· 

Zwangerschap discriminatie deel 2

Nadat mijn contract bij mijn vorige werkgever niet is verlengd, heb ik een tijdje thuis gezeten. Aangezien ik ook mijn biologische klok begon te horen, zijn mijn partner en ik gestopt met de anticonceptie. Ik wilde werk en mijn kinderwens niet van elkaar laten afhangen. Enkele maanden gingen voorbij. Ik bleef solliciteren en op een gegeven moment werd ik uitgenodigd voor een tweede gesprek bij een leuk bedrijf. Ik werd hier aangenomen en ik zou gelijk al in mijn proef periode twee weken naar China gaan omdat reizen een groot onderdeel van deze functie zou zijn.  Ik had erg zin om weer aan de slag te gaan maar er zou wel ruim een maand zitten voordat ik daar kon beginnen omdat het net een drukke periode voor het bedrijf was en iemand inwerken dat lastiger was.

Een week voor mijn eerste werkdag stond ik met een positieve zwangerschaps test in handen. De timing was een beetje onhandig maar we waren erg blij. Ik besloot mijn werkgever pas na mijn proefperiode te vertellen over de zwangerschap omdat het nog erg pril was en er veel onzekerheid was.

De eerste werkdagen bevielen goed en ik keek uit naar de China trip. Tijdens deze reis zag ik mijn leidinggevende zo’n 15 uur per dag. Ook vlogen de hormonen steeds meer door mijn lichaam waar ik zeer emotioneel op reageerde…

Ik heb de hele reis bij elkaar gejankt. ik vond mezelf echt verschrikkelijk maar ik kon er niets aan doen. Mijn leidinggeven had al snel een vermoedde omdat ik ook geen alcohol dronk en ik een spiegeleitje ook liet staan. Ik ben toen eerlijk geweest en heb verteld dat ik zwanger was. Gelukkig werd het goed opgenomen en mocht ik na mijn proefperiode blijven.

 

Mijn zwangerschap was niet makkelijk. Ik kreeg last van een zeer lage bloeddruk en kreeg ook veel last van mijn bekken. Dit laatste werd op den duur zo erg dat ik niet meer kon lopen. Kortom ik kwam thuis te zitten. Hoewel ik het vervelend vond dat ik niet meer kon werken, merkte ik dat mijn lichaam deze rust waardeerde. Toen ik 36 weken zwanger kreeg ik een brief(!) van mijn werkgever dat ze mijn contract niet gingen verlengen en ik vrijgesteld zou worden van werk na mijn verlof…. Dit was de eerste klap richting mijn postpartum depressie (hier lees je er meer over). Na mijn proefperiode had ik nog de hoop dat deze werkgever wellicht anders was dan de vorige. Helaas mocht dat niet zo zijn. Ik weet niet hoe ik dit anders zou moeten opvatten dan zwangerschapsdiscriminatie. Hoewel ik geen reden te horen heb gekregen voor mijn vertrek, dit hoeft ook niet bij een tijdelijk contract, heb ik zeer sterk het vermoeden dat mijn zwangerschap ook een van de redenen was. 

Dit was de eerste klap richting mijn postpartum depressie (hier lees je er meer over). Na mijn proefperiode had ik nog de hoop dat deze werkgever wellicht anders was dan de vorige. Helaas mocht dat niet zo zijn. Ik weet niet hoe ik dit anders zou moeten opvatten dan zwangerschapsdiscriminatie. Hoewel ik geen reden te horen heb gekregen voor mijn vertrek, dit hoeft ook niet bij een tijdelijk contract, heb ik zeer sterk het vermoeden dat mijn zwangerschap ook een van de redenen was. 

Hier kan je lezen over de zwangerschapsdiscriminatie die ik heb meegemaakt bij mijn vorige werkgever.