· 

Zwangerschapsdiscriminatie

Ondanks dat we in een zeer modern westers land leven, komt discriminatie veel voor. Ook bij mensen met een niet-immigratie achtergrond. Ik heb dit zelf twee keer meegemaakt en wil dit graag meer onder de aandacht brengen. 

Zwangerschapsdiscriminatie

Tegen het eind van mijn studie heb ik stage gelopen bij een groot bedrijf. Ze waren tevreden over mijn functioneren en ik mocht blijven. Ik had leuke collega’s en het werk dat ik deed beviel me. Na een jaar hier te hebben gewerkt, werd mijn contract met 2 jaar verlengd. Tegen de tijd dat dit contract afliep werd ik door de manager op gesprek gevraagd. Ik ging daar hoopvol heen aangezien ze me het jaar ervoor al een vast contract hadden aangeboden. Ik had een twee-jarig contract maar dat was mijn toenmalig werkgever toen even vergeten (?). Ik vond dit vreemd maar dacht ‘oke, kan gebeuren’. Tijdens het gesprek met mijn manager kreeg ik te horen dat ze mijn contract niet gingen verlengen. Ik zag dit niet aankomen… Het liep inderdaad al een tijdje niet lekker met mijn leidinggevende maar er waren veel veranderingen gaande in het team en ik hoopte dat het na deze periode beter zou gaan. Tijdens dit gesprek kreeg ik ook te horen dat er nog meer ging veranderen. Meer mensen zouden het team gaan verlaten en ze zouden voorlopig geen jonge vrouwen meer aannemen….. WTF. Ik stond echt een beetje met mn mond vol tanden en was zo aangeslagen door het gesprek dat we zojuist gehad hadden dat ik hier niet op kon reageren.

Tijdens dit gesprek kreeg ik ook te horen dat er nog meer ging veranderen. Meer mensen zouden het team gaan verlaten en ze zouden voorlopig geen jonge vrouwen meer aannemen….. WTF. Ik stond echt een beetje met mn mond vol tanden en was zo aangeslagen door het gesprek dat we zojuist gehad hadden dat ik hier niet op kon reageren.

Zwangerschapsdiscriminatie

 Dit is pure discriminatie op basis van geslacht. Een zeer groot deel van de vrouwen willen ooit kinderen. De meeste als ze tussen de 25 en 35 jaar zijn. Tijdens de sollicitatie vragen of de vrouwen (mannen krijgen deze vraag nooit) een kinderwens hebben, mag niet dus worden vrouwen in deze leeftijds categorie een stuk minder aangenomen. Kinderen zijn de toekomst maar bijvoorkeur niet bij de vrouwen in mijn bedrijf denken managers vaak. Die kunnen we niet een paar weken missen. Dit vind ik zeer teleurstellend aangezien er zeker in Nederland zoveel goed geregeld is voor zowel de zwangere als de werkgever. Het loon van de zwangere wordt door de werkgever doorbetaald en daar krijgt hij een vergoeding voor zodat de werkgever op zoek kan gaan naar vervanging voor deze periode. De kennis die de werkgever in de zwangere werknemer heeft geïnvesteerd gaat niet verloren. Deze komt weer terug na haar verlof. Wellicht voor minder uren per week maar dit geldt net zo goed voor de partner.

Mannen vinden tijd doorbrengen met hun kinderen ook belangrijk en papa-dagen worden steeds normaler. Iets wat werkgevers zich blijkbaar nog niet realiseren. Ik heb het vermoeden dat bij mannen hun contract wel gewoon verlengt wordt bij goed functioneren als de partner zwanger is. Erg teleurstellend dat er nog steeds zo’n groot verschil is in hoe mannen en vrouwen worden behandeld op de werkvloer.

 

Hier kan je lezen over de zwangerschapsdiscriminatie bij mijn andere werkgever.