Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Wasbare Billendoekjes

Updated: Feb 16

Je wilt uiteraard het beste voor je kindje en je wilt de wereld zo groen mogelijk achter laten voor toekomstige generaties. Wasbare luiers gebruiken zou je erg graag willen maar je vindt het eigenlijk een grote stap en een nog grotere investering. Klinkt dit je bekend? Wellicht is beginnen met wasbare billendoekjes een goed idee. Ook op deze manier lever je een bijdrage aan een beter milieu en het is een goede eerste stap naar het gebruik van wasbare luiers. Zelf ben ik ook zo begonnen en heb langzaam uitgebreid met steeds meer wasbare luiers.


Geen zin om te lezen? Kijk dan het filmpje (engels).


Het gebruik van wegwerp billen doekjes is zo gewoon geworden dat we ons niet eens beseffen dat het gebruik van deze doekjes helemaal niet goed is voor het milieu en sommige doekjes zijn echt ontzettend slecht voor de delicate baby huid. Hier geef ik je verschillende reden om het gebruik van wegwerp billendoekjes zo veel mogelijk te verminderen.


Waar zijn baby doekjes van gemaakt?

Een baby doekjes bestaat uit 2 onderdelen, het doekje en een vloeistof. Het doekjes is vaak gemaakt van houtpulp, polypropylene, polyester of een combinatie van deze 3. De precieze hoeveelheid van elke van deze 3 stoffen zorgen ervoor dat de verschillende merken doekjes maken die variëren in dikte, absorptie en zachtheid. Deze laatste 2 stoffen (polypropylene en polyester) zijn een type plastic wat ervoor zorgt dat het doekje niet scheurt tijdens gebruik en deze zorgt er ook voor dat de doekjes niet composteerbaar zijn en niet kunnen worden doorgespoeld door het toilet.

wasbare billendoekjes

Normaal toilet papier valt uit elkaar als het in contact komt met water. Wegwerp billendoekjes vallen niet uit elkaar in water wat ervoor kan zorgen dat ze rioleringen kunnen verstoppen. Dus, als je toch gebruikt wilt maken van wegwerp doekjes, gooi ze dan ten minste in de prullenbak en spoel ze niet door het toilet.


Naast dat de doekjes zelf vaak plastic bevatten, bevat ook de verpakking van de doekjes plastic. Aangezien de doekjes een vloeistof bevat is een waterdichte verpakking noodzakelijk. Zoals je hieronder zult lezen heb je gemiddeld ongeveer 150 pakjes wegwerp doekjes nodig in het eerste jaar met een baby.


Deze hoeveelheid verpakkingen kunnen makkelijk voorkomen worden als er wordt gekozen voor wasbaar.



Wat zit er in de doekjes

Wat er precies gebruikt wordt voor wegwerp billendoekjes verschilt uiteraard per merk. Gelukkig beseffen de grote merken dat wij als consumenten het liefst zo min mogelijk chemicaliën gebruiken van de huid van onze baby en worden er nieuwe wegwerp doekjes ontwikkeld die steeds beter zijn voor de babyhuid.


Over het algemeen geld dat hoe minder ingrediënten er in de doekjes zitten, hoe kleiner de kans dat er huid uitslag van zal ontstaan. Helaas gaat dit vaak hand in hand met de prijs van de doekjes. Minder ingrediënten zorgt er helaas voor dat je er meer voor moet betalen. Het alternatief dat ik heb voor mijn wasbare doekjes zijn waterwipes (als mijn kleintje bij opa en oma gaat logeren wil ik ze niet opzadelen met wasbaar). Deze bevatten naast water alleen een natuurlijk conserveermiddel.


Vaak zijn het de conserveermiddelen die voor een huid reactie zorgen. Conserveermiddelen zijn noodzakelijk in producten die water bevatten om schimmelvorming te voorkomen. Hiervan is maar een zeer kleine hoeveelheid nodig en staat vaak helemaal aan het eind van de ingrediënten lijst.

Ingrediënten om op te letten (en te vermijden) zijn bij het uitzoeken van het meest geschikte doekje: alcohol, parfum, phenoxyethanol (conserveermiddel) en parabenen. Dit zijn slechts enkele stoffen en het is ook mogelijk dat je huid of die van je baby reageert op een stof die volgens de Europese wetgeving als veilig wordt beschouwd.



Deze stoffen die vermeden zouden moeten worden zijn helaas vaak aanwezig in billendoekjes en zelfs als je niet op de verpakking staan hoeft dat niet te betekenen dat de stof er niet in zit. Een tijd terug deed de Franse consumentenbond (UFC Que Choisir) een onderzoek naar baby billendoekjes. Deze vond dat 32 van de 34 door hun onderzochte billendoekjes schadelijke stoffen bevatten. De doekjes bevatten ondermeer parfum, parabenen en phenoxethanol. Stoffen waarvan ik hierboven al vermeld had dat het beter is om deze te vermijden.

wasbare billendoekjes

In een ander Frans onderzoek dat daar op volgde, vonden ze zelfs dat verschillende stoffen (phenoxyethanol, ethylparabeen, methylparabeen, phthalates dibutyl phtalate en di(2-ethylhexyl)phthalat) die volgens de Europese wetgeving verboden zijn in cosmetisch producten voor kinderen onder de 3 (bron Celeiro et al., 2015) . Sommige van deze stoffen stonden niet op de verpakking vermeld.


Deze stoffen zouden de hormoonhuishouding kunnen verstoren en zelfs het zenuwstelsel kunnen aantasten. Dit is uiteraard niet toegestaan maar dit laat wel zien dat we moet opletten bij het gebruik van deze doekjes en de huid van onze dierbare baby goed in de gaten moeten houden.


Bij wasbare doekjes heb je gelukkig geen last van al deze mogelijk bijwerkingen van de gebruikte chemicaliën. Sommig maken hun eigen oplossing voor het water voor het gebruik van de billendoekjes maar ik heb ze altijd alleen gebruikt met water.

Het recept dat een vriendin van mij gebruikt voor een bakje van 20-25 doekjes is heel simpel:

  • 1 kopje water

  • Een lepel olie (kokos olie, amandel olie of een andere olie naar keus)

  • Een druppel vloeibare zeep (om de olie met water te mengen)

  • Een paar druppels vitamine E olie (dit werkt als een conserveermiddel)

Als je wilt kun je hier nog een druppel essentiële olie aan toevoegen voor een geur.


Hoeveel nodig?

Als je wegwerp doekjes vergelijkt met wasbaar gebruik je van wegwerp doekjes een stuk meer. Waar je met een wegwerpdoekje 1 keer veegt, kan ik met een wasbaar doekje wel 3 keer vegen.

1 keer vegen —> doekje dubbel vouwen —> nog een keer vegen —> nog een keer dubbel vouwen —> vegen —> doekje in de waszak.


Dit zal met een wegwerp doekje niet zo gemakkelijk lukken kortom je hebt er per luier wissel meer nodig. Voor een plas luier heb je 1 tot 2 doekjes per keer nodig maar een poep luier kan ervoor zorgen dat je tot wel 10 wegwerp doekjes per keer gebruikt (en soms nog wel meer bij explosies) maar laat ik 8 doekjes voor een poepluier rekenen om het niet over de top te maken.


De eerste 6 maanden heeft een baby gemiddeld 1-2 poepluiers per dag en 6-7 plas luiers. Dit resulteert in. 8x1 + 2x6 = 20 doekjes per dag wat resulteert in 140 doekjes per week. In de eerste 6 maanden (= 26 weken) gebruik je dus 140x26(weken)= 3640 doekjes.

Een pakje doekjes bevat tussen de 50 en 75 doekjes. Voor de voorbeeld zitten er 60 doekjes in een verpakking. In een half jaar heb je dus 3640/60= 60 verpakking nodig.


Een pakje doekjes kost ongeveer €2,- (hoewel dit goedkoper kan als je groot inkoopt) wat neer komt op €120,- aan wegwerp doekjes in het eerste half jaar.

Hiernaar lopen de kosten voor doekjes op omdat je de doekjes voor meer gaat gebruiken dan alleen luier wissels. Je kindje gaat eten en op avontuur uit waardoor de doekjes ook gebruikt worden voor gezichtjes en handjes. Hierdoor kan het aantal doekjes dat je per dag gebruikt oplopen tot wel 30 per dag.

wasbare luier

De volgende 6 maanden komen de kosten dan uiteraard een stuk hoger uit. Per week zijn dit 30x7=210 doekjes en in een half jaar zijn dit 210x26=5460 wegwerp doekjes. Dit komt neer op ongeveer 90 pakjes doekjes (5460/60 doekjes per pakje). De kosten hiervoor bedragen 90x2= €182,-

In het eerst jaar van je baby ben je dan gemiddeld €180+€120=€300,- kwijt aan doekjes.


Wasbare doekjes heb je minder van nodig en deze gaan uiteraard langer mee omdat je ze vaker gebruikt. Voor een plas luier gebruikt ik 1 doekje en voor een poepluier gebruikt ik er 3 - 4. Dit komt neer op 11 - 12 wasbare doekjes per dag. Ik was elke 3-4 dagen al mijn luiers dus het aantal doekjes dat ik minimaal nodig heb is 12 x 4 = 48 wasbare billendoekjes.


De prijs varieert van deze doekjes maar gemiddeld kosten katoenen doekjes ongeveer €10,- voor 10 doekjes (doekjes van biologisch bamboe zijn uiteraard een stuk duurder). Ik wilde zeker zijn dat ik nooit zonder zat dus ik heb uiteindelijke 70 doekjes aangeschaft. Dit koste me €70,-.

Ook had ik bakjes nodige voor zowel schone als vieze doekjes. Deze waren €5,- per stuk en ik wilde een set bij de commode beneden en boven hebben. Deze 4 bakjes kosten me €20,-.


Ook wilde ik extra waszakjes wat ook ongeveer €10,- kostte.


Al met al kostte alles voor wasbare billendoekjes me €100,-.


Laat ik het wassen niet vergeten. Zelfs al zou ik al mijn doekjes tegelijk wassen, zullen ze nooit een wasmachine volledig vullen daarom waste ik ze altijd samen met de wasbare luiers. Ik was al mijn wasbare luiers en doekjes ongeveer 2 keer per week. De kosten voor het draaien van een was en wasmiddel zitten rond de €1,- per keer.

Op jaarbasis is dit dan €1,- x 2(wassen per week) x 52(weken per jaar)= 104,-

Voor het wassen van zowel doekjes als luiers.

wasbare luier

Kortom, ondanks dat wasbare billendoekjes een flinke investering is in een keer is het op de lange termijn zeker de juiste financiële keuze. Zeker als je bedenkt dat ik mijn wasbare billen doekjes tot vandaag de dag (mijn dochter is nu ruim 4) nog steeds gebruik. Niet meer voor billen maar wel voor al het andere waar men normaal gesproken een doekje voor pakt. Een ander mooi bijverschijnsel is dat de hoeveelheid afval die ik maak dankzij wasbare billendoekjes een stuk minder is. Niet alleen door de doekjes zelf maar ook doordat ik niet zoveel verpakkingen hoef te kopen.


Meer Wasbare luiers

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page