· 

Wasbare wattenschijfjes

Wasbare wattenschijfjes zijn een erg makkelijke en goedkope manier om je afval productie te verminderen. Zeker als je wilt uit proberen of het beperken van je afval iets voor je is, is dit een eenvoudige en zeer betaalbare optie. Ook hebben ze het voordeel dat ze een stuk minder makkelijk scheuren en niet pluizen in vergelijking met wegwerp wattenschijfjes. In de webshop kun je verschillende types wasbare wattenschijfjes vinden. Elk met verschillende eigenschappen en voordelen. Hieronder vind je een kort overzicht geven van elk van de types. Alle 3 de materialen zijn 7 cm in doorsnee. Dit is net wat groter dan de standaard wegwerp wattenschijfjes.

Wasbare wattenschijfjes

De katoenen wasbare wattenschijfjes zijn het meest vriendelijk voor je portemonnee. Ook kunnen ze het heetst gewassen worden omdat katoen een erg sterke vezel is (hier kun je er meer over lezen). Hierdoor gaan eventuele vlekken van mascara of foundation het er het makkelijkst uit. Katoen is ook het enige materiaal dat ook in zwart beschikbaar is. Zwart katoen heeft als voordeel dat eventueel mascara vlekken niet in de schijfjes te zien is. Het nadeel is dat je hierdoor ook niet kan zien of je al de makeup van je gezicht verwijderd heb. Daarom worden ze ook verkocht in pakketjes met beide (zwart en wit). Gebruik eerst de zwarte om de meeste makeup te verwijderen, vervolgens de witte om alle resten te verwijderen. 

Katoen - Wit

Katoen - Zwart

Katoen - Z&W


De bamboe wattenschijfjes zijn het zachts van de 3 materialen. Ook zijn deze het dunst wat erg fijn is voor de gevoelige huid rond de ogen. Bamboe is een niet erg sterke vezel daarom is deze gecombineerd met 30% biologisch katoen om ze sterker te maken. Bamboe kan minder heet worden gewassen in vergelijking met katoen. Worden ze wel heet gewassen, dan slijten ze sneller. Omdat ze zo zacht zijn, zijn de bamboe wasbare wattenschijfjes zijn het populairst van de 3. 

Het grote nadeel van bamboe is dat het, ondanks dat het zeer snel en pesticide vrij groeit, veel chemicalien nodig heeft om verwerkt te worden tot vezel (stof) (lees hier meer). 

Bio Katoen

Bamboe

Hennep


Wasbare wattenschijfjes gemaakt van hennep zijn de meest duurzame optie van de 3 (hier lees je daar meer over). Ondanks dat hennep bekend staat om zijn stugge vezel, zijn deze wattenschijfjes erg zacht. Dit komt doordat de hennep is gecombineerd met 45% biologisch katoen. Ook zijn ze opgeruwd waardoor ze fleece achtig zacht aanvoelen. De hennep wasbare wettenschijfjes zijn het dikste van de 3  en hebben het meeste structuur op de schijfjes. Hierdoor hebben ze een scrub achtig werking op de huid voor een grondige reiniging.

 

Doordat zowel bamboe als hennep niet zo heet gewassen kunnen worden, kunnen hier vlekken in achterblijven. Dit is niet vies maar zijn de pigmenten in makeup die vast gehecht zijn aan de vezels. Na verloop van tijd slijt dit er weer uit.

Wasbare wattenschijfjes

Welke van de 3 je zelf het prettigst vind werken is uiteraard heel persoonlijk daarom worden ze ook verkocht in test pakketjes met 3 schijfjes van elke van de 3 materialen. Zo kan je zelf uit testen wat jij het fijnst vind werken. 

Wil je graag wat hulp bij het creeeren van groene gewoontes?

Wordt lid van de green tribe en ontvang een zero waste habit tracker om je op weg te helpen om je leven duurzamer te maken.