· 

Draaipoging stuit baby

Nadat de stuitligging van de kleine was geconstateerd werden de verschillende mogelijkheden met de gynaecoloog besproken. 

Draaien van een baby in stuitligging

Mijn eerste optie was te kiezen voor een keizersnee. Een keizersnee wilde ik pas als het uiterst noodzakelijk is en aangezien de baby aan de kleine kant geschat werd, wilde ik een stuitbevalling in elk geval proberen.

Dit was mijn tweede optie. Hierbij zou ik, als de kleine zich niet eerder aandiende, ingeleid worden met precies 42 weken. De gynaecoloog had meerdere stuitbevallingen gedaan en had er vertrouwen in dat het kan, mits alles goed verloopt.

Optie drie was de baby proberen te draaien (versie) waarbij het hoofdje dus weer omlaag komt te liggen. Als dit lukt is een normale bevalling mogelijk. Aangezien ik bijvoorkeur thuis zou willen bevallen was dit dus iets wat ik eerst wilde proberen. De gynaecoloog wees mij op de nadelen van een draaipoging (dat er direct een keizersnee wordt gedaan als er iets mis gaat) en diezelfde dag zou ik nog gebeld worden als er plek was op een van de verloskamers.

Draaien van een baby in stuitligging

Enkele uren later werd ik gebeld en zijn we direct naar het ziekenhuis gegaan. Uiteraard wordt je op zo’n spannend moment aangehouden door de politie voor een random controle. Gelukkig vonden ze reden om de controle bij ons over te slaan goed genoeg en konden we naar het ziekenhuis. De verloskamers in het MC Zuiderzee zijn erg huiselijk ingericht wat het allemaal een minder medische bedoeling gaf. Erg fijn op zo’n moment. Twee gynaecologen zouden de draaipoging doen. De ene ging de billen uit m'n bekken halen en langzaam omhoog brengen. De andere ging het hoofdje langzaam naar beneden brengen. Het uit mn bekken tillen van de billen voelde erg raar en ik merkte dat mijn baarmoeder erbij verkrampte. Niet erg prettig. De andere gynaecoloog duwde met de handen het hoofdje naar beneden. Aangezien de kleine erg vast en ver ingedaald lag was dit een zeer lastige procedure. Beide gynaecologen duwde met beiden handen en op volle kracht tegen mijn buik. Omdat dit niet werkte gingen ze daarna verder met vuisten die vol in mijn buik geduwd werden. Dit was zeer pijnlijk en als ik mijn vriend mag geloven zag het er ook erg beangstigend uit. Helaas mocht deze marteling niet baten wat betekende dat ik een stuitbevalling ging proberen. 

 

Lees hier verder.