebruik van pesticiden en chemicaliën voor productie van het gewas
 • Bamboe absorbeert meer koolstofdioxide en produceert tot 35% meer zuurstof dan veel bomen

Nadelen

 • Absorbeert vocht langzamer dan katoen
 • Droogt langzamer dan katoen
 • Hoog gebruik van chemicaliën voor verwerking tot vezel
 • Zeer kwetsbare vezel (scheurt snel) die vaak wordt gebruikt in combinatie met katoen

Katoen

Bamboe

Hennep


Hennep

 

Voordelen

 • Zeer water efficient in productie van het gewas
 • Zeer snel groeiend gewas. Er kan 2,5 keer zo snel vezels geproduceerd worden in vergelijking met katoen op het zelfde land oppervlak.
 • Voorkomt erosie van de bodem door uitgebreid wortelstelsel van de plant
 • Laag gebruik van pesticiden en chemicaliën voor productie van het gewas
 • Absorbeert meer vocht dan bamboe
 • Sterkere vezel dan bamboe

Nadelen

 • Absorbeert vocht langzamer dan bamboe
 • Stuggere vezel dan bamboe
 • Droogt langzamer dan bamboe
Wat zijn de verschillen tussen katoen, bamboe en hennep stof?

 

 

Of je hennep, bamboe of katoen wilt gebruiken hangt dus van verschillende factoren af. 

Hoewel stof gemaakt van hennep het meest duurzaam is, is het niet geschikt voor elk doeleinde. Zo is het minder geschikt voor kleding omdat het een erg stugge vezel is. Het is hierdoor niet comfortabel dragen. Doordat hennep een hoog absorberend vermogen heeft is het wel uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een absorberende laag in inleggers voor wasbare of extra absorberende laag in wasbare zoogcompressen en wasbaar maandverband. Doordat hennep een stugge vezel is, kan het ook gebruikt worden voor het stevige poetswerk zoals in bijvoorbeeld keukendoekjes maar ook gezichtsreiniging doekjes. Ook wordt het veel gebruikt om een stof steviger te maken zoals bijvoorbeeld draagdoeken. Draagdoeken met hennep zijn vaak ook geschikt om zwaardere kindjes in te dragen. 

Bamboe scoort hier een tweede plaats. Ook deze stof is een stuk duurzamer dan katoen maar een stuk zachter dan hennep. Een stof gemaakt van alleen bamboe is helaas ook niet geschikt voor kleding doordat het een erg kwetsbare/zwakke vezel is. Hoewel kleding van 100% bamboe een hoog draagcomfort heeft, zal met een paar keer wassen kapot gaan. Een combinatie stof van bamboe en katoen wordt wel veel gebruikt. Omdat bamboe prettig tegen de huid is, wordt het gebruikt voor het maken van wasbare watten schijfjeszoogcompresseninleggers voor wasbare luiers en wasbaar maandverband wat direct tegen de huid kan worden gebruikt.

 

Katoen scoort hier het laagst als het gaat om duurzaamheid maar scoort het hoogst op budgetvriendelijkheid. In vergelijking met wegwerp artikelen zoals billendoekjes, zoogcompressen en wattenschijfjes is (biologisch) katoen het betere alternatief. Hier vind je super leuke wasbare billendoekjes en ook verschillende soorten wasbare watten schijfjes. Allen gemaakt van zacht katoen. 

Wil je graag wat hulp bij het creeeren van groene gewoontes?

Wordt lid van de green tribe en ontvang een zero waste habit tracker om je op weg te helpen om je leven duurzamer te maken.